Apple son 5 yıldır giyilebilir AR ve VR teknolojileri üstünde çalışıyor. Bloomberg, Apple’ın AR ve VR teknolojisi üzerindeki geliştirme sürecini ayrıntılı olarak anlattı. Raporunda ürün tasarımını şekillendiren fikir ayrılıklarından, performans farklılıklarından ve genel özelliklerinden bahsetti.
Dünyanın diğer teknoloji devleri de AR ve VR teknolojileri üzerine büyük bir yatırım yapmaktadır.
Apple’ın AR ve VR Teknolojisi Nedir?
VR (Virtual Reality), Sanal Gerçeklik demektir. Bir bilgisayar ve giyilebilir teknoloji yardımıyla gerçek hayatın yapay bir şekilde oluşturulmasına denir. Bu teknoloji daha da üst seviyeye çekilmek istenirse özel donanımlar ve sensörler ile entegre edilip çok daha farklı bir deneyim yaşanabilir. VR sadece eğlence sektöründe değil çok daha farklı alanlarda, örneğin NASA astronotlarının eğitiminde kullanılıyor. AR (Augmented Reality), artırılmış gerçeklik teknolojisinden bahsetmek gerekirse bu teknoloji VR’dan pek farklı değildir. AR bilgisayar tarafından oluşturulan sanal görüntüler ile gerçek dünyanın harmanlanması şeklindedir. Çoğumuzun bildiği PokemonGO aplikasyonu da buna bir örnektir.
Bloomberg’in Raporu
Apple ise bu iki teknolojiyi birleştiren bir cihaz geliştirmeyi hedefliyor. Bloomberg’in raporuna göre Apple’ın geliştirdiği, liderliğinde Mike Rockwell’in bulunduğu AR ve VR ekibinin iki ana ürün geliştirdiğini söyleniyor. Bu iki cihaz Apple’ın içinde bir çatışmaya sebep oldu. Ürünlerden biri önceden de tanıtılan N421 kodlu AR gözlüktür. Diğer ürünün ise N301 kodlu hem AR hem de VR teknolojilerini en iyi şekilde birleştirecek bir başlık (headset) olduğu biliniyor. N301 başlangıçta giyilebilir teknolojilerin çok daha üstünde bir performans sergiledi. Giyilebilir ürünler içinde görülmemiş grafikler ve işlem hızları ile güçlü bir sistem olarak tasarlandı. Bu kadar güçlü olmasının yanında çok da fazla ısınıyordu. Bu ürün ne yazık ki şık bir başlık ile birleştirilemedi.
Bunun yerine Rockwell’in ekibi kablosuz şekilde başlığa bağlanacak Mac’e benzer bir ürün satmayı planladı. Bütün sistemin tek bir başlık içinde olması yerine sistemin hepsinin içinde bulunduğu harici bir cihaz ve bununla kablosuz şekilde bağlanacak bir başlık planladılar. Bununla birlikte fikir ayrılıkları yaşanmaya başladı. Apple’ın eski tasarım şefi Jony Ive çalıştırmak için harici bir sisteme ihtiyaç duyan başlık fikrini beğenmediğini ve cevap olarak daha az güçlü bir başlığı tek bir parça halinde tercih edeceğini belirtti. Bir ay süren tartışmalardan sonra Apple CEO’su Tim Cook, Ive’nin harici cihaza ihtiyaç duymadan çalışan cihaz fikrini desteklediğini belirtti.
Beklentileri Karşılayacak mı?
Şu an geliştirilmekte olan AR ve VR teknolojilerinin harmanı olan başlık, teknolojik olarak tasarlandığından çok daha az iddialı. Fakat bu durum düşünüldüğünde bile oldukça gelişmiş, gerçek ve sanal dünyanın birbirinden ayırt edilemeyeceği kadar yüksek çözünürlüğe ve grafiklere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Prototip N301’in tasarımdan bahsetmek gerekirsek çoğunlukla kumaş gövdeye sahip olmakla beraber Facebook’un Oculus Quest cihazıyla benzer bir tasarıma sahip olduğu biliniyor. Apple’ın olmazsa olmazlarından App Store ve ses asistanı Siri de N301 cihazında olacak. Bu teknolojiyi deneyimleyen insanlar, sinematik bir hoparlör sisteminin yaşadıkları deneyimi daha da üst düzeye çıkarabileceğinden bahsediyor.
Şimdi ise en çok merak edilen şey Apple’ın bu cihazının ne zaman piyasaya çıkacağı. Bloomberg’in belirttiğine göre 2021’de 2022 yılına ait bir sürüm tanıtılacak. Piyasaya çıkma zamanının ise en erken 2023 yılında olacağı bekleniyor fakat 2023 yılında tamamen hazır olma olasılığının düşük olduğu da belirtiliyor.
👍
👏