NanoCell TV Nedir?

Evlerimizin vazgeçilmez ürünlerinden biri televizyondur. Televizyonlar, evde en çok kullandığımız beyaz eşyalardan biri haline gelmiştir. Bu kadar çok kullandığımız bir ürünün de sürekli gelişim ve yenilenme halinde olması normaldir. Yakın zamanda birçok açıdan gelişen televizyon son olarak NanoCell TV haline gelmiştir. Peki NanoCell TV nedir?

Televizyon, ilk olarak tüplü şekilde ve küçük boyuttaydı. Daha sonra LCD televizyon üretimi gerçekleşti ve ekran boyutları da zamanla arttı. Ardından, LED ve OLED televizyon üretimi oldu. Son zamanlarda da televizyonların görüntü kalitesine olan odak arttı. Böylelikle 4K televizyonlar hayatımıza girmiş oldu. Şu an ise 4K televizyonlarla birlikte daha gelişmiş bir teknoloji ortaya çıktı. Bu da NanoCell TV şeklindedir. Şimdi NanoCell TV hakkında daha detaylı bilgi verelim.

NanoCell TV Nedir?

NanoCell teriminin Türkçesi ‘milyarda bir hücre’ şeklindedir. Dolayısıyla, milyarda bir çapta olan hücreler ekrana görüntü göndermektedir. Hücre sayısı ve görüntü sayısı ne kadar artarsa netlik de o kadar artar. Böylelikle, NanoCell terimine bir açıklık getirmiş olduk.

LG’nin 2019 yılında geliştirdiği NanoCell TV, en gelişmiş televizyonlar arasında piyasada yerini aldı. NanoCell TV üretiminin amacı, gereksiz ışık dalgalarını emerek daha yüksek kalitede olan renkleri en saf haliyle göstermektir. Bunun için de nanometre parçacıklarını kullanmaktadır.

NanoCell TV’de de 4K televizyonlara benzer ekran özelliği vardır. Yani, ekran yine 8 milyon piksele sahiptir. Ancak, NanoCell teknolojisi sayesinde pikseller daha kaliteli görünür. Dolayısıyla NanoCell televizyonlarda yer alan ekran görüntüsü, 4K televizyonlara göre biraz daha iyi durumda olur.

4K-TV

LG’nin ürettiği NanoCell teknolojisi, istenmeyen dalga boylarını emiyor ve ekranda yer alan kırmızı ve yeşil renklerin saflığını artırmak için parçacıklar kullanır. Ayrıca NanoCell teknolojisi, kırmızı ve yeşil renkleri daha iyi filtreleyerek, 4K televizyonlarda olmayan yüksek görüntü kalitesi elde eder. Bu filtre ise daha iyi ve daha geniş renk yelpazesi sunar.

Bunun yanında, NanoCell TV modelleri FALD adında bir teknolojiye sahiptir. FALD, ‘Tam Dizi Yerel Karartma’ teknolojisidir. FALD teknolojisinde görüntünün karanlık bölümleri ortaya çıktığında televizyonun arka ışığı azaltılır. Bu da görüntünün performansını artırır.

NanoCell TV’deki nano parçacık katmanının yanı sıra IPS adında bir panel yer alır. IPS teriminin açılımı ‘In Plane Switching’ şeklindedir. Türkçesi ise ‘Düzlem İçi Geçiş’ olarak ifade edilir. Bu bir ekran panelidir. IPS ekranı, daha iyi izleme açısı sağlamaktadır. Yani bu ekran, daha geniş bir görüntüleme açısı sağlamaktadır.

Ancak IPS ekranının doğal kontrast oranı düşüktür. Bu durumla başa çıkmak için de LG, daha derin siyah seviyeler üretir. Ayrıca kontrast oranını iyileştirmek için az önce bahsettiğimiz FALD teknolojisinden yararlanır.

Böylelikle NanoCell TV nedir sorusunun yanıtını vermiş olduk. NanoCell TV’lerin daha birçok teknik özellikleri yer almaktadır. Bu özelliklere ayrı bir başlık altında yer vermek daha doğru olacaktır. Şimdi NanoCell TV’lerin diğer özellikleri hakkında bilgi verelim.

NanoCell TV’nin Özellikleri Nelerdir?

NanoCell TV nedir sorusunun yanıtını verdikten sonra bu televizyon hakkında daha detaylı bilgiler vererek içeriğimize devam ediyoruz. Böylelikle NanoCell TV’nin özellikleri hakkında daha çok bilgi edinmiş olacaksınız. NanoCell TV, hem 4K hem de 8K çözünürlükte üretilmektedir.

Bunun haricinde LG, NanoCell TV’lerde ultra parlak ekran teknolojisi kullanmaktadır. Nano teknoloji sayesinde NanoCell TV’ler, içinde 1 milyardan fazla renk barındırmaktadır. Bu nedenle görüntü daha çok keskinlik içermektedir. Ayrıca Nano siyah kontrol noktaları sayesinde güçlü bir kontrast ortaya çıkmaktadır. Bu özellik de ışık sızmalarını önlemektedir.

NanoCell TV, Dolby Vision ve Dolby Atmos teknolojilerine de sahiptir. Dolby Vision ve Dolby Atmos görüntü ve ses ile alakalı teknolojilerdir. Dolby Vision, görüntü karelerini inceleyip doğru renk ayarlaması yapmaktadır ve görüntüleri daha net hale getirmektedir. Bunun haricinde Dolby Vision, televizyonun sahip olabileceği en yüksek parlaklığı oluşturmaktadır. Dolby Vision sayesinde NanoCell TV 64 milyar renk desteğine sahip olmaktadır.

Dolby Atmos teknolojisi ise 360 derece ses deneyimi sağlamaktadır. Bu sayede sesler daha gerçekçi ve yanınızdaymış gibi bir his yaratmaktadır. Bunun yanında, sesin 3 boyutlu olarak odaya yansıması için odada birden fazla hoparlör yer almak zorundadır. Ancak NanoCell TV buna gerek kalmadan 3 boyutlu sesi odaya yansıtmaktadır. Bu özellik evde değil de sinemadaymışsınız gibi bir his oluşturmaktadır.

Dolby

NanoCell TV’lerde Alpha 7 Gen 2 işlemcisi yer almaktadır. Bu teknoloji yapay zeka ses algılama teknolojisine sahiptir. Bu da NanoCell televizyonunu konuşarak yönetme imkanı sağlamaktadır. Alpha 7 Gen 2 işlemcisi, makine öğrenme teknolojisine de sahiptir. Bu sayede HDR özelliği olan sahnelerin karanlık noktalarını tespit ediyor ve ekranın parlaklığıyla kontrastını en iyi şekilde ayarlıyor. İzlediğiniz filmler ya da oynadığınız oyunlar da daha gerçekçi bir görüntüye sahip oluyor.

NanoCell TV, aynı zamanda Google Asistan özelliğine sahiptir. Bu özellik sayesinde televizyon kullanımınız belli bir orana ulaştığında Google Asistan size beğeneceğiniz içerikler önermeye başlıyor. Böylelikle NanoCell TV nedir sorusuna ek olarak NanoCell TV’lerin özellikleri hakkında da bilgi vermiş olduk.

Google-Asistan

NanoCell TV’nin Avantajları

NanoCell TV’deki en belirgin avantaj üstün görüntü kalitesidir. Görüntü kalitesi ise 4K ve 8K seçenekleriyle bir açıdan desteklenmiştir. Bunun haricinde çoklu renk seçeneği de görüntü kalitesini artırıcı bir özelliktir. Toplamda 64 farklı renk seçeneğine sahip olan NanoCell TV, birçok rengi net bir şekilde ayırt etmenizi sağlamaktadır.

Renk filtreleyici özelliği sayesinde NanoCell TV’ler, yeşil ve kırmızı rengi daha iyi filtreliyor demiştik. Bu sayede, kırmızı rengini sarı ve turuncu tonları olmadan görmüş oluyorsunuz. Ayrıca NanoCell TV’lerde renk kararsızlığı yoktur. Bu da hiçbir rengi soluk görmemenizi sağlamaktadır.

Görüş açısı da NanoCell TV’nin belirgin bir avantajıdır. Normalde, televizyonu tam karşısından değil de yan açılarından izlediğinizde renk kaybı oluşmaktadır. Ekranın karşısına göre yan tarafları da soluk ve bazı bölgeleri daha karanlık şekildedir. Ancak NanoCell TV’lerde bu dezavantaj yoktur. Televizyonu her açıda tam karşısında izliyormuşsunuz gibi hissedersiniz. Renkler her açıda aynı parlaklıkta ve canlılıkta olmaktadır.

Nano teknolojisi olan NanoCell TV’lerin milyarlarca rengi desteklediğini söylemiştik. Bu özellik sayesinde renkler daha keskindir ve ekran kontrastı da daha güçlüdür. Ayrıca ışık sızmalarını engelleyen özellikleri sayesinde de en karanlık sahneleri bile görüntü kalitesi bozulmadan izleme imkanınız oluyor.

NanoCell TV’lerde 4K çözünürlük desteği olduğundan bahsetmiştik. Bu çözünürlük çoğu televizyonda yer alıyor. Ancak NanoCell TV, televizyonların sunduğu kaliteyi 4 katına çıkartacak HDR özelliğine de sahiptir. HDR özelliği sayesinde dijital platformlarda yer alan filmler ve videoların çoğu 4K kalitesinde yer almaktadır.

NanoCell TV’de oyun oynama deneyimi de farklı bir boyutta olmaktadır. 4K özelliği ve dev ekranı ile hem renkler hem de oyun deneyimi gerçekçi bir hal almış olmaktadır. Bunun yanında NanoCell TV’ler, oyunlarda gecikme ve takılma sorunu yaşatmamaktadır. Bu da kişilere daha akıcı ve yüksek performansta oyun oynama deneyimi kazandırmaktadır.

Ayrıca NanoCell TV’ler, yapay zeka sayesinde HDMI 2.1 hızını desteklemektedir. Bu bağlantı hızı da en yüksek hız olarak geçmektedir. Dolayısıyla, oyunun aktarım hızı yüksek ve ekrana yansıması dinamik olmaktadır.

NanoCell TV’nin Dezavantajları

Yazımızda NanoCell TV’nin avantajlarından bahsettikten sonra NanoCell TV’nin dezavantajlarından da bahsetmemiz yararlı olacaktır. Aslında, NanoCell TV’lerin dezavantajları oldukça azdır. Piyasada daha çok iyi yönleri hakkında yorumlar yer almaktadır. NanoCell TV’lerde birçok farklı teknolojiden yararlanma durumu olduğu için olumlu özellikler daha fazla bulunmaktadır. Tüm bunlara rağmen, NanoCell TV’lerde yer alan dezavantajları bilmeniz yararlı olacaktır.

  • NanoCell TV’ler rakiplerine kıyasla daha yüksek güç tüketimine sahip olabilir.
  • Siyah renkler NanoCell TV’lerde yeterince koyu değildir.
  • NanoCell TV’ler arkadan aydınlatmalı LCD özelliğine sahiptir. Bu da renk doğruluğu açısından herkese hitap etmeyebilir.

Böylelikle, NanoCell TV nedir sorusuna ek olarak NanoCell TV’nin dezavantajları hakkında da bilgi vermiş olduk. NanoCell TV almayı düşünen kişiler, QLED ve OLED televizyonlarla ilgili de bazı karşılaştırma yapmaktadır ve televizyon alımı konusunda kararsız kalmaktadır. Biz de bu televizyon çeşitlerinin bir karşılaştırmasını yaparak sizlere yardımcı olmaya çalışacağız.

NanoCell ve QLED Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

QLED TV’ler, NanoCell TV’lerin yanı sıra ekran renkleri ve parlaklığını iyileştirmek için daha farklı bir teknoloji kullanmaktadır. Bunun için kuantum noktaları ve nanokristal katmanı kullanmaktadır. Dolayısıyla QLED TV’ler, NanoCell TV ve diğer TV’lere göre canlı ve artırılmış görüntülere sahiptir. Ancak, NanoCell TV’lerde yer alan teknolojiler QLED TV’lere göre farklı olsa da sonuç çok da farklı değildir.

Ancak QLED TV’ler genellikle VA paneli kullanmaktadır. Bu da QLED TV’lerin doğal kontrast oranının NanoCell TV’lere göre daha iyi olduğunu kanıtlamaktadır. Diğer yandan NanoCell TV’ler, IPS paneli sayesinde daha iyi görüş açısına sahiptir. Bu özellikleri göz önünde bulundurduğunuzda, sizin için kontrast mı izleme açısı mı daha önemli diye düşünmeniz gerekmektedir ve buna göre bir karar vermeniz gerekmektedir.

Samsung OLED Panel Üretimini Artırmayı Hedefliyor!

NanoCell ve OLED Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

Yazımızda NanoCell TV ile QLED TV karşılaştırması yaptıktan sonra OLED TV ile de bir karşılaştırma yapmak istedik. QLED TV’ler NanoCell TV’lerden farklı bir ekran paneli teknolojisi barındırmaktadır. OLED TV’ler arka ışığa ihtiyaç duymayan ve kendiliğinden yayılan piksellere sahiptir. Siyah seviyeleri de OLED TV’lerde başka renklerin belli olması konusunda yardımcı olmaktadır.

Ayrıca OLED TV’ler, arkadan aydınlatmaya sahip LCD TV’lerdeki görüntü kusurlarından etkilenmemektedir. Tüm bunların yanı sıra OLED TV’ler, NanoCell TV’ye göre daha az parlaktır ve bu da yüksek aydınlatmalı odalarda dezavantaj sağlamaktadır.

Buna ek olarak OLED TV’ler, NanoCell TV’lere göre daha pahalıdır ve ekran yansımasına maruz kalmaktadır. O yüzden, NanoCell TV’leri OLED TV yerine tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Böylelikle NanoCell TV nedir sorusuna ek olarak, OLED TV ile karşılaştırmasına da değinmiş olduk.

Genel Değerlendirme

Bu yazımızda, NanoCell TV nedir sorusunun yanıtını verdik. Bunun yanında, NanoCell TV’nin özelliklerinden de bahsettik. Daha sonra, NanoCell TV’nin avantajları hakkında açıklamalar yaptık. Buna ek olarak, NanoCell TV’nin dezavantajları hakkında da bilgilendirme yaptık. Son olarak da NanoCell TV ile QLED ve OLED TV karşılaştırması yaptık.

NanoCell TV’de en çok ekran kalitesi üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Ekran kalitesi de kişiler için oldukça dikkat çekici ve önemli bir özelliktir. Kişiler televizyon alırken renk netliği, parlaklık ve ses kalitesi gibi özelliklere dikkat etmektedir. Dolayısıyla bu özelliklere odaklanıp iyi bir televizyon üretmek faydalı olacaktır.

Bu özelliklerin yanı sıra, televizyonun teknolojik açıdan ileri özelliklere sahip olması da kişiler için cezbedici olacaktır. Ayrıca televizyonun görünümü de estetik olmalıdır. Örneğin, NanoCell TV’ler minimum çerçeveye sahiptir. Bu da görünüm açısından avantaj sağlamaktadır.

NanoCell TV, QLED TV ve OLED TV hakkında bilgilendirme yaptık. Dolayısıyla televizyon alırken göz önünde bulundurmanız gereken noktalara da yazımızda yer vermiş olduk. Siz de sizin için önemli olan özellikleri belirleyerek hangi televizyonu almanız gerektiğine daha kolay karar verebilirsiniz.

Sizler için hazırlamış olduğumuz NanoCell TV rehberimiz burada sona eriyor. NanoCell TV hakkında soru ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Dilbilim mezunu Dilara, uzun süredir teknolojik haberleri takip ediyor ve teknolojiyle alakalı içerik üretmekten keyif alıyor. Sosyal medya uygulamalarına ve teknolojik cihazlara da oldukça meraklıdır.