Behance Nedir? Tasarımcılara Özel Web Sitesi

Behance nedir? Behance, tasarımcılar için özelleşmiş yaratıcılık ve profesyonelliğin birleştiği, Adobe şirketine ait bir web sitesidir. İlk çıktığı zaman moda, grafik tasarım, endüstriyel tasarım gibi alanlara hitap eden web sitesi sonradan dijital sanat, mimari, mühendislik projeleri gibi alanların eklenmesiyle daha geniş bir kitleye hitap etmeye başladı. Bu yüzden burada bahsettiğimiz tasarımcı; mimar, mühendis, grafik tasarımcı, fotoğrafçı veya illüstratör olabilir. Yani bu web sitesi, proje tasarlayan herhangi bir kişiye amaçları doğrultusunda hitap etmektedir.

Behance: Kısa Tarihi

Behance; Kasım 2005’te, Matias Corea ve Scott Belsky tarafından kuruldu. Başlangıçta iş ilanları, 99U konferansı biletleri satmak gibi yollarla para kazanan şirketin potansiyeli görüldü ve Mayıs 2012’de çeşitli yatırımcılardan 6.5 milyon dolar yatırım aldı.

Aralık 2012’de ise Adobe şirketi tarafından 150 milyon dolar karşılığında satın alındı.

Behance Nedir ve Ne Amaçla Kullanılır?

Bu web sitesinde profesyonel tasarımcıları takip edip ilham alabileceğiniz gibi kendi tasarımlarınızı da paylaşabilirsiniz.

Behance Nedir?
Behance Profili

Tasarımcı, tasarladığı projesini Behance’de direkt paylaşabilir veya oluşum sürecini, tasarımını nasıl ortaya koyduğunu adım adım paylaşarak takipçilerine gösterebilir ve geri dönüş alabilir. Yani Photoshop programında yapılmış bir projenin aşamalarını, tasarımcı paylaştığı takdirde bu sitede görmeniz mümkün.

”Behance nedir?” sorusunu sitenin kullanıcısı birine sorarsanız size vereceği yanıt online bir portfolyo oluşturma sitesi olabilir. Çünkü Behance’in en önemli yanı portfolyo görevi görmesi. Tasarımcı okulda, stajda veya iş hayatında yaptığı şeyleri Behance’de paylaşarak kendi dosyasını oluşturabilir ve bunu geri bildirim almak için geniş kitlelerle paylaşabilir. Mesela bir grafik tasarımcı tasarladığı afiş, logo vb. çalışmaları Behance’de toplayarak ücretsiz bir platformda portfolyo oluşturma ve iş verenlere bunu kolaylıkla gösterme imkanını kullanabilir. Böylece internet üzerinden onunla ilgilenen herhangi biri de kolaylıkla portfolyosunu görüntüleyebilir.

Tasarımcı

Behance, tasarımcılar için özelleşmiş Facebook gibi de düşünülebilir. Arama kısmına istenilen isim yazılarak direkt ilgilendiğiniz tasarımcılara ulaşabildiğiniz ve onları takip edebildiğiniz Behance’de tasarımcılar birbirlerinin paylaşımlarına yorum yapıp birbirlerine geri dönüşlerde ve birbirleriyle fikir alışverişlerinde bulunabilmektedirler. Aynı zamanda tasarımcı paylaşımının bütün istatistiklerini de site üzerinden takip edebilmektedir. 

Behance Nasıl Kullanılır ve İçinde Neler Var?

Siteye girdiğinizde e-postanız ile üye olabileceğiniz gibi, Facebook veya Google hesabınızla da üyelik oluşturup giriş yapabilirsiniz

Siteye giriş yaptıktan sonra sizi, keşfetmeniz için rengarenk bir ana sayfa karşılıyor. Artık istediğiniz tasarımcıların çalışmalarına şahit olabilirsiniz. 

Behance Ana sayfa

Yukarıdaki sekmelerden keşfedin kısmına gittiğiniz takdirde istediğiniz alanı seçip ona özel paylaşımları görüntüleyebilirsiniz ve beğendiğiniz tasarımcıları takip edebilirsiniz. Canlı yayın seçeneği ile alanında uzman kişilerin işlerine ve konuşmalarına yakından şahit olabilir veya kendi yayınınızı açıp takipçilerinize ulaşabilirsiniz. 

Behance’de iş bulmak da mümkün. İşler sekmesine tıkladığınız zaman iş ilanı vermiş kişilerin paylaşımlarını görüntüleyebilir ve sitedeki profilinizle başvuruda bulunabilirsiniz.

Sitede aynı zamanda 99U adında konferans kayıtları da mevcut. 99U pazarlama odaklı bir danışmanlık şirketi ve yıllık konferansa verilen isimdir. Bu isim Thomas Edison‘un ‘’Dehanın yüzde biri ilham, yüzde doksan dokuzu terdir.’’ sözünden geliyor. Sizin de bu konferanslardan belki de idolünüz olan ünlü tasarımcıların kaydedilmiş cesaret verici konuşmalarını dinleyip ilham almanız mümkün.

99U Konferansı

Şu anda belki de kullanabileceğimiz onlarca sosyal medya seçeneği var. Fakat görmek istediğimiz içeriğe ulaşmaya çalışırken bir yandan çok fazla gereksiz içerikle uğraşıyoruz ve zaman kaybediyoruz. Belli bir konu üzerinde özelleşmemiş web sitelerinde istenilen tek bir şeye ulaşmak oldukça zor çünkü aradığımız şeyi bulmak için bazen yüzlerce seçeneği filtrelememiz gerekebiliyor. Behance gibi özelleşmiş web sitelerinde ise aranılan şey bulunurken vakit kaybı yaşanmıyor ve kalitesiz içeriklerle karşı karşıya kalma riski de azalıyor. Bu yüzden doğrudan ilham almak isteyen veya ilham vermek isteyen bütün tasarımcılara, Behance’e bir göz atmalarını öneriyoruz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojik mitleri araştırmayı ve ürün incelemeleri yapmayı çok seven, sanatsever, meraklı bir endüstri ürünleri tasarımı öğrencisi.