Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından birisi olan Twitter, önemli bir özellik tanıttı. Videolar için otomatik altyazı ekleyen bu özellik Twitter platformunu daha erişilebilir hale getirecek. Kullanıcılar videoları otomatik altyazı üzerinden de takip etme şansına sahip olacak.
Twitter, yeni özelliğini 15 Aralık tarihinde duyurdu. Otomatik altyazı özelliğini Twitter üzerinden duyuran şirket, özelliğin detayları hakkında da birkaç bilgi paylaştı. Ayrıca, özelliğin çoğu dilde otomatik altyazı sunacağını da belirtti.
Otomatik altyazı özelliğinin çalışması için en önemli unsur, videonun yeni yüklenmesi. Çünkü Twitter’ın paylaştığı bilgilere göre bu özellik yalnızca özellik duyurulduktan sonra yüklenen videolarda çalışacak.
Bunun haricinde otomatik altyazılar hem iOS ve Android hem de tarayıcı üzerinden faaliyet gösterecek. Mobil kullanıcılarda videolar sessizken otomatik altyazı özelliği devreye girecek. Bir başka deyişle, anasayfada karşınıza çıkan sessiz bir video otomatik olarak metne dönüşecek.
Hatta, bu özelliği sesli videolarda da aktif hale getirmek mümkün. Erişilebilirlik ayarlarından sesli videolar için otomatik altyazı özelliğini açma imkanı mevcut. Twitter, tarayıcı sitesinde ise “CC” butonu ile otomatik altyazıları devre dışı bırakma şansı sunuyor.
Özellik Henüz İlk Aşamalarında
Twitter, yeni otomatik altyazı özelliğini duyurdu ancak birkaç konuda açıklamalara yer vermedi. En önemli konulardan birisi özelliğin yeni yüklenen videolarda çalışması. Her ne kadar Twitter belirtmese de ilerleyen zamanda bu özelliğin tüm videolarda çalışması olası.
Bir diğer önemli konu ise özelliğin denetlenebileceği bir platform oluşturmak. Twitter, kullanıcıların otomatik altyazı özelliğinde ortaya çıkacak hataları bildirebileceği bir buton eklememiş gibi gözüküyor. Özelliğin tam olarak doğru bir şekilde çalışmaması halinde hızlı bir geri bildirim süreci bulunması, otomatik altyazıların daha kaliteli hale gelmesini sağlayacaktır.
Erişilebilirlik konusunda en başarılı platformlardan birisi olmasa da Twitter son dönemde bu konuya ağırlık veriyor. Geçtiğimiz dönemde bir erişilebilirlik ekibi olmaması sebebiyle yoğun tepki alan şirket, platformuna yeni özellikler eklemeye devam ediyor. Tepkilerden en büyüğü ise sesli Tweet özelliği ile kendini göstermişti.
Sesli olarak Tweet paylaşmaya olanak sağlayan bu özellik herhangi bir altyazı desteği olmadan kullanıcılara sunuldu. Daha sonrasında şirketin erişilebilirlik için bir ekibi olmadığı ortaya çıkmıştı. Ekip, kurulduktan sonra sesli Tweetler için altyazı ve Spaces için canlı altyazı gibi özellikleri kullanıma sundu.
Son olarak ise tüm videolar için otomatik altyazı özelliği gündeme geldi. Twitter, gelecek dönemde benzer çalışmalara devam edecek gibi gözüküyor.