RAM Yükseltme Öncesinde Dikkat Edilmesi Gereken 5 Şey

Bilgisayarınızda RAM’i yükseltmeniz mi gerekiyor? RAM, modern bir bilgisayardaki en önemli bileşenlerden biri ve bilgisayarınızda yapacağınız RAM yükseltme işlemi, genel sistem performansı üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Bilgisayarınızı hızlandırmak istiyorsanız ve performansı artırmak için RAM’i yükseltmeyi planlıyorsanız, kararınızı vermeden önce 5 şeyi göz önünde bulundurmalısınız.

RAM Yükseltmeniz mi Gerekiyor?

Bize göre; web’de gezinme, video akışı yapma, Microsoft Office çalıştırma ve bir veya iki oyun oynama gibi günlük kullanımlar için bir bilgisayar en az 8 GB RAM’e sahip olmalıdır.

Orta ve alt düzey bilgisayarların çoğu 4 GB RAM’e sahiptir. Ne yazık ki bu bilgisayarlarda, bir arka plan işlemi veya üç işlem çalışmaya başlar başlamaz bu bilgisayarlar yavaşlamaya başlar. Bu nedenle en az 8 GB öneriyoruz. 4 GB’lık bir dizüstü bilgisayarınız varsa, RAM’i kendiniz yükseltip yükseltemeyeceğinizi görmek için bilgisayarın kılavuzuna bakın. Çünkü bazı dizüstü bilgisayarlarda RAM anakarta tutturulmuştur, bu durumda RAM yükseltme mümkün değildir. 

1. RAM Kullanımını Kontrol Edin

Çoğu kişi, bilgisayarındaki RAM kullanımını bilmez ve RAM’i yükseltmeye karar verene kadar da kontrol etmez. Yükseltmeden önce sisteminizin ne kadar RAM kullandığını kontrol etmeli ve bilgisayarınız için bir çift yeni RAM satın almalısınız.

Bilgisayarınızın RAM’i ne kadar kullandığını kontrol etmek için CTRL + ALT + DELETE ile Görev Yöneticisini başlatın veya görev çubuğuna sağ tıklayıp Görev Yöneticisi’ne tıklayın.

Gelişmiş görünümü açmak için Daha fazla ayrıntıya tıklayın ve Performans sekmesinin altında Bellek‘e tıklayın. Burada, kullanılmış RAM’inizi ve kullanılabilir RAM’inizi görebileceksiniz.

ram-bellek

RAM Temizleme Rehberi: PC RAM Temizleme Nasıl Yapılır?

RAM’in fazlasıyla yeterli (% 50 veya üzeri) olduğunu görürseniz, RAM’i yükseltmenize gerek yoktur. Örneğin, sisteminizde 8 GB RAM varsa ve kullanılabilir RAM 4 GB ise, sisteminizde RAM sıkıntısı yok demektir.

2. Hızı ve Türü Kontrol Edin

RAM yükseltme işlemi, depolama veya grafik kartını değiştirmek gibi kolay bir işlem değildir. Doğru RAM türünü seçmelisiniz. Modern anakartların sürümü DDR4’tür. Bilgisayarınız eskiyse, eski DDR3 RAM kullanıyor olabilirsiniz ve DDR4’ü satın almak işinize yaramayacaktır. Ayrıca, RAM’inizin hızı bilgisayarınızın ana kartıyla uyumlu olmalıdır. 

RAM yükseltme işleminin ne kadar büyük olacağını belirlemek için bilgisayarınızın RAM hızını kontrol ettiğinizden emin olmalısınız. Hız söz konusu olduğunda, bilgisayarınızın RAM’i 2.400 MHz gibi daha düşük bir hızdaysa, 3.000 MHz veya daha yüksek bir değere yükseltme, gözle görülür performans iyileştirmesi ile sonuçlanır. 

3. CPU ve GPU’yu Kontrol Edin

Sorunun RAM’de olmadığını anlarsanız ve SSD yükseltmesi zaten bilgisayarın kapsamında varsa, CPU’nuzu veya GPU’nuzu yükseltmenin veya belki de yeni bir sistem kurmanın veya satın almanın zamanı gelmiş olabilir.

ram-cpu-yükseltme

CPU’nuzun nasıl performans gösterdiğini anlamak için, yukarıda ele aldığımız Ram kullanımı kontrolündeki adımların aynısını uygulayabilirsiniz. Bu sefer, Görev Yöneticisi’ndeki CPU kullanımına bakmalısınız.

Birden fazla programınız açıkken veya çeşitli oyunlar oynarken CPU sık sık maksimuma çıkıyor mu? CPU’nuzun sık sık yoğun bir şekilde kullanıldığını, ancak RAM’in kullanılmadığını anladığınızda, bu, sisteminizin düşük kaliteli bir işlemci kullandığı anlamına gelmektedir.

İşlemciyle alakalı olduğunu düşünmeden önce birkaç oyun denediğinizden emin olmalısınız. Sisteminizi yükseltecek paranız yoksa, şimdilik sisteminizin kısıtlamalarının farkında olun. Örneğin, aynı anda çok fazla program kullanmayın. Bir oyun oynamadan önce, tüm arka plan işlemlerini kapatın. Bunlar sadece geçici önlemlerdir ancak yardımcı olacaklardır.

Sorun CPU değilse, özellikle sizinki bir oyunun minimum özelliklerinin en altındaysa GPU’ya bakın. Elbette, yeni bir GPU aldığınızda, bu CPU’nuzda sıkıntıya neden olabilir. Bu da tekrar test etmeniz gerektiği anlamına gelir.

ram-yükseltme-cpu-gpu

4. Daha Yüksek Hız İçin Hız Aşırtma RAM (Intel XMP)

XMP tabanlı RAM kullanan özelleştirilmiş bir bilgisayarınız varsa, bundan daha iyi performans elde edebilirsiniz. XMP profillerinin yardımıyla, yüksek performanslı bir profil seçerseniz RAM ayarlarını sisteminizde daha yüksek potansiyel hızlarda çalışacak hale getirebilirsiniz.

Extreme Bellek Profili anlamına gelen XMP, standart bellek hızlarından daha yüksek avantajlardan yararlanarak birden fazla bellek ayarını değiştirmenize olanak tanıyan bir Intel teknolojisidir. Bu, RAM’in frekansını, voltajını ve zamanlamalarını değiştirerek manuel olarak hız aşırtma konusunda size yardımcı olacaktır.

RAM’inizin yeteneklerini en üst düzeye çıkarmak için, RAM’i hızlandırmak üzere bilgisayarınızdaki XMP’yi kullanın.Bilgisayarınızın BIOS ayarlarından XMP profilini etkinleştirebilirsiniz. Eğer AMD tabanlı bir bilgisayar kullanıyorsanız, XMP’nin muadili olan DOCP’yi (Doğrudan Hız Aşırtma Profili) görebilirsiniz.

5. SSD’ye Geçin

Son olarak, ilk adımı kontrol ettiyseniz ve RAM’inizin % 50’sinden fazlası boşsa ve yine de performans sorunlarınız varsa, SSD’ye geçme zamanınız gelmiştir. Bilgisayarda HDD’den SSD’ye geçmekten daha iyi bir RAM yükseltme yoktur.

SSD Nedir? HDD ile Farkları Nelerdir?

RAM, modern bilgisayarlarda yer alan tuhaf bir bileşen. Yeterince RAM’e sahip değilseniz, daha fazlasını eklemek bilgisayarınızın performansı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Bununla birlikte, sisteminiz tüm RAM’ini düzenli olarak kullanmıyorsa, RAM’i değiştirmek ihtiyacınız olanı karşılamayacaktır.

RAM yükseltmesine ihtiyaç duymayanlar için yukarıda bahsettiğimiz; bir SSD almak, yeni bir CPU’ya yükseltme yapmak veya yeni bir grafik kartı takmak seçeneklerinden biri işe yarayabilir.

En son teknoloji haberleri, akıllı telefonlar ve araçlar hakkında daha fazla güncelleme için bizi takipte kalın!

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

İşletme Mezunu, Gelişen teknolojiyi adım adım takip etmeyi seven, yaratıcı, içerikler üretmeye bayılan biri...