Twitter Blue Nedir?

Twitter, geçilen son on yıllık dönemde bazı kullanıcıları için yararlı neredeyse hiçbir özellik sunmaması nedeniyle fazla gündeme gelmiyordu. Ancak son dönemlerde şirket, kullanıcıların uzun zamandır istekte bulunduğu özellikleri kullanmaya istekli kullanıcılar için sınırladı. Böylece Twitter test ettiği özellikler ile gündeme sunduğu yeni sürümü Twitter Blue ortaya çıktı. Bu hizmeti bilmeyen kişiler, Twitter Blue nedir diye merak ediyorlar.

Sosyal medya kullanırken para ödemek çokta hoş görünmeyebilir. Ancak Twitter’ın yeni hizmeti, ekstra sunulacak özellikler için belirli bir ücret talep ediyor. Bilindiği üzere platformun sunduğu hizmetler, uzun süredir ücretsiz olarak devam ediyordu. Ancak şimdilerde Twitter hesabı oluşturmanın hiçbir maliyeti bulunmasa da, tam olarak bir deneyime sahip olmak artık ücretsiz değil.

Aylık abone hizmeti olarak sunulan Twitter Blue, yalnızca premium hesap üzerinden ulaşabileceğiniz özellikler sunmaktadır. Ücretli sürüm olarak sunulan Blue, birçok ekstra özelliği barındırmaktadır. Twitter Blue nedir diye merak ediyorsanız, bu içeriğimizde sorunuzun cevabını alabileceksiniz. Blue tam olarak ne işe yarar sorusunu cevaplayacağız.

Twitter Blue’nun abonelik hizmetinde özellikle sekiz tane özellik karşımıza çıkmaktadır. Bu içeriğimizde Twitter Blue kavramını yakından inceleyeceğiz. Buna ek olarak Twitter Blue’nun en önemli özelliklerinden bazılarına değineceğiz. Aynı zamanda Twitter Blue’ya nasıl kayıt olunur ve abonelik ücreti nedir sorularına cevap vereceğiz. Şimdi Twitter Blue tam olarak nedir sorusunun yanıtı ile başlayalım.

Twitter Blue Nedir?

Twitter Blue, kullanıcılar ve içerik oluşturucular arasında etkileşimi arttırmak için tasarlanan bir hizmettir. Haziran 2021 tarihinde kullanıma sunulan Twitter Blue, bir abonelik hizmeti olarak da karşımıza çıkmaktadır. Özellik, ilk olarak haziran ayında Avustralya ve Kanada’da kullanıma açıldı. Daha sonra aynı yıl kasım ayında ABD ve Yeni Zelanda’daki kullanıcılar için açık hale geldi.

Twitter‘ın yeni ve ücretli sürümü olan karşımıza çıkan Twitter Blue, birçok özellik sunmaktadır. Geliştirilen bu hizmet, Twitter deneyiminizi çeşitli şekillerde geliştiren birinci sınıf bir abonelik hizmeti olarak yer almaktadır. Özellikle tweetleriniz üzerinde size kontrol şansı tanımaktadır. Aynı zamanda makalelere ulaşmak ve haberleri takip etmek için kullanışlı bir hizmettir. Tüm özelliklerinin yanı sıra attığınız tweeti geri almanıza olanak sağlamaktadır.

Premium olan hizmet, birçok özelliğe erişmenizi sağlamaktadır. Özellikle bu hizmet, tweetleri geri almaya olanak sağlaması ile ön plana çıkmaktadır. Ayrıca haberleri reklamsız okuyabilmenize, yer imlerinizi klasörler şeklinde düzenlemenize, konuşmalarınızı DM aracına sabitlemenize, yayınlanmış tweetlerinizi düzenlemenize ve 10 dakikaya kadar video yüklemenizi ve daha fazlasını sağlamaktadır.

Twitter Blue Nedir?

Twitter Blue, hizmet içinde en çok zamanı harcayan kullanıcılar için tasarlanmıştır. Sınırlı sayıda ekstra özellikleri bulunmaktadır. Twitter kullanıcı tabanında özellikle haber severlere ve bazı twitter kullanıcılarına hitap etmektedir.

2019 yılından itibaren Twitter, bazı deneysel özellikleri Twitter Developer Labs aracılığıyla test ediyordu. Tüm bu testler sonucunda ulaşılan iki özellik oldu. Biri sabitlenmiş konuşmalar, diğeri ise daha uzun video yükleme imkanı olarak karşımıza çıkıyor. Böylece kullanıcılar artık Labs aracılığıyla daha fazla deneysel özellikler ile karşılaşacaklardır. Ayrıca şirketin geri bildirimleri dinleyerek aboneleri için daha fazla avantaj sunacağı da iddia ediliyor Gerçek zamanlı güncellemelere ulaşmak için ise “@TwitterBlue” adresini takip edebilirsiniz.

Twitter Blue Ne İşe Yarar?

Twitter, deneyimini üst seviyelere taşıyabilmek için yeni yollar aramaktadır. Bunlardan birisi olan Twitter Blue, yalnızca bir başlangıç hizmeti olarak karşımıza çıkamkatadır. Twitter Blue’nun aylık ücretler karşılığında özel özellikler sunan premium abonelik hizmeti olduğunu söylemiştik. Bu hizmet, mevcut olan Twitter deneyimine ek olarak gelişmiş ve birbirini tamamlayan özellikler içermektedir. Ayrıca hizmette aboneler, sorunlara ilişkin özel destek almaktadır. Bu yardım konuları aboneliğinizi yönetme sorunlarını içermektedir.

Twitter platformunda bazı kullanıcılar, bazı özellikleri talep ediyordu. Böylece sık sık konuşulan ve gündeme gelen bazı özellikler söz konusuydu. Tüm bunların sonunda popüler taleplerden bazıları ücretli olan bu hizmette şekil buldu.

Özellikle en çok göze çarpan seçenek ‘Tweeti Geri Al’ olmuştur. Bu özellik, yayınlanan tweeti hızlı bir şekilde düzenlemenin yolunu sunmaktadır. Yazım hatalarına veya tweet attıktan sonra pişman olmaya çok yatkın kişilerdenseniz bu özellik tek başına aboneliğe değer olan bir seçenektir. Bu özellikte Twitter Blue aboneliğinde birlikte gelen bazı özellikler arasında yer alıyor. Buna ek olarak detaylandırabileceğimiz başka özellikler de mevcut.

Hizmetin Özellikleri Nelerdir?

Tweeti Geri Al

Tam olarak bir düzenleme aracı sayılmaz. Ancak tweet yayınlandıktan sonra önizleyebilmenize olanak sağlamaktadır. Tweeti geri almak için 60 saniyeye kadar bir süreniz mevcuttur. Herhangi bir nedenle fikrinizi değiştirdiğiniz takdirde ‘geri al’ seçeneğine tıklarsınız. Böylece tweet oluşturma ekranında yer alan tweet’e geri dönersiniz.

Okuyucu Modu

Bu mod sayesinde uzun mesajların okunması artık daha kolay hale geliyor. İleti dizisindeki tweeti ve beraberinde gelen video ve fotoğrafları gösterir. Kullanıcı adı, tarih vb. dağıtıcı unsurları göstermez. Uzun ileti dizinlerini, tıpkı bir tarayıcıda yer alan okuyucu görünümündeki gibi okunabilir metin akışına dönüştürmektedir. Metin boyutunu özelleştirebilmenize olanak sağlamaktadır.

Reklamsız Makaleler

Bu özellik The Washington Post ve Los Angeles Times gibi daha fazla haber kaynağından haberleri reklamsız okuyabilmenize olanak sağlamaktadır. Çünkü abonelik ücretinin bir kısmı doğrudan bu sitelere gitmektedir. Twitter, reklamsız tarama sunmak için haber kuruluşlarıyla ortaklıklar oluşturdu.

Twitter Blue Özellikleri

Ayrıca 45’ten fazla sitede bulunan bu reklamsız makalelerin sadece belirlenen kaynaklarda olduğu unutulmamalıdır. Son 24 saat içerisinde Twitter ağınızda bulunan kişiler tarafından paylaşılan haber makalelerinin listesi önünüze çıkmaktadır. Böylece kullanıcılar hızlı yüklenen, reklamsız okuma deneyiminin keyfini çıkaracaklardır.

Yer İmlerini Klasörle

Daha kolay bulunabilmeleri için dağınık olan yer imlerini, klasörlemenize olanak sağlamaktadır. Tweeti işaretlediğinizde onu bir klasöre dahil edip etmeyeceğiniz sorulmaktadır. Böylece klasörler halinde düzenlemenizi sağlar. Örneğin daha sonra okumak istediğiniz tweet dizinlerini klasörünüze eklemenize olanak sağlamaktadır. Klasörler rengarenktir ve özel isimlere sahiptir.

Temalar

Twitter, uygulamada görünümünde ve hissettiklerinizde küçük değişikler yapmanıza olanak sağlamaktadır. Bu özellikle birlikte uygulama simgenizi değiştirebiliyor ve renk teması belirleyebiliyorsunuz. Yalnızca iOS işletim sisteminde yer alan altı tema rengi arasından seçim yapabilirsiniz. Bunlar; mavi (orijinal), sarı, kırmızı, turuncu, yeşil ve mor olarak karşımıza çıkıyor.

Deneysel Özellikler

Sabitlenmiş DM konuşmaları ve 10 dakikaya kadar yüklenebilecek uzun videolar gibi deneysel özellikleri kullanabiliyorsunuz. Özellik sayesinde belirli sohbetlerinizi DM kutunuzda en üste sabitleyebilme olanağınız mevcut.

Uygulama Simgeleri

Yalnızca iOS işletim sisteminde yer alan bu özellik, uygulama simgesi seçmenize olanak sağlamaktadır. Ana ekranınız için farklı bir Twitter uygulaması simgesi seçilmektedir. Sekiz kalıcı simge ve mevsimsel çeşitli simgeler yer almaktadır.

Özel Gezinme

Eğer Twitter’ın asıl gezinme çubuğundan memnun değilseniz bu özellik tam size göre diyebiliriz. Bu özellik sayesinde şirket, gezinme çubuğunu özelleştirebilmenize olanak sağlamaktadır. Kolay erişilebilir olması için yer imleri, profil ve listeler gibi simgeleri ekleyerek sabitleyebilirsiniz. Ancak bu özellik şimdilik yalnızca iOS cihazlarda bulunmaktadır.

Twitter Blue’ya Nasıl Kayıt Olunur?

Twitter Blue, Twitter kullanıcıları için ileri düzey özel özellikler içermektedir. Bu hizmet, şimdilik dünya genelinde sadece dört ülkede yer almaktadır. Bunlar; Avustralya, ABD, Kanada ve Yeni Zelanda’dır. Ücretli olan bu hizmetin diğer ülkelerde ne zaman yer alacağı hakkında ise kesin bir bilgi henüz yok.

Hizmet; Android, iOS ve web tabanlı kullanılabilmektedir. Bu yüzden Twitter Blue’ya akıllı telefonlarınızdaki uygulama üzerinden ve bilgisayarınızdan abone olabiliyorsunuz. Hizmete abone olmak için yapmanız gereken işlemler ise şunlardır:

  • Twitter uygulaması açın.
  • Hesabınıza giriş yapın.
  • Profil menünüze erişmeniz gerekmektedir.
  • Daha sonra Twitter Blue seçeneğine dokunulur.
  • Sayfanın altında yer alan Abone Ol seçeneğine tıklanması gerekmektedir.
  • Daha sonra bir ödeme seçeneği eklemelisiniz.
  • Ödeme işlemini bitirdiğinizde, Twitter Blue’da oturum açacaksınız.

Twitter Blue ödemelerinden veya abonelik ile ilgilenmediğiniz durumda aboneliğinizi dondurmaya ya da iptal etme olanağınız var. Profil menüsü üzerinden Twitter Blue seçeneğinden aboneliği yönetebilirsiniz. Ayrıca aboneliğinizi iptal ettiğiniz takdirde, aboneliğinizin süresi sonlanana kadar sunulan özelliklere erişebilme imkanınız da mevcut.

Twitter Blue Abonelik Hizmet Fiyatı Nedir?

Twitter Blue aboneliği premium bir özellikte olduğu için aylık bir maliyeti söz konusudur. Aylık fiyatlandırma için belli tanıtım fiyatları belirlenmiştir. Şimdilik bu hizmete, hizmetin sunulduğu ülkelerde 2,99 ABD Doları karşılığında abone olabilirsiniz. Bu belirttiğimiz gibi Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda için eşdeğer bir fiyatlandırmadır. Kabaca ifade etmek gerekirse abonelik ücreti, şimdilik Kanada’da 3,49 ABD Dolarına, Avustralya’da ise 4,49 ABD Dolarına eşittir.

Ödeme bilgilerinizi girebilmek için Apple kimliğinizi ya da Google Play hesabınızı kullanmanız gerekmektedir. Ayrıca Twitter Blue aboneliğinizi istediğiniz zaman iptal edebilir ya da durdurabilirsiniz. Ancak aboneliğiniz faturalandırma döneminizin sonuna kadar devam edecektir.

Ücretsiz olarak kullanılan Twitter platformu kalkıyor mu gibi endişeler de söz konusu. Ancak bilinen Twitter platformu ile ilgili böyle bir durum söz konusu değildir. Twitter hâlâ oldukça popüler olan ücretsiz bir uygulama olarak devam etmektedir. Premium hizmeti olarak sunulan Twitter Blue, sadece bir tercih olarak yer almaktadır.

Ancak bu abonelik ücretine rağmen Twitter Blue platformunun reklamsız olduğunu söyleyemeyiz. Yeni sürümün gelişimini sağlamaya çalışırken yenilik çalışmalarını finanse etmeye devam etmektedir.

Sonuç

Özetle bu içeriğimizde Twitter Blue nedir sorusunu yanıtladık. Blue ne işe yarar sorusuna cevap vermeye çalıştık. Aynı zamanda abonelik hizmetinde sunulan özellikleri açıkladık. Ayrıca Twitter Blue’ya kimlerin erişim sağlayabileceğini ve hesabın nasıl oluşturulacağını detaylıca açıkladık. En çok merak edilen sorulardan biri olan kullanıma sunulan ülkelerdeki abonelik ücretini cevaplandırdık.

Twitter’ın yeni özellikler sunması, hizmetlerini kullanıma sunması ve satın aldığı şirketler ile bu ara gündemde yerini koruyor. Tüm bunların sonucunda Twitter’ın yeni gelir kaynağı arayışında olduğunu söylesek yanlış olmasa gerek. Ancak tüm bunların yanında şirketin ekstra özellikler karşılığında kullanıcılardan ücret talep ettiği görülmektedir. Abonelik tabanlı tek hizmeti olarak kullanıma sunduğu Twitter Blue tam da bu noktada karşılık buluyor.

Twitter Blue’nun abonelik ücretine değip değmeyeceği tamamen kullanıcılara bağlı olarak değişmektedir. Twitter’ı ne kadar kullandığınız veya uygulama için ücreti ödemeye ne kadar istekli olduğunuz gerçeğini düşünmeniz gerekmektedir. Çoğu twitter kullanıcısı veya haber severler için bulunan ekstra özellikler ile ilgi çekici olabilmektedir. Ancak sunulan tüm özelliklerin kullanıcılar için olmazsa olmaz eklemeler olmadığını söylesek yanlış olmaz.

Şirketin, bu hizmette sunduğu özelliklerinden birisi kullanıcılara reklamsız makale deneyimi yaşatmaktı. Bu durum Twitter’ın Scroll’u satın almasıyla birlikte gelişim göstermiştir. Böylece şirketin aboneliği okunulan gazeteciliği doğrudan bu platform aracılığıyla finanse ettiği gözden kaçmıyor. Bu durum tam da Twitter kullanıcıları için en son gelişmelerinin takibini yapabileceği tamamlayıcı bir unsur olarak yer almaktadır. Dolayısıyla sadece aboneler için değil aynı zamanda gazetecilik alanı içinde gelişen bir özellik sunulmaktadır.

Ayrıca platformun yakın zamanda başlatılan Twitter Labs, aracılığıyla yeni özelliklere erken erişme fırsatı olacak. Premium abonelik hizmetinin ekstra olarak sunduğu özellikler kullanıcılar için özelleştirilebilir olanaklar sağlamaktadır. Böylece kişiselleştirme özellikleri kullanıcılar için olumlu olmaktadır.

Sizler Twitter Blue hakkında ne düşünüyorsunuz? Twitter Blue hakkındaki sorularınızı ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Girişimler odaklı araştırma yapmayı çok seviyor. Bir zamanların uluslararası ilişkiler öğrencisi olarak analiz yapmaya bayılıyor. Teknoloji ile alakalı paylaşımların da takipçisi olarak analiz edip, yorumluyor.