Uzun süredir hayatımızda olan internet, birçok konuda işimize yaramaktadır. İnterneti sosyal medya kullanımı, site yönetimi, video izleme gibi birçok amaçlarla kullanmaktayız. Bu nedenle internet bağlantımızın hızı da yüksek oranda önem taşımaktadır. Ağ bant genişliği de internet hızına etki eden unsurlardan birisidir. Ağ hızı konusunda düşüşler ya da sorunlar yaşadığınızda da karşınıza ‘Your network bandwidth is low’ şeklinde bir uyarının çıkma ihtimali vardır. Peki ‘Your network bandwidth is low’ nedir?
İnternetinizde ani hız düşüşleri yaşıyorsanız ya da internet hızınız olması gerekenden çok daha düşükse ağ bant genişliğinde bir sorun olması muhtemeldir. Bant genişliğinin hızını etkileyen birçok faktör yer almaktadır. Ancak ‘Your network bandwidth is low’ uyarısı almanıza neden olan etmenlerden önce bandwidth hakkında bilgi vermemiz daha iyi olacaktır.
İçindekiler
Bandwidth Nedir?
Diğer adı bant genişliği olan Bandwidth, veri aktarım hızı, veri trafiği ya da veri miktarı gibi anlamlara gelmektedir. Bandwidth, internet bağlantınızın anlık kapasitesidir. Bandwidth’te veri miktarınız belli bir sürede cihazınız tarafından bir noktadan diğer noktaya iletilmektedir. Ayrıca Bandwidth’in ölçümü byte ya da bit şeklindedir.
Bandwidth, site aktivitesi konusunda da devreye girmektedir. Sitelere kullanıcılar her giriş yaptıklarında bir indirme miktarı gerçekleşir. Bu indirme miktarına da bandwidth denir.
Bandwidth’in Karıştırıldığı Terimler Nelerdir?
Bandwidth birçok terimle karıştırılmaktadır. Bunlardan birisi de internet hızıdır. Bandwidth, her saniye ne kadar bilgi aldığınızla ilgilidir. Bunun yanı sıra internet hızı, bu bilgilerin ne derece hızlı yüklendiği veya indirildiği ile alakalıdır. Bandwidth’i küveti doldurmakla örneklendirelim. Küvete akacak olan su borusu ne kadar büyük olursa su da o kadar fazla akacaktır. Bandwidth de bu mantıkta çalışmaktadır. İletişim bağlantısının kapasitesi ne kadar büyük olursa saniyede de o kadar hızlı veri akışı olur.
Bandwidth ile gecikme süresi de birbirine benzemektedir ama aynı özelliği ifade etmemektedirler. Gecikme süresi, ping değeri olarak da geçmektedir. Bir sayfaya girerken beklediğiniz süre, gecikme süresidir. Bandwidth ise saniyede gönderilen bilgi miktarı olmaktadır. Bilgi miktarı size ulaşırken geçen süre de gecikme süresidir.
Bandwidth ve verimlilik ise bir diğer benzer olan ama farklılıkları bulunan terimlerdir. Verimlilik, belli bir süre içinde ne kadar kapasitedeki bir bilginin kişiye ulaştığıyla ilgilidir. Bandwidth maksimum veri miktarı ise gecikme, aktarım hızı, paket kaybı, ağ hızı ve diğer etmenler de verinin ne kadarının hedefe ulaştığıdır.
Bandwidth Değeri Nasıl Hesaplanır?
Teknolojik gelişmelerden dolayı bandwidth hesaplamaları, çeşitli yollarla yapılmaktadır. Bağlantının sağlayacağı yüksek düzeyde aktarım hızı olan bandwidth, belli bir dosyanın kaynağından düzgünce indirilmesi için gereken süre tekrar tekrar ölçülmektedir. Bu ölçme işlemi ise bağlantının kapasitesinin belirleneceği bir bant genişliği testi ile sağlanmaktadır.
Bu testlerin yanında site sahiplerinin site ağlarındaki bütün hizmetleri çalıştırmak için ne kadar bant genişliğine ihtiyaç duyduklarına dair hesaplama yapmaları da gerekmektedir. Ne kadar bandwidth’e ihtiyaçlarının olduğunu bulmak için de site sahiplerinin tek seferde ağ bağlantısını kullanacak maksimum kullanıcı sayısını hesaplayıp her hizmetin gerektirdiği bandwidth kapasitesini bu sayıyla çarpmaları gerekmektedir.
Your Network Bandwidth is Low Uyarısının Sebepleri Nelerdir?
Bandwidth düşüklüğü, yavaş bir ağ performansından kaynaklanmaktadır. Ağ hızınız ya da ağınızın performansı ne kadar düşük ve yetersizse bandwidth düşüklüğünün olma ihtimali de o kadar yüksek olacaktır. ‘Your network bandwidth is low’ uyarısıyla karşılaştığınızda durumun ağ zayıflığından dolayı gerçekleştiğini düşünebilirsiniz.
Birden fazla düşük bandwidth’e sahip olan bir bağlantı, sistem hızını yüksek oranda düşürecektir. Hız düşüklüğü yaşadığınız zamanda da bunun nedeninin bandwidth düşüklüğü, yani bant genişliği düşüklüğü olduğunu düşünmeniz gerekmektedir. Bunun dışında ‘Your network bandwidth is low’ uyarısı almanızın başka nedenleri de vardır.
İnternet üzerinden yukarı ve aşağı olmak üzere iki bandwidth kullanımı vardır. Çoğu internet bağlantısında aşağı bandwidth’e öncelik verilmektedir. Ancak büyük veri aktarımları, görüntülü sohbetler, sesli aramalar ve uzaktan erişim gibi eylemler için yukarı bandwidth gerekmektedir. Bu eylemleri sık sık gerçekleştirdiğinizde de düşük bandwidth uyarısıyla karşılaşma ihtimaliniz vardır.
Bandwidth düşüklüğü uyarısını almanızın bir diğer nedeni de cihazınızın arka planındaki yükleme ve indirme sayılarıdır. Bunlar; işletim sistemi güncellemeleri ve antivirüs programı gibi otomatik olarak güncellenen yazılımlarda yer almaktadır.
Bandwidth, internet tabanlı işlemlerden oldukça etkilenmektedir. Eş zamanlı internet kullanımı arttıkça bandwidth’te ve internet hızında düşüşler meydana gelecektir. Bunun nedeni, aşağı bandwidth kullanımındaki veri gereksinimlerinin maksimum bandwidth’e yaklaşmasıdır.
İnternet bağlantınızı birden fazla kişi kullandığında da bandwidth düşüklüğü yaşama ihtimaliniz olacaktır. Çünkü tek bir internet bağlantısına birden fazla cihaz bağlı olduğunda her cihazın mevcut bandwidth’i düşürülmektedir. Bunun sonucunda da bütün cihazlar daha yavaş veri aktarımı gerçekleşecektir.
Bandwidth düşüklüğünü yaşamanızın bir diğer nedeni de yönlendiricinize olan uzaklığınızla ilgilidir. Yönlendiricinize ne kadar yakında olursanız bandwidth’iniz o kadar yüksek performansta çalışır. Ancak yönlendiricinizden uzakta olursanız cihazınız bandwidth’ten o kadar düşük performans alacaktır.
Bandwidth düşüklüğüne neden olacak etkinliklerden biri YouTube, Netflix gibi video akışına sahip olan uygulamaları sıklıkla kullanmaktır. Cihazlar arası 100 megabayttan büyük dosya aktarımı yapmak da bandwidth düşüklüğüne neden olacaktır.
Ne Kadar Bant Genişliğine İhtiyaç Duyulur?
Your Network Bandwidth is Low nedir sorusunun yanıtını, bu uyarıyı neden aldığınızla ilgili açıklama yaparak vermiş olduk. Bu uyarıyı almamanız için öncelikle ne kadar bandwidth’e ihtiyacınızın olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Şimdi bu konu hakkında açıklama yapalım.
İnternetinize bağlanan birden fazla cihaz ve kişi varsa, ihtiyacı karşılamanız için daha yüksek bir bandwidth’e ihtiyacınız olacaktır. Video akışı gerektiren etkinlikler, oyun oynamak ve yüksek boyutta dosya indirmek gibi işlemleri sık sık yapacaksanız da yüksek bir bandwidth’e sahip olmanız gerekecektir.
Bu tür işlemlerde çok fazla arabelleğe alma ya da gecikme yaşamamanız için bandwidth’inizin geniş ve yüksek hızda olması önemlidir. İnternet bağlantınızın bandwidth’i ne kadar yüksek olursa, işlemlerinizi de o kadar hızlı bir şekilde gerçekleştirirsiniz.
İnternet hızınızla bandwidth arasında bir bağlantı olduğu için internet hızının da doğru miktarda olması önemlidir. Günümüzde 4K içerikler daha da yaygın hale gelmiştir. Bu nedenle 4K içerik izleme ya da yayınlama isteyebilirsiniz. Bunun için de yüksek hızda bir internet paketine sahip olmanız gerekmektedir.
Sık sık HD video izliyorsanız, büyük dosyalar indiriyorsanız ve çok oyunculu oyun oynayan biriyseniz de internet hızınızın yüksek seviyede olması gerekmektedir. Ancak bu eylemleri gerçekleştirirken çok hızlı bir internete ihtiyacınız olmadığınız düşünüyorsanız 25 MBPS ve üstünde bir hıza sahip olan internet paketlerini düşünebilirsiniz. Sosyal medya kullanma, müzik dinleme ya da görüntülü konuşma gibi işlemler için ise daha orta seviyeli bir internet hızı yeterli olacaktır.
Günümüzde modemlerde kullanacağınız genelde iki farklı bandwidth yer almaktadır. Bunlar; 2.4 GHz ve 5 GHz şeklindedir. 2.4 GHz bir bandwidth 600 Mbps’ye kadar desteklemektedir. 5 GHz bandwidth ise 1300 Mbps’ye kadar desteklemektedir. 2.4 MHz’nin bandwidth’i ise 20 MHz’ye eş değerdir. Yüksek hızda veri aktarımına ihtiyaç duyuyorsanız 5 GHz bandwidth’inde bir modeme sahip olmanız gerekecektir.
Bandwidth Nasıl Artırılır?
‘Your Network Bandwidth is Low’ uyarısıyla karşılaşmamanız için bandwidth’inizi artırmanız iyi olacaktır. Örneğin internet hızınızın olması gerekenden daha düşük olduğunu hissettiyseniz bandwidth oranının düştüğünü varsayıp bir hız testi yapmanız iyi olacaktır.
Ancak bu işlemi gerçekleştirmeden önce arka planda çalışan bir video, torrent yazılımı ya da bandwidth’e etki edecek bir programın çalışmaması gerekmektedir. Hız testinden sonra elde ettiğiniz bandwidth, internet planınızdan çok farklı değilse mevcut internet paketinizi yükseltmeniz gerekebilir.
Kablosuz yönlendiricinin internet bağlantısına olan etkisi büyüktür. Bu nedenle bandwidth’inizden en iyi şekilde yararlanmak için yönlendiricinizi doğru yere koymanız gerekmektedir. Yönlendiricinizi internet bağlantısından en iyi verimi alan ve en çok bulunduğunuz odaya koymanız en doğrusudur. Ayrıca yönlendiricinizi ara ara kontrol ederek sorun olup olmadığını bilmeniz de önemlidir.
Yönlendiricinize en uygun yeri bulmak için yapacağınız ilk şey, kapı, duvar ya da kalın nesnelerin yakınında olmayan açık bir alana yerleştirmek olacaktır. Ayrıca Wi-Fi sinyalinize etki edecek parazitlere neden olmaması için yönlendiricinizin yakınında başka cihazların olmamasına özen gösterin. Bu işlemler sırasında internet hızınızı kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Böylece bandwidth’ten alacağınız verimin ne derece arttığını görmüş olursunuz.
Bandwidth’ten alacağınız verimi artırmak için yönlendiricinizi yeniden başlatın. Yönlendiricinizi 10-20 dakika arası kapalı tutun ve sonra yeniden başlatın. Ayrıca yönlendiricinizin aktif olmadığı bir saatte otomatik olarak yeniden başlatma işlemini de tercih edebilirsiniz.
Her yönlendiricinin düzenli olarak yazılım güncellemesine ihtiyacı vardır. Bunu yapmazsanız bandwidth’inizde düşüş meydana gelir. Güncelleme için yönlendiricinizin yönetici panelini ziyaret edebilirsiniz. Yönlendiricinizin ayarlarında ağ hizmet kalitesi adlı bir bölüm vardır. Bu, gönderdiğiniz ve aldığınız trafiği kontrol ederek önemli trafiğin öne gelmesini sağlamaktadır. Bu bölümü size uygun olan önceliğe göre düzenleyebilirsiniz. Örneğin internet kullanımı yerine oyun ya da Zoom gibi uygulamalara öncelik verebilirsiniz.
Bandwidth’i artırmanın diğer yolu da çift bandwidth edinmektir. Çift bandwidth, 2.4 GHz ve 5 GHz frekanslarında yayın yaparak iki frekansı da aynı anda kullanmanızı sağlayacaktır. Bu sayede kablosuz sinyal sıkışmalarının da önüne geçebilirsiniz.
Wi-Fi Ağının Bant Genişliği Nasıl Artırılır?
Bazen yönlendirici iyileştirmelerine rağmen Wi-Fi sinyaliniz zayıf kalmaya devam eder ve bant genişliğinizi istediğiniz oranda artıramamış olursunuz. Bu nedenle, düşük hız ya da bant genişliği düşüklüğünü önlemek için ek ekipman almanız gerekecektir.
Wi-Fi aralığını genişleten cihazlar pahalı bir ücrete sahiptir. Ancak bu cihazlar bant genişliğinizi büyük ölçüde artıracaktır. Wi-Fi sinyal güçlendiriciler de bunlardan biridir. Wi-Fi sinyal güçlendiriciler, yönlendiriciden mevcut kablosuz sinyali alıp geniş alanda olan sinyale yeniden yaymaktadır.
Ancak Wi-Fi sinyal güçlendiricinizi doğru yere koymayı da ihmal etmeyin. Aksi takdirde diğer kablosuz cihazlar sinyali engeller ve tekrarlayıcınızdan verim alamazsınız. Wi-Fi sinyal güçlendiriciler almayı düşünmüyorsanız geniş bant hızlandırıcıyı da düşünebilirsiniz. Bu sistem de ADSL bağlantılarının hızını ve kararlılığını artırmada etkilidir.
Bant Genişliğini Artırmanın Diğer Yolları Nelerdir?
İnternet Servis Sağlayıcınız da (ISS) bant genişliğinizi sınırlayan bir etmendir. Bunun nedeni, ISS’de kaynaklanan teknik bir arıza olabilir. Bunun yanı sıra mevcut bandwidth’inizi yükseltmeniz için internet planınızı değiştirmeniz gerekebilir. ISS’den kaynaklanan teknik sorunları çözmek için ISS ile iletişime geçmeniz iyi olacaktır. Teknik sorun kısa sürede yok olur, ancak bazen bu süre 1-2 güne uzayabilir.
Bunun yanında cihazınızda yer alan virüsler de internet hızınızı ve cihaz hızınızı düşürmektedir. Bu nedenle cihazınıza güvenilir bir antivirüs programı yükleyip sık sık tarama yapmanız iyi olacaktır.
Kablolu bağlantılar kablosuz bağlantılara göre verilerinizi daha iyi bir şekilde iletmektedir. Bu nedenle cihazınıza Ethernet kablosu takarak bant genişliğinizi artırabilirsiniz. Yine değişim olup olmadığını anlamak için hız testi yapmayı unutmayın.
Kullandığınız tarayıcı da internet ve bandwidth hızınıza etki etmektedir. Bu nedenle, tarayıcınıza gelen yeni güncellemeleri indirmeyi ihmal etmeyin. Tarayıcınızı güncel tuttuğunuz halde bandwidth ya da internet hızında sorun yaşamaya devam ederseniz başka bir tarayıcı kullanmayı deneyin.
Arka planda kullandığınız uygulamalar da sisteminizi yavaşlatıp bandwidth’inizi tüketmektedir. Bu nedenle işletim sisteminizde arka planda çalışmasına gerek duymadığınız uygulamaları devre dışı bırakabilirsiniz. Eskiyen cihazlar çoğunlukla eski bellenimde çalışmaktadır.
Bunun sonucunda bandwidth’iniz bütün potansiyelini ortaya çıkaramamaktadır. Bu nedenle yeni bir cihaz almayı düşünebilirsiniz. Cihazınız yeniyse ya da çok eski değilse, cihazınızın yazılım güncellemelerini sık sık yaparak bandwidth’inizin düşmesini belli oranda durdurabilirsiniz.
Genel Değerlendirme
Bandwidth, bir çeşit kapasitedir. Yani veri iletişim kanalının kapasitesini belirleyen bir durumdur. Bant genişliği içerisinde geçen verilerin sürekli bir şekilde ortaya çıkardığı yoğunluk veri trafiğidir. Veri trafiğinden kaynaklanan bir sorun yaşamamak için de bant genişliğinizin yüksek olması gerekmektedir.
Yazımızda bant genişliğinizi nasıl artıracağınızla ilgili açıklamalar yapmıştık. Bu açıklamalara ek olarak, özel iletişim ağ bağlantılarından yararlanabilirsiniz. Özel iletişim ağ bağlantıları, bant genişliğini maksimum derecede kullanmanızı sağlar. Dinamik Bandwidth de bir seçenektir. Dinamik Bandwidth tahsisiyle günün belli bir saatinde ihtiyaç duyulan kapasiteyi yükseltmek için geniş alan ağları kullanılmaktadır.
Sizler için hazırlamış olduğumuz ‘Your network bandwidth is low’ nedir rehberimiz burada sona eriyor. Sizler de bant genişliği hakkındaki soru ve düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.