WhatsApp, Çoklu Cihaz Desteği İçin Testlere Başladı!

WhatsApp, çoklu cihaz desteği için testlere başladı! Kullanıcıların erişimine açılan yeni özelliğe WhatsApp kullanan herkes başvurabiliyor.

Uzun süredir WhatsApp’ın bu özellik üzerine çalıştığına dair sızıntılar karşımıza çıkıyordu. Ardından Mark Zuckerberg bu özelliğin resmi olarak WhatsApp’a geleceğini duyurdu. Son gelişmelere göre ise WhatsApp çoklu cihaz desteği için denemelere başladı.

Şimdilik kapalı beta testlerine başlanan özellik sayesinde telefon haricindeki bir cihazdan, telefona ihtiyaç duymadan WhatsApp’a bağlanmak mümkün oluyor. Bu zamana kadar telefon dışı uygulamalarda (Örn. WhatsApp Web, WhatsApp masaüstü uygulaması) telefonun bağlı olması zorunluydu.

Ancak şirket, bu sorunun üstesinden gelmiş gibi gözüküyor. Will Cathcart’ın paylaştığı blog yazısında da sorunun nasıl çözüldüğüne dair detaylar yer alıyor.

WhatsApp’ın bu konudaki en büyük sıkıntısı gizlilik ve uçtan uca şifreleme. Ancak Cathcart, WhatsApp mimarisinin tamamen yeniden tasarlandığını ve telefondan bağımsız bir WhatsApp deneyiminin çok yakında olduğunu belirtiyor.

WhatsApp Çoklu Cihaz Desteği Neler İçeriyor?

Yeni çoklu cihaz desteği sayesinde telefon haricinde dört farklı cihazda aynı anda WhatsApp kullanmak mümkün. Ayrıca, telefonunuzun şarjı bitse ya da kapalı durumda olsa bile diğer cihazlardan WhatsApp’a erişim sağlanabiliyor.

WhatsApp, bu yeni destek ile gizlilik ve uçtan uça şifreleme sürecini yeniden tasarlıyor. İki farklı grafik ile bunu anlatan şirket, cihazları tamamen bağımsız hale getiriyor.

whatsapp-coklu-cihaz-sifreleme-eski
whatsapp-coklu-cihaz-sifreleme
WhatsApp’ın yeni uçtan uca şifreleme protokolü

Grafiklerde de görüldüğü üzere WhatsApp, uçtan uca şifreleme işlemini tamamen değiştirmiş. Eski yani şu an kullanılan süreçte WhatsApp Web üzerinden yola çıkan bir mesaj öncelikle telefona iletiliyor. Ardından alıcıya ulaşmak üzere yola çıkıyor.

Ancak, yeni uçtan uça şifreleme sürecinde WhatsApp Web’den yola çıkan mesaj sunucuya iletiliyor. Üstelik bu mesajın iletildiği kimlik anahtarı gönderilen cihaza ait oluyor.

Buna ek olarak grafikte görüldüğü üzere WhatsApp Web ve telefon arasında da bir iletişim söz konusu. Bunun sebebi ise verilerin senkronizasyonu oluyor. WhatsApp Web veya farklı bir cihazdan gönderilen mesajlar, her cihaz için senkronize ediliyor.

Böylece, kullanıcılar her cihazda kaldığı yerden WhatsApp kullanmaya devam ediyor. Kişilerin isimleri, arşivlenmiş sohbetler, yıldızlı mesajlar ve daha nice unsur senkronize ediliyor.

WhatsApp çoklu cihaz desteği sayesinde onlarca yeni özellik de platforma geliyor. Örneğin, yeni özellik sayesinde telefon harici cihazlarda da canlı konum görüntülemek mümkün oluyor. Ayrıca, kullanıcılar WhatsApp Web ve masaüstü uygulamasında konuşma sabitleyebiliyor.

WhatsApp’ın yeni özelliğini test etmek için ise beta programına kayıt olmak gerekmekte. Telefonunuzdaki WhatsApp ayarlarından beta programı için uygun olup olmadığınızı kontrol edebilirsiniz. Bu işlem için ayarlarda yer alan “Bağlı Cihazlar” seçeneğine göz atmanız gerekiyor.

Ancak özellik şimdilik tüm kullanıcılara ve bölgelere sunulmuyor. Cathcart yaptığı açıklamada şimdilik, özelliğin küçük bir kapalı beta grubuyla yapılacağını ifade ediyor.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojiye yoğun bir ilgi duyan Mert, 10 yılı aşkın süredir teknolojik gelişmeleri ve haberleri yakından takip etmektedir. Özellikle oyunlara ve teknolojik cihazlara oldukça meraklıdır.