Satya Nadella Kimdir?

Satya Nadella, 2014 yılında Silikon Vadisi’nin göz bebeği Microsoft’un CEO’su olan ve 2021 yılında Microsoft’un yönetim kurulu başkanlığına getirilen Hint asıllı Amerikalı bir iş insanıdır. Bu yazımızda, bilişim dünyasının popüler isimlerine kıyasla adını daha az duyduğumuz Satya Nadella’nın hayatı ile karşınızdayız. Belki de onun popüler isimlere kıyasla daha az tanınır olması, yaşamının daha stabil bir çizgide ilerlemesine dayandırılabilir.

Öyle ki bizler bilişim dünyasında çığır açan isimlerin hayat hikayelerinin genellikle engebeli olmasına daha aşinayız. Bu noktada Satya Nadella’nın başarı öyküsünü, alışık olduğumuz zorlu başarı hikayelerinden ayrı tutmak mümkün görünüyor.

Başarılı adam, takvimler 1992’yi gösterdiğinde bilişim alanının devi kabul edilen Microsoft’a katılıyor. İlk etapta Nadella, şirkette genç bir mühendis olarak çeşitli görevlerde yer aldı. Süreç içinde başarılarını ispatlayan genç adam, şirkette ürün geliştirme ve yeniliklere öncülük etti. Onun öncülük ettiği ve Microsoft’ta çığır açan yeniliklerden biri ise bulut bilişim teknolojisinin önünü açmak olmuştu.

Bu yenilikçi adımla beraber Satya Nadella, kısa bir süre içinde aynı zamanda Microsoft’un önemli hissedarlarından birisi oldu. Böylelikle birçok meslektaşından daha tanınır ve çok daha iyi bir maaş kazanan mühendis oldu. 2014 yılında yani CEO olmadan önce Nadella, Microsoft’un bulut ve kurumsal grubunun genel başkan yardımcısı görevine getirildi. Bu pozisyonuyla Microsoft’un bilgi işlem platformlarını oluşturmaktan ve işletmekten sorumlu oldu.

Ondaki cevheri fark eden şirket, Nadella’nın omzuna daha fazla sorumluluk yüklemekten kaçınmadı. Microsoft, 2014 yılında eski CEO Steve Ballmer’ın yerine geçecek ismin Satya Nadella olduğunu duyurdu. Başarısı CEO pozisyonuyla taçlanan Nadella, Amerika’da daha da tanınır bir hale geldi.

Tanınırlığı sonucunda ise birçok etkinlikte konuşmacı olarak boy gösterdi. Kendisi aynı zamanda Microsoft dışında Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi ve Starbucks’ın yönetim kurulunda yer alıyor. Başarılara ve terfilere doymayan Nadella’ya 2021 yılında ise Microsoft tarafından yeni bir görev verildi. O, artık Microsoft’un yönetim kurulu başkanı olarak görev yapıyor.

Nadella’nın Yaşamına Bir Bakış

Satya Nadella, 19 Ağustos 1967’de Hindistan Haydarabad’ta dünyaya geldi. Babası, Bukkapuram Nadella Yugandher, Hindistan İdari Hizmet görevlisiydi. Annesi Prabhavati Nadella ise Hindistan’da öğretim görevlisi olarak çalışmaktaydı.

Satya Nadella ilköğrenimini Hindistan’ın Begümpet bölgesinde bulunan Haydarabad Devlet Okulu’nda tamamladı. Ardından Karnataka’nın en prestijli okullarından biri olan Manipal Teknoloji Enstitüsü’ne geçiş yaptı. Burada tahsilini elektrik mühendisliği üzerine yaptı. Takvimler 1988’i gösterdiğinde o, artık çiçeği burnunda yeni bir elektrik mühendisiydi.

Onun eğitim hayatı bununla sınırlı kalmamıştı. Mezuniyetinin ardından Nadella, yüksek öğrenime devam etmeyi kafasına koymuştu. Bu nedenle yurtdışına gitmek istiyordu. Nadella fazla beklemeden harekete geçti. Hayallerini gerçekleştirmek için Amerika’nın yolunu tuttu. Nadella, Wisconsin Üniversitesi Bilgisayar Bilimi Bölümü’ne kabul edildi. Nadella, 1990 yılında başarıyla yüksek lisansını tamamladı.

Ancak Nadella’nın istedikleri bu kadarla sınırlı değildi. O, eğitim hayatını bir adım daha öteye taşımak istiyordu. Sıradaki hedefi prestijli okullardan birinde doktora yapmaktı. Bu kapsamda Nadella, Chicago Üniversite’ne bağlı olan ve dünyanın bilinen en iyi işletme okullarından Booth İşletme Okulu’na kaydını yaptırdı. Buradan da başarıyla doktora derecesini aldı.

Takvimler 1992’yi gösterdiğinde Nadella, babasının arkadaşının kızı olan Anupama ile hayatını birleştirdi. Çiftin, iki kızı ve bir oğlu olmakla beraber Nadella ailesinin bugün Bellevue, Washington’da yaşamlarını sürdürdükleri biliniyor.

Microsoft Kariyeri

Microsoft

Microsoft’a Genel Bakış

Herhalde Microsoft’u bilmeyen veya adını duymayan teknoloji kullanıcısı yoktur. Fakat Satya Nadella’nın şirketteki konumunu belirmek için şirketin kısa tarihine göz atmak ve hatırlamak faydalı olacaktır. Bilindiği üzere Microsoft, merkezi ABD’de bulunan çok uluslu teknoloji şirketleri arasında başı çekiyor. Şirket, çeşitli alanlarda ürettiği teknolojik cihaz ve yazılımlarla kullanıcılarına hizmet veriyor. Peki, Microsoft ne zaman ve kimler tarafından kurulmuştu?

Teknoloji devi Microsoft, Paul Allen ile Bill Gates tarafından 1975’te kuruldu. Paul ve Bill, şirketi ilk olarak Altair 8800 bilgisayar sistemi için BASIC yorumlayıcıları geliştirip satmak amacıyla kurmuşlardır. 1980’lerin ortalarına gelindiğinde şirket, kişisel bilgisayarlara yönelik işletim sistemi pazarında yer almaya başladı. Devamında Microsoft, Windows ile bilişim tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Şirket, 1986 yılında halka açılma kararı aldı. 1990’lara gelindiğinde Microsoft çalışanları ve kurucuları artık dünyanın önde gelen milyonerleriydi.

1990’lardan sonra hızını alamayan şirket, sınırlarını genişletti ve büyük çaplı kurumsal alımlar yapmaya başladı. 2015 yılıyla beraber Microsoft, PC işletim sistemleri pazarında ve ofis yazılımlarında öncü firmaydı. 2000 yılında Bill Gates’in CEO’luk görevinden ayrılmasının ardından onun yerine Steve Ballmer gelmişti.

Ballmer ile beraber Microsoft, cihaz şirketine dönüşme politikasını izledi. Bu nedenle Microsoft, 2008 yılında Danger Inc.’i satın aldı. Böylelikle şirket, 2012 yılında Microsoft Surface isimli kendi tablet bilgisayar serisini duyurdu. Ardından Microsoft, Nokia’nın cihaz ve hizmetler bölümünü de satın aldı. Bu satın alımın ardından Microsoft Mobile kuruldu.

2014’te CEO’luk görevine Satya Nadella gelmesinin ardından şirket, odağını bulut bilişime yöneltti. Nadella’nın bu hamlesi, şirkete olumlu yansıdı. Çünkü şirketin hisse değeri 1999’dan bu yana pik noktaya ulaştı.

Nadella’nın Microsoft’taki İlk Yılları

Satya Nadella, doktora eğitiminin ardından kariyer yaşamına ilk olarak Sun Microsystems adlı şirkette başladı. Ancak buradaki kariyer yaşamı uzun soluklu olmadı. Ardından 1992 yılında genç bir mühendis olarak Microsoft’ta çalışmaya başladı.

O, ilk etapta Microsoft’un arama motoru Bing’in geliştirilmesine önemli ölçüde katkılar sundu. Takvimler 2001’i gösterdiğinde ise Nadella, Microsoft İş Çözümleri Kurumsal Başkan Yardımcılığına terfi etti. 2007’den sonra 2011 yılına kadar Çevrimiçi Hizmetler Bölümü ve Microsoft İş Bölümü için Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) başkan yardımcısı olarak görev aldı.

Nadella ve Microsoft Azure

Microsoft Azure ve Nadella

2011 yılında Satya Nadella, Microsoft Sunucu ve Araçlar Bölümü’nün Başkanlığına getirildi. Şirketin veritabanını, sunucusu ve geliştirici araçlarını; Microsoft’un geleneksel bulut bilişim sisteminden Microsoft Azure’a dönüştürdü. Aslında Nadella, bulut bilişim kavramını firmaya öneren birkaç isimden biriydi. Onun bu fikri, zaman içinde şirket tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı.

Nitekim şirket, zamanının ve kaynaklarının büyük bir kısmını bu teknolojinin geliştirilmesi için harcamaya karar verdi. Bu karar, dünyanın en büyük bulut tabanlarından ‘Microsoft Azure’ ile sonuçlandı. Bulut hizmetlerinden elde edilen gelir, 2011’de 16,6 milyarken Haziran 2013’te 20,3 milyar dolara yükseldi.

Microsoft Azure, kısaca şöyle tanımlanabilir: Microsoft’un kendi ürün ve teknolojilerini de içeren geçici bilgisayar kaynakları sağlayan bir bulut bilişim hizmetidir. Bu sistem; bilgi işlem, analitik, yazılım, depolama, veri tabanları ve ağ oluşturma gibi bir dizi bulut hizmeti sağlar.

Diğer yandan ise bir sanal makine içinde konuşlandırılabilen Linux teknolojileri gibi açık kaynaklı teknolojileri de sunmaktadır. Kullanıcılar, yeni uygulamaları geliştirmek ve hatta ölçeklendirmek veya mevcut uygulamaları genel bulutta çalıştırmak için bu hizmetler arasından seçim yapabilmektedirler.

CEO ve Yönetim Kurulu Başkanlığı

Satya Nadella, bulut hizmeti alanında gösterdiği başarıların ardından Şubat 2014’te Microsoft’un yeni CEO’su olarak kamuoyuna tanıtıldı. Aslında o dönem, eski CEO Steve Ballmer’ın yerine geçecek ismin Sundar Pichai olacağı söylentiler arasındaydı. Hatta onun CEO’luğa talip olduğu bilinmekteydi. Ancak onun yerine, kendisi gibi Hint kökenli Satya Nadella getirildi. Sundar Pichai ise Alphabet Inc.’in CEO’su olarak yola devam etti.

Böylelikle Satya Nadella, Microsoft’un ilk CEO’su Bill Gates ve ikinci CEO’su Steve Ballmer’ın ardından üçüncü CEO olarak kayıtlara geçmiştir. Nadella’nın CEO’luk görevinin ardından şirketin hissesinin Eylül 2018’e kadar yıllık %27 büyüme oranıyla üç katına çıktığı biliniyor.

Nadella, 7 yılı aşkın bir süre Microsoft’un CEO’su olarak hizmet vermekteydi. 16 Haziran 2021’de ise John W. Thompsın’ın yerine Microsoft’un İcra Kurulu Başkanlığına atandı. Bu süre zarfı içinde Nadella; Apple, Salesforce ve Dropbox’a rakip olduklarını göstermek amacıyla Microsoft ve Linux’un ortak çalışmalar yapacaklarını duyurdu. Bu duyurunun ardından 2016 yılında Microsoft, Linux Vakfı’na Platinum üye oldu. Böylece Microsoft ve Linux, ortak çalışmaları resmiyete döktüler.

Nadella’nın Microsoft Satın Alımları

Satya Nadella’nın Microsoft ile ilk satın alma işlemi 2014 yılında gerçekleşti. O, ilk olarak İsveçli bir video oyunu geliştiricisi olan Mojang’a göz dikmişti. Başarılı yönetici, 2014 yılında Mojang satın aldı. Satya Nadella’nın diğer hedefi ise oyun dünyasında çığır açan oyunlardan birisi olan Minecraft oldu. Oyun, Microsoft tarafından 2,5 milyar dolar değerinde satın alındı.

Öte yandan Nadella, yazılım alanında da hamleler yaptı. Bu hamlelerinden biri Xamarin’i satın almak oldu. Takvimler 2016’yı gösterdiğinde ise Microsoft, 26.2 milyar dolar ile profesyonel sosyal ağ olan LinkedIn’i satın aldığını duyurdu. Ayrıca yazılım geliştirme projeleri için web tabanlı depolama servisi olan GitHub, 26 Ekim 2018’de Microsoft tarafından 7,5 milyar dolara resmi olarak satın alındı.

Nadella Tarafından Alınan Ödüller

  • Time 100 Onur Ödülü – 2018
  • Financial Times Yılın Kişisi – 2019
  • Fortune dergisinde Yılın İş Adamı – 2019
  • CNBC-TV18’in Mumbai’deki Hindistan İş Lideri Ödülleri’nde Küresel Hint İş Simgesi – 2020

Nadella Tarafından Yazılan Kitaplar

Anlaşıldığı üzere Satya Nadella, Microsoft’ta hızını kesmeden sürekli olarak büyümeyi hedeflemiştir. Nadella’nın bu hedefinin aynı zamanda Microsoft’ta kültürel bir değişime yol açtığını söylemek de mümkün. Başarılı iş insanı, Microsoft’taki tecrübelerini ve teknolojinin dünya üzerindeki etkisi hakkındaki görüşlerini yansıtan bir kitap kaleme aldı.

Nadella tarafından yazılan kitap, 2017 yılında “Hit Refresh: The Quest to Rediscover Microsoft’s Soul and Imagine a Better Future for Everyone” orijinal adıyla okuyucularıyla buluştu. Nadella, kitabın yayınlanmasının ardından elde edilecek gelirin kâr amacı gütmeyen kuruluşlara bağışlanacağını açıkladı. Hir Refresh’in Türkçe çevirisi “Yenile” olarak raflarda yerini aldı.

Genel Değerlendirme

Satya Nadella, birçok iş insanı gibi hikayesi ve başarılarıyla bu yolda yürümek isteyenlere ilham oluyor. Başarılı iş insanı, her ne kadar bireysel bir girişimde bulunmamış olsa da Microsoft gibi dünyanın en büyük bilişim şirketlerinden birisinin başına getirilmeye layık görülmüştür. Onun başarısı yalnızca sahip olduğu teknik bilgilere değil aynı zamanda sahip olduğu ve zamanla geliştirdiği liderlik beceresine, yenilikçi bakışına ve insanlarla kurduğu iletişim yeteneğine dayalıdır.

Ayrıca o; sahip olduğu teknik bilgileri, liderlik becerisini, iletişim yeteneğini ve yenilikçi bakışını yalnızca iş dünyasında göstermekle kalmamıştır. Bu donanım ve becerilerini ele aldığı kitapta herkesle paylaşıma sunmuştur. Bunun yanı sıra,  konuşmacı olarak katıldığı davetlerde de tecrübelerini dinleyicilerine aktarmaktadır.

Özetle Satya Nadella, kariyer yaşamında işi şansa bırakmamıştır. O, kariyer yaşamı boyunca her bir basamağı, üstlendiği görevleri layıkıyla yerine getirerek çıkmıştır. Böylelikle başarılı iş adamı bilişim dünyasında yer almak isteyen herkese örnek bir profil çizmektedir.

Sizler Satya Nadella’nın hayatı ve kariyeri hakkında ne düşünüyorsunuz? Başarılı iş insanın kariyeri hakkındaki düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Bilim ve teknolojinin insan yaşamına etkileri konusunda oldukça meraklı. Özellikle, bilim ve teknoloji dünyasına katkıda bulunmuş isimler üzerine yazılar kaleme almayı seviyor. Bu alanlarda araştırmalar yapmak, okumak ve yazmak vazgeçilmezlerinden. Ayrıca felsefe, psikoloji, sosyoloji ve sinema ilgi duyduğu alanlar arasında. Bu alanlar üzerine çeşitli platformlarda ve basılı bir dergide içerikler üretiyor.