GTENT: Türkiye’de 5G Teknolojisinin Geleceği

5G teknolojisi, 1G, 2G, 3G ve 4G’den sonra gelecek olan 5. nesil bir kablosuz transfer ağıdır. 2020 yılında geçilmeyi planlanan 5G teknolojisiyle daha yüksek hızlarda veri aktarımı imkanına sahip olunacak. 5G teknolojisi daha güvenli bir kablosuz ağ deneyimi ve daha fazla kullanılabilirlik imkanları sunacak. 5. nesil mobil ağdan önce sahip olduğumuz mobil ağ teknolojilerinin sunduğu imkanlar şu şekildeydi:

  • 1G teknolojisiyle yalnızca ses aktarımı sağlanılabiliyordu.
  • Sonrasında gelen 2G teknolojisi ise ses aktarımına ek olarak SMS ve MMS hizmeti sağlamaya başladı.
  • Günümüze yakın bir zamanda tanık olduğumuz ve oldukça ses getirmiş olan 3G teknolojisi ile görüntü iletimi, canlı konuşmalar ve mobil ağ hizmetleri gibi özelliklere sahip olduk.
  • 4G ise 3G’den sonra sahip olduğumuz daha geniş erişim imkanları sunan, internet hızında artışa olanak veren ve çoklu kitle iletişimi sağlayan bir ağ hizmeti oldu.

5G teknolojisiyle de birçok alanda köklü değişimler yaşanacak. Günümüz ve gelecek teknolojisi için her türlü kolaylık ve erişilebilirlik için 5G hizmetine küresel anlamda sahip olunması gerekiyor. Artırılmış gerçeklik uygulamaları, yapay zeka çalışmaları, otonom teknolojiler ve bulut teknolojileri gibi alanlarda yüksek hızda veri transferi şansına bu sayede sahip olacağız.

Türkiye’de de bu konuda yakın zamanda kapsamlı çalışmalar yapılmaya başlandı. 5G teknolojisinin ülkemizde en iyi şekilde hizmet verebilmesi ve çalışmaların yürütülebilmesi için 5G Vadisi Açık Test Sahası kuruldu. Ülkemiz tarafından bu teknolojinin çalışmaları yerli ve milli olmaz ise güvenlik olarak çok büyük açıklara sebep olabileceği söylenmişti. Bu nedenle önümüzdeki 5G süreci için Türkiye’de devlet ve kurumlar tarafından büyük bir efor sarfediliyor.

GTENT

GTENT banner

5G teknolojisinde yerlilik ve millilik konusunda büyük hedefleri ve çalışmaları olan GTENT (Global Telekom ve Entegre Teknolojiler A.Ş) telekom firması, Türkiye’de 5G hizmeti için büyük projelere imza atıyor.

GTENT, ülkemizde ve dünyada uzun yıllardır telekomünikasyon teknolojileri üzerine hizmet gösteren 10 önemli firmanın bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Bu nedenle sektörde çeşitli birikimlere sahip kadrosu ve çeşitliliğiyle ülkemizin dışa bağımlılığını azaltıp globalde önemli bir pozisyona sahip olmak en önemli misyonlarındandır.

  • Anketek
  • Engitek Mühendislik
  • i2i Systems
  • LNL Technology
  • Labris
  • NanoTek
  • Netmon
  • Provera
  • Telenity
  • TTG

Yukarıda listesi yer alan haberleşme-telekomünikasyon teknolojileri alanında çeşitli teknoloji ve mühendislik firmaları, GTENT oluşumunda büyük bir rol sahibi. Yönetim kurulunda da İlyas Kayaduman, Ahmet Kurt, Faysal Başçi ve Şevket İlhan Bağören gibi alanında yetkin ve değerli isimleri barından GTENT, 5G adaptasyonu için sektörlere büyük bir destek sağlayacak. TÜBİTAK destekli “Uçtan Uça Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi” kapsamında GTENT de faaliyet göstermeye başladı.

Firma, COVID-19 nedeniyle lansmanlarını fiziksel olarak gerçekleştiremedi ancak lansman videolarını çeşitli platformlarda erişime açık hale getirdiler. Uluslararası telekomünikasyon sektöründe önemli bir isim olmayı amaçlayan ve Türkiye’yi temsil etmeye hazırlanan GTENT, lansman videosunda 5G teknolojisi yolundaki hedeflerinden ve projelerinden bahsediyor:

GTENT Ürün ve Hizmetleri

GTENT logo

GTENT 5G Temel Bant Ünitesi

5G Baz İstasyonları için kritik bir öneme sahip olan 5G Temel Bant Ünitesi (BBU), dünyada sayılı firmalar tarafından üretiliyor. GTENT BBU’su ile ultra güvenilir ve yüksek hızlı haberleşme imkanına sahip olacağız. GTENT, hedeflenen teknik özelliklerin daha da geliştirilmesiyle uluslararası pazarda önemli bir rakip olmayı planlıyor.

GTENT 5G çalışmalarının hem teknik odaklı hem de müşteri odaklı çözümler oluşturabilmesi için endüstri sektöründeki çeşitli firmayla da ortak çalışmalara sahiptir. Firma, Endüstriyel IoT (Nesnelerin İnterneti) için büyük önem arz eden 5G teknolojisi alanında verimli ürünler geliştiriyor. Bu sayede IoT ile entegre çalışacak 5G transfer ağıyla insansız araçlar, robotlar ve yapay zeka sistemlerinin birbirleriyle iletişimini güvenli ve yüksek hızlı bir kapasiteye çıkaracak. Aynı zamanda birçok cihaz için radyo erişiminin sağlanmasıyla güvenilir ve kesintisiz bir radyo erişim ağı oluşturulacak.

radyo teleskobu

GTENT 5G Çekirdek Şebeke

Çekirdek Şebeke sistemi mobil haberleşme kontrolününden sorumlu bir sistemdir. Mobil ağlara erişimi sağlayarak ve hareketliliği yöneterek kullanıcıların bu veri hizmetlerinden yüksek verimde faydalanmalarını sağlar.

GTENT, 5G Çekirdek Şebeke ile 5G teknolojisine geçmek isteyen operatörlerin tüm altyapı gereksinimlerini giderecek. Huawei, Nokia ve Ericsson gibi büyük firmaların sahip olduğu 5G Çekirdek Şebeke sistemine GTENT’in de sahip olması 5G teknolojisinde yerlilik ve millilik yolundaki hedefleri karşılayacak bir artıdır.

elektrik kuleleri

IMS&TAS

IMS (IP Multimedia Subsystem), 5G iletişim şebekesi için abonelerine ses ve multimedya hizmeti sağlayan bir sistemdir. TAS (Telephony Application Server) ise IMS ile bağlantılı şekilde çalışabilen ve abonelerine ses tabanlı ikincil hizmetleri de sunmaya yarayan bir sistemdir. Böylece IMS&TAS birlikteliği, GTENT sayesinde yine yerli imkanlarla oluşturulmuş olup daha kaliteli, düşük maliyetli, ve daha güvenli bir iletişim sağlayabilecek.

Görev-Kritik Sistemler

Mission Critical Services olarak geçen Görev-Kritik Sistemler, kamu güvenliği, deniz ve demir yollarının güvenliği gibi alanlarda kullanılan bir haberleşme sistemidir. Bu sistem afet durumlarından can ve mal kaybının en az seviyelere indirilebilmesi için kolay, hızlı ve güvenli bir iletişimi sağlamayı hedefleyen bir yapıdır. Bu tarz afet ve acil durumlarda telsizlerde ve diğer araçlarda ortaya çıkan haberleşme sıkıntılarını giderebilmek GTENT Görev-Kritik Sistemleri ile mümkün olabilecektir.

afet durumlarında iletişim

5G Sanal Telekom Element Yönetim Sistemi (EMS)

EMS, GTENT’in tüm 5G ürün ve sistemlerini bir arada ya da ayrı ayrı yürütebilecek, yönetebilecek ve anlık bilgi aktarımı sağlayabilecek bir sistem olarak tasarlanmıştır. Kısaca EMS için şebeke servislerinin yönetilmesi sistemi diyebiliriz.

Bu ürünler ve hizmetler sayesinde GTENT, Türkiye’nin 5G dönüşümü için büyük bir rol oynayacaktır. Dışa bağlılığı azaltarak yerli ve milli bir 5. nesil transfer ağı hedefleri bu çalışmalarla daha güvenli ve daha verimli bir hale getirilecek.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Nev'i şahsına münhasır bir kalite kontrol elemanı