Android kullanıcıları için en önemli uygulamalardan biri şüphesiz Google Play Hizmetleri’dir. Çünkü Google Play Hizmetleri olmadan uygulama indirme ya da güncelleme işlemini gerçekleştirmek olanaksızdır. Ancak kullanıcılar birçok uygulamada olduğu gibi “Google Play Hizmetleri durduruldu” hatasıyla karşılaşmaktadır. Peki Google Play hizmetleri durduruldu hatası nasıl çözülür?
Android cihazların Google Play Hizmetleri’nde bir hata oluşması cihazı ister istemez etkileyecektir. Hata anında uygulama güncellemek zorunda olan kullanıcılar bu işlemi gerçekleştiremeyecektir. Eğer hata uzun süre devam ederse pek çok uygulamayı kullanmak mümkün olmayacaktır.
Biz de neden Google Play Hizmetleri’nin bu hatayı verdiğiyle ilgili bir içerik hazırladık. Daha sonra bu hatanın nasıl çözüleceğine dair açıklamalar yaptık. Ancak öncesinde Google Play Hizmetleri’nin ne olduğuyla ilgili kısa bir bilgi verelim.
İçindekiler
Google Play Hizmetleri Nedir?
Google Play Hizmetleri, Android cihazlarda var olan ve Google’ın işlevlerini diğer uygulamalarla birleştirmeye yardımcı olan arka plan hizmetidir. Bu hizmet, Google uygulamalarını ve Android cihazda yer alan diğer uygulamaları kullanmayı, güncellemeyi ve indirmeyi mümkün kılar. Bunun yanında Android’in eski sürümlerinin en yeni özelliklerden faydalanmasını da sağlayan bir servistir.
Bir diğer anlamıyla Google Play Hizmetleri, uygulamalar arasındaki etkileşimi gerçekleştirmeyi sağlayan uygulamadır. Örneğin uygulamalara konum, bildirim vb. unsurlarda destek olmaktadır. Google Play Hizmetleri, Android kullanıcılarına yardımcı olmak için birçok servisi güncellemektedir. Bunlar arasında Google Haritalar ve Google Drive gibi büyük uygulamaları da saymak mümkündür.
Bunların yanında Google Play Hizmetleri’nin Google cüzdan, Google Play koruması, Google Fit ve Google hesap kimlik doğrulama servisleri de bulunur. Google Play Hizmetleri’ni bu şekilde açıklamak mümkündür. Şimdi ise Google Play Hizmetleri’nin neden hata verdiğine bir göz atalım.
Google Play Hizmetleri Neden Hata Verir?
Google Play Hizmetleri’nin hata vermesi kullanıcılar için oldukça can sıkıcıdır. Bu hata, indirme işlemi sırasında gerçekleşip çökme ya da durma gibi sonuçlar yaşatabilir. Telefonu kullanılmaz hale getirmeye kadar giden bir hata olduğunu da söylemek mümkündür. Kullanıcılar da böyle bir hatayla karşılaştığı zaman bu hatanın nedenini merak etmektedir. Google Play Hizmetleri uygulamasının durmasının birçok nedeni vardır.
Google Play Hizmetleri, Android cihazların en temel uygulamasıdır. Dolayısıyla hatayla karşılaşmanızın birden fazla nedeni olacaktır. Örneğin, Android cihazınızda yaptığınız yeni yazılım güncellemesinin bu hataya neden olma ihtimali vardır. Ya da tam tersi, cihazınızın sisteminin ve Google Play Hizmetleri uygulamasının güncel olmaması da hatayı tetikleyecektir.
En temel nedenlerden biri olan ağ bağlantısı sorunları da Google Play Hizmetleri’nin durduruldu hatası vermesine neden olacaktır. Bozuk veya ani kesintilere neden olan ağ bağlantınız varsa bu hizmetten yararlanırken hatalarla karşılaşacaksınızdır. Ayrıca Google hesabınızla Google Play Hizmetleri arasında bir senkronizasyon sorunu oluşması da bu hataya neden olmaktadır.
Google Play Hizmetleri’nin önbelleği aşırı derecede dolmuşsa bu uygulama hata verebilir. Sık sık önbellek temizliği yapmak doğru olmasa da bu bellek temizleme işlemini ihmal etmek de doğru olmayacaktır. Bunun yanında telefonunuza ya da uygulamaya saldırı olduğunda da hatayla karşılaşabilirsiniz. Siber saldırılar gibi tehlikeli durumlarla sadece internet siteleri uğraşmamaktadır. Aynı zamanda uygulamalar ve hizmetler de bu sorunla karşı karşıya gelmektedir.
Android System WebView de çeşitli Android Google hizmetlerinin durmasına neden olmaktadır. Ayrıca Google Play Store’un dışına üçüncü taraf uygulamaları yüklediyseniz de hizmet hata verebilir. Şimdi asıl konumuz olan Google Play Hizmetleri durduruldu hatası nasıl çözülür sorusunun yanıtını vererek bu hatayı çözmeniz için çeşitli yollar göstereceğiz.
Google Play Hizmetleri Durduruldu Hatası Nasıl Çözülür?
Google Play Hizmetleri’nde yaşadığınız hataları çözmek için birçok yöntem yer almaktadır. Sorunun neden kaynaklandığını anladıktan sonra uygulayacağınız yöntemler daha etkili olacaktır. Anlatacağımız yollardan birini ya da birkaçını uygulayarak bu hata mesajını engellemeyi deneyin.
İnternet Bağlantınızı Kontrol Edin
Google Play Hizmetleri internet aracılığıyla çalışmaktadır. Bu nedenle bu hizmetin çalışması ve hata vermemesi için sabit bir internet bağlantısına ihtiyacınız olacaktır. Bulunduğunuz yerde telefonunuzun çekmemesi internet bağlantınızı kesecektir ya da yavaşlatacaktır.
İnternete mobil/hücresel veriden bağlanıyorsanız internet paketinizin ne durumda olduğunu kontrol edin. Wi-Fi ağıyla bağlantı gerçekleştiriyorsanız da modeminizin çalışıp çalışmadığını kontrol etmeniz gerekecektir. Ayrıca Wi-Fi bağlantı hızınızı denetlemeniz de yardımcı olacaktır.
Mobil verideyseniz Wi-Fi bağlantısına geçmeyi deneyin. Bu işlemin tam tersini de uygulayabilirsiniz. Ya da internetinizi kapatıp açarak sorunu çözmeye çalışın. Böylelikle Google Play Hizmetleri’nin hata vermesinin nedeninin internet bağlantınızdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamış olacaksınız. Eğer sorunun internet bağlantınızdan kaynaklandığına eminseniz operatörünüzle iletişime geçmeniz yararlı olacaktır.
Telefonunuzu Yeniden Başlatın
Telefonun düzgün bir şekilde çalışması için arka planda sürekli olarak çalışması gereken hizmetlerin olması gerekir. Ancak bazen bu durum uygulamalar ve hizmetler arası hataya ve yavaşlamaya neden olmaktadır. Dolayısıyla telefonu yeniden başlatmak hata veren yazılımı yok eder ve ilgili hizmetlerin düzelmesini sağlar. Hatalar cihazın belleğinden silinir. Google Play Hizmetleri’nin hata vermesine neden olan uygulamalar düzelmiş olur.
Cihazınızın Saatini ve Tarihini Kontrol Edin
Eğer internet bağlantınızda sorun yoksa ve telefonunuzu yeniden başlattığınız halde Google Play Hizmetleri hatasıyla hala karşılaşıyorsanız, cihazınızın saatini ve tarihini kontrol etmeniz gerekecektir. Saat ve tarih senkronize değilse Google Play Hizmetleri düzgün bir şekilde çalışmayıp hata verebilir.
- Android telefonunuzun tarih ve saatini değiştirmek için ‘Ayarlar’ menüsüne dokunun.
- Ardından ‘Genel Yönetim’ bölümüne dokunun. Bazı cihazlarda ‘Sistem’ olarak da geçmektedir.
- Genel yönetim bölümünde ‘Tarih ve saat’ yazan yere ulaşın.
- Doğru tarihi ve saati ayarlayıp ‘Tamam’ seçeneğine basın.
Kısa Süreliğine Uçak Moduna Geçiş Yapın
İnternet bağlantınızda yaşadığınız kısa süreli sorunlar ya da cihazınızda oluşan hataların çözümü için uçak moduna geçmek alternatifler arasındadır. Telefonunuzun hızlı erişim alanı olan panelinde yer alan uçak moduna erişmek için ekranı en tepeden aşağıya doğru kaydırın. Seçenekler arasında uçak modunu bulup etkinleştirin. Birkaç dakika sonra uçak modundan çıkın. İnternet bağlantınızı kurup Google Play Hizmetleri’ni yeniden kontrol etmeyi deneyin.
Google Play Hizmetleri’ni Güncelleyin
Bu uygulamanın güncel olmaması da hata vermesine neden olacaktır. Güncel olmayan hizmet ya eksik ya da hatalı çalışacaktır. Bu nedenle Google Play Hizmetleri’nin güncel olup olmadığını kontrol etmeniz iyi olacaktır. Eğer güncel değilse güncelleme işlemini gerçekleştirmeniz gerekecektir.
- Telefonunuzun ‘Ayarlar’ menüsüne ulaşın.
- Buradan ‘Uygulamalar’ bölümüne erişin.
- Uygulamalar listesinden ‘Google Play Hizmetleri’ kısmına girin.
- Ekranın aşağısında ‘Uygulama Ayrıntıları’ yazını göreceksiniz. Buraya dokunun.
- Cihaz sizi Google Play Store’a yönlendirecektir. Google Play Store üzerinden Google Play Hizmetleri’nin güncel olup olmadığını anlamış olacaksınız. Eğer ‘Güncelle’ butonu yer alıyorsa bu butona dokunarak Google Play Hizmetleri’ni güncelleyin.
Google Play Hizmetleri’nin Önbelleğini ve Verilerini Temizleyin
Cihazdaki bütün uygulamalar bütün verilerini önbelleğinde tutar ve siz uygulamaları her kullandığınızda bu bölüm daha çok dolar. Önbelleğin gereğinden fazla dolması uygulamaların bir süre sonra yavaşlamasına ya da hata vermesine neden olacaktır. Bu nedenle Google Play Hizmetleri uygulamasının önbelleğini ve verilerini temizlemek yararlı olacaktır.
- Telefonunuzun ‘Ayarlar’ bölümüne girin.
- Buradan da ‘Uygulamalar’ bölümüne erişin.
- Listeden ‘Google Play Hizmetleri’ni bulun ve girin.
- Ardından ‘Depolama’ yazan yere dokunun.
- Sonrasında ‘Önbelleği temizle’ seçeneğine dokunun.
- Verileri temizlemek için de depolama bölümünde yer alan ‘Hafızayı/alanı yönet’ seçeneğine basın.
- Son olarak ‘Tüm verileri temizle’ yazısına dokunun ve işlemi tamamlayın.
Önemli Not: Google Play Hizmetleri’nin verilerini temizlediğinizde şifreniz ve arama motoru dahil bütün veriler silinecektir.
Google Play Store’un Önbelleğini ve Verilerini Temizleyin
Google Play Hizmetleri ile Google Play Store birbiriyle bağlantılıdır. Bu nedenle önbelleği ve verileri dolan Google Play Store da hataya yol açacaktır. Google Play Store’un önbelleğini ve verilerini temizlemeniz de Google Play Hizmetleri’nin durma hatasını önlemeye yardımcı olabilir.
- Telefonunuzun ‘Ayarlar’ bölümüne girin.
- Sonra ‘Uygulamalar’ kısmına gidin.
- Buradan ‘Google Play Store’u bulun ve erişin.
- Ardından ‘Depolama’ yazan yere girin ve ‘Önbelleği temizle’ seçeneğine dokunun.
- Verileri temizlemek için ise depolama bölümündeki ‘Hafızayı/alanı yönet’ seçeneğine girin.
- Son olarak ‘Tüm verileri temizle’ yazısına dokunun.
Telefonunuzdaki Bütün Uygulamaları Güncelleyin
Uzun süredir güncellemediğiniz herhangi bir uygulama da Google Play Hizmetleri’nin durduruldu hatası vermesine neden olacaktır. Bu nedenle güncelleme isteyen bütün uygulamaları güncellemeyi denemeniz bu hatayı gidermede yardımcı olacaktır. Güncelleme işlemi öncesinde internet bağlantınızın sabit olduğundan emin olun.
- Google Play Store’a giriş yapın.
- Telefonunuzun sağ üstünde yer alan Google profilinize dokunun. Bu sembolü göremiyorsanız ekranın sol üstündeki üç noktaya dokunun.
- Ardından ‘Uygulamaları ve cihazı yönetin’ seçeneğine basın.
- Bu bölümde güncel olan güncelleme gerektiren bütün uygulamaları göreceksiniz. Eğer güncelleme gerektiren uygulama varsa ‘Tümünü güncelle’ seçeneği belirecektir. Bu seçeneğe dokunarak tüm uygulamaları güncelleyin.
Cihazınızın Depolama Alanını Kontrol Edin
Telefonunuzda yeterli boş alanın olması uygulamaların düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayacaktır. Depolama alanı az olan cihazların uygulamalarında hataların oluşma ihtimali vardır. Eğer cihazınızda yeterince depolama alanı yoksa Google Play Hizmetleri hata verecektir.
- Depolama alanınızın yeterli olup olmadığını anlamak için ‘Ayarlar’ menüsüne girin.
- Buradan da ‘Cihaz Bakımı’ seçeneğine erişin.
- İlgili bölümün ‘Depolama’ yazan yerinde gerekli olan bilgi yer alacaktır. Detaylı bilgi almak için depolama yazısına dokunun.
Google Hesabınızı Geçici Olarak Kaldırın
Google Play Hizmetleri Google hesabınızla çalışmaktadır. Eğer Google hesabınızı yanlış girdiyseniz ya da hesabınızda bir sorun oluştuysa Google Play Hizmetleri hata verecektir. Bu nedenle Google hesabınızı kaldırıp yeniden girmeniz yararlı olacaktır.
- Telefonunuzun ‘Ayarlar’ bölümüne girin.
- Buradan ‘Hesaplar’ ya da ‘Hesaplar ve yedekleme’ seçeneklerinden cihazınızda var olana dokunun.
- Listenin en üstünde yer alan ‘Hesapları yönet’ seçeneğine tıklayın.
- Mail adreslerinizle giriş yaptığınız bütün uygulamalar liste halinde yer alacaktır. Buradan ‘Google’ yazan yere dokunun.
- Sonra ‘Hesabı kaldır’ yazan yere basın.
- Son olarak Google Play Hizmetleri’ne giriş yapın ve Google hesap bilgilerinizi yeniden girin.
Cihazınızın Yazılımını Güncelleyin
Yukarıda anlattığımız yöntemler işe yaramıyorsa cihazınızın yazılım güncellemesine ihtiyacı olabilir. Sadece uygulama güncellemeleri değil, cihazın yazılım güncellemesi de önem taşımaktadır. Yazılım güncellemesi sayesinde telefonunuzdaki hatalardan kurtulma şansınız yüksek olacaktır.
- ‘Ayarlar’ menüsüne erişim sağlayın.
- Listeden ‘Yazılım güncellemesi’ yazısını bulun ve girin.
- Ardından ‘İndir ve yükle’ seçeneğine dokunun.
- Telefonunuz güncellemeleri denetleyecektir. Eğer güncellemediğiniz bir yazılım varsa ekranda bunu göreceksiniz.
- Ekranın altında ‘İndir’ seçeneğine dokunarak cihazınızın yazılımını güncelleyin. Güncelleme sırasında Wi-Fi bağlantısını kullanın.
Telefonunuzu Sıfırlayın
Bütün bu yöntemlerden de istediğiniz sonucu alamadıysanız telefonunuzu sıfırlamanız sorunun çözümünü sağlayabilir. Bu yöntem pek tercih edilmese de Google Play Hizmetleri hatasını uzun süredir alıyorsanız denemek faydalı olacaktır. Fabrika ayarlarına geri dönmek cihazınızı ilk kullandığınız haline getirecektir.
Cihazınızı sıfırladığınızda fotoğraf, video, mesaj, uygulama gibi bütün verileriniz silinecektir. Bu nedenle telefonunuzu sıfırlamadan önce bütün verilerinizi yedeklemenizi öneririz.
- Cihazınızın ‘Ayarlar’ menüsüne giriş yapın.
- Ardından ‘Genel Yönetim’ yazan yere girin.
- Sonra ‘Sıfırla’ seçeneğine dokunun.
- Buradan da ‘Tüm ayarları sıfırla’ seçeneğine dokunun ve işlemi tamamlayın.
Sizler için hazırlamış olduğumuz Google Play Hizmetleri durduruldu hatası nasıl çözülür rehberimiz burada sona eriyor. Sizler de Google Play Hizmetleri ile ilgili soru ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.