Electron JS Nedir? Neler Yapılabilir?

Electron JS, HTML5, CSS ve Javascript kullanarak masaüstü uygulama geliştirme imkanı tanıyan bir framework’tür.

Electron JS’e geçmeden önce masaüstü uygulamaları üzerine bilgi edinelim. Masaüstü programlar kısaca bilgisayar üzerinde çalışan uygulamalardır. Bilgisayarlar üzerinde çalışan işletim sistemlerine göre programlar değişiklik gösterebiliyor. Windows, Linux, Mac işletim sistemlerinde ayrı ayrı programlar ve programlama dilleri geliştiriliyor. Bu da demek oluyor ki eğer uygulamanız tüm işletim sistemlerinde çalışsın istiyorsanız, birkaç programlama dilini kullanmanız gerek.

Web uygulamaları ise web tarayıcısı üzerinden internet erişimi olan her yerden erişime açıktır. Kişisel bilgisayarınız yerine bir sunucu üzerinde depolanır ve sunucu üzerinden erişimi sağlarsınız.

Zaman içerisinde web uygulamalarının kullanım alanı arttıkça bu alanla uğraşan geliştiricilerin sayısı da artmıştır. Web uygulamaları için birçok programlama dili seçeneği mevcuttur. Bir web uygulamasının çatısını oluşturan temel bileşenleri ise: HTML, CSS ve Javascript’tir.

Özellikle Javascript bir web uygulamasının vazgeçilmezidir. Javascript; web sayfasını dinamik, kullanıcı ile interaktif hale getiren bir programlama dilidir. Zaman içerisinde gelişimini sürdüren Javascript için birçok kütüphane ve framework (çatı) yapıları ortaya çıktı. Electron JS onlardan biri olarak bugün bahsedeceğimiz framework.

Electron JS Nedir?

Electron JS, var olan web teknolojileri ile masaüstü uygulamaları geliştirme imkanı sunmaktadır.

Peki hazırda yıllardır geliştirilmekte olan masaüstü uygulamalarını neden Electron JS ile yapmaya başlayalım ki? diye sorabilirsiniz. Javascript bilen ve de web teknolojileri geliştiren birisiniz. Fakat bir gün ihtiyaç dahilinde masaüstü uygulama geliştirmeniz istendi, yapmak istediniz. Böyle bir anda yeni bir dil öğrenme ihtiyacınızı ortadan kaldırıyor ve de Javascript ile bunu gerçekleştiriyorsunuz.

Peki nasıl yapıyor bunu? Chromium ve de Node JS teknolojileri ile.

Chromium

Chromium açık kaynak olan Google tarafından geliştirilmiş tarayıcı uygulamasıdır. Amacı geliştirici kişiler için daha hızlı, stabil ve de güvenli bir tarayıcı hizmeti sunmaktır.

Node JS

Node JS açık kaynak olan Javascript kodlarının sunucu taraflı çalışmasına imkan tanıyan bir ortamdır.

Javascript kullanıcının (istemci) tarayıcısında çalışan ve dinamik web sayfaları yaratmayı amaçlayan bir programlama dilidir. 2009 yılında Node JS’in ortaya çıkışıyla Javascript dili sunucu taraflı da çalıştırılabilir hale gelmiştir. Bu sayede hem istemci hem de sunucu taraflı kullanabilen Javascript’e olan ilgi artmıştır.

Artık Python gibi bir dile dönüşen Javascript’in kodunu makine diline çeviren Node JS kısaca bir alt yapıdır.

Electron JS kullanmak için Chromium ve Node JS bilmek zorunda mıyım?

Hayır, bilmek zorunda değilsiniz. Electron bu iki temel üzerine kurulmuştur ve de bu sayede uygulama geliştirilebilmektedir.

  • Electron içinde kullanacağınız teknolojiler: HTML5, CSS, Javascript ve de Javascript için yazılmış kütüphaneler, framework’ler olabilir.

Electron JS’in Çıkış Noktası

Çıkış noktası; geliştiricilerin Javascript, HTML ve CSS teknolojilerini geliştirebilecekleri, çapraz platform olan bir editör uygulaması arayışı ile başlamıştır. Bu doğrultuda Cheng Zhao “Atom” adında bir editör geliştirmiş ve de Electron bu şekilde hayata geçmiştir. Açık kaynak olan bu proje GitHub tarafından da desteklenmiştir.

atom editör uygulaması

Electron JS Kullanılarak Geliştirilmiş Popüler Uygulamalar

Günümüzde sıkça kullandığımız uygulamaların çoğu Electron JS ile geliştirilmiştir.

Whatsapp,

Visual Studio Code,

Twitch,

WordPress,

WebTorrent,

Microsoft Teams gibi uygulamalar popüler uygulamalar olarak listemizde yer alıyor.

electron js uygulama örnekleri

Electron JS ile birlikte aklınıza gelebilecek birçok uygulamayı hayata geçirebilirsiniz. Sosyal medya, editör, video konferans ya da oyunlar gibi seçeneklere sahipsiniz.

Geliştirici kişilere yardım amaçlı ortaya çıkan, Javascript&HTLM5&CSS teknolojileriyle masaüstü uygulama geliştirmeye yarayan Electron JS’i tanıtmış olduk böylece.

Electron JS kullanan kişilerin yorumlarını karşılaştırmak gerekirse:

İyi yorumlar:

Javascript&HTML&CSS kullanabilmek,

Web uygulamalarına olan benzerliği,

Chromium içinde gelen paketleri kullanabilmek. (geliştiriciye yardımcı olacak aletler, depolama imkanları vs)

Kötü yorumlar:

Chromium üzerinde çalıştığından büyük bir oranda yer kaplıyor olması.(basit bir uygulama 100mb yer kaplıyor)

Yorumlardan bir çıkarım yaparsak Electron JS’i büyük bir proje içinde kullanmak daha iyi bir kullanım şekli olabilir.

Sizin fikirleriniz neler? Electron JS kullandınız mı? Ya da diğer dillerde masaüstü uygulama geliştirmeyi mi tercih edersiniz?

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

teknoloji, hayal gücü ve sanat dünyalarını seven, üçünü bir araya getirmeye hevesli bir bilgisayar mühendisliği öğrencisi.