F1 2020 oyunu Myteam modu ile getirdiği yeniliklerle oyuncuların beğenisine sunuldu. Grid, Project Cars, Fast&Furious Crossroads gibi yarış oyunlarıyla ünlenen Codemasters şirketi yeni F1 2020 oyununu 9 Temmuz’da Steam’de yayınladı. Özellikle Codemasters’ın diğer oyunlarının yanında F1 serisinin oyunseverler tarafından ayrı bir ilgiyle karşılandığını belirtmek gerekir. Şüphesiz bu ilgide Netflix tarafından yayınlanan Drive to Survive ile sayısı artan Formula 1 takipçileri ve oyun piyasasında bu alanda tek muadili olması büyük rol oynamaktadır. Gerçekten günümüzde halen bazı oyunseverler tarafından eski F1 oyunları pilot, takım, kural ve pist bakımından güncelliğini korumasa da halen tercih edilmektedir.
Esas konumuza gelecek olursak, Michael Schumacher Edition’ı standart paketine göre daha önce oyunculara sunulan bu oyunun Steam’deki güncel fiyatı 92 TL olarak belirlendi. Peki Steam platformu üzerinden bu oyunu satın almak isteyen kullanıcıların sistem gereksinimleri nasıl olmalı? Eğer siz de indirip oynamak istiyorsanız minimum 64 bit işlemci, 8 GB ram, i3 veya AMD FX4300 işletim sistemi, NVIDIA GT 640 ekran kartı ve 80 GB depolama alanına sahip olmanız gerekiyor. Gelelim asıl konumuz olan F1 2020 oyununun yeni getirilen Myteam modu ile ne gibi yenilikler vadettiğine.
İçindekiler
1- Güç Üniteleri
Mevcut grid diziliminde Mercedes, Ferrari, Red Bull ve McLaren gibi 10 takımdan oluşan bir düzen var. Fakat yeni getirilen Myteam modu ile oyun, size onbirinci takım olma şansını sunuyor. Çoğu oyuncunun aklına gelen ilk soru hangi motor tedarikçisinin güç ünitesini kullanacağız? Sözleşme bedellerine göre Ferrari, Mercedes, Renault ve Honda motorlarını dayanıklılık ve hız özelliklerine göre takımınız için tercih edebileceksiniz. Fiyat olarak baktığımızda en pahalı motor Ferrari’nin olurken, en ucuz motor ise Honda oluyor. Burada sözleşme bedelinin önemi pilot seçiminde ortaya çıkıyor. Örneğin eğer Mercedes veya Ferrari’nin güç ünitelerini tercih ederseniz bütçeniz azalacağından pilot olarak daha düşük maaşlı olanlara yönelmek zorunda kalacaksınız. Burada çoğu oyuncunun başlangıçta motor ve pilot olarak dengeli bir seçim yapması gerekmektedir.
2- Pilotlar
Takımınıza seçeceğiniz pilotlar maaşları ve oyun yayınlanmadan önce paylaşılan pilot kartlarında belirtilen pilotların yeteneklerine göre kategorize ediliyor. Burada tıpkı pilotların Fifa oyunlarında gördüğümüz Ultimate Team kartları gibi yeteneklerinin belirlendiğini söyleyebiliriz. Yetenek olarak ise pilotlar hızlanma, farkındalık ve deneyim gibi farklılıklara sahipler. Yeteneklerin yanında önceden de belirttiğimiz gibi pilotlar maaşlarına göre liste halinde sıralanıyorlar. Hamilton’ın başını çektiği liste, Vettel, Bottas, Verstappen, Ricciardio, Leclerc ve Perez şeklinde devam ediyor. Seçtiğiniz pilotları da yeteneklerine göre önünüze gelecek tablo yardımıyla kıyaslayabileceksiniz. Fakat pilotların yetenek puanları ile maaşları arasında bir paralellik mevcut değil. Ayrıca pilotlarınızı illa ki mevcut f1 pilotlarından değil aynı zamanda f2 pilotlarının arasından da seçebileceksiniz. Ek olarak griddeki f1 pilotları ilerleyen sezonların sonunda emekliye ayrılabilecek.
3- Sponsorlar
Oyunda takımınıza seçebileceğiniz oyunun kendi kurgusu çerçevesinde yarattığı Highland, Sunburst, Indlovu ve Blue Star gibi hayali sponsorlar yer almakta. Burada çoğu kişinin aklına keşke gerçek firmalara yer verilseydi düşüncesi gelecektir. Fakat unutmamak gerekir ki gerçek markalarla anlaşırlarsa yüksek lisans ücretleri ödeyecekleri için bu durum oyunun bütçesini azaltacaktır. Daha mühim yere gelecek olursak seçeceğiniz sponsorlar kontrat bedeline göre takımınıza gelir kaynağı olacak. Ayrıca bu sponsorlar mali olarak takımınıza kontrat imza parası, haftalık gelir ve eğer başarırsanız hedef bonusu (sponsorlarınızın istediği hedefler) şeklinde etki edecek.
4- Ara Sahneler
Bir önceki senenin oyununda ara sahnelere kariyer modunda çok yer verilmezken yeni oyunda özellikle tesis alanında yer verilmiştir. Oyunun tanıtımında da gördüğümüz gibi takımınızın bütçesine göre kurduğunuz tesislerde, tesislerinizin seviyelerine göre ara sahneler değişmektedir. Tesislere baktığınız zaman aerodinami, şasi, personel, güç ünitesi, pazarlama ve dayanıklılık alanında tesisler bulunmaktadır. Bu tesisler düşük bütçeyle inşa edildiğinde basit bir garaj olarak ara sahnelerde karşınıza çıkarken bütçenin artmasıyla daha kompleks ve profesyonel hale gelmektedir. Özellikle pilotlarınızı simülasyon testine sokarken tesisinizin basit bir koltuk ve direksiyon kombinasyonundan zamanla oynar platformlu dev ekranlı simülasyon sistemine geçtiğini deneyimleyebileceksiniz.
Özetlemek gerekirse F1 2020 oyunu önceki seneye kıyasla gerçekten daha detaylı hale gelmiştir. Myteam modunun gelişiyle pilotların eldiven ve kasklarını özelleştirebilecek, takımınızın PR çalışmalarını düzenleyebilecek ve özellikle aracınızın dış boyasını zevkinize göre tasarlayabileceksiniz. Bu gibi yeniliklere elbette güncellemeler ile ufak eklemeler yapılacağını da göz ardı etmemek gerekir. Zaten bu alanda bayrağı çeken Codemasters yapımı oyun, yeni özellikleriyle de kuşkusuz kullanıcıların beğenisini toplayacaktır.
harika
Mehmet Taha Dikilitaş’ı tebrik ediyorum ben