Deep Web Nedir?

İnternet uzun süredir insan hayatında yer alıyor. İnterneti kullandığımız alana göre de ihtiyaçlarımız, belli boyutlarda karşılanarak hayatımız kolaylaşıyor. İnsanlar önceden, ansiklopedi gibi bilgi içerikli kitaplardan yararlanırken şimdi bunun yerini internet aldı. Kişiler her bilgiye veya içeriğe bazen sınırsız bir şekilde ulaşamayabiliyor. Ulaşmak istediklerinde de bazı yöntemler kullanıyorlar. Her bilginin ve içeriğin yer aldığı bir platform vardır. O da Deep Web adında karşımıza çıkıyor. Peki Deep Web nedir?

Cihazlar üzerinden gerek video, gerek yazı olarak her türlü içeriği araştırıyoruz. Temel konulara erişimimiz kolay oluyor. Ancak bazı konulara karşı duyduğumuz merak, bizi ulaşılması zor içerikleri araştırmaya yönlendiriyor. Sanal ortamda dahi belli oranda koruma ve güvenlik mevcut oluyor. Tehlike içeren, uygun olmayan bilgiler internette apaçık ortada yer almıyor.

Bu güvenlik duvarının arkasında öğrenmek veya görmek istemeyeceğimiz konular mevcuttur. Bu konulara ulaşmak için farklı yöntemler tercih etmemiz gerekiyor. Deep Web de karanlık ve derin konuları içinde barındırıyor. Biz de bu yazımızda sizlere bu konu hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Deep Web nedir?

Deep Web Nedir?

Türkçe adıyla ‘Derin internet’ olan Deep Web, bir bakıma internetin görünmeyen tarafıdır. Mevcut bilgilerin dışında daha tehlikeli, rahatsız edici, her yaşa hitap etmeyen içerikleri içinde barındırır. Yani, arama motorunda arayıp ulaşamayacağınız her türlü bilgi Deep Web’te yer alıyor diyebiliriz.

Deep Web, dizin kapsamına girmeyen siteleri, özel içerikli veri tabanlarını ve ücret karşılığında hizmet veren sayfaları içerir. Google, Bing, Yandex gibi arama motorlarının sonuç vermeyeceği ve çoğunlukla zararlı olan konular Deep Web’te yer alıyor.

Arama motorunda araştırıp sonuç alabildiğimiz her türlü içerik ‘Yüzey web’ olarak geçer. Yani, mantıken yüzeyde yer alan bilgiler herkes tarafından görünüme açıktır. Ancak, Deep Web’te yer alan bilgilerin çoğu derin içerikli olduğu için herkesin görmesi imkansızdır. Uzmanlara göre derin web’te olan içerikler, yüzey web’e göre daha fazladır.

Ücret karşılığı hizmet veren siteler var demiştik. Bu siteler, Deep Web’in önemli bir kaynağı halindedir. Örneğin, Netflix gibi film izleme sitesi, hizmet başına ücret sitelerine girer. Netflix’e ücret ödeyip üye olmadan bu platformda yer alan bütün içeriklere erişim hakkına sahip olamazsınız. Bazı kişiler bu durumdan şikayetçi olup yasal olmayan yollarla içeriklerin tamamına erişim yapmaya çalışmaktadır.

Yüzey internet, toplam internet sitelerinin küçük bir kısmını oluştururken, derin internet büyük bir kısmını oluşturur. Yüzey internette yer almayan makaleler, akademik dergiler gibi içerikler derin internette yer almaktadır. Aslında Deep Web dediğimiz internet katmanı, bir buzdağının alt bölümü gibidir. Yüzeyde görünmeyenleri de kapsar. Dolayısıyla Deep Web’te yer alan her içerik tehlikeli değildir. Ancak yine de karşınıza görmek istemeyeceğiniz içerikler çıkabilir.

Deep Web Nedir?

Deep Web’i oluşturan iki bölüm vardır. Bunlardan ilki, veri tabanıdır. Veri tabanı, internetin diğer ağlarına bağlı olmadan sadece veri tabanının kendisinde aranan, genel ve özel olarak korunan dosyalardır. İkinci bölüm ise intranet olarak geçmektedir. İntranet, kuruluşlar içinde iletişim kurup yönlendirme işlemini gerçekleştiren işletme ve hükümet için yer alan dahili ağlardır. Böylelikle Deep Web nedir sorusunun yanıtını vermiş olduk.

Deep Web ve Dark Web Arasındaki Fark Nedir?

Deep Web nedir sorusunu yanıtladıktan sonra, Deep Web ile Dark Web arasındaki farkı da açıklamak istedik. Çünkü, bu iki terim bazen birbirine karıştırılıyor veya aynı zannediliyor. Aslında Deep Web, görünmeyen buzdağının temelini oluşturuyor. Dark Web ise Deep Web’in içinde yer alan bir katman oluyor.

Dark Web, Türkçe adıyla ‘Karanlık internet’ olarak açıklanmaktadır. Adından da anlaşılacağı gibi internetin en derin ve hoş olmayan katmanıdır. Dark Web, her ne kadar Deep Web’in küçük bir bölümünü oluştursa da içeriği bu alanı yeterince tehlikeli boyuta getirmektedir.

Daha önce de dediğimiz gibi, Deep Web’te yer alan veya barınan içeriklerin tümü tehlikeli değildir. Ancak tehlikeli olmayan içerikler oldukça azdır. Örneğin, dijital bankacılık gibi finans içerikli hesaplar, yasal dosyalar, tıpla ilgili bilgiler, özel kurumların veri tabanları, e-postalar ve sosyal medya hesapları Deep Web’te yer alan içeriklerdir.

Sonuç olarak, Deep Web nedir yanıtımızın ardından Deep Web ve Dark Web arasındaki farktan da bahsettik. İnternetin birçok boyutu yer almaktadır. Toplamda 8 boyutu yer alan internetin seviyelerini teker teker açıklayarak Deep Web konumuzu daha da netleştirmemiz gerekmektedir.

İnternetin Seviyeleri

Deep Web nedir sorusunun yanıtını daha iyi kavramanız için internetin seviyelerinden de bahsetmemiz gerekiyor. Çünkü, internet seviyesi ne kadar artarsa Deep Web seviyesi de o kadar artıp Dark Web bölümüne kadar ilerleyecektir. Şimdi bu seviyelere teker teker bakalım.

İnternetin seviyeleri
  • Common Web: Bu seviye internetin 0. seviyesi olarak geçer. Burada günlük internet kullanımınız yer almaktadır. Yüzey internet seviyesinde olduğu için tehlike içermez.
  • Surface Web: İnternetin 1. seviyesidir. Arama motoru aracılığıyla ulaştığınız siteler ve sosyal medya uygulamaları bu katmandadır. Dolayısıyla yine yüzey web katmanında olup güvenlidir.
  • Bergie Web: 2. seviye olan bu katman, arama motorları ile ulaşımı olmayan içerikleri kapsar. Dolayısıyla bu seviyeye erişim engeli bulunmaktadır. Bu seviye belli oranda tehlike içermektedir. Bu seviyeden sonrası Deep Web seviyelerini kapsamaktadır. Bu yüzden bu seviyeleri ayrı bir başlık altında inceleyelim.

Deep Web Seviyeleri

  • Deep Web: İnternetin 3. seviyesidir. Adından da anlaşılacağı gibi Deep Web seviyesi buradan başlamaktadır. Proxy kullanımı olmadan bu seviyeye erişim imkanı yoktur. 3. seviye ikiye ayrılmaktadır. Bunlar Proxy seviyesi ve Tor seviyesi şeklindedir. Proxy seviyesinde .onion uzantısı olmayan ve yasaklanmış, yasal olmayan içerikler vardır. Tor seviyesinde ise .onion uzantısı olan ve dizinler tarafından yönlendirmesi bulunan konular vardır. Silah ve bomba eğitimleri, yasal olmayan araştırmalar ve gizli olan devlet belgeleri Tor seviyesinde yer almaktadır.
  • Charter Web: 4. seviye olan Charter Web de Tor seviyesi ve özel erişim seviyesi olarak ikiye ayrılmaktadır. Tor seviyesinde, yüksek miktar içeren bahis bilgileri, yüksek bütçeli satışlar, erişimi olmayan filmler, müzikler, kitaplar, yasal olmayan deneyler ve silah kaçakçılığı yer alır. Özel erişim seviyesinde ise Tor tarayıcısının yeterli olmadığı, .clos uzantısının gerektiği siteler ve özel yöntemlerle ulaşım sağlamanızı gerektiren içerikler vardır. Wikileaks belgelerinin de bu katmanda bulunduğu söylenmektedir.
  • Marianas Web: İnternetin 5. seviyesi olan bu katman, adını Marianas Çukuru’ndan alıyor. Şimdiye kadar bu seviyeye ulaşım sağlanmadığı söylenmektedir. Bu seviyeye ulaşmak için kuantum teknolojisinin barındığı cihazlar ve internet gerekmektedir. 5. seviyede hackleme, deneyler ve gizli bilgiler gibi içeriklerin olduğu tahmin edilmektedir.
  • 6. Seviye: Bu seviyenin özel bir adı var olmamaktadır. Deep Web’teki en tehlikeli seviyelerden birisi olduğu söylenmektedir. Gelişmiş teknoloji ile bile bu seviyeye ulaşım sağlanamamıştır.
  • The Fog/Virus Soup: İnternetin 7. seviyesidir. Bu seviye hakkında da yeterli bilgi yoktur. Savaş bölgesi olarak adlandırılan bu katmana böyle denilmesinin nedeni, bir gün bu seviyeye ulaşım sağlandığında 8. seviyeye ulaşılmaması için çaba sarf edeceklerini belirtmek içindir.
  • The Primarch System: İnternetin son seviyesidir. Hükümet de dahil kimsenin giriş yapamadığı bir katmandır. Çünkü bu seviye, Primarch System ile kontrol altındadır. ‘İnternetin Tanrısı’ adının verildiği bu seviye, en tehlikeli seviyedir.

Deep Web Tehlikeli midir?

Deep Web nedir sorusunun yanıtını, internetin seviyelerinden de bahsederek daha anlaşılır hale getirdik. Bu konudan bahsederken hep bir uyarıda bulunduk. Dolayısıyla Deep Web tehlikeli midir diye de düşünmüş olmaz ihtimaliniz vardır. Şimdi bu konu hakkında bilgi verelim.

Öncelikle, Deep Web ve Dark Web arasındaki farkı yeniden hatırlayalım. Daha önce de söylediğimiz gibi Dark Web, Deep Web’ten daha tehlikelidir. Çünkü Dark Web, internet seviyesinin en ileri boyutunda yer almaktadır. Bu katmanlarda yer alan bilgilere belli oranda ulaşım sağlayabilirsiniz. Ulaşım sağladığınızda ise sonuçları iç açıcı olmaz.

Buna ek olarak, Deep Web’te ve özellikle Dark Web’te kötü amaçlı yazılımlar oldukça fazla yer almaktadır. Bu yüzden, Deep Web’e ve daha da ilerleyip Dark Web’e girdiğinizde siber saldırılara maruz kalma olasılığınız epey yüksektir. Kötü amaçlı yazılımların içeriği; kimlik belgesi tespiti, fidye ve tuş kaydedici yazılımları şeklindedir.

Deep Web Tehlikeli midir

Siber saldırılardan dolayı dolandırıcılık eylemleri var olacağı için Deep Web’e girmeye çalışmamanız gerektiğini söyleyebiliriz. Deep Web ve ileri seviyeleri, yasal olmayan ve riskli bir platform olduğu için devlet tarafından izlenmektedir. Yetkililer, özel yazılım sayesinde buraya girerek kimliğinizi tespit etme gücüne sahiptirler. Dolayısıyla, sadece Deep Web’e girmeniz ve hiçbir şey yapmamanız bile sizi şüpheli konumuna sokar.

Sizlere, Deep Web’in seviyelerinden bahsederken git gide daha tehlikeli seviyelere erişim olduğunu belirtmiştik. Her türlü kötü eylemlerin bu platform üzerinde yer aldığı veya gerçekleştiğini de söyledik. Cinayet, hırsızlık, deney, hackerlık, taciz ve bu eylemleri gerçekleştiren insanların çoğu, Deep Web ve ileri seviye olan Dark Web’te yer almaktadır.

Gerçek hayatta bu tarz kişilerle bir arada bulunmak istemeyeceğiniz gibi, tehlikeli kişilerin yüksek miktarda bulunduğu Deep Web’e girerek de kendinizi riske atmak istemezsiniz diye düşünüyoruz. Bu sayede, Deep Web nedir sorusuna ek olarak Deep Web’e girmenin tehlikeli olup olmadığıyla ilgili de bilgi vermiş olduk.

Genel Değerlendirme

Bu yazımızda, Deep Web nedir sorusunun yanıtını vermeye çalıştık. Karıştırma ihtimali olduğu için Deep Web ve Dark Web arasındaki farkı anlattık. Bunun yanında, internetin seviyelerinden ve Deep Web’in dahil olduğu internet seviyelerinden de söz ettik. Son olarak, Deep Web’in tehlikeli olup olmadığını da detaylı bir şekilde açıkladık.

Deep Web üzerindeki para işlemlerinin genellikle Bitcoin ile halledildiği söylenmektedir. Dolayısıyla normal sitelerden veya kişilerden alınan özel bilgilerin Deep Web üzerinden Bitcoin para birimiyle satılacağını tahmin edebiliriz. Buna ek olarak, Deep Web’teki içeriklerin büyük bir çoğunluğunun İngilizce olduğu da bilinmektedir.

Deep Web, adından da anlayacağınız gibi derin bir internet seviyesidir. Bazı konuların derinine inmek size yarar sağlasa da söz konusu riskli internet ortamı olduğunda bu durum pek iç açıcı sonuçlar vermeyebilir. Çeşitli suçların ve suçluların olduğu bir alanda yer almak karşınıza pek de hoş olmayan görüntüler çıkarabilir.

İnsan yapısında merak vardır. Bu merak, çoğu konuda bizi tetiklemeye çalışır. Aslında bakmayacağımız, araştırmayacağımız konuları bile incelememiz için çaba sarf eder. İçeriğinde yüksek miktarda tehlike barındıran Deep Web ve ileri katmanı olan Dark Web’in de tehlikeli birçok içerik barındırdığını biliyoruz.

Tehlikeli konuların yer aldığı bir platformdaysanız, merakınız sizi ister istemez bu konular hakkında araştırma yapmaya itebilir. Merakınıza yenik düşmeniz de risk doğuracaktır. Sizler de Deep Web konusuyla ilgili sorularınızı ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Dilbilim mezunu Dilara, uzun süredir teknolojik haberleri takip ediyor ve teknolojiyle alakalı içerik üretmekten keyif alıyor. Sosyal medya uygulamalarına ve teknolojik cihazlara da oldukça meraklıdır.