Yapay Zeka Maskeli Fotoğrafları Nasıl Değerlendiriyor?

Microsoft, IBM ve Google’ın görsel yapay zekaları üzerine bir araştırma gerçekleştirildi. Wunderman Thompson’ın Veri Grubu, tanınmış olan görsel yapay zeka sistemlerine koruyucu maske takmış insanların fotoğraflarını gösterdi. Sonuçlar ise biraz farklı. Peki yapay zeka maskeli fotoğrafları nasıl değerlendiriyor?

Yapay zeka halen gelişmekte olan bir teknoloji. Bazı eleştirmenler yapay zekanın insanlığın kendine olan inancını yıkacak bir çalışma olduğunu belirtiyor.Bu nedenle kimi zaman yapay zeka çalışmaları akıllarda soru işareti oluşturabiliyor. Bazı teknoloji şirketleri de bu alandan çekiliyor. IBM de yüz tanıma işinden çekildiğini açıklamıştı.

COVID-19’un hayatlarımıza girmesiyle birçok yaşam alışkanlığımız değişti ve yeni alışkanlıklarımız oldu. Maske takmak bunlardan bir tanesi. Son zamanlarda hayatımızın bir parçası olan maskeleri yapay zekanın ne olarak değerlendirdiği üzerine yapılan araştırmada farklı sonuçlar çıktı. Araştırma için 256 tane her cinsiyetten, birbirinden farklı nitelikleri olan insanın görüntüsü kullanıldı. Bu görüntüler Google Cloud Vision, IBM’in Watson Visual Recognition ve Microsoft Azure’un Cognitive Services Computer Vision’ı üzerinde test edildi.

Hiçbir sistem maske tespit etmede mükemmel olmasa da maske takanlar arasından erkeklerin tanınma olasılığı kadınların tanınma olasılığının iki katıydı. Yani bu sistemler maskeli erkekleri bir şekilde tanıyabilirken kadınların yüzündekinin ne olduğunu düşünüyorlardı? Yapay zeka maskeli fotoğrafları nasıl değerlendiriyor? İşte sonuçlar:

  • Google’ın yapay zekası kadınların görüntülerinin %28’inin ağzının bantla kapatılmış olduğunu belirledi. %8’inin ise maskesini yüz kılı olarak belirledi.
  • Microsoft Computer Vision, kadınların görüntülerinde %40’ının moda aksesuarı kullandığını düşündü. %14’ünün ise yüzündeki maskeyi bir ruj olarak belirledi.
  • IBM’in Watson Visual Recognition’ı ise daha farklı sonuçlar çıkardı. Kadınların görüntülerinin %23’ünü tıkaç (ağzı tıkanmak) giymiş olarak belirledi. Diğer %23’ünün ise zincir giydiğine veya bunun bir kısıtlama olduğuna emindi.

Sonuçlar biraz rahatsız edici. Yapay zekalar bu fikirlere nereden kapılıyor? Araştırmacılar bu konu için,  yapay zekalı makinelerin internetin karanlık bölgelerinde gördükleri şiddet kurbanı veya susturulmuş kadınlardan esinlenerek bu şekilde fikirler ortaya koyduklarını öne sürdüler. Yapay zekaya bunlar tek tek öğretilmese de kendi öğrenmeleri olduğu için bunları öğrenebilirler.

Sonuç Olarak

yapay-zeka-maskeli-fotograflari-nasil-degerlendiriyor-arastirma
Yapay zeka, maskelerimizi farklı değerlendiriyor.

Yapay zeka her zaman iyi işler için kullanılmıyor. Zaman içerisinde teknolojinin de gelişmesiyle her türlü bilgiye ulaşmak kolay bir hale geldi. İyi veya kötü, hangisine ulaşmak istersek ona ulaşabiliyoruz. Bu demek oluyor ki neyi seçeceğimiz bize kalmış. Yani yapay zekanın tamamen kötü ya da zararlı bir şey olduğu da iddia edilemez.

İnsanlar her şey gibi teknolojiyi de farklı amaçlar için kullanabiliyor. Geçtiğimiz günlerde yapay zekanın kullanıldığı tehlikeli sonuçları olabilecek suçlar araştırması yapılmıştı. Deepfake En Ciddi Yapay Zeka Destekli Suç Tehdidi Seçildi haberinden bu konuyla ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Bilgisayar mühendisliği öğrencisi ve teknoloji takipçisi.