Uzun bir süredir gündemi işgal eden kripto para borsası hemen hemen herkesin dikkatini çekiyor. Kripto paralar, ciddi bir yatırım aracı olarak gözüküyorlar. Bunun yanı sıra birçok kişinin “kısa yoldan zengin olma” konusunda hayallerini süslüyor. Bu kadar göz önünde olunca bir kesim de doğal olarak “Neden kendi paramı üretmeyeyim?” diye soruyor. Biz de bu içeriğimizde sizlere kripto para nasıl üretilir konusunda yardımcı olacağız.
Kripto para nasıl üretilir sorusuna cevap vermeden önce bazı terimleri öğrenmek gerekiyor. O nedenle adım adım ilerleyeceğiz. Şimdi gelin hiç bilmeyenler için önce kripto para nedir ondan bahsedelim.
NOT: Yazımızın bazı bölümlerinde, konunun daha net anlaşılabilmesi için coin örneklerine yer verilmiştir. Bu örnekler, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.
İçindekiler
Hiç Bilmeyenler için Kripto Para Nedir?
Kripto para aslında fiziksel bir karşılığı olmayan sanal bir paradır. İlk olarak karşımıza 2009 yılında Bitcoin olarak çıktı. Daha sonrasında ise Etherium, Solano, Bitcoin Cash, Tether gibi farklı birimler Bitcoin’i takip etti.
Bu içeriğin hazırlandığı dönemde ise CoinMarketCap verilerine göre yaklaşık 12.600 adet coin, piyasada yer alıyor. Ve bu piyasanın $2,341,952,042,389 değerinde bir hacmi var. Yani oldukça büyük bir sistemden bahsediyoruz.
Bu kadar büyük bir sistemde, sanal paraların güvenliği ise özel şifrelemeler sayesinde sağlanıyor. Yani siz bu borsaya girdiğinizde “123456” gibi basit şifreler kullanmak isteseniz bile sistem buna izin vermiyor.
Hatta birkaç aşamalı koruma için sistem, sizi zorluyor. Bu aslında tamamen sizin iyiliğiniz için yapılmış bir şey. Neden mi? Çünkü kripto paralarınız takip edilemez. Zaten bu da kripto paraların en çok ilgi çeken yanlarından birisi oluyor.
Kripto paralar herhangi bir devlet ya da otorite tarafından yönetilmiyor. Bu da aslında kripto paraların, güvenli olduğunu gösteriyor. Çünkü kripto paralar, bir merkezi otorite tarafından kontrol edilirse otorite dilediği zaman müdahale edebilir. Bu sistemde ise aslında herkes bir otorite haline geliyor.
Tabii “balina” olarak adlandırılan kesim, bu konuda daha avantajlı. Çünkü ellerinde tuttukları çok sayıdaki Bitcoin’ler ile birlikte piyasaya zaman zaman yön verebiliyorlar. Bu nedenle kripto para borsasında işlem yapmak için biraz bilgi sahibi olmanız gerekiyor.
Kripto Paralar Yasal mı?
Kripto paralar ile alım-satım yapmak tamamen yasaldır. Hatta üretim yapmak da buna dahil. Fakat bazı ülkelerin bu konuda kısıtlama getirdiği hatta yasakladığı da biliniyor. Ülkemizde ise herhangi bir kısıtlama ya da yasaklama yok. Yani aracı borsalar ile dilediğiniz gibi alım-satım ya da yatırım yapabilirsiniz. Uygun sistemlere sahip olmanız durumunda üretimini de gerçekleştirebilirsiniz.
Peki sadece alım-satım ya da yatırım yapmak ve üretmek mi yasal? Hayır, çünkü Bitcoin ya da diğer coinlerle artık alışveriş de yapabiliyorsunuz. Birçok büyük firma, bu konuda ciddi yatırımlar yapmaya başladı. Hatta geçtiğimiz aylarda Bitcoin ile Tesla araç satın alabileceğiniz hakkındaki haberi de sizlerle paylaşmıştık.
Kripto Para Nasıl Üretilir?
Kripto paraları satın almak yerine üretimini yapmak da sizin elinizde. Dilerseniz gerekli donanımlara sahip olarak kripto para üretimi yapabilirsiniz. Peki ama nasıl? Şimdi isterseniz gelin bu konuya değinelim.
Kripto para nasıl üretilir sorusunun cevabı aslında teorik olarak oldukça basit. Kazım yaparak. Fakat iş uygulamaya geldiğinde biraz daha karmaşık bir hâle gelebiliyor. Öncelikle şunu söylemek gerekiyor ki bunu yapabilmek için ihtiyacınız olan iki temel faktör söz konusu. Birisi iyi bir donanıma sahip bir bilgisayar, ikincisi ise internet bağlantısı oluyor.
Kripto para madenciliği yaparken bilgisayarınızın, özellikle ekran kartının iyi olması gerekiyor. Çünkü işlem gücü yüksek olan ekran kartları, daha iyi kazım yapmaktadır. Fakat burada da karşınıza çok önemli bir faktör çıkıyor. Elektrik tüketimi.
Kazım yapacağınız sistemin sürekli açık kalması, belli bir oranda elektrik tüketimine yol açacaktır. Yani ay sonunda sizi bekleyen kabarmış elektrik faturası ile karşılaşmanız oldukça muhtemel oluyor. Bu nedenle önce hesaplama yaparak üreteceğiniz kripto paralar, kullandığınız enerjiyi karşılayacak mı yoksa karşılamayacak mı buna dikkat etmeniz gerekiyor.
Evde kullandığınız tek bir bilgisayarla kripto para madenciliği yapabileceğiniz gibi bir de bu iş için özel üretilmiş sistemler ile madencilik yapabilirsiniz. Fakat bu sistemler oldukça pahalı oluyor. Hatta bu işi çok yüksek paralar yatırıp, özel mekan kiralayıp yapan kişiler de mevcut. Detaylandırmak adına önce büyük olan sistemleri daha sonra da evde tek bir bilgisayar ile kendi başınıza yapabileceğiniz madencilik türlerini inceleyelim.
Büyük Sistemler ile Daha Çok Kazanabilirsiniz
Eğer ki madencilik yaparak büyük paralar kazanmak istiyorsanız önce büyük paralar yatırmanız gerekiyor. Çünkü öyle 1-2 ekran kartı ile zengin olmayı beklemeyin. Ne kadar çok ekran kartına sahip olursanız o kadar çok madencilik yapabilirsiniz. Fakat öyle her ekran kartı ile madencilik olmuyor. Sisteme uygun ekran kartlarını kullanmanız gerekiyor.
Aşağıdaki görselde bin adetten fazla ekran kartı mevcut. Görmüş olduğunuz gibi evde kullandığımız bilgisayarlar gibi kapalı kasalar içerisinde durmuyorlar. Çünkü bu ekran kartları çalıştıkça içeride bulunan ısı değeri de artacak. Ekran kartı ve ortam ne kadar çok ısınırsa performans o kadar azalıyor.
Dolayısıyla bu ekran kartları kesintisiz çalışırken daha serin bir ortama ihtiyaç duyuyorlar. Bu ortamın sağlanması için de daha çok büyük depolar kiralanıyor. Bu depolarda özel raflara yerleştirilen madencilik sistemleri, üzerlerinde birçok fan olmasına karşın bu aslında bir anlamda yetersiz kalıyor. Bu yetersizliği ortadan kaldırmak için de ekstra soğutma sistemleri kullanılıyor.
Ekran kartları belirli algoritmalar dahilinde işlemlerini gerçekleştirirken bir yandan da sürekli olarak elektrik tüketiyorlar. Bunlara soğutma sistemlerini de eklediğimiz zaman astronomik sayıları faturamız üzerinde görebiliyoruz.
İşte tam olarak bu nedenle öncesinde birim başına düşen maliyet oranını hesaplamak çok önemli. Eğer ki kazım işlemi, ay sonunda elektrik faturasını karşılamıyorsa bu işe hiç girmemekte fayda var.
Sadece yurt dışında değil ülkemizde de bu tarz büyük Bitcoin madenciliği yapılan depoları görebilirsiniz. Bu arada belirtmekte fayda var. Madencilik yapılacak coinler için önceden belirlenen bir üst limit mevcut.
Bu kazım işlemleri üst limite yaklaştıkça çıkarılacak olan coin miktarı yapılan işlem ne kadar fazla olursa olsun azalacaktır. Çünkü coinin değeri artıyor ve çıkartılma oranı düşüyor. Yani bu açıdan bakarsanız Bitcoin’in ilk çıktığı yıllarda kazım yapmış olsaydınız servet konusunda Jeff Bezos’u geride bırakabilirdiniz. Şu an için konuşacak olursak böyle büyük depolarda artık Bitcoin’den daha çok Etherium kazıldığını görebilirsiniz.
Evde Kripto Para Madenciliği Yapmak
Eğer ki kripto para üretimi konusunda çok fazla bir yatırım yapma imkanınız yoksa evde kendiniz de kazım yapabilirsiniz. Fakat kazanma oranınız daha az olacaktır. Burada da yine dikkat etmemiz gereken nokta elektrik tüketimi olacak. Her ne kadar evde kendiniz madencilik yapacak olsanız da yine yüksek oranda elektrik tüketimi ile karşı karşıya kalacaksınız.
Bu noktada size ufak bir tavsiyede bulunabiliriz. Örneğin elinizde 1050Ti bir ekran kartı var ve artık ömrünün son anlarına geldiğini düşünüyorsunuz. Yeni bir ekran kartına geçmeyi düşünüyorsanız bu ekran kartınızı son bir görev için kullanabilirsiniz.
Bu sayede hem yeni alacağınız ekran kartının parasının belki bir kısmını çıkartmış olursunuz, hem de daha iyi kalitedeki ekran kartınızı çok yormazsınız. Çünkü bu işlemler sırasında ekran kartlarınız genelde -siz değişiklik yapmazsanız- maksimum kapasite ile çalışır. Yani daha çok performans gösterirken daha çok ısınır ve yorulur.
İşte tavsiye de tam bu noktada geliyor. Örneğin ASUS’un 1050Ti Phonenix ekran kartı modeli PSU’dan ekstra bir güç almadan çalışıyor. Yani gücünü anakartta bulunan slottan alıyor. Bu da daha az enerji tüketimi demek oluyor.
Fakat kazım yaparken çok üst düzey bir performans beklemeyin. Çünkü içinde bulunduğumuz bu dönem içerisinde bahsi geçen ekran kartı yavaştan emekliye ayrılmak üzere diyebiliriz..
Nasıl Başlayabilirsiniz?
Kripto para nasıl üretilir sorusunun en can alıcı noktasına geldik. Evde kendi başınıza “akmasa da damlar” felsefesi ile kripto para üretecekseniz yapmanız gereken çok basit. Sadece Google’a yazarak bunu yapacak aracı programı bulabilirsiniz.
Unmineable gibi programlar size yardımcı olacaktır. Unmineable gibi aracı olan programda kazmak istediğiniz kripto para türünü seçiyorsunuz. Burada gaza gelip Bitcoin’i seçmeyin. Çünkü bunun için işlem gücü yüksek olan ekran kartlarına ihtiyacınız var. Tek bir ekran kartı ile kazım yapacağınız için daha basit coinlere yönelmeniz daha doğru olacaktır. Örneğin TRX, ADA, DOGE gibi coinlerin kazılması daha kolay oluyor.
Kazmak istediğiniz coin’i seçtikten sonra hangi borsa üzerinden işlem yapıyorsanız orada bulunan seçtiğiniz coin’e ait olan yatırım cüzdanı kodunuzu kopyalayıp uygulamaya yapıştırmanız gerekiyor. Örneğin Unmineable uygulamasında ADA kazacaksanız, 8 ADA olduğu zaman hesabınıza otomatik olarak gönderiyor.
Bunun yanı sıra uygulamaların genellikle %1’lik bir komisyon aldıklarını da belirtelim. İnternet hızınız ve ekran kartınız ne kadar iyi ise kazdığınız coinlere o kadar çabuk ulaşırsınız. Tabii burada bilgisayarınızı açık tuttuğunuz süre de oldukça önemli.
Bilgisayarınız açıkken eğer ki oyun oynamıyor ya da Photoshop, After Effects gibi uygulamaları o anda kullanmıyorsanız arka planda uygulamanın çalışmasında herhangi bir sıkıntı olmaz. Fakat oyun oynarken kesinlikle madencilik yapmamanızı tavsiye ediyoruz.
Çünkü zaten tam kapasitede çalışan ekran kartınıza ekstra bir görev verirseniz oyundan istediğiniz performansı alamazsınız. Yani görsel işlemlerin çok olmadığı zamanlarda bu tarz madencilik uygulamalarını kullanmak daha yerinde bir karar olacaktır. Bu konuda size referans olması adına Ethereum madenciliği hakkında bir rehber hazırladık. Ethereum ile ilgili sorularınız için içeriğimizi okumanızı tavsiye ediyoruz.
Gerçekten Hesaba Yatıyor mu?
Kripto para üretimi için seçtiğiniz uygulamayı kurmadan önce internette biraz araştırma yapmanızı tavsiye ederiz. Çünkü bu uygulamaların güvenilir olması çok önemli. Biz içeriğimizde en popüler madencilik uygulamalarından Unmineable uygulamasına yer verdik.
Uygulamanın güvenilir bir uygulama olduğunu belirtebiliriz. Kazma işlemi başta belirtilen miktara ulaştığı anda otomatik olarak hesabınıza gönderiliyor. Bu nedenle Unmineable uygulamasına bir göz gezdirebilirsiniz. Hem güvenilirlik konusunda hem de basit arayüze sahip olması konusunda oldukça iyi olduğunu belirtebiliriz.
Tabi Unmineable uygulaması gibi farklı uygulamalar da söz konusu. Örneğin TRTL (TurtleCoin) gibi düşük değere sahip olan coinleri kazmak için coinlerin kendi uygulamalarını da kullanabilirsiniz.
Yani TRTL için bu coinin kendi uygulamasını kullanmak da oldukça mantıklı olacaktır. Yine bu uygulamada da anlaşmalı olan borsalara ilk aşamada belirtilen coinler güvenli bir şekilde aktarılıyor. Fakat Turtle Wallet uygulamasında coinler hesaba otomatik geçmiyor. Siz manuel olarak gönderiyorsunuz.
Hangi uygulamayı seçerseniz seçin komisyon oranlarına mutlaka dikkat edin. İnternette basit bir araştırma ile her uygulama için farklı referans kodlarını bularak daha az komisyon kesilmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede kazancınız daha da artacaktır.
Kripto para nasıl üretilir konulu içeriğimizde sizlere bunun hangi şartlarda mümkün olacağından, neye ihtiyacınız olduğundan ve güvenilir olup olmadığından bahsettik. İster büyük depolarda büyük yatırımlar yaparak, isterseniz evde var olan ekran kartınızı kullanarak üretin hiç fark etmez.
Burada ilk dikkat etmeniz gereken geliriniz giderinizi karşılayacak mı sorusu. Eğer karşılamıyorsa al sat yapmak ya da yatırım yapmak daha mantıklı bir hamle olacaktır. Fakat gelirler giderleri karşılıyorsa kendinize yeni bir kazanç kapısı aralayabilirsiniz.
ÖNEMLİ NOT : Rehberimizde yer verdiğimiz coin isimleri ve madencilik platformları tamamen örnek verme amacıyla seçilmiştir. Yazımızda yer alan hiçbir coinin, yatırım tavsiyesi olmadığını ayrıca önerilen platformları kullanmanın tamamen sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmamanız gerekmektedir.