Dünya çapında milyonlarca kullanıcısı bulunan müzik dinleme platformu TIDAL, RTÜK tarafından erişim engeliyle karşılaştı. Kasım ayının ilk günlerinde RTÜK tarafından lisans almadan yayın yapan kuruluşlara uyarı yapılmıştı.
Konuyla ilgili uyarı yapılan kuruluşlara verilen süre sonucunda dönüş yapmayan Deezer ve TIDAL, engellenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Bugün kesinleşen sonuçlar, Deezer’ın gerekli başvuruları yaptığını ancak TIDAL tarafından bir lisans başvurusu alınmadığını, bu nedenle siteye erişim engeli getirildiğini ortaya çıkardı.
TIDAL platformunun tekrar kullanıma açılması için yeni bir işlem başlatılması gerektiği ifade edildi.
27 Kasım tarihinde RTÜK tarafından yapılan basın açıklamasında detaylar ifade edildi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulumuz 9 Kasım 2020 tarihinde İnternet ortamından yayın lisansı almadan yayın hizmeti yapıldığı tespit edilen URL adreslerini ilan ederek ihtarda bulunmuştur.
RTÜK’ün resmi internet sitesine eklenen ihtar metninde aralarında https://www.tidal.com URL adresinin de bulunduğu yayıncılar açıkça belirtilerek kendilerine lisans müracaatı yapmaları için mevzuat gereği 72 saat süre tanınmıştır.
Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeliğin “İnternet ortamından yayın lisansı almadan yapılan yayın hizmetleri” başlıklı 10’uncu maddesi kapsamında yapılan duyuru üzerine bahse konu yayıncı dışındaki tüm platformlar gerekli başvurularını yapmıştır.Başvuru talebini içeren dilekçesini sunmayan yayıncı hakkında Üst Kurul tarafından 6112 sayılı Kanunun 29/A maddesinin ikinci fıkrası uyarınca sulh ceza hâkimliğine başvurulmuş ve ilgili mahkeme söz konusu yayınla ilgili olarak erişimin engellenmesi kararını vermiştir.
Adı geçen kuruluşun lisans talebine ilişkin müracaatta bulunması halinde verilen kararın kaldırılması için yeni bir süreç başlatılacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
-RTÜK Basın Açıklaması (27.11.2020)
RTÜK Tarafından Verilen TIDAL Kararı Dünyada İlk
Bu karar sonucunda Türkiye, TIDAL müzik platformuna yasak getirmiş ilk ülke oldu. Dünyanın 56 ülkesinde milyonlarca kullanıcısı bulunan platform ülkemizde de hatırı sayılır bir kullanıcı kitlesine sahip. Ancak engel sonucunda bu kullanıcıların ne yapacağı henüz belli değil.
Engel sonucunda gözler TIDAL cephesine çevrildi. Basın açıklamasında da belirtildiği üzere, TIDAL platformunun bir adım atması sonucunda engelin kalkması için bir süreç başlayabilir. Ancak lisans başvurusu bile yapmayan bir platformun engeli kaldırmak için çaba gösterip göstermeyeceği bir soru işareti.
Siz TIDAL yasağı hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce RTÜK, TIDAL hakkında aldığı kararda haklı mı? TIDAL engelin kalkması için bir süreç başlatır mı? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.