Guglielmo Marconi Kimdir? Kablosuz İletişim ve Radyo

Yakın zamanda televizyonlar hayatımıza girene kadar, Guglielmo Marconi’nin mucidi sayıldığı (çoğu kaynağa göre) radyo, insanların günlük haber ve müzik ihtiyaçlarını karşıladığı bir elektronik aletti. Ancak, becerikli mucit sadece radyo değil genel olarak kablosuz iletişim araçlarının bugün bu kadar yaygın olmasının başlıca sorumlusu. “Tanrı bile batıramaz” denilen Titanic’ten tutun da İngiltere donanmalarının haberleşme ağına kadar emeği olan bir isim. Guglielmo Marconi kimdir? Gelin birlikte bakalım.

Guglielmo Marconi, 1874 yılında varlıklı bir ailenin çocuğu olarak İtalya’nın Bologna kentinde dünyaya geldi. Ancak, varlıklı bir aileye sahip olmasına rağmen örgün eğitim görmedi. Yine de fiziğe derin bir ilgi duyuyordu. Bu yüzden annesi Annie Jameson’ın isteğiyle fizik profesörü Augusto Righi tarafından eğitim almaya başladı. Eğitimi sırasında Nikola Tesla, James Clark Maxwell ve Heinrich Hertz gibi önemli fizikçilerden ilham aldı.

Hertz’in elektromanyetik dalgalar gönderen ve bu dalgaları tespit edebilen cihazlar üzerindeki çalışmalarını okudu. Marconi, bu dalgaların iletişimde kullanılma potansiyelini gördü. Sonrasında da bu konu üzerinde yoğunlaştı.

O zamanki telgraflar, iki konum arasında tel çekildiği taktirde iletişim görevini yerine getirebiliyordu. Marconi, elektromanyetik dalgaları kullanarak daha uzun mesafelerde kullanılabilecek bir telgraf yapılabileceğini düşündü.

Guglielmo Marconi Çalışmalarına Başlıyor

Marconi, babasının malikanesinin çatı katında uzun menzilli iletişim ağı fikri için çalışmaya başladı. Malikanelerinin uşağı olan Mignani de ona yardım ediyor, Marconi’nin ihtiyacı olan şeyleri temin ediyordu. Marconi, sonunda tellerle ihtiyaç duymadan elektromanyetik dalgaları gönderebilmeyi başardı. Daha sonrasında, kullandığı antenleri dikey olarak sırlamanın, menzili 2,4 kilometreye kadar çıkarabildiğini keşfetti. Bütün bu başarısından sonra Marconi bu heyecan verici icadını ticari olarak kullanıp kullanamayacağını düşünmeye başladı.

Öncelikle, kendi ülkesi İtalya’da başvurularda bulunan Marconi’nin icadı İtalya hükümeti tarafından ilgiyle karşılanmadı. O dönemde İtalya’da zaten ülkenin tamamına yayılmış bir telgraf hattı vardı. Üstelik ülkenin ihtiyacını da yeteri kadar görüyordu. Bu sebeple İtalya hükümeti, Guglielmo Marconi’nin istediği finans desteğini reddetti. Ancak Marconi pes etmedi ve şansını o dönemki ticaret devi olan İngiltere’de denemek istedi. Böylece İngiltere’nin yolunu tuttu.

İngiltere, Marconi İçin Fırsatları Açan Kapı Oldu

Marconi, icadı için İngiltere yolculuğuna çıktı. O dönemki en büyük ticaret imparatorluğuna giderse şansının olabileceğini düşünmüştü. Ancak, Marconi’nin aklında İngiltere yolculuğu için bir sebep daha vardı. O da İngiltere’nın dünyadaki en büyük donanmalardan birine sahip olması. Marconi, icadının potansiyelini gördüğü ilk andan beri donanmada haberleşme amacıyla kullanılabileceğini biliyordu. Bu da İngiltere’yi Marconi için cazip bir fırsat ülkesine dönüştürdü.

Marconi’nin icadı, İngiltere Posta Merkezi Baş Mühendisi tarafından ilgiyle karşılandı. Baş mühendis Marconi’yi hemen İngiliz hükümetine yönlendirdi. İngiltere hükümeti Marconi’nin icadı için gerekli finansal desteği verebileceğini müjdeledi.

Bu andan itibaren hayatını İngiltere’ye taşıyan Marconi, İngiltere’de kaldığı süre boyunca icadının iletişim mesafesini daha da geliştirdi. Ancak, Marconi’nin çalışmaları sadece İngiltere sınırları içerisinde kalmadı. Çalışmalar Fransa’yı da heyecanlandırdı. Daha sonra, istasyonlar kurarak Manş Denizi’nin ötesine ilk radyo sinyalini gönderdi.

guglielmo_marconi_gemi_iletişimi

Marconi’nin çalışmaları İngiltere yolculuğundan ve finansal destekten sonra ilerlemeye devam etti. Öncelikle her gemide, hem karayla hem de denizdeki diğer araçlarla iletişim kurmayı sağlayan “Marconi odaları” kuruldu. Bu odalar telsiz-telgraf aletleri içeriyordu. Daha sonrasında Galler Prensi VII. Edward ile iletişim kurabilmesi için Kraliçe Victoria’nın kraliyet yatına radyo ekipmanı kurdu. İngiltere, açık denizi aşan ilk radyo yayınını da Bristol Kanalı üzerinden yaptı. Bu yayında gönderilen mesaj “Hazır mısınız?” idi.

RMS Titanic ve Marconi

Marconi odalarının yaptığı en meşhur iletişim yayını Titanic’te oldu. Günümüzde neredeyse hepimizin bildiği meşhur gemi kazasında geminin son anlarında yapılan bir anons: “CQD CQD SOS Titanic pozisyon 41,44 K 50,24 D. Acil yardım istiyoruz. Hemen gelmelisiniz. Buzdağına çarptık. Batıyoruz.”

Guglielmo Marconi’nin kendisi ise bu kazayı kıl payı atlatanlardan birisi oldu. Çünkü, RMS Titanic’in ilk seferi için kendisine ücretsiz bir yolculuk bileti gönderilmişti. Ancak Marconi, işlerinin yetişmeyeceğinden korktuğu için 3 gün önceki RMS Lusitania ile yolculuk etti.

Marconi, 1. Dünya Savaşı’nda İtalya safını destekleyerek iletişim konusunda ülkesine yardımcı oldu. Savaşa yön veren kritik olaylarda istihbarat ve bilgi sağladı. Guglielmo Marconi 1937 yılında 63 yaşındayken hayatını kaybetti. İtalya, kendisi adına devlet cenaze töreni düzenledi. İletişime yaptığı katkılar anısına dünyadaki bütün radyo istasyonları 2 dakikalığına çalışmayı bıraktı. Tüm radyolar o an için sessizliğe gömüldü.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Uçaklara ve uzaya meraklı, video oyunu oynamayı seven ve haberlerini takip eden sıkı bir teknoloji takipçisi ve Uzay ve havacılık mühendisi.