Hırvat elektrikli araç uzmanı olan Rimac, yaklaşık bir yıldır Bugatti’yi Volkswagen grubundan devralmak için planlar yapıyordu. Ortalıkta dolanan bu söylentiler nihayet doğru çıktı. Yapılan açıklamaya göre Rimac, Bugatti’yi Volkswagen grubundan devralıyor!
Hırvat elektrikli süper otomobil girişimi Rimac Automobili, Bugatti’yi devralıyor. Financial Times’ın raporlarına göre Rimac, yeni kurulacak şirket olan Bugatti-Rimac’ın %55 kontrol hissesini elinde bulunduracak. VW’nin Porsche’si ise kalan %45’e sahip olacak.
Bugatti-Rimac adındaki ortak girişimin merkezi Hırvatistan’ın Zagreb şehrinde olacak. Ancak Bugatti’nin üretimi ise Fransa’nın Molsheim kentinde, yani şu anda olduğu yerde kalmaya devam edecek.
“Mükemmel Bir Eşleşme”
Rimac’ın kurucusu ve CEO’su olan Mate Rimac yaptığı açıklamada “Rimac-Bugatti, mükemmel bir eşleşme” dedi.
“Genç, çevik ve hızlı tempolu bir otomotiv ve teknoloji şirketi olarak kendimizi elektrik teknolojilerinde endüstri öncüsü olarak kurduk. Nevera ile, sadece hızlı değil, aynı zamanda heyecan verici ve yüksek kaliteli olağanüstü hiper arabalar geliştirip üretebileceğimizi de kanıtladık. Bugatti ise mühendislik mükemmelliğinde bir asırdan fazla deneyime sahip. Aynı zamanda tarihteki herhangi bir otomobil şirketinin en istisnai mirasından birine sahip.”
Mate Rimac
Şirket, batarya sistemlerinin, aktarma organlarının ve diğer EV bileşenlerinin geliştirilmesini, üretimini ve tedarikini Rimac Group’un sahip olduğu; ayrıca diğer küresel otomobil üreticileriyle bağımsız olarak çalışacak yeni bir kuruluşa ayıracağını söyledi.
Şirketin daha önceden piyasaya sürdüğü Nevera modeli de oldukça dikkat çekiyor. Yaklaşık 1.914 beygir gücünde, 1.4 MW güç elde etmek için 120 kWh pil paketi ve dört motorla çalışan bir hiper otomobil Nevera. Sıfırdan 100’e yaklaşık 1.85 saniyede çıkabiliyor. Ayrıca araç maksimum 415km hıza sahip.
İki Savaş Arasında Kurulan Şirket
Bugatti aslen 1909’da Ettore Bugatti tarafından kuruldu. İki savaş arası dönemde stil ve hızın zirvesinde olan otomobillerle tanındı. Grand Prix’i ve ultra zenginlerin onayını kazandı.
1998’de Bugatti, Volkswagen grubunun adı satın alması ve şirketi Molsheim’a geri vermesiyle üçüncü enkarnasyonuna başladı. Burada itici güç, VW Group’un o zamanki CEO’su ve Ferdinand Porsche’nin torunu Ferdinand Piech idi.
Piech 1000 metrik beygir gücüne ve en az 418km azami hıza sahip bir araba istiyordu. Bugatti onu 2005 yılında Veyron 16.4 ile teslim etti. O zamandan beri daha hızlı, son derece pahalı arabaları el yapımı olarak üretti.
Ancak markaların geri kalanının tamamen elektrikli olduğu bir zamanda Bugatti’nin VW grubu içindeki önemi hakkında giderek daha fazla soru soruluyor. Yeni yapılan anlaşma ile de bu sorulara aslında bir nevi cevap verilmiş oluyor.