Kulaklık Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Teknoloji şirketleri, gün geçtikçe piyasaya sunduğu ürünleri daha da geliştiriyor. Akıllı telefonlar, kendi kendine gidebilen otonom araçlar, yere düştüğünüzü algılayan akıllı saatler gibi ürünler hayatımızı oldukça kolaylaştırıyor. Bu geliştirmeden payını alan bir ürün grubu ise tabii ki kulaklıklar. Eskiden amacı belli, seçimi kolay olan bu cihaz, artık binlerce farklı seçeneğiyle satın almayı düşünenlerin kafasında soru işaretleri yaratıyor. Bu sebeple, kulaklık seçerken dikkat edilmesi gerekenler nedir, sizler için anlatıyoruz.



Kulaklık Nedir?

Kulaklık, bir kablo aracılığıyla sesi doğrudan kulağınıza taşıyan bir teknolojik alettir. Her ne kadar kabloyla taşıyan denilse de günümüzde onlarca kablosuz kulaklık modeli de bulunmaktadır. Kulaklıkları sınıflandırırken temel olarak iki grup kullanabiliriz: kulak içi kulaklıklar ve kulak üstü kulaklıklar.

Kulak İçi Kulaklıklar

Kulak içi kulaklıklar, bir tıpa gibi doğrudan kulağınıza oturarak sesi kulak kanalına iletir. Bu kulaklıkları, in-ear ve earbud (düz tip) olarak iki gruba bölebiliriz. In-ear kulaklıklar kulağa tam oturduğu için, dışarıdan ses alımını oldukça düşürür ve bir nevi izolasyon sağlar. Earbudlarda ise, kulak kanalının girişine yerleştiği için izolasyon seviyesi daha düşüktür. Sesi doğrudan ses kanalına ilettiği için uzun süre yüksek ses dinlendiğinde kulağa zarar verebilmesi sağlıksız olarak düşünülse de kaliteli bir kulak içi kulaklık bilinçli kullanıldığında bu riski oldukça azaltır.

kulaklik-secerken-dikkat-edilmesi-gerekenler
Sennheiser Momentum 2 bir kablosuz in-ear kulaklık örneğidir. Resim: Sennheiser

Kulak Üstü Kulaklıklar

Kulak üstü kulaklıklar, iki kulağınızı dıştan kapsayan ve kafanızın üstünde bir bant veya köprü aracılığıyla birleşen kulaklık çeşididir. Kulağı kaplama düzeyine göre on-ear ve over-ear olarak ikiye ayrılabilir. Bu iki çeşit arasındaki ayrım, kulak içi kulaklık türlerindeki farka benzer. On-ear kulaklıklar, kulağı tam kapsamayacak şekilde, kulağın üstüne oturur. Over-earda ise, kulak tamamen kapanır ve bir ses izolasyonu sağlanır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kulaklık seçilirken dikkat edilmesi gerekenler; ses kalitesi ve teknik konular, izolasyon seviyesi, taşınabilirlik, rahatlık ve fiyat olarak düşünülebilir.

Rahatlık

Aslında kulaklıkların rahatlığı konusunda yorumun kişiye özel olması beklenir. Ancak kulaklıkların tasarımlarıyla, rahatlıkları hakkında genel bir yorum yapmak mümkündür. Örneğin, doğrudan kulak içine giren in-ear tarzı bir kulaklığın over-ear bir kulaklıktan daha rahat olamayacağını söyleyebiliriz. Bu nedenle uzun süreli kullanımda rahatlık için, mümkün olduğunca kulak içi tasarımlar yerine kulak üstü tasarımlar tercih edilmelidir. Ancak belirttiğimiz gibi rahatlık kullanıcıdan kullanıcıya fark ettiğinden, almadan önce eğer ürün test edilebiliyorsa kesinlikle denenmelidir.

Kullanım rahatlığını etkileyen diğer bir faktör ise kulaklığın kablolu veya kablosuz olmasıdır. Kablosuz bir kulaklık kullanmak çok daha yüksek bir konfor sağlar. Ancak unutulmamalıdır ki kablosuz kulaklıklar batarya ile çalışır. Kabloyla da çalışabilen modeller hariç, şarjı bitmiş bir kablosuz kulaklık müzik zevkinizi baltalayabilir. Burada parantez açılması gereken bir diğer konu olarak ise ince kablolu kulaklıkların daha kolay kırılabileceği ve daha kolay bozulabileceği olarak gösterilebilir. Bunun önüne geçmek için kaliteli kablolar kullanan kulaklıklar tercih edilmelidir.

kulaklik-secerken-dikkat-edilmesi-gerekenler
Philips SHE3010 modeli bir earbud örneği olarak gösterilebilir. Resim: Philips

Taşınabilirlik

Taşınabilirlik konusunda kulak içi kulaklıkların kulak üstü modellere göre oldukça büyük bir üstünlüğü olduğunu söylemek yanlış olmaz. Her ne kadar katlanabilen çeşitleri olsa da kulak üstü kulaklıklar, taşıma açısından kullanıcıyı daha çok zorlar. Bu konuda bahsedilebilecek bir diğer özellik ise yine, kablolu ve kablosuz kulaklık farkıdır. Tahmin edilebileceği üzere kablosuz kulaklığın taşınması ve korunması kablolu kulaklığa göre daha kolaydır.

İzolasyon Seviyesi

Tasarımları açısından bakıldığında, over-ear ve in-ear kulaklıkların izolasyon konusunda diğer iki türe göre doğuştan bir avantajı olduğunu söyleyebiliriz. Buna ek olarak aktif gürültü engelleme gibi özellikler, kulağınıza dışarıdan gelecek sesleri sıfıra kadar indirebilir.



kulaklik-secerken-dikkat-edilmesi-gerekenler
Marshall’ın MID A.N.C modeli on-ear bir kulaklık olmasına rağmen aktif gürültü engelleme özelliğiyle güçlü bir yalıtıma sahiptir. Resim: Marshall

Burada bakılabilecek bir diğer özellik ise kulaklığın dışarıya ses verme düzeyidir. Bu konuda ise kazanan taraf kulak içi kulaklık modelleri oluyor. Sesi doğrudan kulak kanalına ileten ve daha düşük şiddete ses üreten bu modeller, kulak üstü kulaklıklara göre daha az sızıntı yaşatırlar. Ancak bu kriter kulaklıktan kulaklığa farklılık göstermektedir.

Ses Kalitesi ve Teknik Konular

Kulaklık çeşitleri ve ses kalitesi arasındaki fark konusunda kesin bir şey söylemek pek mümkün değildir. Hem kulak üstü modellerde hem de kulak içi modellerde oldukça kaliteli cihazlar bulunduğu gibi bir o kadar kalitesiz ürün de bulunmaktadır. Bu konuda kulaklık çeşidi farkından çok donanıma bakmak gerekir.

Desibel, ses şiddeti olarak tanımlanabilir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi uzun süre yüksek ses şiddetiyle kulaklık kullanmak sağlığınıza zararlıdır. Bu konuda yapılabilecek en iyi şey mümkün olduğunca iyi yalıtımlı bir kulaklık almaktır. Böylece dışarıdan gelen ses azalır ve ses şiddetini çok artırmak zorunda kalmazsınız.

Frekans, sesin saniyedeki titreşim düzeyini gösterir. İnsan kulağı 20 hertz ve 20.000 hertz arasındaki sesleri duyabilir. Günlük kullanım için alınan kulaklıklar genelde 15 hz ve 20.000 hz arasındadır. Ancak profesyonel olarak kullanılan kulaklıklarda frekans 10-42.000 hz arasında olabilir.

Empedans değeri ise kulaklığın tükettiği güçtür. Cep telefonları genelde 16 ohm’luk kulaklıkları destekler. Bu değer bilgisayarlarda daha da yükselmektedir. Total harmonik bozulma değeri ise seslerin çıkarken ne kadar bozulduğudur. Bu değer sıfıra yaklaştıkça kalite yükselmektedir.

Ses kalitesini artıran bir başka faktör ise sürücüdür. Bu konu başlı başına bir yazı olabilecek genişliktedir. Bilinmesi gereken ise dinamik sürücülerin fiyat performans açısından en iyi seçenek olduğudur.

Fiyat

Belki de en önemli faktör olarak bütçe gösterilebilir. Her zaman olmasa da, fiyat arttıkça kulaklığın kalitesi de yükseliş gösterir. Fiyat artışı; su geçirmezlik veya Sony’nin Speak-to-Chat özelliği gibi çeşitli özellikleri de beraberinde getirir. Ancak yukarıda sayılan özellikler dikkate alınırsa, her kullanıcının kendi bütçesi içinde severek kullanacağı bir kulaklık bulunabilir.

Kullanıcı Faktörü

Aslında, bu yazıda sıkça belirttiğimiz gibi, kulaklık seçerken dikkat edilmesi gerekenler kişinin kullanım amacına göre ve rahatlığına göre değişir. Bazı kullanıcılar kulak üstü modellerle çok rahat ederken, bazıları kulak içi çengelli modelleri beğenebilir. Oyun oynamak için kulaklık alan bir kişi over-ear bir kulaklığı daha kullanışlı bulurken otobüste müzik dinlemek için alınan bir kulak içi kulaklık daha rahat taşınması ile tercih edilebilir.

Steelseries’in Arctis 1 oyuncu kulaklığı yolculukta müzik dinlemek için pek elverişli sayılmaz. Resim: Steelseries

Sonuç

Genel olarak kulaklık seçerken dikkat edilmesi gerekenler bunlardır. Piyasada kendini kanıtlamış bazı markalar genellikle bu konulara dikkat ederler. Kaliteli bir kulaklık ile daha düşük kalitedeki bir kulaklık arasındaki hissiyat kesinlikle fark edilmektedir. Bu nedenle bütçeniz çerçevesinde en iyi kulaklığı bulmak hem kulaklarınız için yararlıdır hem de duyduğunuz şeyden aldığınız keyfi artıracaktır.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojiye yoğun bir ilgi duyan Mert, 10 yılı aşkın süredir teknolojik gelişmeleri ve haberleri yakından takip etmektedir. Özellikle oyunlara ve teknolojik cihazlara oldukça meraklıdır.