Alternatif yarış dünyası yarış simülasyon oyunları ile gelişmeyi sürdürüyor. İnsanların hoşça beraber vakit geçirip eğlenebileceği veya boş zamanlarında bir an olsun meşgaleli hayatlarından uzaklaşıp kendilerine edinebilecekleri hobiler günümüz dünyasında her geçen gün dallanıp budaklanmaktadır. Özellikle teknoloji dünyasındaki gelişmelerle oyun konsolları veya bilgisayar üzerinden oynanabilecek simülasyon ve yarı simülasyon veya başka bir deyişle “Simcade” şeklinde tabir edeceğimiz oyunlar piyasaya sürülmektedir. Oyun kelimesi çoğu insana ciddiyetten uzak ve gerçeği yansıtmayan video oyunlarını çağrıştırsa da virajlarda merkezkaç kuvvetinin etkisini birebir yansıtan oynar koltuklar ve sanal gerçeklik gözlükleriyle oyunlar gün geçtikçe gerçeği yansıtır hale gelmektedir. Özellikle pandemi sürecinde Twitch platformu üzerinden yakından takip etme olanağı bulduğumuz sanal yarışlar (virtual racings) Kun Agüero, Thibaut Courtuois gibi futbol camiasının tanıdık yüzleriyle ve yakından tanıdığımız Charles Leclerc, George Russel ve Lando Norris gibi pilotların katılımıyla motorsporlarıyla ilgisi olmayan insanların da merakını cezbetmeye başlamıştır.
Konu motorsporları üzerine açılmışken özellikle Indycar, Nascar, WRC ve Formula 1 alanlarında yer almak isteyen genç yetenekler, takımların simülasyon testlerine tabi tutulurlar. Gerçeği yansıtması ve gerçek yarış arabalarının üretim maliyetinin yüksek olması sebebiyle de ayrıca simülasyon oyunları yüksek öneme sahiptir. Pilot adayları eğer testlerde başarılı olurlarsa ve sponsor bulurlarsa takımlarda kendilerine koltuk şansı bulabilirler fakat çoğu pilot sponsor bulma konusunda şanslı olmadığı için e-spor gibi alanlara yönelmektedir. Bu gelişmeler oyunsever ve motorsporları takipçilerini heyecanlandırmaktadır. Yarış simülasyonu alanında piyasaya sürülen oyunların fizikleri, içerikleri, hasassiyetleri, hasar modellemeleri ve hava şartları bu oyunları birbirlerinden üstün kılan ve oyunseverler bakımından cazip kılan özellikleridir. Şimdi piyasadaki bilindik oyunlara bir göz atacağız.
İçindekiler
1- Dirt Serisi
Günümüz WRC araçlarının yanı sıra ralli tarihine adını altın harflerle kazımış ikonik araçlarla turlamaya ne dersiniz? Lancia Integrale, Mini Cooper S, Mitsubishi Lancer Evolution IV gibi klasik otomobilleri seviyorsanız bu oyun tam size göre. Yeri gelecek kendinizi Sébastien Loeb olarak tozu dumana katarken bulacaksınız, yeri gelecek güncel pilotlardan taraftarı olduğunuz pilotu ve aracı seçerek aracınızın sınırlarını zorlayacaksınız. Kuşkusuz Dirt ralli severlerin vazgeçilmezi. Son yıllarda biraz “arcade” türüne kaçsa da fizikleri halen tatmin edici.
2- Forza Motorsport
Dünyanın her köşesinden kendiniz gibi petrolhead olan insanlarla kıyasıya yarışabileceğiniz bir sanal dünya hayal edin. Üstüne bir de sayısız otomobil seçeneğiniz olduğunu düşünün. Bunlar sizi tatmin ediyorsa Forza sizin tercihiniz olabilir. Tercihinize göre ister offline bir kariyer yapabilir ya da online yarışlara girebilirsiniz. Fakat gene de belirtmek gerekir ki Forza da biraz arcade türüne kaçmaktadır. Her ne kadar görsel ve işitsel olarak oynayanlara bir şölen sunsa da fizik motoru sebebiyle tam manasıyla simülasyon oyunu olamadı. Bu nedenle çoğu otomobilin hissiyatı birbirine benzemektedir. Eğer otomobil kültürünü seviyorsanız Forza sizin için ideal bir platform olabilir.
3- Project Cars
Project Cars’a gerekli desteği sağlayan fanatik motorsporları kitlesiydi. Yapımcı ekibe göre bu oyun gerçek yarışçılar tarafından gerçek sürücülere göre yapıldı. Gerçekten de baktığımız zaman Nicolas Hamilton ve Ben Collins gibi yarışçılar bu projenin gelişmesinde yer aldı. Ortaya çıkan oyun gerçekten gerçekçiydi ve ilk defa bu oyunda asfaltta serap oluşumunu görmüştük. Fakat oyun içi hata olarak çok bug barındırdığı için çoğu oyunseverlerin gözünden düştü. Piyasada genellikle Forza ile kıyaslandığı için simülasyon yönünün Forza’ya göre ağır bastığını belirtmekte fayda var.
4- F1 Serisi
Her sene yenilenen pilot, takım, kurallar ve sezonun pistleriyle Hamilton’ın, Vettel’in veya Grosjean’ın koltuğunda mı yer almak istiyorsunuz? O zaman başka bir alternatifiniz maalesef yok. Codemasters’ın F1 oyunu Twitch yayınları ve e-spor yarışları ile oldukça popüler hale geldi. Uzun bir süre hem joypad hem de direksiyon ile kolayca yarışabileceğiniz basit sürüş dinamikleri olan oyun, son yıllarda biraz daha gerçekçi bir hal almaya başladı. Ayrıca klasik otomobilleri de içerik olarak barındırdığı için Senna-Prost ve Hakkinen-Schumacher gibi eski rekabetleri yeniden canlandırabileceksiniz. Özellikle önceden belirttiğimiz gibi F1 pilotu olmak isteyen adaylar için biçilmiş bir kaftan haline gelmiştir.
5- Asetto Corsa
Özellikle ülkemizde sıkı bir takipçi kitlesi olan Asetto Corsa mod desteği ile kısa sürede adını duyurdu ve dünyanın birçok noktasında da kitleleri bir araya toplamaya başladı. Bu oyunun takipçileri hem rastgele sürüş yapmayı seven insanlar hem driftçiler hem de bazı sim meraklılarından oluşmaktadır. Özellikle Ferrari modellerini geniş bir yelpazede oyunculara sunduğu için Tifosilerin kesinlikle hoşuna gidecektir.
6- GT Sport
Oyun konsollarının çıkışıyla beraber GranTurismo ya konsolların yanında verilirdi ya da GranTurismo oynamak için konsol alınırdı. Playstation 3 üzerinden GranTurismo 5 serisiyle tanıdığımız bu ikonik oyun serisini oynamak için konsolun güç tuşuna bastığınızda gerçek bir sürüş simülatörünü sürmeye hazır olun. Fizikler özellikle o zamanlar düşünüldüğünde GranTurismo serisinde hep tatmin edici olmuştur. GranTurismo 5 ve 6 gelince online dünyası oynayıcılara Gt Academy’yi çıkardı. Gt Academy ise konsolların şampiyonlarını kampa alıp onları gerçekte yarıştırdı ve daha sonra bu şampiyonlar prestijli birçok yarışta Nissan markasını temsil etti. Her ne kadar oyuncular tarafından arabaların motor seslerinin elektrik süpürgesini çağrıştırdığı söylense de GranTurismo her anlamda bu eksikliği kapatacak özellikler sunmaktadır.
Özetlemek gerekirse günümüz yarış simülasyon oyunları mecrasındaki gelişmeler hem motorsporları takipçilerini hem de oyunseverleri heyecanlandırmaktadır. Oyunların oyunculara sunduğu gerçekçi grafikler, sesler, fizikler ve kontrollere ek olarak bir de oyun yapımcıları, işin gerçekçilik boyutuna hikaye eklerse ve oynayıcıyı adeta bir film izler gibi oyunu sürükleyici hale getirirse oyuncuların daha da tatmin olacağı su götürmez bir gerçektir. Tabii ki işin profesyonel kısmıyla ilgilenen e-sporcular ve motorsporları adayları için ise hikaye kısmı pek de önem arz etmemektedir.