VR ile Artık Sıcaklık Değişimlerini Hissedeceksiniz

VR ile artık sanal dünyadaki sıcaklık değişimlerini hissedebileceksiniz. Chicago Üniversitesi araştırmacıları, VR sıcaklık değişimleri deneyimini kullanıcılara hissettirmenin daha ucuz bir yolunu buldu. 

Sanal gerçeklik sizi bambaşka mekanlara taşıyabilir, kullandığı ses ve görüntülerle sizde gerçeklik hissi uyandırabilir. Fakat sadece görme ve işitme duyularımız bize mükemmel bir deneyim yaşatmakta yetersiz kalıyor. Yaşamak istediğiniz deneyimleri bir çift VR gözlüğüne bağlı eldiven ile artırabilirsiniz ancak bu eldivenler oldukça pahalı. VR teknolojisinde diğer duyularımızın da sisteme dahil olabilmesi için yapılması gereken daha çok iş var.

VR Sıcaklık Değişimleri Deneyimi ile Ortam Sıcaklıklarını Hissedebileceksiniz

Sanal Gerçeklik ile duyumsayamadığımız bir başka etmen ise sıcaklıktır. Bulunduğumuz karantina döneminde evinizde sanal gerçeklik ile kendinize sahil kenarında bir tatil deneyimi yaşatabilirsiniz, fakat güneşin yüzünüzde oluşturacağı o ısınma hissi hala bir hayal, ya da değil mi?

Chicago Üniversitesi, yapmış olduğu çalışmalar ile sanal gerçeklikte VR sıcaklık değişimleri deneyimini vermenin akıl almaz bir yolunu buldu. Bunu yapmak için birkaç kokusuz kimyasal maddenin burnunuzdan bir boru ile beyninize pompalanması yeterli. Soluyacağınız kimyasal maddeler burnunuzdaki Trigeminal sinirinin uyarılmasını sağlıyor ve reseptörler sayesinde hücrelerinizde sıcak ve soğuk algısı oluşturuyor. Hiçbir koku hissetmeden yaşadığınız deneyime göre sıcak veya soğuk hissetmenizi sağlıyor.

VR ile Artık Sıcaklık Değişimlerini De Hissedebileceksiniz.

Chicago Üniversitesi doktora öğretim üyesi olan Jas Brooks yapmış olduğu röportajda “Sıcaklık değişimlerini hissetmek için insan vücudu reseptörler kullanıyor ve iletilen sinyaller sayesinde vücudumuzun hücreleri ortamın sıcak veya soğuk olmasına göre tetikleniyor. Biz bunu bazı kimyasallar kullanarak da tetikleyebileceğimizi düşündük. Mesela biberin ana maddesi olan kapsaisin tüketildiğinde vücutta sıcaklık hissi uyandırıyor. Bu tarz kimyasalları Sanal Gerçeklik (VR) gözlüklerinde kullanabileceğimizi düşündük.” dedi.

Kapsaisin, TRPV1 adı verilen spesifik bir reseptörü tetikler ve bu sizde sıcaklık hissi uyandırır. Benzer şekilde, mentol de nefesinizi çektiğinizde soğukluk hissi uyandırır fakat mentol çok keskin bir kokuya sahiptir. Bu yüzden ökaliptol kullanarak TRPM8 adı verilen ve hücrelerinize soğukluk hissi veren bir reseptörü uyarıyorlar. Bu etkiler bazı disiplinler tarafından iyi incelenmiş olsa da bilindiği kadarıyla sıcaklık geri bildirimi için bilgisayar kontrollü olarak sanal gerçeklik teknolojisi için daha önce denenmedi.

Chicago Üniversitesi araştırma ekibi, VR ekranının üstüne entregre edilmiş düşük güçlü bir cihazdan kokusuz kimyasalların salınması ile bu reseptörlerin etkinleştirildiği bir düzenek oluşturdu. Burnunuzdan aldığınız kimsayallar VR simülasyonunun izin verdiği oranlarda salınacaklar. Chicago Üniversitesi’nin yapmış olduğu açıklamaya göre bu kimyasalların insan vücudunda oluşturabileceği bir yan etkisi yoktur.

VR’deki sıcaklık duyumlarını çoğaltmak için, go-to donanımına bağlı termoelektrik ısıtma ve soğutma yapabilen Peltier elemanları kullanılabilir. Ancak çok fazla güç tükettikleri için uzun süreli kullanımda pratik olmuyorlar. Chicago Üniversitesi’nin bulmuş olduğu yöntem, size VR ile daha verimli ve gerçekçi deneyimler yaşamanızı sağlatacak.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

2006 yılından bu yana web yayıncılığı ile ilgilenen Yiğit, WordPress ve Ruby programlama dili fanatiğidir. Yaklaşık 15 yıldır teknoloji, internet ve programlama hakkında Türkçe içerikler üretmeye devam ediyor.