2022 Katar Dünya Kupası Teknolojileri

FIFA tarafından düzenlenen Dünya Kupası turnuvası, futbol tutkunlarının en çok ilgi gösterdikleri turnuvaların başında gelmektedir. Bu doğrultuda futbol meraklıları, 2022 Katar Dünya Kupası’na da büyük ilgi gösteriyorlar. FIFA, 2022 Katar Dünya Kupası müsabakalarında turnuvanın kalitesini attırmak adına geliştirmiş olduğu yeni teknolojileri kullanacak.

2022 Katar Dünya Kupası, çeşitli yönleriyle turnuvanın geçmiş senelerdeki organizasyonlarından ayrılmaya devam ediyor. Öyle ki Katar ve FIFA tarafından kullanılacak olan teknolojiler, 2022 yılında gerçekleşecek olan Dünya Kupası’nı bugüne kadar gerçekleştirilen en teknolojik Dünya Kupası haline getirecek.

Hem Katar hem de FIFA yetkilileri, turnuvanın zevkini ve mücadele seviyesini artırmak istiyorlar. Bu kapsamda Katar, turnuvada maçların gerçekleşeceği stadyumları üst düzey teknolojilerle inşa etti. Bunun yanı sıra FIFA, ilk defa bu turnuvada yer alacak olan çeşitli futbol teknolojileri geliştirdi. Böylece 2022 Katar Dünya Kupası, teknolojinin üst seviyede kullanıldığı bir dünya kupası olacak.

2022 Katar Dünya Kupası’nda Yer Alacak Olan Teknolojiler

FIFA, bir süredir futbolda hakem hatalarını azaltmaya yönelik çeşitli yenilikler üzerinde çalışıyor. Bu kapsamda FIFA, 2022 Katar Dünya Kupası’nda hakem hatalarını azaltmaya yardımcı olacak teknolojilerden faydalanmayı planlıyor. Bunun yanı sıra Katar, bu turnuva için inşa ettiği stadyumları üst düzey teknolojilerle geliştirdi. Böylece stadyumlar, seyircilere çeşitli teknolojik imkanlar sağlayacaklar. 2022 Katar Dünya Kupası’nda yer alacak olan teknolojiler şu şekildedir:

Video Yardımcı Hakem

2022 Dünya Kupası teknolojileri listesinin ilk sırasında VAR yer alıyor. Video Yardımcı Hakem (VAR) teknolojisi, 2018 Dünya Kupası’ndan beri futbolda kullanılıyor. FIFA tarafından kullanılan bu teknoloji, kısa sürede dünya futboluna entegre edildi. Böylece dünyanın neredeyse tüm ülkelerinde futbol müsabakalarında VAR teknolojisi kullanılıyor. FIFA, 2022 Katar Dünya Kupası’nda da VAR teknolojisini kullanacak.

Video Yardımcı Hakem teknolojisi, temel olarak hakem hatalarının azaltılabilmesi için geliştirildi. Bu doğrultuda stadyumun çeşitli bölgelerine kameralar yerleştiriliyor. Bunun yanı sıra VAR teknolojisinde yayıncı kuruluşun görüntüleri ve drone görüntüleri de kullanılıyor. Tüm bu görüntüler, sabit bir konumda bulunan merkezden kontrol ediliyor.

2022 Dünya Kupası Teknolojileri - Video Yardımcı Hakem

FIFA, 2022 Dünya Kupası için Doha’da yer alan Video Hakem merkezinden faydalanmayı planlıyor. Müsabakalar esnasında maç hakeminde fiber bağlantıya sahip olan bir radyo sistemi yer alacak. Bu fiber radyo sistemi, hakem Doha’da bulunan Video Hakem merkezi ile kesintisiz iletişim kurmasını sağlayacak.

FIFA, 2022 Katar Dünya Kupası’nda faydalanılacak olan Video Yardımcı Hakem teknolojisinde herhangi bir teknik sorunun ortaya çıkmaması için çeşitli testlerin yapıldığını belirtiyor. Bunun yanı sıra FIFA, VAR teknolojisinde çözülemeyen bir teknik sorun oluşması durumunda teknik sorunun meydana geldiği müsabakanın VAR teknolojisi devre dışı bırakılarak devam edileceğini açıkladı.

Yeni Ofsayt Teknolojisi

Video Yardımcı Hakem teknolojisi, hakem hatalarını ciddi seviyede düşürdü. Ancak VAR bulunan bazı maçlarda, hâlâ hakem hataları meydana gelmektedir. Bundan dolayı FIFA, hakem hatalarını düşürmeye yönelik çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda FIFA, 2022 Katar Dünya Kupası için yeni bir ofsayt teknolojisi geliştirdi. “Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi” adı verilen bu teknoloji, 2022 Dünya Kupası’nın tüm müsabakalarında yer alacak.

FIFA, turnuvada yer alacak olan yeni ofsayt teknolojisini Adidas ile birlikte geliştirdi. Dünya Kupası’nda kullanılan toplar, Adidas tarafından üretiliyor. Bu doğrultuda Adidas, 2022 Katar Dünya Kupası’nda yer alacak olan toplara bir sensör yerleştirdi. Bu sensör, Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi’ne entegre edildi.

Bunun yanı sıra Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi’nde kullanılacak olan bir diğer ekipman da stadyumlara yerleştirilen kameralar olacaklar. FIFA ve Katar yetkilileri, stadyumlara hareket izleme özelliği bulunan 12 tane kamere yerleştirdiler. Bu kameralar, oyuncuları anlık olarak takip edecekler. Bunun sonucunda toplarda yer alan sensör ve kameralardan elde edilen veriler Doha’da yer alan Video Hakem Merkezi’ne iletilecekler.

Hareket sensörlerine sahip olan kameralar, toptaki sensörlerle uyumlu çalışacaklar. Yani tüm oyuncuları anlık olarak takip edecek olan kameralar, top ofsaytta bulunan bir oyuncuya geldiği zaman Video Hakem Merkezi’ne otomatik olarak bir uyarı iletecek. Böylece Video Hakem Merkezi’nde bulunan hakemler, ofsayt incelemelerini daha hızlı yapabilecekler.

FIFA, yeni ofsayt teknolojisinde ofsayt pozisyonlarının 3D canlandırılacağını açıkladı. FIFA, 3D olarak canlandırılan pozisyonları, maç sonunda stadyumlarda yer alan ekranlardan yayınlayacak. Böylece FIFA, turnuvada gerçekleşecek olan maçların güvenilirliğini artırmayı hedefliyor.

Gol Çizgisi Teknolojisi

2022 Katar Dünya Kupası teknolojileri arasında gol çizgisi teknolojisi de yer alıyor. 2014 yılından beri kullanılan gol çizgisi teknolojisi, İngiltere başta olmak üzere çeşitli ülkelerin futbol liglerinde kullanılıyor. FIFA da bu teknolojiyi 2022 Dünya Kupası’nda kullanmaya karar verdi.

Gol çizgisi teknolojisi için stadyumlara yerleştirilmiş olan kameralar kullanılacak. Kameralar, sensörleri sayesinde maç içerisindeki hareketleri anlık olarak hızlı bir şekilde takip edebilecekler. Böylece kameralar, kaleye gelen topların kale çizgisini ne kadar geçtiklerini de ölçebilecekler. Bunun sonucunda gol çizgisi teknolojisi, elde edilen verileri anlık olarak maç hakeminin saatine iletecek.

2022 Katar Dünya Kupası - Gol Çizgisi Teknolojisi

FIFA, gol çizgisi teknolojisinin kusursuz çalışması için yoğun çaba sarf etti. Bu doğrultuda turnuva başlamadan önce FIFA, her stadyumdaki gol çizgisi teknolojisinin bağımsız kuruluşlar tarafından test edildiğini belirtiyor. Ayrıca FIFA, her müsabaka öncesinde hakemlerin bu teknolojinin çalışıp çalışmadığını kontrol edeceklerini açıkladı. Böylece gol çizgisi teknolojisi, 2022 Dünya Kupası teknolojileri arasında en çok kullanılacak teknolojilerden birisi olacak.

Her ne kadar gol çizgisi teknolojisi, elde ettiği verileri anlık olarak sadece maç hakeminin saatine iletecek olsa da maç içerisinde bu veriler izleyicilerle de paylaşılacak. Stadyumda yer alan sensörlü kameralar, gol çizgisi teknolojisinin 3D görüntü hâline getirilmesine olanak sağlayacaklar. Böylece FIFA, gol çizgisi teknolojisinin kullanıldığı pozisyonları 3D görüntü hâlinde izleyicilere gösterecek.

FIFA Futbolcu Uygulaması

Akıllı telefon uygulamaları, teknoloji kullanıcılarının hayatlarını önemli ölçüde kolaylaştırdılar. Bu kapsamda futbolda da akıllı telefon uygulamaları kullanılıyor. FIFA, 2022 Dünya Kupası ile birlikte futbolcular için bir uygulama sağlayacak. FIFA tarafından geliştirilen futbolcu uygulaması, futbolcuların kendilerini takip edebilmelerine olanak tanıyacak.

Profesyonel sporcular için performanslarını ve gelişimlerini takip etmek büyük önem taşımaktadır. Bundan dolayı FIFA, 2022 Dünya Kupası’nda futbolcuların performansını artırmayı hedefliyor. FIFA tarafından geliştirilen uygulama, maç içi görüntüler başta olmak üzere çeşitli verileri kullanacak. Bu verileri analiz edecek olan uygulama, futbolculara maçlardan kısa bir süre önce performanslarının özetini paylaşacak.

Bunun yanı sıra uygulama, futbolculara fiziksel olarak ne durumda olduklarını da gösterecek. Böylece FIFA, sakatlık gibi istenmeyen durumlarında önüne geçebilmeyi hedefliyor. FIFA, geliştirmiş olduğu bu uygulamayı 2021 yılında Arap Kupası’nda test etti. FIFA, bu turnuvada başarılı sonuçlar elde ettiklerini belirtiyor. Bundan dolayı FIFA, 2022 Dünya Kupası teknolojileri arasında FIFA futbolcu uygulamasına da yer verdi.

FIFA tarafından geliştirilen bu uygulama, sadece futbolcular tarafından erişilebilir olacak. Bunun yanı sıra FIFA, takımların bu uygulamaya kısıtlı erişim sağlayabileceklerini belirtiyor. Turnuva takımları, uygulama içerisinden performans analizi gibi bilgilere erişim sağlayabilecekler.

Veri Platformu

FIFA, dünya genelinde futbol verilerini en iyi şekilde kayıt altında tutmaya çalışıyor. Bu doğrultuda FIFA, elde ettiği verileri web sitesi üzerinden futbol tutkunlarıyla paylaşıyor. FIFA, 2022 Katar Dünya Kupası’nda veri konusuna büyük önem verecek. Bu doğrultuda FIFA, 2022 Dünya Kupası verilerinin anlık olarak doğru bir şekilde toplanılmasına olanak sağlayacak teknolojiler kullanacağını belirtiyor.

FIFA, müsabakalar esnasında canlı verilerin maçlarda yer alacak gözlemciler yardımıyla toplanacağını açıkladı. Her müsabakada çok sayıda gözlemci yer alacak. Böylece FIFA, müsabakalardaki verilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde toplanılmasını amaçlıyor.

Bunun yanı sıra FIFA, stadyumlara optik veri toplama sisteminin kurulduğunu belirtiyor. Bu sistem, futbolcuların konumlarını belirli aralıklarla tespit edecek. Böylece optik veri toplama sistemi, maçların analizi konusunda veri analizcilerine büyük kolaylık sağlayacak. Geliştirilen bu teknolojiler, 2021 FIFA Arap Kupası’nda test edildi. Böylece FIFA, veri toplama teknolojisi konusunda başarılı bir iş çıkartacaklarını düşünüyor.

FIFA, elde ettiği verileri olabildiğince futbol takipçileriyle paylaşmaya çalışıyor. Bu kapsamda FIFA, 2022 Dünya Kupası sürecinde elde edilen verilerin özel bir platform üzerinden takımlarla paylaşılacağını belirtti. Bunun yanı sıra FIFA, futbol meraklılarının elde edilen verileri FIFA’nın web sitesi üzerinden takip edebileceklerini açıkladı.

Stadyum Teknolojileri

Katar yetkilileri, uzun süredir 2022 Dünya Kupası’na hazırlık yapıyorlar. Bu doğrultuda Katar, çeşitli stadyumlar inşa etti. Bunun yanı sıra Dünya Kupası için ulaşım başta olmak üzere çeşitli alanlarda da yeni teknolojiler kullanıldı. Böylece Katar, 2022 Dünya Kupası’nın teknolojinin üst seviyede kullanıldığı bir turnuva haline gelmesini sağladı.

2022 Katar Dünya Kupası’nda kullanılacak olan stadyumlar, gelişmiş soğutma teknolojisine sahipler. 2022 Dünya Kupası, kasım ve aralık aylarında gerçekleştirilecek. Bundan dolayı Katar, maçların ve taraftarların hava durumundan etkilenmemeleri için çeşitli önlemler aldı. Bunların başında da gelişmiş soğutma teknolojisi geliyor.

Stadyumlarda yer alan soğutma teknolojisi, verimliliği ile dikkat çekiyor. Temel olarak güneş enerjisiyle çalışacak olan soğutma teknolojisi, havayı soğutarak stadyuma yer alan taraftarlara ve futbolculara doğru itecek. Böylece bu teknoloji üzerinde çalışan mühendisler, maçlarda sıcaklığın etkisini minimum düzeye indireceklerini belirtiyorlar.

Sıcak havalara karşı geliştirilen bir diğer önlem de stadyumların dışarısında yer alacak olan güneş panelleri olacaklar. Katar, güneş panellerinin tasarımı sayesinde taraftarlara gölge alanlar oluşturacak. Bunun yanı sıra Katar, bu güneş panelleri ile insanlara enerji de sağlayacak.

Dünya Kupası için yapılan stadyumlar, ev sahibi ülke için maliyetli ve yer kaplayıcı olabiliyorlar. Bundan dolayı Katar, bu duruma çözüm olarak demonte bir stadyum inşa etmeye karar verdi. Katar yetkilileri, Doha’da yer alan Stadium 974’ü nakliye konteynırları ile demonte bir şekilde inşa ettiler. Böylece yetkililer, turnuva sonunda bu stadyumu kolay bir şekilde sökmeyi planlıyorlar.

Katar, 2022 Dünya Kupası hazırlıklarında sürdürülebilirliği vurguladı. Bu doğrultuda Katar, turnuva için hazırlanan ulaşım ağını da sürdürülebilirlik temelli geliştirdi. Katar, 2022 Dünya Kupası’nda çoğunlukla elektrikle çalışan toplu taşıma araçları ile hizmet verecek. Böylece turnuva yetkilileri, ulaşımdan kaynaklı hidrokarbon bağımlılığını azaltmayı amaçlıyorlar.

Genel Değerlendirme

FIFA, Dünya Kupası’nı 4 yılda bir gerçekleştirmektedir. Bundan dolayı futbolseverler, 2022 Dünya Kupası’nı uzun süredir bekliyorlar. Heyecanla beklenen 2022 Dünya Kupası, 20 Kasım-18 Aralık 2022 tarihleri arasında Katar’da gerçekleştirilecek. Katar ve FIFA yetkilileri, bu turnuva için uzun süredir hazırlık yapıyorlar. Bu doğrultuda FIFA, 2022 Dünya Kupası için çeşitli teknolojileri kullanacak.

2022 Dünya Kupası’nda yer alacak olan teknolojilerin bir kısmı hakem hatalarının azaltılmasını sağlayacak. Bunun yanı sıra FIFA, oyuncu ve takım performanslarının artması için de turnuvada bazı teknolojilere yer verecek. Katar tarafından geliştirilen teknolojiler ise turnuvanın kalitesini artırmaya yönelik olacaklar.

Katar, maçların gerçekleştirileceği stadyumları üst düzey teknolojilerle geliştirdi. Böylece FIFA ve Katar yetkilileri, 2022 Dünya Kupası’nın turnuvada yer alacak olan teknolojiler sayesinde konforlu ve çekişmeli geçmesini hedefliyorlar. Turnuvada kullanılacak olan teknolojiler, 2022 Dünya Kupası’nı bugüne kadar gerçekleştirilen en teknolojik Dünya Kupası hâline getiriyorlar. Sizler de 2022 Dünya Kupası teknolojileri hakkındaki soru ve düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Sürekli kendisini güncellemeye çalışan, araştırma yapıp edindiği bilgileri paylaşmayı seven bir teknoloji tutkunu.