John Logie Baird: Televizyonun Öncüsü

John Logie Baird, “Televizyonun Öncüsü” veya “Televizyonun Babası” olarak bilinen bir İskoç mucit ve mühendisiydi. Mekanik televizyonun mucitlerinden biri olarak tanındı. 1926’da ilk çalışan televizyon sistemini John Logie Baird icat etti. Daha sonra renkli mekanik televizyon sistemini buldu.

İlk tamamen elektronik renkli televizyon resim tüpünü icat eden çağın en yenilikçi mucitlerinden biri oldu. İcadı halkın da satın aldığı ilk renkli televizyon özelliğini taşıdı. Bu gelişme televizyon tarihinde önemli bir yer tuttu.

Baird, oldukça genç bir yaşta elektroniğe ilgi duymaya başladı. Yeteneğinin farkına varınca da tutkusunun üzerine gitti. Daha çocuk yaşta uzaktan kumandalı fotoğraf çekimini test etti ve başarılı oldu. Ayrıca evini yakındaki arkadaşlarının evlerine bağlamak için bir telefon santrali kurdu.

Gençliğinde selenyumun fotoelektrik özellikleri üzerine bir Almanca kitap okudu. Böylece bu kitap sayesinde televizyon kavramı hakkında daha çok bilgi sahibi oldu ve bu kitap ona gelecek çalışmaları için ilham verdi.

Alman matematikçi, fizikçi ve mucit Arthur Korn’un çalışmalarını yakından takip ediyordu. Korn, özellikle “Bildtelegraph” olarak bilinen, pratik bir mekanik televizyon sisteminin başarılı olması için girişimleri oldu. Faks makinesinin geliştirilmesinde büyük rol aldı.

İlgili fotoğrafların ya da telefotoğrafın iletilmesinde büyük katkı sağladı. Faks resimlerini gerekli herhangi bir mesafeden iletecek bir devreyi başarılı bir şekilde icat etmişti.

Baird, Korn’un bu muhteşem başarısını duyduğunda, kendi fikirlerinin de gerçeğe dönüşebileceğine inancı arttı. Böylece, canlı veya hareketli resimler konseptini takip etmeye başladı. Bir telefon hattı aracılığıyla Londra’dan Glasgow’a uzun mesafeli bir televizyon sinyalini, tam 438 mil başarıyla iletti.

Bununla birlikte başarısını kısa süre sonra başka başarılar izledi. Baird,1928’de Londra’dan New York’a ilk transatlantik yayını yapan “Baird Television Development Company”yi; “Baird Televizyon Geliştirme Şirketi’ni kurdu. Ayrıca televizyon dışında fiber optik, gizli sinyalleşme, radyo görüntüleme, ve kızıl ötesi tarama gibi alanlara önemli katkılar sağladı.

John Logie Baird

John Logie Baird’ın Gençliği

John Logie Baird, 13 Ağustos 1888’de Helensburgh, Dunbartonshire’da doğdu. Rahip John Baird’in ve Jessie Morrison Inglis’in dört çocuğundan en küçüğüydü. Genç Baird, selenyumun fotoelektrik özellikleri üzerine o Almanca kitabı okuduktan sonra, hayatının işi olacak şeyin tohumlarını ekti ve televizyona ilgi duymaya başladı.

Evini komşu evlere bağlayan küçük ölçekli bir telefon santrali geliştirdiğinde henüz çocuk yaştaydı. Çocukken bile becerikli ve tıpkı bir yetiştin gibi titiz, dakik ve zamanını verimli kullanarak çalışırdı.

Glasgow ve Batı İskoçya Teknik Koleji’nde okudu. Glasgow Üniversitesi’ne gitmeyi tercih etti. Ancak I. Dünya Savaşı’nın patlak vermesi nedeniyle mezuniyet derecesini tamamlayamadı. Çalışmaları askıya alınan Baird, orduya katılmaya çalıştı. Ancak erken yaşta geçirdiği kronik sağlık sorunları nedeniyle askeri hizmete uygun görülmedi ve askeriye tarafından eve gönderildi.

Fakat Baird kolejdeyken derslerinin bir parçası ve zorunlu olarak mühendislik stajı yapmıştı. Bu staj ona mühendislik hayatının kapılarını açtı. 1916’da Baird, “Chyle Valley Electirical Power Company” için şebeke mühendisi yardımcısı oldu.

Undersock

Baird şebeke mühendisliği yardımcılığı yaptığı bu süreçte de icat etme tutkusunu sürdürmeye devam etti. Orduda kalması sağlık sorunları nedeniyle engellenmişti. Fakat o ordunun ihtiyacı olan bir şeyi icat etti. Bu, özellikle orduda siper ayağı riski altında olanlar arasında oldukça popüler olan suyu engelleyen bir çorap olan “Baird Undersock” oldu.

1919’da Undersock’un finansal başarısı ile birlikte Baird, bir reçel fabrikası açtı ve Trinidad’a taşındı. Bu mühendislik veya icat etme tutkusundan bambaşka bir iş alanıydı. Bir böcek istilası bu maceraya son verdi. Bu da onu Birleşik Krallık’a ve dolayısıyla icat etme tutkusuna geri dönmesine neden oldu.

Yeni Buluşlar ve Televizyon

John Logie Baird Londra’ya dönmeden önce yoksulluk içinde yaşıyordu. Bir tavan arasında yaşarken çoğu zaman arkadaşlarından ve ailesinden borç para almak zorunda kaldı. Cam kullanarak paslanmaz bir ustura da dahil olmak üzere bir dizi yeni icatları denemeye başladı.

Bazı projelerin yetersiz başarısı, hayatında bir dönüm noktası haline gelen televizyon kavramını tekrar gözden geçirmesine yol açtı. Fabrikayı bırakan John Logie Baird, doktor tavsiyesi üzerine Hastings’e taşındı. O zaman tekrar televizyonla deneyler yapmaya başladı.

Baird, ev eşyalarını ve evdeki fazla malzemeleri kullandı. İlk televizyon olacak şey için kaba bir prototip oluşturmayı yoğun çalışmaları sonunda başardı. 2 Ekim 1925’te, aylarca süren deneme ve yanılmalar sonrasında Baird’in çabaları sonuç verdi ve ilk kez o zaman evdeki malzemelerle de olsa ilk gerçek televizyon icat edilmiş oldu. Ve Baird odanın içine yerleştirdiği bir kartonun görüntüsünü almayı, ekranda göstermeyi başardı.

İlk Televizyon Starı William Taynton

Daha sonra John Logie Baird, televizyona çıkan ilk kişi olacak olan alt kattaki komşusu 20 yaşındaki ofis çocuğu William Taynton’dan yardım istedi. Taynton çağ için ne kadar önemli bir iş yaptığını bilmeden de olsa bu yardım teklifini kabul etti.

Baird’ın vericisinin önünde sabırla saatlerce bekleyen o genç, ekranlardan her gün ve her saniye görünen insanların, filmlerin ve dünyanın hemen her köşesinden gelen görüntülerin habercisi olacaktı.

William Tayton
William Tayton

Noctovision

Baird, televizyon teknolojisini geliştirirken, dünyanın kızılötesi ışık kullanan ilk gece görüşü olan “Noctovision”u da bu arada icat etmeyi başardı. Bu şu sıralar televizyonun gölgesinde kalsa da dünyanın en önemli buluşlardan biri olarak kabul edildi.

Noctovision, kızılötesi ışınların kullanılmasıyla, gözle görülemeyen bir nesnenin görüntüsünün iletilmesini mümkün kılan şey olarak tanımlanır.

John Logie Baird Televizyon Geliştirme Şirketi

Baird, televizyondaki çığır açan yeniliğini geliştirerek, yeni buluşu olan renkli televizyonu göstererek bir adım daha ileri götürdü. Aynı zamanda, dünyanın ilk video kaydedicisi olan ‘Phonovision’u da geliştirdi.

Aynı yıl 1927’de, Londra’dan Glasgow’a 400 milden fazla resim göndererek ilk uzun mesafeli iletimi gerçekleştirdi. “Baird Television Development Company” (BTDC); Baird Televizyon Geliştirme Şirketi’ni kısa süre sonra kurdu. Bu Baird’in reçel fabrikasından sonraki en büyük başarısıydı.

John Logie Baird
The British Broadcasting Corporation

Ulusal iletimin başarıyla gerçekleşmesiyle Baird, bu defa gözünü uluslararası iletime dikti ve çalışmalara başladı. Baird, Londra’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne bir televizyon sinyali göndererek yine bir ilki başardı.

1928’de dünyanın ilk transatlantik renkli televizyon yayınını yapmış oldu. Televizyondaki bu görüntü, renkli şapka giymiş Noele Gordon adındaki genç bir kıza aitti. Noele Gordon, daha sonra başarılı bir televizyon oyuncu ve sunucusu oldu.

Gordon’un babası donanmada mühendisti. Ilford’daki manastır okuluna gittikten sonra, Maude Wells tarafından dans etmeyi öğrendi. East Ham Palace’da ilk kez halk önüne çıktı ve kısa bir süre sonra Londra’da bir restoranda “Dear Little Jammy Face” şarkısını söyledi.

Bu olaydan sonra ailesi; özellikle anne ve teyzesi onun sahne kariyerine başlaması için can attı. Gordon, 3 Temmuz 1928’de John Logie Baird’in sistemi olan dünyanın ilk renkli yayınında yer aldığı için, renkli televizyonlarda görülen ilk kadın olarak tarihe geçmiş oldu.

“Baird Television Development Company” transatlantik televizyon yayınından sonra “British Broadcasting Corporation” (BBC) için ilk televizyon programını yayınladı. Bu program 1929’da başladı ve 1932’ye kadar devam etti.

Guglielmo Marconi ile Elektronik Televizyonun Gelişi

Baird, Fransa’nın ilk televizyon şirketinin kurulmasına büyük yardımları oldu. Aynı zamanda, ses ve görüntünün iletimini aynı anda senkronize etmeye çalıştı. 1930’larda ise, işler biraz daha değişti. Baird’in mekanik televizyonunun yerini, İtalyan mucit Guglielmo Marconi tarafından geliştirilen elektronik televizyon teknolojisi aldı.

guglielmo-marconi

Guglielmo Marconi, radyo ve kablosuz sinyal iletimlerini icat etme konusundaki başarılı çalışmaları ile tanınan bir mucitti. Marconi, 1874’te Bologna’da doğdu. Kısa bir süre İngiltere’de yaşayan Marconi, burada İngilizce konuşmayı öğrendi. Bu dil ona birçok kapı açtı.

Bologna Üniversitesi’nden bir fizik bölümü öğrencisiyle arkadaş oldu. Üniversiteye resmi olarak gitmemesine rağmen arkadaşının derslerine girmeye başladı ve pratik bilime ilgi duyarak bu alana yöneldi.

1895’te, sadece bir yıllık bir çalışma sonrası, radyo dalgalarını önemli bir mesafeye gönderen bir cihaz üretmeyi başardı. 1896’da, daha fazla destek ve fon alacağını umarak tekrar İngiltere’ye gitti. Yeni icadını Londra’da sergiledi ve birkaç yıl içinde kendi şirketi “Marconigrams” kurdu.

Burada ticari olarak satılmaya uygun bir ürün üretmeye başladı. Buluşları için patentler aldı ve cihazını geliştirmeye devam etti. 1901’de Atlantik Okyanusu’na başarıyla bir mesaj göndermeyi başardı.

Birçok icat gibi, benzer makinelerde aynı anda çalışan birkaç mucit olması çok normaldi. 1914’e gelindiğinde radyonun baş mucidi olarak kabul edildi. Televizyonun kuruluşunda önemli bir rol oynadı. Birçok tarihçi onu, Logie Baird’in televizyon icadını tamamlayan kişi olarak tanımladı.

Televisor Piyasaya Sürüldü

1928’de birçok radyo istasyonu mekanik sistemler kullanarak deneysel televizyon programlarını yayınlamayı tercih ediyordu. Ancak bu teknoloji hiçbir zaman halk arasında popüler olmaya yetecek kadar kalite ve uygun fiyatta olmamıştı. 1930’da Baird Televizyon Geliştirme Şirketi, halka açık olan dünyanın ilk seri üretim televizyonu ‘Televisor’ı piyasaya sürdü.

televisor
Televisor

John Baird, 1931’de, 43 yaşındayken, 24 yaşındaki Güney Afrikalı konser piyanisti “Margaret Albu” ile New York Coney Island’da dünya evine girdi. 1932’de Londra, Hampstead’de ilk çocukları Diana dünyaya geldi.

Aynı yıl, BBC, ilk kamu televizyon hizmeti için “Baird Televizyon Sistemi”ni kullanmaya başladı ve uzun yıllar Baird’in ilk yayın yöntemini kullanmaya devam ettiler. 1935’te ise ikinci çocukları Malcolm, Londra, Sydenham’daki aile evinde doğdu. Yaptıklarıyla ödüllendirilmeye başlayan Baird, Royal Society of Edinburgh’dan önemli bir ödül aldı.

Baird, üç boyutlu bir televizyon sisteminin geliştirilmesine yardım etti. Bugünün Hi-Definition veya HDTV’ye (High Definition Television yani yüksek çözünürlükte televizyon) eşdeğer olacak bir teknoloji alanını geliştirdi. Ayrıca fiber optik, radyo yön bulma ve kızılötesi gece görüntüleme gibi bilimin diğer alanlarına da önemli katkıda bulundu.

4 Şubat 1938’de, Londra’daki Dominion Tiyatrosu’nda yaklaşık 3 bin kişilik bir izleyici kitlesi geldi. Baird bu insanlara 120 çizgili ilk renkli televizyonu halka açık bir şekilde gösterdi. Crystal Palace’taki bu görüntüler, 12 fit’e 9 fit’lik bir projektör ekranında yayınlandı.

Daha sonra yüksek çözünürlüklü renkli ve stereoskopik bir televizyon sistemi geliştirdi. Baird,1944’te ise, savaş sırasında sayısız deneyler yaptı. Aynı yılın Ağustos ayında dünyanın ilk entegre renkli televizyon resim tüpünü icat ettiğini duyurdu.

John Logie Baird’in Ölümü

John Logie Baird, ölümüne kadar çalışmayı sürdürdü. Sonunda da yaşamına son verecek olan bir felç geçirdi ve 14 Haziran 1946’da, Bexhill-on-Sea’deki evinde öldü. Memleketi olan Helensburgh, İskoçya’ya gömüldü.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Editör, haberci, programcı. Gazetecilik mezunu, İletişim Bilimleri master’ı yaptı. Gözünü akademik kariyere dikti ve fakat bu hayalini gerçekleştiremedi. Yirmili yaşlarını gururla NTV’de bitirdi. Daha sonra başka ülkeye göçtü. Kitap editörlüğü ve çiçek yetiştiriciliği yapıyor. Teknoloji haberleri yazmayı seviyor.