Hyperloop Nedir? Ulaşımda Devrim Yaratacak Teknoloji

Aklınıza gelen bütün ulaşım şekillerini unutun. Bundan sonra bir şehirden diğerine inanılmaz kısa sürede ulaşmanızı sağlayacak bir teknoloji geliyor. Hyperloop ulaşımda yeni bir çağ açmak üzere! 2020 sonunda yapılan ilk testler Hyperloop teknolojisinin hızlı ve güvenli bir şekilde çalışabileceğini gösteriyor. Peki, Hyperloop tam olarak nedir?  

Hyperloop Nedir?

Ultra Hızlı Hyperloop
Ultra Hızlı Hyperloop

Hyperloop; Elon Musk tarafından 2012 yılında konsept olarak önerilen ultra hızlı bir kara taşımacılığı sistemidir. Bu sistem büyük metropol alanları birbirine bağlayan kapalı tüpler ve düşük sürtünme sayesinde çok yüksek hızlarda hareket edebilen basınçlı araçlardan oluşur. Ayrıca, tamamen elektrikli olan bu ultra hızlı sistemin kullanım ömrü boyunca iklime zararsız olması da hedefler arasında.

Hyperloop ile geleneksel metro ve tren sistemleri arasında iki büyük fark vardır. İlk olarak, yolcuları taşıyan kapsül araçlar havanın çoğunun çıkarıldığı tüpler veya tünellerden geçerler. Bunun sebebi, sürtünmeyi azaltmaktır. Bu durum, kapsüllerin saatte 750 mil hızla hareket etmesine izin vermektedir. İkinci olarak Hyperloop’da, tren ve arabalar gibi tekerlek kullanılmaz. Bunlar yerine masa hokeyi masasındaki tekniğe benzer bir şekilde manyetik kaldırma kuvvetini kullanarak hareket eder.  

Hyperloop teknolojisini destekleyenler; bu ulaşım türünün uçak, tren veya araba yolculuğundan daha ucuz, daha hızlı ve çevreye daha az zararlı olacağının altını çiziyor. Bu nedenle Hyperloop tıkalı yollardaki baskıyı kaldırmak için iyi bir çözüm olabilir. Böylece şehirler arası seyahat kolaylaşır ve ulaşımda yeni bir sektör doğmuş olur.  

Hyperloop Serüveni Nasıl Başladı? 

hyperloop nedir
Geleceğin Ulaşım Şekli Hyperloop

Hyperloop nedir? sorusunun cevabından sonra bu fikrin nasıl ortaya çıktığına bakabiliriz. Hyperloop gibi bir teknolojiye dair fikirlerin ilk ortaya çıkışı 18. yüzyıla dayanıyor. İngiliz mucit George Medhurst o tarihlerde, basınçlı havanın itme aracı olarak ulaşımda kullanılmasına öncülük eden fikirlerini insanlar ile paylaşmıştı. O zamandan itibaren 2000’lere kadar çeşitli bilim insanları, ultra hızlı bir tren üretme girişimlerinde bulunsalar da finansman eksikliği, altyapı maliyeti ve teknolojik yetersizlikler projelerin rafa kaldırılmasına sebep oldu.

2012 senesinde Elon Musk, uçaktan iki kat daha hızlı ve tamamen güneş enerjisiyle çalışan bu ulaşım şeklini önerdiğinde ise şartlar biraz daha farklıydı. Bununla birlikte Musk, 2013 senesinde bu sistemin nasıl çalışacağına dair teknik düşüncelerini özetleyen 57 sayfalık bir yazı yayınladı. Elon Musk açıklamasını yayınladıktan sonra ilgilenen herkesi bu proje üzerine çalışmaya teşvik etti.

Musk, makalesini internete girdikten kısa bir süre sonra birçok şirket Hyperloop’un sorunlarını gerçek anlamda çözmek ve projeyi harekete geçirmek için çalışmaya başladı. İşte bu şirketlerden biri olan Virgin Hyperloop ise yakın zamanda testlerini başarıyla tamamladı.  

Virgin Hyperloop 

Virgin şirketinin test aracı.
Virgin şirketinin test aracı.

Daha önce Hyperloop Technologies ve Hyperloop One olarak bilinen Virgin Hyperloop şirketi 2016 yılında gerçekleştirdiği açık hava testlerinin başarısından sonra Hyperloop teknolojisi üzerinde aktif olarak çalışmaya başladı. Şirketin kurucusu Brogan BamBrogan o tarihte: ‘’İnanılmaz mühendislerden oluşan ekibimiz Hyperloop’u gerçeğe dönüştürmek için donanım ve yazılımı tasarlamak, analiz etmek, inşa etmek ve test etmek için geliştirme süreci boyunca tam hızda çalışıyor.’’ açıklamasını yaptı.

Temmuz 2017’de şirket, vakum ortamında Hyperloop’un ilk tam sistem testini başarıyla tamamladığını duyurdu. Aynı yılın ağustos ayında uzmanlar ilk denemelerde elde ettikleri hızın 2,7 kat üstüne çıktılar. Virgin Hyperloop, projenin tasarımını dünya çapında sergiledikten ve yolcu uygulama gösterilerini gerçekleştirdikten sonra Ekim 2020’de ise ilk yolcu testini başarıyla gerçekleştirerek tarihe geçti.

Şirket yeni bir ulaşım şekli tasarlamanın hem bir fırsat hem de bir sorumluluk olduğunu söylüyor. ‘’İstediğimiz gelecek için inşa ediyoruz. Artık uzun bekleme süreleri, sade kabinler veya sıkışık koltuklar yok. Virgin Hyperloop’un teknolojisi paradigmaları değiştiriyor. Yolcu deneyimimiz olağanüstüden başka bir şey olmamalıdır. ‘’ ifadeleri şirketin açıklamaları arasında.

Virgin Hyperloop'un ilk insanlı test sürüşü.
Virgin Hyperloop’un ilk insanlı test sürüşü.

Virgin’in yanı sıra, bu ulaşım yöntemi ile ilgilenen başka şirketler de çalışmalara başladı. Bunlar arasında; bir test pisti inşa etmek için Çin’de bir anlaşma imzalayan ABD merkezli Hyperloop Transportation Technologies (HyperloopTT), Hollanda’da Hardt Hyperloop ve Kanadalı bir şirket olan TransPod da yer alıyor. Dünyanın dört bir yanından bilim insanlarının üzerinde çalıştığı bu teknolojinin yakın gelecekte ulaşımda devrim yaratması oldukça mümkün!

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojik mitleri araştırmayı ve ürün incelemeleri yapmayı çok seven, sanatsever, meraklı bir endüstri ürünleri tasarımı öğrencisi.