iPhone Pil Sağlığı Nedir?

Akıllı telefonlar gibi günlük hayatta şarj ederek kullandığımız cihazlarda yerleşik bir batarya bulunur. Ancak bu piller doğası gereği her zaman ilk günkü performansı sergileyemezler. Zaman geçtikçe bu pillerin kapasitesinin daha düşük hale geldiğini görürüz. Bunu görmemizi sağlayan araçlardan birisi de iPhone Pil Sağlığı özelliğidir.

Bu içeriğimizde iPhone Pil Sağlığı hakkında sorulan önemli sorulara yanıt vereceğiz. Öncelikle iPhone Pil Sağlığı nedir sorusuna göz atacağız. Daha sonrasında iPhone cihazınızdaki pil sağlığının yüzde kaç olması gerektiğine ve bu pil sağlığını yükseltme imkanlarına değineceğiz. Ayrıca pil sağlığının neden düştüğü konusuna da içeriğimizde yer vereceğiz.

Tüm bunlara ek olarak pil sağlığını korumak için yapılması gereken önemli birkaç ipucu da paylaşacağız. Bunları yapmanız halinde pil sağlığının çok daha uzun bir sürede düşeceğini görebilirsiniz. Ancak hepsinden önce iPhone Pil Sağlığı özelliğinin ne olduğuna göz gezdirelim.

iPhone Pil Sağlığı Nedir?

iPhone Pil Sağlığı, iPhone cihazınızdaki bataryanın ömrünü ve kapasitesini denetleyen bir araç şeklinde açıklanabilir. Apple’ın iOS 11 sürümünde iPhone modellerine eklediği bu araç sayesinde cihazınızın pili hakkında detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz. Apple bu desteği iPhone 6 ve üstündeki tüm modellerine bu desteği sunmaktadır. Bu araca ulaşmak için izlemeniz gereken yol ise şu şekilde:

  • Öncelikle iPhone cihazınızın Ayarlar menüsüne ulaşın.
  • Daha sonra Pil ayarlarını bulun.
  • Ardından Pil Sağlığı sekmesi ile devam edin.

Pil Sağlığı sekmesine ulaştığınızda üç farklı kutucuk ile karşılaşacaksınız. Bunların arasında “Maksimum Kapasite”, “En Yüksek Performans Yeterliliği” ve “İyileştirilmiş Pil Şarjı” yer alıyor. Bu kavramların ne ifade ettiğine de değinmek oldukça faydalı olacaktır.

Maksimum Kapasite

Adından da anlaşılacağı üzere “Maksimum Kapasite” iPhone’unuzda yer alan maksimum şarj gücünü temsil eder. Bataryalar ilk kullanımda tam kapasite ile çalışırken zaman geçtikçe bu performansın düştüğünü görürüz. Bu durumun batarya bulunduran pek çok teknolojik alet için bu şekildedir ve tamamen normaldir.

Apple’ın paylaştığı bilgilere göre iPhone modelleri 500 şarj döngüsü boyunca sağlıklı olarak belirtilen aralıkta kalmaktadır. Aynı zamanda Apple, maksimum pil kapasitesinin %80’e düştüğünde değiştirilmesi gerektiğini belirtir. Bu durumda pilin zarar gördüğü ve performansta sorunlara yol açabileceği ifade edilir.

Maksimum pil kapasitesinin düşük olması şarjının daha hızlı tükenmesine ve cihazın aniden kapanmasına sebep olacaktır. Aynı zamanda bu durum cihazın daha çok şarj edilmesi gerektiğinin de habercisidir. Genellikle %80 ve daha düşük maksimum kapasite cihazın dengesinde bir bozulmaya yol açar.

En Yüksek Performans Yeterliliği

Pil Sağlığı menüsünde karşımıza çıkan bir başka unsur ise “En Yüksek Performans Yeterliliği” kutucuğudur. Bu özellik iPhone bataryasının cihaza en yüksek desteği verip vermediğini kullanıcıya aktarır. Eğer pil sağlığı ve maksimum kapasite konusunda performans anlamında bir sorun yoksa iPhone en yüksek performans ile kullanımda olacaktır.

Ancak, maksimum kapasitenin düşmesi ve performansta sorunlar baş gösterirse cihazın yazılımsal ve donanımsal desteği bu duruma karşı harekete geçecektir. Performans nedeniyle aniden kapanma gibi bir sorun karşısında cihaz performans yönetimi özelliklerini devreye sokacaktır. Ancak kullanıcıya bu özelliği kapatma imkanı da tanımaktadır.

iphone-pil-sagligi

İyileştirilmiş Pil Şarjı

Pil Sağlığı menüsünde yer alan son kutucuk ise “İyileştirilmiş Pil Şarjı” özelliğidir. İyileştirilmiş Pil Şarjı özelliği, iPhone’un pil ömrünü mümkün olduğunca uzun süre korumak için tasarlanmıştır. Bu özellik sayesinde pilin daha akıllı bir şekilde şarj edilmesi sağlanmaktadır.

İyileştirilmiş Pil Ömrü özelliği aktif olan iPhone modellerinde pilin %80 seviyesinin aşmasıyla özellik devreye girer. Günlük şarj etme rutinini öğrenmeyi sağlayan bu özellik ile pile gelen akım azaları hatta durma seviyesine bile ulaşabilir. Bu sayede şarj sırasında pil gereksiz zarar görmemiş olur.

İyileştirilmiş Pil Şarjı hakkında oldukça detaylı bir içeriği sizlere daha önceden hazırlamıştık. Eğer bu özellik hakkında aklınıza takılan soru işaretleri varsa ve İyileştirilmiş Pil Şarjı nedir sorusunun yanıtını arıyorsanız içeriğimizi okumanızı tavsiye ederiz.

iPhone Pil Sağlığı Yükseltme Mümkün müdür?

Pil Sağlığı menüsünü detaylıca açıkladıktan sonra kullanıcıların en çok merak ettiği sorulardan birisi ile devam ediyoruz: iPhone modellerinde Pil Sağlığı yükseltme işlemi mümkün müdür? Bu soruya verilecek cevap ise maalesef mümkün değildir oluyor.

İçeriğimizin daha öncesindeki alt başlıklarında da yer verdiğimiz gibi iPhone pilleri zaman geçtikçe kimyasal süreçlerden geçerek eskimektedir. Bu durum tüm teknolojik aletlerde olduğu gibi iPhone modellerinde de kaçınılmazdır. Her ne kadar bunu geciktirmek için belli bazı yöntemler bulunsa da yine pil sağlığının düştüğünü görmek mümkündür. Ancak iPhone Pil Sağlığı yükseltme işlemi maalesef mümkün değildir.

iPhone Pil Sağlığı değerini yükseltmek için yalnızca bir yöntem mevcuttur. Bu yöntem ise iPhone cihazınızın pilini değiştirmektir. Eskimiş bataryanız yerine daha önce kullanılmamış bir pil takmanız haline iPhone Pil Sağlığı değerinin yükseldiğini göreceksiniz. Tabii ki bu durum yükseltme olarak sayılamaz çünkü eskimiş olan bataryanın pil sağlığı hala çok düşük seviyelerde olacaktır.

Bu nedenle iPhone pil sağlığı yükseltme için bir uygulama indirmek ya da özellik değiştirmek geçerli bir yöntem değildir. Eğer karşınıza böyle bir bilgi çıkarsa gerçek olmadığını bilmelisiniz. Düşük pil sağlığına sahip bir iPhone’a yapabileceğiniz en iyi işlem bataryasını değiştirmek olacaktır. Eğer %80 seviyesinin altına düştüyse yetkili bir servise götürüp orijinal bir batarya ile değiştirmenizi öneriyoruz.

Batarya Kapasitesi

iPhone Pil Sağlığı Kaç Olmalı?

Kullanıcıların aklına takılan bir diğer unsur ise iPhone Pil Sağlığı değerinin kaç olması gerektiği oluyor. Bu soru için verilecek en iyi yanıt olabildiğince yüksek olmasıdır. Bir başka deyişle pil sağlığı değerinin 100 olması daha düşük herhangi bir değerden çok daha işlevsel bir iPhone kullanım imkanı sunacaktır.

Ancak daha önce de bahsettiğimiz gibi pil sağlığı kaçınılmaz bir şekilde zaman içerisinde düşer. Bu düşüş de iPhone tarafından takip edilir ve kullanıcıya bildirilir. Hatta üretim tarihinden aktive edildiği zamana kadar geçen sürede pil sağlığı düşüş göstermeye başlayabilir. Örneğin, daha önce kutusu bile açılmamış bir iPhone’un %99 maksimum kapasiteye sahip olduğunu görebilirsiniz. Bu durum oldukça normaldir ve bunun sebeplerini bir sonraki alt başlığımızda açıklayacağız.

Daha önce de belirttiğimiz gibi iPhone Pil Sağlığı %100 olmasa bile bu değere ne kadar yakın olursa o kadar iyidir. Ancak %95 değerinde olması da (eğer cihazın aniden kendi kendine kapanması gibi gözle görülür başka bir sorun yoksa) herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.

Pil sağlığı değerinin %89 ve daha düşük değerlere ulaşması ise değişim vaktinin yaklaştığının habercisidir. Bu şartlarda telefonunuzun çok daha kısa sürede şarjının bittiğini ve sürekli şarja takmaya başladığınızı fark edebilirsiniz. Ancak yine de bir süre daha telefonu kullanma konusunda kritik bir problem baş göstermeyecektir.

Pil sağlığının %79 ve altına düşmesi ise daha önemli sorunları gözler önüne serer. Eğer piliniz bu değerlere ulaştıysa cihaz pil değişimi konusunda sizi uyaracaktır. Ayrıca daha da düşmesi halinde iPhone’unuz pil sağlığının takibini yapamayacak hale gelecektir. Bu durumda pilinizin sürekli tükendiğini ve telefonunuzda aniden kapanmaların yaşandığını fark edebilirsiniz.

Apple’ın tavsiye ettiği pil değiştirme seviyesi %80 ve daha düşük pil sağlığıdır. Eğer piliniz bu seviyelere ulaştıysa verilerinize ve cihazınıza bir zarar gelmemesi adına bataryanızı değiştirmenizi öneririz.

iPhone Pil Sağlığı Neden Düşer?

Şarj ile çalışan çoğu teknolojik alette bir batarya mevcuttur. Bu batarya ilk kullanımlarda tam kapasiteye yakın bir şekilde çalışırken zaman içerisinde bu durum tam tersi yönde hareket eder. Lityum iyon bataryalar yeniden şarj edildikçe kimyasal olarak eskime hızları artış gösterir. Bunun sonucunda ise cihazın kapasitesi azalır ve şarj edilmesi gereken sıklık artmaya bşaşlar.

Pil sağlığını normal bir kalem pil üzerinden örneklemek mümkündür. Şarj edilemeyen bir kalem pil belli bir kullanım sonrasında tamamen işlevsiz hale gelir. Tüm enerjisi bitmiş olan bu pili yeniden kullanmak mümkün değildir. Yeniden şarj edilen pillerde de benzer bir süreç göze çarpar. Pil her şarj edildiğinde bir önceki kapasitesinden daha düşük bir seviyeye kadar ulaşır. Aslında bu durum pilin yavaş yavaş tükenmesi anlamına gelir.

Bu sürecin sonunda pil sağlığı değeri de düşüş gösterir. Her defasında bir öncekinden daha az kapasiteye sahip olan pilin sağlığı da aynı şekilde düşüşe geçer. Daha önce de belirttiğimiz gibi maalesef bu duruma engel olmak mümkün değildir. Ancak bu durumun yavaşlamasını sağlayacak birkaç işlemden bahsetmek mümkündür. Peki iPhone Pil Sağlığı değerini korumak için neler yapılmalıdır?

iPhone Üretimi 10 Yıl Sonra İlk Defa Sıkıntıya Girdi!

iPhone Pil Sağlığı Koruma

Apple tüm ürettiği teknolojik aletlerin bataryalarını korumak ve performanslarını en üst seviyeye ulaşmak için bazı ipuçları paylaşmaktadır. Bunların başında olağan dışı hava koşullarından uzak durmak gelmektedir. Örneğin aşırı soğuk ve aşırı sıcak havalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

Bunun nedeni ise pilin belli bir aralıkta en iyi çalışma performansına ulaşmasıdır. Eğer belli bir değerin altındaki ya da üstündeki sıcaklara maruz kalırsa cihazınız normal dışı davranışlar (aniden kapanma vb.) gösterme ihtimali taşır. Bu değer iPhone modellerinde 0-35 derece şeklinde açıklanmaktadır.

Buna ek olarak şarj sırasında gereksiz sıcaklık yaratıcık kılıfları çıkartmak da bir yöntem olarak belirtilmektedir. Bu durum aynı sıcaklık koşulunda olduğu gibi bataryaya zarar verir. Bu nedenle kılıfın varlığı da önemli bir faktördür.

Ayrıca şarj etme alışkanlıkları da oldukça önemlidir. Cihazı uzun süre boyunca kapalı tutacaksanız Apple’ın tavsiyesi %50 civarlarında şarj etmenizdir. Günlük kullanımda ise mümkün olduğu müddetçe %80 civarlarında şarj etmeniz tavsiye edilmektedir.

Bunun haricinde her zaman en son güncellemeyle cihazı kullanmanın faydası bulunmaktadır. Eğer daha güncel bir sürüm varsa batarya konusunda da bazı yazılımsal geliştirmeler gündeme gelmesi muhtemeldir. Buna ek olarak telefonun ayarlarını da optimize etmek cihazın batarya performansını artıracaktır.

Ekran parlaklığını son değerde kullanmak cihaza kimi zaman gereksiz bir yük olacaktır. Bu durum pilin daha hızlı tükenmesini sağlayacaktır. Böylece pili daha sık şarj etmeniz gerekir. Bunun önüne geçmek için cihazın ayarlarına da dikkat etmeniz önem teşkil eder.

Apple’ın batarya performansını artırmak için sunduğu özelliklerden birisi ise düşük güç modudur. iPhone, cihazın %20 seviyelerinde bir pile sahip olması halinde bu özelliği açmak isteyip istemediğini kullanıcıya sorar. Bu özelliği kullanmak da pil sağlığını korumak için faydalıdır.

Genel Değerlendirme

iPhone Pil Sağlığı nedir sorusunu cevaplandırdığımız içeriğimiz burada sona eriyor. Apple tarafından telefon ve tablet gibi cihazların pil ömrünü takip etmek için geliştirilen bu teknoloji son derece faydalı gözüküyor. Ayrıca pil ömrünün uzun süreli korunmasını sağlamak cihazın performansına da olumlu etki sağlıyor demek yanlış olmayacaktır.

iPhone pil sağlığı, daha önce de belirttiğimiz gibi tüm iPhone modellerinde yer alan bir ölçüt olarak karşımıza çıkıyor. Bu sayede cihazınızın bakımını yapmanız konusunda da size öncülük eden bir bilgi olduğunu belirtmekte fayda var. Eğer iPhone pil sağlığı yüzdeniz çok düşükse teknik servise başvurabilir ve cihazınızın performansını geliştirme konusunda ilk adımı atabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojiye yoğun bir ilgi duyan Mert, 10 yılı aşkın süredir teknolojik gelişmeleri ve haberleri yakından takip etmektedir. Özellikle oyunlara ve teknolojik cihazlara oldukça meraklıdır.