Ginni Rometty Kimdir?

Ginni Rometty, ABD’nin gelmiş geçmiş en başarılı iş kadınlarından birisidir. Üstelik kendisi dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketlerinden, IBM’nin ilk kadın CEO’su ve ilk kadın başkanıdır.

Günümüzde, bilim ve bilişim dünyasında lider rolü üstlenen kadınların isimlerini daha sık duyar olduk. Aslında kadınların bilim dünyasında buluşlarıyla yer almaları günümüze özgü bir durum değildir. Aynı şekilde iş yaşamında lider pozisyonunda yer almaları da.

Kadınlar çok daha önceki yüzyıllarda tarihe yön veren icatlarıyla bilim dünyasına sayısız katkılarda bulunmuştur. Örneğin, bugün evlerimizin olmazsa olmazı bulaşık makinesinin keşfini Amerikalı kadın Josephine Cochrane‘e borçluyuz.

Öte yandan, ilk bilgisayar programcısı olarak kabul edilen Ada Lovelace da dünya tarihine önemli katkılar sağlayan bilim insanları arasında yer almaktadır. İşte, tarihe yön veren kadın isimlerin yanı sıra, iş dünyasında lider rolü üstlenen birçok kadın vardır.

Daha önceki yazılarımızda, lider kadınlar arasında yer alan Mary Terasa, Susan Wojcicki, Marissa Mayer gibi isimleri kaleme almıştık. Mary Terasa’nın General Motors’taki CEO olma yolculuğunu ve Susan Wojcicki’nin ise YouTube’da CEO olma yolculuğunu ele almıştık.

Marissa Mayer’in ise Google’ın ilk yıllarındaki kritik görevlerinden ve ardından Yahoo’daki CEO’luk serüveninden bahsetmiştik. Bu yazımızda ise Mary Terasa, Susan Wojcicki, Marissa Mayer gibi bilişim dünyasının önde gelen figürlerine kariyeriyle örnek oluşturan Ginni Rometty içeriğimizle karşınızdayız.

Ginni, IBM’de yaklaşık 40 yıllık bir kariyere sahiptir. O, 31 Aralık 2020’de IBM’den emekli olmuştur. Ginni Rometty, IBM’de 1981 yılında başladığı kariyeri hayatına ilk olarak sistem mühendisi olarak başlamıştır. Ardından, şirketin küresel satış, pazarlama ve strateji pozisyonlarında görev üstlenmiştir. Başarılı kadın, nihayetinde 2012 yılında IBM’nin başkanı ve ardından CEO’su olmuştur.

CEO olduktan sonra ise IBM’nin yönünü analitik, bulut bilişim ve bilişsel bilgi işlem sistemlerine kaydırmıştır. O, aynı zamanda başarılarını süreç içinde almış olduğu birçok ödülle taçlandırmıştır. 31 Aralık 2020’de Ginni Rometty IBM’den emekliye ayrılmıştır. Aralık 2021 itibariyle, öngörülen net serveti ise 110 milyon dolar olarak kayıtlarda yer almaktadır.

Ginni Rometty’nin Çocukluk Yılları

Ginni Rometty’nin hikayesi, aslında birçok kadına profesyonel kariyer basamaklarında ilham verecek cinsten. Tam adı Virginia Marie Rometty Nicosla olan Ginni, 1957 yılında Chicago, Illinois’te dünyaya geliyor. O, İtalyan-Amerikalı bir ailenin dört çocuğu arasında en büyükleri idi.

İlk olarak, başarılı kadının mutluluk dolu çocukluk yılları geçirmediğini belirtmek gerekir. Çünkü o henüz on beş yaşındayken babası ailesini terk ediyor. Bu olay üzerine aile sarsılıyor. Ginni’nin annesi babasında boşanma kararı alıyor. Bir başına dört çocukla kalan anne, çeşitli işlerde çalışmaya başlıyor. Belki de Ginni’nin lider olmasında önemli bir rol model de annesi olabilir.

Bu durumdan Rometty de payına düşeni alıyor. Dört kardeşin en büyüğü olması daha küçük yaşlarda omzuna sorumluluklar yüklüyor. O annesine yardımcı olmak için ev işleriyle ilgileniyor. Ayrıca ev bütçesine katkıda bulunmak için çeşitli işlerde çalışıyor. O zamanlarda da yönetim alanına hakim olması dikkat çekiyor.

ginni rometty fahri doktora

Rometty ve Eğitim Hayatı

Duyarlı ve bir o kadar da çalışkan bir kız olan Ginni, 18 yaşına geldiğinde Genaral Motors’tan bir burs kazanıyor. Aldığı burs sayesinde, Northwestern Üniversitesi’ne gidiyor. Takvimler 1979’u gösterdiğinde Ginni, Robert R. McCormick Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu’ndan mezun oluyor. Üstelik bilgisayar bilimi ve elektrik mühendisliği alanında tamamladığı lisansını onur derecesiyle tamamlıyor.

Kendisinin bilgisayar ve elektrik alanındaki bu kadar başarısı tabii ki sonuçsuz kalmıyor. Aslında burada aldığı eğitim IBM’e olan yolculuğunda da önemli bir yere sahip. IBM’in zirvesine kadar çıkacak olan yolculuğun başı ise tabii ki okulda aldığı eğitim ile başlıyor. Onur derecesi ile mezun olan bu kadın, dünyanın en önemli şirketlerinden birinin lideri olacağından habersiz bir şekilde çalışıyor.

Ginni ve IBM Serüveni

Ginni Rometty’nin IBM’nin ilk kadın CEO’su ve başkanı olmasının önemini anlamak için, IBM’nin tarihine kısaca göz atmakta fayda olduğunu düşünüyoruz. Çünkü dünya çapında bilinen IBM’nin ne olduğunu bilmeden, Ginni Rometty konumlandırmak pek mümkün görünmüyor. Bu nedenle; “IBM nedir?”, “Bu şirket neden önemlidir?”, “IBM nasıl kurulmuştur?” gibi soruları sizler için bu içeriğimizde yanıtlamak istedik.

IBM’nin Kısa Tarihi

Merkezi Armonk, New York, ABD’de bulunan IBM, dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketi olarak kayıtlarda yer alıyor. Bugün, şirketin 410.000’i aşkın çalışanı ile 170’ten fazla ülkede faaliyet gösterdiği bilinmekte. Şirketin odaklandığı ana konu bilgisayar ve donanım üretimi oluyor. Bunun haricinde yazılım hizmetleri, sunucu servisleri ve AR-GE konusunda da sektörün önde gelen isimlerinden olduğunu belirtmek gerek.

Peki, bugün dünyada her yıl en fazla yeni patent alan şirket olarak kayırlara adını yazdıran IBM nasıl kuruldu? İşte, bu teknoloji devi şirketin kurucusu, Thomas J. Watson idi. O, bu şirketi kart delici makinelerin mucidi olarak tarihe adını yazdıran Heman Hollerith’in patentlerini işlemek geliştirmek amacıyla 1911’de kurmuştu. Kim derdi ki bir gün bu şirket, dünyanın teknoloji şirketlerinin öncüsü olacak.

Kısa sürede gelişme kaydeden şirket, iş hacmini büyütmüş ve kendini dünyaya tanıtmayı başarmıştı. Bugün, IBM, birçok sektörden farklı büyüklükteki kurumlara kadar donanım, yazılım ve hizmet çözümleri sunuyor. Şirketin 100 yıllık serüveninde devrim niteliği taşıyan pek çok buluşa imza attığı bilinmekte. Günümüzde, IBM’in dünya çapında bilinen geliri 99,87 milyar dolar. Şirketin net kârının ise 14,83 milyar dolar olduğu biliniyor.

Öte yandan, IBM halihazırda Türkiye’de de faaliyetlerini sürdürmektedir. IBM Türkiye, 1938 yılında faaliyete girmiştir. Şirket, burada yazılım, donanım, teknoloji ve iş danışmanlığı hizmetleri sunmaktadır. Şirket, pek çok yeniliğin Türkiye’ye kazandırılmasına öncülük etmiştir. Ayrıca, şirket Türkiye’de yalnızca teknoloji hizmeti sunmakla kalmamış, sosyal sorumluluk ve üniversitelere destek olan projeleriyle de adından söz ettirmeyi başarmıştır.

IBM ve Ginny Rometty

Ginni Rometty, 1979 yılında diplomasını alır almaz General Motors Teknoloji Enstitüsü’ne geçiş yapıyor. Burada uygulama ve sistemlerin geliştirilmesi için görevler alıyor. Geçen 2 yılın ardından, 1981’de IBM’e sistem analisti ve sistem mühendisi olarak dahil oluyor.

İlk yıllarında Ginni, sigorta, bankacılık, telekomünikasyon, üretim ve sağlık hizmetlerinde müşterilerle çalışıyor. Kısa bir süre sonra, teknik pozisyonlarda görev alıyor. 1990 yılında satış departmanında görev alıyor. 1991’de ise Rometty IBM’in Danışmanlık Grubu’nun bir üyesi oluyor. 90’ların sonunda ise o, IBM müşterilerine internet özellikleri konusunda destek biriminde görev alıyor.

IBM Yönetim Birimi

2000-2011 yılları arasında Rometty, IBM’in küresel hizmetler departmanının genel müdürlüğü pozisyonunda görev aldı. Görevini başarıyla yerine getirdiği bu süreçte, o profesyonel hizmetler firmalarından biri olan Pricewaterhouse Coopers’ın danışmanlık kolunun IBM tarafından satın alabilmesi için önemli ölçüde katkıda bulundu. Örneğin, Ginni’nin pazarlık aşamasında yaptığı katkılar sonucunda IBM alışverişini 3,5 milyar dolarla kapadı.

Bu IBM’nin profesyonel hizmetler tarihindeki en büyük satın alma olarak kayıtlara geçti. Bu başarıları nedeniyle, 2002 yılında Time tarafından Global Business Influential listesine alındı. Anlaşıldığı üzere Rometty, kısa sürede teknik ve ticari becerilerinin birleşimiyle öne çıkmayı başardı.

2005 yılıyla beraber Ginni, artık IBM’in küresel işletme hizmeti departmanın kıdemli başkan yardımcılığına geçiş yapıyor. Bu görevi 2009 yılına dek sürdürüyor. Ardından satış, pazarlama ve stratejiden sorumlu grup yöneticiliğine yükseliyor. O, bu görevi boyunca ilgisini IBM’nin hızla büyüyen analitik birimine yönlendiriyor.

Ginni Rometty IBM

CEO’luk Dönemi

2012 yılıyla beraber IBM, tarihte ilk kez bir kadın tarafından yönetilmeye başlandı. Bu kadın, kariyer yolculuğundaki her bir basamağı başarıyla çıkan Ginni Rometty idi.

25 Ekim 2011 tarihinde IBM bir açıklama yapıyor. Bu açıklamayla, şirketin bir sonraki başkanı ve 9. CEO’sunun Ginni olacağını duyuruyor. Ginni’nin IBM’in yeni yöneticisi olacağı haberi, onun kadın olması nedeniyle gündemde bomba etkisi yaratıyor.

Ginni, CEO olarak göreve başlar başlamaz büyük adımlar attı. IBM’in kurumsal müşterileri için uygulamalar tasarlamak üzere Apple ile bir ortaklık kurması ve bulut bilişim konusunda SAP ile veri analitiği konusunda Twitter ve Box ile ortak olması bu adımlar arasında göstermek mümkün.

Bu adımlardan bir diğeri ise Mayıs 2017’de IBM’nin bilgisayarlar ve işletim sistemi yazılımı gibi küçülen işletmelerden yapay zeka gibi daha yüksek büyüme alanlara geçiş yapması oldu. 2018 yılında artık IBM’in 2017’deki 9.043 patentinin yaklaşık yarısı yapay zeka, bulut bilişim, siber güvenlik, blok zinciri ve kuantum bilişim alanlarına kaydı. 

Bu başarılı hamlelerin ardından Ginni, 28 Haziran 2017’de KPMG Inspire Greatness Ödülü aldı. 30 Ocak 2020’de Rometty’nin IBM’in CEO’luğundan ayrılacağı duyurdu. Onun yerini alacak ismin Arvind Krishna olduğunu belirtti. Ginni, 31 Aralık 2020’ye kadar icra başkanı olarak IBM’deki görevini sürdürdü.

Ödüller

Anlaşıldığı üzere, Ginni Rometty genelde bilişim, özelde ise IBM tarihine adını altın harflerle yazdıran isimler arasında yer alıyor. IBM tarihindeki ilk kadın CEO ve başkan olarak kayıtlarda yer almasını, Ginni’nin kariyer hayatındaki en büyük başarısı olarak değerlendirmek mümkün. IBM’de gösterdiği üstün başarıları Ginni, almış olduğu ödüllerle de taçlandırdı. Bu ödül ve onurlandırmalardan bazıları şunlar:

  • Ginni Rometty, on yıl boyunca üst üste Fortune tarafından İş Dünyasının En Güçlü 50 Kadını listesinde yer aldı.
  • Bloomberg’in Dünyanın En Etkili 50 Kişisi listesine girdi.
  • Time tarafından, Teknolojideki En Önemli 20 Kişi listesinde Ginni Rometty de yer aldı.
  • Forbes tarafından duyurulan ABD’nin Teknolojisinde En İyi Elli Kadın listesinde yer aldı.
  • 2006 yılında, Ginni Yönetim Danışmanlığı Firmaları Derneği tarafından Carl Sloane Ödülü’nü aldı.
  • Takvimler 2017’yi gösterdiğinde, Rometty, Hollandalı çok uluslu hizmetler ağı olan KPMG tarafından Inspire Greatness Ödülü’nü aldı.
  • Ginni, Mayıs 2019’da kariyeri boyuncu yenilikçi hareketlere verdiği önem nedeniyle Edison Başarı Ödülü’ne layık görüldü.
  • 2014 yılında Rensselaer Politeknik Enstitüsü ve 2015 yılında Northwestern Üniversitesi tarafından fahri doktora dereceleri aldı.

İşte, Ginni Rometty yaptığı işlerle kendini tüm dünyaya kanıtlanmış olan başarılı bir iş kadını. Öyle ki, onun kariyer yaşamı aynı zamanda bir kadından yönetici olup olamayacağı gibi tartışmaların anlamsızlığını da açıkça ortaya koyuyor.

Siz Ne Düşünüyorsunuz?

Anlaşıldığı üzere, gün geçtikçe kadınların iş dünyasına katılımı git gide artıyor. Aynı zamanda kadınların iş dünyasında gösterdikleri başarılar da oldukça kayda değer. Ginni Rometty bu görüşü destekleyen örneklerden yalnızca bir tanesi. Böylelikle, erkek egemen iş dünyasının yavaş yavaş değişim yaşadığını söylemek mümkün görünüyor.

Kadınların hangi sektör olduğu fark etmeksizin iş dünyasında yer almaları hakkında siz ne düşünüyorsunuz? İş yaşamında kadınların hangi yönlerden artı katkıları olduğunu düşünüyorsunuz? Kadınların henüz yer almadığı ama dahil olması gerektiğini düşündüğünüz alanlar neler? Sizce kadınların iş sektöründe yer almalarının artıları neler? Yorumlar kısmından görüşlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Bilim ve teknolojinin insan yaşamına etkileri konusunda oldukça meraklı. Özellikle, bilim ve teknoloji dünyasına katkıda bulunmuş isimler üzerine yazılar kaleme almayı seviyor. Bu alanlarda araştırmalar yapmak, okumak ve yazmak vazgeçilmezlerinden. Ayrıca felsefe, psikoloji, sosyoloji ve sinema ilgi duyduğu alanlar arasında. Bu alanlar üzerine çeşitli platformlarda ve basılı bir dergide içerikler üretiyor.