Microsoft Teams Yeni Dynamic View ile Optimizasyon Sunacak

Microsoft Teams son yıllarda diğer birçok video chat platformu gibi kendini geliştirme halinde olan bulut tabanlı bir platformdu. Ancak son 11 ayda yaşanan pandemi ve tüm hayatın “remote” hale gelmesi ile artık son tüketici konumundaki birçok insanın yeni bir gündemi oldu. Hangi video chat programı en iyisi? Microsoft Teams burada sunduğu marka güvencesi, halihazırda Windows çatısı altında entegre oluşu ve elbette kurumsal çözüm sunması sebebiyle genelde güvenliği ilk sıraya koyan firmalar için ideal seçenekti. Zoom hakkında çıkan haberler elbette bireysel kullanıcıları da endişelendirdi ve verilerinin güvende olmasını isteyen birçok kullanıcı farklı güvenli video konferans araçları aramaya başladı. Ya da kendi güvenliğini artırmak için ekstra önlemler aldı. Örneğin video konferans yaparken daha güvenli bir deneyim için VPN’in Türkiye’de nasıl işe yarayacağına da göz atabilirsiniz.

Elbette bu dönemde Microsoft kendini geliştirebilmek için kullanıcı deneyimlerini, geri bildirimlerini ve yaşanan sorunları inceledi. Sanal iletişimi daha doğal, etkileşime açık ve sorunsuz kılabilmek için uzaktan çalışan ve eğitim gören tüm kişilere yeni özellikler sunmayı hedeflediğini de belirtmişti.

İşte video konferansları daha işlevsel ve sorunsuz kılmayı hedefleyen yeni özellik ise Dynamic View.

Peki Microsoft Teams Dynamic View yani Dinamik Görüntüleme ne vaat ediyor?

Şu anda Microsoft Teams ile video, resim, sunum gibi dinamik içerikler paylaşılabiliyor ve ekran paylaşma halinde gösterim yapan kişinin kamera görüntüsü küçük bir kare içerisinde görüntüleniyor. Ancak mart ayında piyasaya sürülmesi planlanan Dinamik özelliği ile Microsoft Team ile Galeri özelliği içeriği kendisi otomatik bir şekilde optimize edecek ve katılımcıların görüntüleme şeklini kişiselleştirmesine izin verecek.

Ayrıca konferans görüşmelerinde konuşan kişiyi daha net bir şekilde vurgulaması, el kaldırma ve soru sorma aksiyonları için daha görünürlük sunması ve aynı zamanda bir sonraki video, sunum, vb. dinamik içeriği de sabitleme imkanı vermesi bekleniyor.

Dinamik görünüm sayesinde paylaşılan içeriğin nasıl göründüğü ve bir toplantıdaki diğer katılımcıları nasıl gördüğünüz konusunda kişiye daha fazla kontrol veriliyor.

Yapay Zeka’nın kullanıldığı toplantılarda, paylaşılan içeriği ve video katılımcılarını optimize etmek amaçlanıyor. Yani paylaşılan içeriği ve belirli katılımcıları yan yana gösterme özelliği de dahil olmak üzere daha fazla kişiselleştirme ve ekran üzerinde kontrol imkanı, görünümü tercihlerinize ve ihtiyaçlarınıza göre değiştirme olanağı da sunuluyor.

Dinamik görünüm, bir toplantı sırasında eş zamanlı olarak 49 kişiye kadar videoyu görebileceğiniz geniş galeri görünümü özelliğine sahip ve toplantıyı organize eden kişinin, katılımcıları ayrı gruplara bölmesine olanak tanıyan sanal ara oda yapısını da sunuyor. Yani böylece gerçek hayatta uygulanan yöntemleri maksimum seviyede sanal ortamda da deneyimleme imkanı veriliyor. Geniş katılımcılı verimsiz ve uzun toplantılar yerine farklı görevlere odaklanıp küçük gruplar halinde atölyeler yapmak da mümkün oluyor.

Video Konferansları “İnsanileştirmek”

Microsoft, Teams’e odaklanarak video chat alanında kullanıcıların gerçek hayatta yani yüz yüze iletişimde kullandığı araçları, davranışları ve ihtiyaç duydukları jest ve mimikleri platforma taşımaya çalışıyor.

Sanal gerçeklik ve Yapay Zeka ile birlikte çalışarak, insanların ekipleriyle bağ kurmuş hissetmelerini, toplantıları sadece yorucu bir ekran izleme rutininden daha etkileşimli ve aktif bir hale getirmeyi amaçlıyor.

Önceki aylarda hayata geçirdiği Microsoft Together modu ile Birlikte katılımcıları herkesin görebildiği bir arka plana dijital olarak yerleştirmek için yapay zeka segmentasyon teknolojisini kullandı. Böylece sanki toplantıdaki ya da sınıftaki diğer herkesle aynı odada oturuyormuş hissi veren yeni bir toplantı deneyimi sunmayı amaçladı. Birlikte modu ile diğer insanların yüzlerine ve vücut diline dikkat etmeyi mümkün kılıyor. Böylece insan etkileşimi için çok önemli olan beden ve yüz hareketleri ile toplantıları daha doğal hale getiriyor.

Microsoft Teams uzaktan çalışmanın artık norm haline gelmesiyle büyük bir sükse elde etti ve artık günlük 115 milyon aktif kullanıcısı var. Bu da sunulan hizmeti daha da mükemmel hale getirme sorumluluğunu yüklüyor. Çünkü video chat programları pazarında rekabet yüksek ve her ne kadar Microsoft enterprise seviyesinde açık ara önde olsa da (Skype Business’ın kaldırılacağı haberi ile) Cisco, Zoom Premium, Google Meets ve daha birçok platform pazardan pay alıyor. Halihazırda Microsoft 365 araçlarını kullanan ve bu ara yüze alışmış birçok kurumsal müşteri ve aynı zamanda bireysel müşteri için aslında Microsoft Teams, yeni özellikleri ile hem tanıdık hem de vazgeçilmez bir modern çalışma aracı sunuyor.

Video Chat programları güvenli mi?

Evet bu her zaman akıllara takılan bir soru. En güvenli video konferans platformunu seçmek biraz kafa karıştırıcı olabiliyor çünkü internette verilen bilgiler kullanıcı deneyimlerine göre de taraflılık gösterebiliyor. Örneğin neredeyse hemen her kurumsal şirkette altyapı ve cihaz sağlayıcısı olmuş Cisco firması dahi, Cisco Webex güvenlik açıklarını kabul etmek ve telafi etmeye çalışmak zorunda kalmıştı. Kendi güvenlik önlemlerinizi almak ve bilgisayarınızın güvenliğini sağlamak evden çalışma ve uzaktan eğitim döneminde yapılması artık zorunlu hale gelmiş bir eylem.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

2006 yılından bu yana web yayıncılığı ile ilgilenen Yiğit, WordPress ve Ruby programlama dili fanatiğidir. Yaklaşık 15 yıldır teknoloji, internet ve programlama hakkında Türkçe içerikler üretmeye devam ediyor.