SD Kart Nedir?

SD kart nedir? Teknolojik araçların en önemli unsurlarından birisi depolamadır. Depolama bileşenleri yalnızca verileri bir arada tutmayı sağlamaz. Aynı zamanda teknolojik cihazların performansını da etkilemektedir. Bu nedenle depolama bileşenlerini iyi tanımak bir avantaj sağlayacaktır. Biz de bu bileşenlerden biri olan SD kart nedir sorusunun yanıtını sizler için açıkladık.

Telefonlar, tabletler, bilgisayarlar ve daha nice teknolojik üründe depolamanın yeri yadsınamaz bir öneme sahip. Yüksek depolama alanına sahip cihazların daha yüksek performans göstermesi gözle görülür bir gerçek. Ayrıca daha fazla depolama alanının daha fazla dosya saklamaya yaradığını da belirtmek yanlış olmaz.

Durum böyleyken depolama bileşenleri de bir teknolojik cihazda büyük önem taşıyor. Bilgisayarlar için HDD ve SSD gibi ürünlerin kalitesinin son derece önemli olduğu aşikar. Telefon, fotoğraf makinesi ve video kameralar için ise önemli olan araç şüphesiz SD kart oluyor. Bu kartların kaliteleri cihazdan aldığınız performansı önemli ölçüde etkiliyor.

Bu nedenle SD kart hakkında kapsamlı bir içerik hazırlamaya karar verdik. İçeriğimizde SD kart nedir sorusunun yanı sıra formatları ve tarihçesine de göz attık. Ayrıca SD kart nasıl kullanılır ve kullanım alanları nedir sorusuna da yanıt verdik. Teknolojik cihazlar için önemine de içeriğimizde değindik. Şimdi lafı uzatmadan SD kart nedir sorusunun yanıtı ile içeriğimize başlayalım.

SD Kart Nedir?

SD kart, ya da tam ismiyle Secure Digital Memory Card (Güvenli Sayısal Hafıza Kartı) hafıza kartları için geliştirilen bir standarttır. Bu terimin kullanımı aynı zamanda çeşitli teknolojik cihazlarda kullanılan çıkarılabilir ve boyut olarak küçük hafıza kartlarında da karşımıza çıkmaktadır.

Bu kart standardının ilk ortaya çıkışı 2000’li yılların öncesine dayanmaktadır. 1999 yılında SanDisk, Panasonic ve Toshiba şirketleri birleşerek güvenli bir dijital kart standardı geliştirmeye karar vermiştir. Bu kardın öncüsü ise MMC yani Multi Media Card olarak ifade edilmektedir.

MMC’nin daha gelişmiş bir versiyonunu piyasaya sürmek için güçlerini birleştiren bu üç şirket 2000 yılında kar amacı gütmeyen bir organizasyon da oluşturmuştur. Bu organizasyonun amacı ise SD teknolojisinin gelişmesi ve tanıtılması olarak belirtilmektedir. Tahmin edilebileceği üzere zaman içerisinde teknolojinin gelişmesiyle SD kart teknolojisi de ileriye doğru yol kat etmiştir.

SD kartların boyutu oldukça küçüktür. Ortalama ağırlıkları ise yaklaşık olarak 2-3 gram şeklinde ifade edilmektedir. Boyut olarak küçük olan bu kartlar eski tip hafıza kartlarından önemli bir farklılık taşımaktadır. Ancak yerini doldurduğu MMC tipi kartlar ile benzer boyutlara sahip olduklarını belirtmek gerek.

Günümüzde birçok marka SD kart standardını kullanarak ürün üretmektedir. Bu nedenle yüzlerce markanın binlerce SD kart modeli piyasada satışa sunulmaktadır. Performans ve güvenlik unsurlarının gelişmiş olması durumun bu hale gelmesini sağlamaktadır. Ayrıca SD kartların günümüzde birçok sektörde kullanılan standartlar arasında yer aldığını da belirtmek gerekir.

Formatlar bölümünde daha detaylı açıklayacak olsak da TB değerlerine sahip SD kartlar görmek mümkündür. 1999 yılında ise bu maksimum değerin yalnızca 2 GB olduğunu belirtmekte fayda var. En küçük kapasitenin ise 1999 yılında 32 MB olduğunu hatırlatalım. Özellikle veri depolamak ve aktarmak için kullanılan bir aracın zaman içerisinde terabaytlarca veriye ev sahipliği yapabilmesi birçok kullanıcı için fazlasıyla avantajlı bir durum oluşturmaktadır.

SD-Kart

Performans ve Güvenlik

Diğer tüm geçmiş hafıza kartı teknolojilerinden farkı performans ve güvenlik noktasında kendini göstermektedir. SD kartlar yüksek veri transferi hızlarına sahip hafıza kartlarıdır. Bu nedenle pek çok veri transferi işleminde kullanıcıya kolaylık sağlamaktadır.

Ayrıca yüksek performansın yanında düşük pil tüketimi de SD kartların öne çıkmasını sağlayan unsurlar arasındadır. SD kartlar veri depolarken “flash memory” isimli teknolojiden faydalanırlar. Bunun anlamı ise kaydedilen verileri bulmak için herhangi bir enerji kaynağına ihtiyaç olmadığıdır.

Bu iki unsurun neden önem taşıdığı konusunda verilecek yanıt çok barizdir. SD kartlar çoğu zaman taşınabilir cihazlarla kullanılmaktadır. Bir başka deyişle bu cihazların çalışmak için doğrudan bağlı olduğu bir güç kaynağı bulunmamaktadır. Bu nedenle enerji tasarrufu taşınabilir cihazlar için son derece önemlidir.

Bu araçların güvenlik konusunda da gelişmiş olduğunu belirtmiştik. Öyle ki MMC gibi SD kartlar da telif hakkına sahip içerikleri koruma konusunda gerekli şifreleme teknolojilerini barındırırlar. Böylece müzik, video, kitap ve daha birçok telif hakkına sahip dosyayı depolamak için kullanılmaktadır.

SD kartların güvenliğe ek olarak dayanıklılık konusunda da başarılı olduğunu belirtmek gerek. Hatta klasik depolama araçlarından çok daha dayanıklı olduğunu bile söylemek mümkün. Böylece yüksek bir yerden yere düşme gibi durumlarda zarar görme olasılıklarının çok daha düşük olduğu bilinmekte. Tabii ki bu durum veri kaybına doğrudan etki eden unsurlar arasında yer alıyor.

SD Kart Formatları

Geçmişten beri birçok SD kart formatı piyasaya çıktı. Günümüzde ise mikro ve mini SD kart modelleri haricinde dört ana SD kart formatından bahsetmek mümkün. Bunların ilki standart SD kartlar oluyor. Buna ek olarak SDHC ya da yüksek kapasiteli SD kartları sayabiliriz. Üçüncü bir tür ise SDXC ya da ekstra kapasiteli SD kart olarak ifade ediliyor. Ayrıca SDUC formatı yani ultra kapasiteli SD kart modelleri de piyasada kendini göstermektedir. Her ne kadar dört farklı formatı bulunsa da temelde aynı işlevlere sahip olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Standart SD kartlar adından da anlaşılacağı üzere geleneksel SD kart modelleri olarak karşımıza çıkıyor. Bu kart türü uzun yıllar boyunca kullanılmış olsa da günümüzde en iyi seçenek sayılmaz. Bir başka deyişe daha iyi alternatiflere sahip olan bu kartlar daha düşük kapasiteler ile sunuluyor. Ayrıca genellikle veri aktarımı hızının da düşük olduğunu belirtmek gerek.

Tabii ki standart SD kartların aksine SDHC, SDXC ve SDUC formatlarının daha modern performanslar sunduğunu söyleyebiliriz. Adlarından da anlaşılacağı üzere bu kartlar standart SD kartlara göre daha geniş kapasiteler sunuyor. Ayrıca veri aktarımı konusunda da daha başarılı olduklarını söylemek yanlış olmayacaktır.

Böyle bir durumda SDHC, SDXC ve SDUC formatına sahip kartları almak daha cazip gözükebilir. Ancak bu kartların fiyatlarının da geleneksel SD kartlara göre daha yüksek olduğunu unutmamak gerekli. Ayrıca cihazınızın hangi tür hafıza kartlarını desteklediğini de göz önünde bulundurmanızda fayda var.

Örnek vermek gerekirse eski bir fotoğraf makinesine sahip olduğunuzu varsayalım. Bu makinenin SDXC, SDHC ya da SDUC formatında kartları desteklemesi mümkün olmayabilir. Çünkü makinenin üretildiği dönemde bu formatların piyasaya çıkmamış olması muhtemel. Tabii ki bu örnek her zaman karşınıza çıkmaz. Ancak ihtiyaçlarınız doğrultusunda en iyi SD kartı seçmeniz formatından daha önemlidir.

SD Kart Formatları

SD Kartlarda Ne Önemlidir?

İçeriğimizde sık sık değindiğimiz gibi SD kartların iki önemli faktörü bulunmaktadır. Bunlardan birisi depolama kapasitesidir. Depolama kapasitesinin yüksek olması SD kartta saklanacak dosyalar için önemli bir avantaj sağlar. Bir diğeri ise veri aktarma hızı olarak belirtilebilir. Performans için en önemli faktörlerden biri olan veri aktarma hızı SD kartınızın kalitesini belirleyen unsurlardandır.

SD kartın veri aktarma hızının yüksek olmasının iki alana doğrudan katkısı vardır. Bunlardan ilki yazma hızıdır. Yazma hızı adından da anlaşılacağı üzere SD karta veri işleme sürecinin ne kadar hızlı olacağını belirler. Günümüzde saniyede 10 megabayta kadar yazma hızları görmek mümkündür.

Bir diğer unsur ise okuma hızıdır. Bu değer ise veri aktarımını sağlarken işlemin ne kadar hızlı olacağını belirtmektedir. Ancak çoğu SD kartta bu değerlerin benzer olduğunu belirtmekte fayda var. Yine de profesyonel olarak bu alanda çalışan kişilerin SDXC ya da SDUC gibi güncel formatları takip etmesinde fayda bulunmaktadır.

Daha önce de belirttiğimiz gibi SD kart kapasitesi depolama için büyük önem taşımaktadır. Eğer yüksek çözünürlükte kayıt yapan bir kameraya sahipseniz SD kartınızın da aynı performansı göstermesi gerekebilir. Ayrıca yüksek çözünürlüklü fotoğraflar için de aynı durumdan bahsetmek mümkündür. Aksi takdirde hafızanın sık sık dolduğunu fark edebilirsiniz. Bu da sürecin aksamasına ya da kesilmesine neden olacaktır.

Kullanım Alanları

SD kart kullanım alanlarına baktığımızda ilk akla gelen ürün şüphesiz fotoğraf makineleri ve video kameralar oluyor. Fotoğraf çekmek ya da video kaydetmek için kullanılan bu araçlar için SD kartlar vazgeçilmez unsurlar olarak bizleri karşılıyor.

Buna ek olarak telefonlarda da SD kart kullanımını görmek mümkün. Her ne kadar dahili bir depolama alanına sahip olsalar da ek kapasite için SD kartlardan faydalanmak son derece popüler. Özellikle telefon kameralarının oldukça başarılı hale geldiğini düşünürsek harici bir araçta depolamak telefon performansı için kritik önem taşıyor.

Bir başka önemli teknolojik cihaz ise oyun konsolları oluyor. Aynı telefonlar gibi dahili depolamaya sahip olsalar da SD kart kullanmak oldukça popüler. Geçmiş dönemde PSP, günümüzde ise Nintendo Switch gibi portatif konsollar da SD kart yer alıyor. Buna ek olarak yazıcılar ve bilgisayarlar gibi cihazlarda da SD kart görmek mümkün.

SD Kart Kullanım Alanları

SD Kart Nasıl Kullanılır?

SD kartların kullanılması aslında oldukça basittir. Günümüzde SD kart kullanılan alanlara baktığımızda karşımıza çıkacak cevap son derece aşikardır. Bir oyun konsolu ya da fotoğraf makinesinde ilgili bölüme SD kartı yerleştirerek doğrudan kullanmak mümkündür. Bunun dışında ek bir işlem yapmanıza gerek olmayabilir.

Eğer kartı takmanıza rağmen kullanımda problem yaşıyorsanız cihazınızın ayarlarında dosya kayıt konumunu kontrol edebilirsiniz. Cihazınızın dahili bir hafızası varsa veriler otomatik olarak oraya kaydedilmesi mümkündür. Böyle bir durumda SD kartı kayıt konumu olarak işaretlemeniz gerek.

Bunun dışında SD kart okuyucusu ile bilgisayardan da SD kart kullanmak mümkündür. Eğer cihazınızda bir SD kart okuyucusu varsa doğrudan ilgili bölüme kartı yerleştirerek dosyalarınızı görüntüleyebilirsiniz. Aksi takdirde harici bir SD kart dönüştürücüsü ile bu işlemi gerçekleştirmeniz mümkündür. Ayrıca telefon ve tablet gibi cihazlarınızda da SD kart dönüştürücüsü kullanarak dosyalarınıza göz atabilirsiniz.

Genel Değerlendirme

Bu içeriğimizde SD kart nedir sorusunu farklı açılardan ele aldık. Geçmişten günümüze sürekli gelişen bu teknoloji ilerleyen dönemde daha da gelişmiş bir şekilde karşımıza çıkacak gibi gözüküyor. 2018 yılında çıkan SDUC formatıyla 128 TB’a kadar depolamaya sahip SD kartlar piyasada yer alıyor. Ancak bu değerin de gelecekte düşük kalması muhtemel.

SD kart nedir içeriğimiz burada sona eriyor. Konuyla ilgili sorularınız için aşağıda yer alan yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca içeriğimiz ile ilgili görüşlerinizi de yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın!

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojiye yoğun bir ilgi duyan Mert, 10 yılı aşkın süredir teknolojik gelişmeleri ve haberleri yakından takip etmektedir. Özellikle oyunlara ve teknolojik cihazlara oldukça meraklıdır.