Kbps Nedir?

Gelişen teknolojiyle birlikte, internet kullanımında büyük artış oldu. İnsanlar, interneti birçok alanda kullandılar. Bunlar; sosyal medya kullanımı, bilgi taraması, müzik dinleme, dizi/film izleme ve oyun oynama şeklindedir. Kişiler, müziği sınırsız dinlemek ve dizi/filmi kesintisiz izlemek için bu içerikleri indirmeyi tercih ediyorlar. Bu durumda da indirme hızı devreye giriyor. Veriyi indirirken ise Kbps terimi karşımıza çıkıyor ve insanlar Kbps nedir merak ediyorlar.

Uzun süredir, internet ortamında çoğu içerik kolaylıkla indirme olanağına sahiptir. Bu sayede indirilen içerik, sonsuza kadar cihazda kalır ve her zaman kullanılabilir durumda olur. Tabii bu verileri indirirken birçok unsur ön plana çıkar. Müzik için kaliteli ses, dizi/film için ise kaliteli ses ve görüntü önemlidir.

Herhangi bir veri indiriminde kişilerin beklentisi, hızlı ve kaliteli bir sonuç almaktır. Bu sonucu alabilmek için alt yapı, internet hızı, indirme için seçilen siteler ve aygıtın hızı gibi faktörler önem taşır. Bu faktörlerin hepsi iyi olduğunda ise hızlı ve etkili bir indirme ortaya çıkar.

Teknolojide kullanılan birçok hız birimi vardır. Bunlar; Kbps, Mbps, Gbps şeklindedir. Bu hız birimlerinin arasında yer alan Kbps hakkında bilgi vereceğiz. Bu yazımız sayesinde Kbps nedir sorusunun karşılığını almış olacaksınız.

Kbps Nedir?

Kbps’nin açılımı ‘Kilobit per second’ şeklindedir. Türkçe çevirisi ise ‘Saniye başına kilobit’ olarak açıklanır. Peki Kbps nedir? Kbps, veri aktarımı sırasında oluşan hızı ölçen bir birimdir. Diğer adıyla, veri hızı ölçüsüdür. Adından da anlaşılacağı gibi saniyeyle alakalı bir birimi temsil eder.

Siz dosyanızı indirirken, indirme panelinde bu işlemin ne kadar süreceğiyle ilgili bilgi yer alır. Bu veri indirimi sırasında, saniye, dakika ve eğer veri boyutu yüksekse saat dilimleri ortaya çıkar. Kbps de zaman diliminden saniyeyi temsil ediyor. Dolayısıyla, 1 saniyede indirilen oran Kbps ile adlandırılır.

Kbps, yani diğer adıyla kilobit terimi, metrik ölçü birimi olan ‘Kilo’ ve dijital sistemin en küçük bilgi birimi olan ‘bit’ biriminden oluşmuştur. Kbps, KBps terimiyle sıklıkla karıştırılabilir. Bu yüzden bu iki terim arasındaki farkı açıklamak faydalı olacaktır.

Kbps ile KBps Arasındaki Fark

Kbps ile KBps, aynı harfleri içerdiği için birbiriyle karıştırılabiliyor. Çoğu insan bu iki terimin aynı anlama geldiğini düşünüyor olabilir. Ancak bu terimler genel olarak, aynı şeyin miktarını belirtse de farklı değerlere sahipler. Kbps ile KBps’nin ayrımını yapabilmek için bu iki terimde farklı yazılmış olan ‘b’ harfine açıklık getirmek gerekiyor.

Küçük harf ile yazılan ‘b’, bit teriminin yerine kullanılır. Büyük harf ile yazılan ‘B’ ise bayt teriminin yerine kullanılır. Dolayısıyla, Kbps, ‘Kilobit’ olarak adlandırılırken, KBps, ‘Kilobayt’ olarak adlandırılır. ‘Bit’ birimi, veri iletişim hızını ölçerken ‘Bayt’ birimi, depolama alanını ölçer. Sonuç olarak, bu iki birim arasında oldukça büyük bir fark vardır.

Buradan, Kbps ile veri iletişim hızının ölçüldüğünü, KBps ile de depolama alanının ölçüldüğünün sonucu çıkartılabilir. Ayrıca 1 Kilobit, 1000 bite eşitken, 1 Kilobayt 1024 bayta eşittir. Bit, 0 ve 1 rakamlarını temsil eder. Bayt ise 0 ile 255’e kadar olan bütün sayıları kapsar. Buna ek olarak, 1 bayt, 8 bite eşittir.

Bit’te ölçü birimi olarak 10’un kullanılırken, Bayt’ta 2’nin katları kullanılır. Yani, 1 MB ile 220 bayt kastedilmiş olur. Hesaplama sonucu, 1 MB, 1.048.576 bayta eşit gelmiş olur. Böylelikle, Kbps nedir sorusunun ardından, Kbps ile KBps arasındaki farkı, bit ile bayt farkını anlatarak özetlemiş olduk.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, Kbps, veri aktarım hızını ölçen bir birimdir. Kbps bu hızı ölçerken internet hızını baz alıyor. Dolayısıyla sahip olduğunuz internet hızı da önem taşıyor. Bu yüzden internet hızından da bahsetmemiz faydalı olacaktır.

İnternet Hızı Nedir?

İnternet hizmetinin kaliteli olması için en temel gereksinim, internet hızının iyi olmasıdır. Ancak, internet hızını anlatmak için kullanılan bazı terimler, kişiler için anlaşılması zor hale gelebiliyor. Biz de bu konu başlığının tanımını en yalın dilde yapmaya çalışacağız.

İnternet bağlantısı olan aygıtlar, elektronik paketle bilgi aktarımı yapar. Bu paketlerin diğer adı veri birimidir. Çevrimiçi şekilde yaptığınız eylemler, bu veri birimlerinin internetten cihazınıza ya da cihazınızdan internete aktarılmasına bağlı bir işlemle gerçekleşir.

İnternet üzerinden oldukça fazla veri kullanıyoruz. Video izleme, çevrimiçi oyun oynama ve sosyal medya kullanımının kesintisiz olabilmesi için saniye başına birden fazla paket kullanımı gereklidir. Farklı teknikler kullanarak tek paketle veya yavaş internet hızıyla idare edebilirsiniz, ancak bunu kimse istemez.

İnternet Hızı

Veri hızı, başlarda ‘Kilobit’ cinsinden ölçülüyordu. Ancak gelişen teknolojiyle birlikte bu hız biriminin yerini ‘Megabit’ aldı. Buradan da Megabit biriminin Kilobit biriminden daha hızlı olduğu sonucunu çıkarabiliriz. Veri hızı ölçümünde, 1 Megabit 1.024 Kilobit’e eşit olur. Bu ölçümden aynı şekilde, 1 Mbps’nin saniyede 1 Kilobit’ten daha hızlı olduğu sonucunu çıkarabiliriz.

İndirme hızı, dijital verinin, internetten cihaza aktarımıdır. Örnek verirsek; cihazınızdan Instagram hesabınızı açarsınız ve indirme hızınıza göre bekleme süreniz belirlenir. İnternet hızınız iyi ise az beklersiniz.

Yükleme hızı ise, çevrimiçi verilerin cihazdan internete aktarımı şeklinde özetlenebilir. Buna örnek verirsek; Instagram üzerinden fotoğraf veya video paylaştığınızda, paylaşma hızınız, gönderinizi takipçilerinizin görmesi için Instagram sunucusuna ne kadar sürede ulaşacağını belirler.

Kbps ve internet hızı nedir sorularının yanıtlarını verdikten sonra internet hızını etkileyen faktörleri de merak ediyor olabilirsiniz. Bu konuyu da incelemekte fayda var.

İnternet Hızını Etkileyen Faktörler

İnternet bağlantınızı ya da internet hızını etkileyen birden fazla durum vardır. Örneğin, internet bağlantınızın türü önemlidir. Bu bağlantılar; kablosuz 3G, 4G, 5G, mobil, erişim alanları, modem ya da çevirmeli ağ, geniş bant, dijital abone hattı, kablo, uydu ve daha fazlasıdır.

Bunların haricinde, cihazınızın işlemcisi, kötü amaçlı yazılımlar, yönlendiricilerin kullanım süresi, yönlendiricinizin konumu, internet tarayıcınız, ana sunucu, işletim sistemi ve ağ trafiği de internetinizin hızını etkileyen faktörler arasında yer alır. Dolayısıyla, bu faktörlerde bir sorun meydana geldiğinde veya yetersiz kaldığında, internetinizin saniye başına hızı da yavaş olacaktır.

Buna ek olarak, internet ağına bağlı olan birden fazla cihaz varsa bu da internetinizin hızını belli oranda etkileyecektir. Böylelikle, internet hızını etkileyen faktörleri de açıklamış olduk. Peki neden indirme hızı daha yüksek olmalı? Şimdi bu soruya yanıt verelim.

İndirme Hızının Önemi

İndirme hızlarının birçoğu, yükleme hızından daha yüksektir. Elbette bunun bir nedeni var. Kullanıcılar, internette bir şeyi yüklemekten çok indiriyorlar. Çünkü internet üzerinde yapılan etkinlerin çoğunda bant genişliği yeterliyse yükleme işlemi pek olmaz. Örneğin, bir içeriği okumak, sosyal medyada gezmek, müzik dinlemek, video izlemek ve dosya indirme işleminde internetinizin bant genişliği iyiyse yükleme işleminin gerçekleşmesine gerek olmaz.

Eğer bant genişliğini zorlayacak internet erişiminiz olursa yükleme hızında yavaşlama olabilir. Örneğin, görüntülü sohbet, internet gerektiren oyunlar oynamak ve büyük dosya paylaşımı gibi eylemleriniz olursa yükleme hızında yavaşlama yaşayabilirsiniz. Bu durumda, görüntülü sohbette dalgalı görüntüler, dosya yüklemede ise uzun süreli beklemeler yaşanır.

İnternet hızını ölçmek için birçok hız birimi vardır. Bu hız birimlerinden en küçük olanı Kilobit olarak karşımıza çıkıyor. Tabii hız birimleri giderek artan bir düzene sahip olsa da sadece bu yönde karşımıza çıkmıyor. Aynı zamanda ‘Bit’ ve ‘Bayt’ olarak da ayrım oluyor. Bu ayrımın birbirine karışmaması için detaylı bir biçimde anlatmamız gerekiyor.

Bitler ve Baytlar

İnternet hızı, bilgilerin internette bir yerden diğer yere aktarılma hızının ölçümüdür. Bu ölçme şekli ise birçok birimle ifade ediliyor. Bu birimleri net bir şekilde anlamanız için elektronik bilgiyi de anlamanız gerekiyor. Elektronik bilgi, internet içeren cihazlar tarafından depolanan ve kullanılan bilgi parçasıdır. Bu elektronik bilgi, cihazların ne yapması gerektiğini ve birbirleriyle etkileşime girme biçimlerini belirleyen şeydir.

Bitler ve Baytlar

Elektronik bilginin en temel birimi Bittir. Birleştirilmiş Bit serisine ise Bayt denir. Bir Baytta yer alan Bitlerin değerinin değişmesi, Baytın hangi bilgiyi temsil ettiğini ortaya çıkarır. Bu durumda, birçok olasılık söz konusu olur. Peki saniye başına Bit nedir?

Saniye Başına Bit

Cihazlar, internet üzerinden bilgi gönderimi yaparken bu ölçüm Bit ve Bayt ile oluyor demiştik. Bit ve Baytların hedeflerine ulaşması bazen zaman alabilir. Bu süre ise saniye biçimiyle ölçülür. Bitler ve Baytlar oldukça küçük bir ölçü birimi olduğu için saniye başına aktarılan sayı çoğu zaman 1000’in üstünde olur.

İnternet hızını ölçen bu birimler daha farklı şekilde de ölçülür. Bu ölçüm şekline daha önce rastlama ihtimaliniz yüksektir. Çünkü internette, çoğunlukla bu türde bir ölçüm şekli yer alır. Ölçüm birimleri şu şekildedir.

  • Saniye başına Kilobit (Kbps)
  • Saniye başına Kilobayt (KBps)
  • Saniyede Megabit (Mbps)
  • Saniyede Megabayt (MBps)
  • Saniye başına Gigabit (Gbps)
  • Saniye başına Gigabayt (GBps)

Bu hız ifadeleri var olsa da, internet servis sağlayıcıları, çoğunlukla Kilobit (Kbps), Megabit (Mbps) ve Gigabit (Gbps) birimleriyle reklam yapar. Her bir hız birimi, bir başka hız birimine dönüştürüldüğünde oranda değişim olur. Bu değişimi Kilobit bazında basit bir şekilde betimleyelim.

  • 8 Kbps = 1 KBps
  • 1.000 Kbps = 1 Mbps
  • 8.000 Kbps = 1 MBps
  • 1 Mbps = 1 Gbps
  • 8 Mbps = 1 GBps

Gelişen teknoloji sayesinde internet hızı epey gelişti. Başlarda internet hızı Kbps ile ifade edilirken artık Kbps’nin yerini daha hızlı bir veri hızı birimi olan Mbps aldı. Ancak, internetin hızının yavaş olduğu durumlarda Kbps birimi kullanılmaya devam ediyor. Hala Kbps ile çalışan bazı sistemler mevcuttur. Bunlar şu şekildedir:

  • 28.8K Modem- 28.8 Kbps
  • 36.6K Modem- 36.6 Kpbs
  • 56K Modem- 56 Kbps
  • ISDN (Entegre Hizmetler Dijital Ağı)- 128 Kb/sn
  • DSL (Kablo Modemler)- 512 Kbps
  • ADB- 256 Kb/sn

Kbps kullanımı, en yaygın müzik alanındadır. Çünkü müzikleri dinlemek için çok yüksek bir veri hızına gerek yoktur. Bütün müzik dinleme platformlarının veri hız birimi Kbps bazındadır. Bu nedenle, müzik uygulamalarının kaç Kbps veri hızı kullandığına göz atmakta fayda var.

Müzik Platformlarının Veri Hızı Kaç Kbps?

Kbps nedir sorusunun yanıtını farklı yollarla açıkladık. Kbps, küçük bir veri hızı birimidir. Bu yüzden internetin az kullanıldığı platformlarda kullanıma açıktır. Kbps hızı ile film izleyemezsiniz. Videolarda donma yaşarsınız. Çevrimiçi oyun oynayamazsınız. Sosyal medyada gezinirken bile süreç oldukça yavaş olur. Ancak, müzik platformlarında böyle bir durum söz konusu değildir. Çünkü, müzik dinlemek için yüksek bir veri hızına sahip olmanıza gerek yok. Şimdi, müzik platformlarının Kbps hızlarına bir bakalım.

Spotify

Spotify’ın Kbps hızı, gerek cihaz seçimi gerekse ücrete bağlı kullanım olarak farklılık taşıyor. Müziğinizi ücretsiz alanda ve web üzerinden dinleyecekseniz veri hızınız 128 Kbps olacaktır. Eğer müziği Premium olarak web üzerinden dinleyecekseniz bu sefer veri hızınız 256 Kbps’e yükselecektir.

Müziği masaüstü, cep telefonu veya tablet üzerinden düşük ses kalitesinde ve ücretsiz biçimde dinlemeyi tercih ediyorsanız veri hızınız 24 Kilobit’le sınırlı kalacaktır. Müziği normal ses kalitesinde dinleyecekseniz, bu sefer de 96 Kilobit hızında bir dinlemeye sahip olacaksınız. Eğer yüksek ses kalitesinde bir müzik dinlemeyi isterseniz, hızınız 160 Kilobit’e kadar çıkacaktır.

Müziği masaüstü, cep telefonu veya tablet üzerinden Premium olarak dinlemek istiyorsanız hızınız yukarıda belirttiğimiz gibi düşük, normal ve yüksek ses seviyeleriyle aynı hızda sabit kalacaktır. Ancak, tek bir fark ortaya çıkıyor. Bu da, Premium’da çok yüksek ses seviyesinin bulunmasıdır. Çok yüksek ses seviyesinde veri hızınız 320 Kbps’le rekor kırmış oluyor.

Apple Music

Apple Music, Spotify gibi ücretli ve ücretsiz ses kalitesi ayrımı yapamıyor. Dolayısıyla her iki kullanım tercihinde de aynı ses kalitesi sunuluyor. Ancak, Apple Music’in ücretsiz kullanımında çok fazla şarkıya erişim olmuyor. Apple Music’te standart bir ses kalitesi mevcuttur. Bu ses kalitesi 256 Kbps şeklindedir.

Gördüğünüz üzere Spotify’ın maksimum ses kalitesi 320 Kbps iken, Apple Music 256 Kbps ses kalitesiyle biraz geride kalıyor. Ancak, Apple Music’te kayıpsız ses sıkıştırma özelliği vardır. Bu özellik sayesinde, müziği daha fazla veri kullanarak ve daha yüksek ses kalitesiyle dinlemeniz mümkün oluyor.

Deezer

Deezer, tıpkı Spotify’da olduğu gibi ücretli ve ücretsiz kullanımda farklı ses kalitelerine sahip bir uygulamadır. Apple Music’e olan benzerliği de kayıpsız ses kalitesiyle mümkündür. Bu uygulamayı ücretsiz bir şekilde kullanmayı tercih ederseniz, 128 Kbps ses düzeyinde ve standart kalitede müzik dinleyeceksiniz.

Eğer Premium olarak bir üyeliğiniz olacaksa, bu sefer de 320 Kbps ses düzeyine erişim sağlayacaksınız. Ses kaliteniz ise daha yüksek kalitede olacaktır. Bunun dışında, Deezer HiFi özelliğini kullanırsanız, ses düzeyiniz 1.411 Kbps’e kadar yükselmiş olacaktır. Deezer HiFi’ın ses kalitesi ise CD düzeyindedir.

YouTube Music

YouTube Music’te ses düzeyi ve kalitesi, tıpkı Spotify gibi çeşitlidir. Bu platformda, düşük, normal, yüksek ve her zaman yüksek olarak 4 çeşit ses düzeyi yer alıyor. Düşük seçeneğini belirlerseniz, veri kullanımı oldukça az oluyor ve ses düzeyi en fazla 48 Kbps’e kadar çıkıyor.

Normal seçeneğini işaretlediğinizde ise, ses düzeyiniz 128 Kbps’e kadar ulaşıyor. Yüksek seçeneğinde ise ekstra veri kullanılıyor ve ses düzeyiniz 256 Kbps’e kadar yükseliyor. Son olarak, her zaman yüksek seçeneğinde, bağlantınız zayıf olsa bile platform, ses kalitenizi hiçbir zaman düşürmüyor. Ses düzeyiniz veya ses hızınız ise 256 Kbps şeklindedir.

Genel Değerlendirme

Bu yazımızda Kbps nedir sorusunun yanıtını vermeye çalıştık. Ayrıca, karışıklık yaşanan Kbps ile KBps terimlerinin tanımını yapıp, aralarındaki farkı açıkladık. Kbps, hızla alakalı bir birim olduğu için internet hızıyla ilgili bilgilere de yer verdik.

Buna ek olarak, Kbps birimi en çok müzik dinlerken kullanıldığı için bazı müzik platformlarını da yazımıza ekledik ve bu platformların Kbps değerlerini yazımıza ekledik. Sizler de Kbps hakkındaki sorularınızı ve düşüncelerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Dilbilim mezunu Dilara, uzun süredir teknolojik haberleri takip ediyor ve teknolojiyle alakalı içerik üretmekten keyif alıyor. Sosyal medya uygulamalarına ve teknolojik cihazlara da oldukça meraklıdır.