İkinci el ekran kartı alınır mı? Özellikle ekran kartı fiyatlarının son derece yükseldiği günümüzde bu soru pek çok kullanıcının aklına sıklıkla gelmektedir. Bu nedenle sizler için ikinci el ekran kartına dair bilmeniz gerekenleri bir araya topladık.
Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesi ile beraber ülkemizde özellikle teknolojik cihazların fiyatlarında çok ciddi bir artış yaşıyoruz. Özellikle de ekran kartı piyasasına baktığımız zaman inanılmaz bir artış söz konusu olduğunu görüyoruz. Hal böyle olunca ister istemez alacağımız ürün ne olursa olsun önce normal piyasasına, daha sonra da ikinci el piyasasına bakar olduk. Maalesef ikinci el fiyatları da eskisi gibi çok uygun değil. Biz de bu içeriğimizde sizlere ikinci el ekran kartı alınır mı sorusuna cevap arayacağız.
Bundan 4-5 yıl önce ekran kartı alırken “Bu devirde ekran kartı alınmaz, çok pahalı.” diyorduk. Fakat şimdi o zamanları mumla arıyoruz. Örneğin bundan 6 yıl önce, 2016 yılında Asus Nvidia GeForce 1050Ti Phoenix modeli ortalama bir ekran kartıydı. O tarihlerde bu kart için istenen ücret yaklaşık 700 TL civarlarındaydı. Günümüzde ise bu ekran kartının fiyatı yaklaşık olarak 4.000 TL civarlarından başlıyor.
Sıfır modellerde durum böyleyken ikinci el fiyatına da bakmak gerek. Çeşitli sitelerden yapılan araştırmalar sonucunda bu ekran kartının ikinci el fiyatı ise en düşük 2.000 TL civarlarında gözüküyor. Bu rakamlar zaman içerisinde değişiklik gösterebilir. Ancak yıllar önceki fiyatına dönmesi şu anlık pek gerçekçi gözükmüyor.
Biliyorsunuz ki ikinci el bir ürün almak risk durumundayken ikinci el ekran kartı almak çok daha büyük bir risk. Dolayısıyla çok fazla dikkat etmeniz gereken konu var bu noktada.“Özellikleri ne? Temiz mi? Mining yapıldı mı? Firma “driver” konusunda güncelleme desteği veriyor mu?” gibi birçok soru karşınıza çıkıyor.
Bu sorulara çok detaylı cevaplar aramanız gerekiyor. Peki ikinci el ekran kartı gibi uygun fiyatlı ürünler alınır mı? Sizler için en önemli noktalara içeriğimizde değindik.
İçindekiler
İkinci El Ekran Kartı Satın Alacağınız Yer Çok Önemli
İkinci el piyasası son derece geniş platformlara ve mekanlara sahip. Özellikle internet üzerinden bir alışveriş yapacaksanız çok dikkatli olmanız gerekiyor. Direkt olarak Google’a girip “İkinci el ekran kartı satın al” yazmanız bu iş için doğru yolda olmadığınızı gösterebilir.
İkinci el piyasasında alıcının ve satıcının arasında güvenli bir bağ kuran siteleri tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Çünkü Google’ın size çıkaracağı sonuçlar arasında çok uygun fiyatlı ürünleri de görebilirsiniz. Bu ürünler eğer ki güvenli siteler aracılığı ile satılmıyorsa o zaman ikinci planda bekletmeniz daha doğru olacaktır. Aksi takdirde satın aldığınız ürünün size ulaşmaması ya da farklı bir ürün gönderilmesi olası bir risktir.
Bu bağlamda sahibinden.com, Letgo ve Dolap gibi uygulama ve siteleri tercih etmeniz daha sağlıklı bir alışveriş yapmanıza yardımcı olacaktır. Tabii ki bu örnekler dışında sistemlerine güvendiğiniz ve tanınır sitelerden de alışveriş yapmanız mümkündür. Peki neden bu tarz uygulamaları ya da siteleri kullanmak daha mantıklı?
Genellikle bu tarz sitelerde siz aslında satıcıya değil aracıya ödeme yapıyorsunuz. Böylece herhangi bir sorun olduğunda aracı firma size bu konuda yardımcı olabiliyor. Zira ödeme hemen karşı tarafın hesabına aktarılmıyor, önce sizin onayınız gerekiyor. Bu nedenle güvenilir aracı firmaların olduğu uygulamaları ya da web siteleri kullanmanız daha iyi olacaktır. Ancak bu sitelerin varlığı da dolandırıcılık olaylarına bir engel değil. Bu nedenle gerçek dışı ilanlardan da uzak durmanızı tavsiye ediyoruz.
Birebir Satıştan Uzak Durun
Eğer ki internet üzerinden değil de bir başkasından birebir satışı düşünüyorsanız dikkatli olmanızda fayda var. Günümüzde böyle durumlarda çok fazla dolandırıcılık işlemleri oluyor. Örneğin bir ekran kartı beğendiniz ve almak istiyorsunuz. Direkt olarak ürünü satan bir kişiyi buldunuz. Eğer ki size “Sen parayı havale et ben sana ürünü kargolarım.” diyorsa temkinli davranmakta fayda var. Çünkü özellikle elektronik ürünlerde bu tarz dolandırıcılık işlemleri çok fazla dönüyor.
Almak istediğiniz ürünün ikinci el piyasası ortalama 1.500 TL olan bir ekran kartını birisi size 1.000 TL’den satmaya çalışıyorsa iki kere düşünün. Çünkü siz parayı gönderdikten sonra size bir ürün gelmemesi de ihtimaller arasında. Düşük fiyat söyleyerek sizi kandırmaya çalışan birçok dolandırıcı ile karşılaşabilirsiniz.
Alacağınız Ekran Kartının Teknik Detaylarını İnceleyin
Ekran kartı donanımları konusu aslında oldukça detaylı bir konu. Fakat burada en önemli nokta sizin ihtiyaçlarınıza uyumlu olması. Eğer ki ekran kartlarının teknik detayları hakkında bir bilginiz yoksa önce araştırın. Araştırmadan herhangi bir şekilde harekete geçmek alışverişten memnun kalmamanızı sağlayabilir. Daha da kötüsü aldığınız ekran kartı işinize yaramayacak bir parça olabilir.
Örneğin elinizde güzel bir sistem var. Fakat sadece ekran kartı kötü ve ikinci el bir ekran kartı ile bu sorunu çözmek istiyorsunuz. Önce ne amaçla kullanacağınızı belirleyin. Böylece ekran kartını satın aldıktan sonra herhangi bir pişmanlık duymanın önüne geçmiş olursunuz.
Oyunlarda yüksek performans almak istiyorsanız 5 yıl önce çıkmış bir ekran kartını almak çok mantıklı bir hamle olmayacaktır. Ya da RTX teknolojisi ile oyun oynamak istiyorsunuz ama bulduğunuz ekran kartı GTX model. Bu ekran kartından RTX performansı bekleyemezsiniz. Bu nedenle önce teknik detaylarını incelemeniz gerekir.
Seçmiş olduğunuz ekran kartı kaç GB’lık bir VRAM kullanıyor? Kaç bit değerinde? RTX teknolojisi var mı yok mu? Soğutma sistemi nasıl? Kaç adet fan var? Bunlar ikinci el ekran kartı seçerken çok önemli sorular. Bunları cevaplandırdıktan sonra sizin ihtiyaçlarınıza uygun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Mining Yapıldı mı?
Bitcoin’in hayatımıza girmesi ile beraber herkes kısa yoldan para kazanmanın yollarını aradı. Kimisi direkt olarak “coinler” satın alırken kimisi de “mining” yapmaya karar verdi. Hatta bir dönem özellikle MSI ekran kartlarının temini noktasında dünya genelinde büyük sıkıntılar yaşandı. Ekran kartlarının bir çoğu karaborsadan satıldı. Peki bu mining nedir ve neden mining yapılan ekran kartından uzak durmalıyız?
Mining ile kullanıcılar kendi coinlerini çıkarmaya başladılar. Bunun için de yüksek kapasiteli ekran kartlarına ihtiyaç duyuldu. Tabii bu işlem sırasında ekran kartları normal performanslarında çalışmadı. Daha da fazla güç harcayan ekran kartları çok çalıştı.
Zor şartlarda çalıştıkça kullanım ömürleri kısaldı ve performansları düştü. Böyle olunca da ekran kartları sahipleri bu ekran kartlarını elden çıkarmaya başladılar. Düşük fiyatlarla piyasaya sokulunca bu konu hakkında çok fazla bilgisi olmayan alıcılar da maalesef bir nevi dolandırılmış oldular.
Bu nedenle ikinci el ekran kartı alırken mutlaka mining yapılıp yapılmadığını sorun. Sadece sormak yetmez tabii çünkü doğru cevap geleceğini bilemeyiz. Fakat illa ki almak istiyorsanız o zaman garantisi devam eden bir ekran kartını tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır. En azından bir sorun yaşadığınız takdirde iletişim kurabileceğiniz bir firma karşınızda olacaktır. Sormaya ek olarak yapabileceğiniz bir işlem ise ekran kartını test etmektir.
İkinci El Ekran Kartı Nasıl Test Edilir?
İkinci el ekran kartı alınır mı? Evet alınır. Fakat almadan önce mutlaka teste etmeniz gerekir. Tabii bu iş o kadar da kolay değil. Önce donanımsal olarak sonra da yazılımsal olarak kontrol etmeniz gerekir. Tabii ki imkanlar doğrultusunda.
Örneğin aracı firmanın olmadığı bir şekilde birebir buluşarak bir ekran kartı almaya karar verdiniz. Ürünü mutlaka fiziksel olarak inceleyin. Önce fiziksel bir hasar olup olmadığına bakmak gerekiyor. Fan pervanelerinin eksiksiz olması önemli. Buna ek olarak fanların çalışması konusunda da bir sorun olmadığını test edebilirsiniz. Elinizle döndürdüğünüzde fanların sorunsuz çalıştığından emin olun.
Sonra düz duruyorlar mı diye kondansatörlere bakın. Yamulmuş kondansatörler varsa ürün hor kullanılmıştır. Devre kartını da inceleyin. Üzerinde kırık ya da yamuk bir yer varsa bırakın, devam etmenize bile gerek yok. Tabii kablolar da önemli. Kabloların da kopmamış olmasına dikkat edin.
Bir de bunun yanı sıra kabloların giriş çıkış portlarına bakın. HDMI, VGA, DVI artık hangi portlar varsa mutlaka inceleyin. “Ben zaten HDMI kullanıyorum, DVI kısmı yamuk olsa ne olacak?” diye düşünmeyin. İlerleyen zamanlarda ikinci bir monitör bağlamak isteyebilirsiniz. Ayrıca ekran kartını yeniden satmak isteyebilirsiniz. Bu nedenle her yerini inceleyin.
Tabii fiziksel kısmını incelemekle iş bitmiyor. Satıcı ile mutlaka görüşün ve yazılımsal olarak da kontrol etmek istediğinizi söyleyin. Cevap hayır olursa yine devam etmenizin bir anlamı yok. Çünkü kontrol etmenize izin verilmiyorsa kesin bir sıkıntı vardır.
Test etmek istediğiniz bilgisayara GPU-Z programını kurun. Bu program sayesinde ekran kartına dair bütün teknik detayları görebilirsiniz. “İyi de ben bu teknik detaylardan hiç anlamam ki.” diyen kişiler bile bu programı kullanmakta bir sorun yaşamayacaktır.
Programın yayıncısı olan TechPowerUp ekran kartlarına ait tüm teknik detayları kendi arşivinde tutuyor. Yapmanız gereken tek şey programı çalıştırıp TechPowerUp’a ait arşivlerde bulunan aynı ekran kartının teknik özellikleri ile eşleştirmek.
Burada baştan uyarmakta fayda var. MemorySpeed ve Clock Speed kısımlarının biraz farklı çıkması muhtemel. Fakat farklar arasında uçurumlar olmamalı. Bunun haricinde yer alan Memory Size, Bus Width, Bandwidth gibi kısımların aynı olması gerekiyor. Bu karşılaştırma sayesinde ekran kartını alıp almamaya karar verebilirsiniz.
GPU-Z Tek Başına Yeterli Değil
Evet test etmek için bilgisayara GPU-Z programını kurdunuz ve çıkan değerleri kontrol ettiniz. Fakat hala ikinci el ekran kartı satın alınır mı sorusuna kesin bir cevap veremeyiz. Çünkü fiziksel kontrol ve GPU-Z yeterli değil. Bir de bunlara ek olarak Furmark programı ile stres testi yapmanız gerekiyor.
Peki ekran kartınızın stres düzeyini nasıl kontrol edeceksiniz? Öncelikle Furmark programını yüklemeniz gerekiyor. Programı yükledikten sonra çalıştırıyorsunuz. Bu program ekran kartının sınırlarını zorluyor. Böylece hangi koşullara kadar sorunsuz bir şekilde çalıştığını görebilirsiniz.
Bu arada stres testinin diğer adı da Benchmark testi. Daha önce bu isimle de duymuş olabilirsiniz. Bu test sayesinde kullanım oranı %100’e ulaşır ve ona göre değerler size sunulur. Bu değerler arasında sıcaklık değerleri, stabil çalışıp çalışmadığı gibi kritik değerler yer almaktadır. Yaklaşık 10 dakika kadar süren bu test ile ekran kartınızın performansını kontrol etmek mümkündür. Eğer ki test yarıda kesiliyorsa ekran kartında bir sorun var demektir.
Bu arada sadece ekran kartı stres testi için yalnızca Furmark programını kullanmak zorunda değilsiniz. Piyasada buna benzer birçok program söz konusu. Eğer aklınızda farklı programlar varsa onlara da göz atmanızı tavsiye ederiz. Size en uygun olan programı da deneyebilirsiniz.
İkinci El Ekran Kartı Alınır mı: Genel Değerlendirme
Değinmemiz gereken en önemli konulardan birisi ise pazarlık oluyor. Birçok satıcı satmak istedikleri fiyatın biraz daha üzerinde bir fiyatı size sunar. Ki bu da aradaki indirim payı kadar olur. Eğer ki siz 1.600 TL yazan bir ekran kartını satın almaya karar verdiğinizde direkt olarak bu fiyatı veriyorsanız bu işten en çok satıcı memnun olarak ayrılacaktır. Çünkü muhtemel olarak 1.500 TL’den satmak istiyor fakat 100 TL pazarlık payını da eklemiştir.
Siz direkt olarak 1.600 TL öderseniz satıcı buna asla hayır demeyecektir. O nedenle ne olursa olsun pazarlık etmekten çekinmeyin. Bu durumda karşılaşacağınız en kötü sonuç satıcının sunduğu fiyattan ürünü satın almak olacaktır. Ancak fiyatı daha da aşağı çekme ihtimaliniz olduğunu unutmayın.
İkinci el ekran kartı alınır mı? İçeriğimizde sıklıkla değindiğimiz konulara dikkat edildiği sürece satın almak konusunda bir sorun yok. Fakat çok ince eleyip sık dokumak gerekiyor. Yukarıda yazdığımız bütün önerileri göz önünde bulundurun. Çünkü sonrasında pişman olacağınız bir alışveriş de yapabilirsiniz. Fakat imkanınız varsa direkt olarak sıfır bir ekran kartı satın almanız bu risklerin tamamen kalkmasını sağlayacaktır.
Zaten her ay sizlere En İyi Ekran Kartları önerisinde bulunuyoruz. Bu şekilde en güncel tavsiyelerimizi de sizinle paylaşmış oluyoruz. Eğer sıfır ekran kartı satın alacaksanız bu listeye de mutlaka göz atmalısınız.