Zoom’un Gelir Artışı Açıklandı: %169

Koronavirüs Pandemisi sebebiyle bir anda popüleritesi artan Zoom bu süreçte çok fazla sıkıntıyla uğraşmak zorunda kaldı. Güvenlik açıkları sebebiyle eleştiri oklarının hedefi olan şirket geçtiğimiz hafta içinde yeni güvenlik özelliğinin ücretli olacağını açıklaması ile birlikte kullanıcılardan büyük tepki almıştı. Zoom’un gelir artışı ve yeni piyasa değeri bu olaylardan sonra merak konusu olmuştu.

Fakat yaşanan bu olaylar Zoom’u kötüye değil aksine çok daha iyi yönde etkiledi. Zoom bugün açıkladığı ilk çeyrek kazanç raporuna göre geçtiğimiz yıllara göre %169 gelir artışına sahip oldu. Şirketin yaptığı bu açıklamadan sonra mesai sonrası işlemler sebebiyle gelir artışında %4’lük bir düşüş yaşandı.

Yapılan açıklamaya göre $328 milyon dolar gelir sağlayan şirket bunu Şubat-Nisan çeyreği gibi kısa bir sürede başardı. Geçtiğimiz yıl bu sayı $122 milyon iken bu $200 milyonluk artış Zoom tarafında bile beklenmedik etki yarattı.

Şirket son dönemde yazılımlarını ne kadar kişinin kullandığını açıklamasa da Zoom temsilcisi yaptığı açıklamada “eşi görülmemiş bir ücretsiz kullanıcı sayısına sahibiz” ifadelerini kullandı. Bu ücretsiz katılımcıların 100,000 kadarını ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin, öğretmenlerinin oluşturduğunu söyleyen temsilci ayrıca 10 elemandan fazla işçiye sahip olan yaklaşık olarak 265,400 şirketin Zoom’u kullanmakta olduğunu söyledi.

Pandemi Artışta Büyük Rol Oynuyor

Yaklaşık on yıl önce kullanıma sunulan çevrimiçi görüşme uygulaması Zoom bu senenin başında yükselişe geçti. Pandemi sebebiyle evden çıkamayan insanlar birbirleriyle görüşmek için Zoom gibi uygulamaları seçti. Şirketler ise pandemi sürecinin başlarında kullanışı, arayüzü ve işlevi sebebiyle Zoom’u tercih etti fakat çıkan güvenlik sorunları nedeniyle alternatifleri kullanmaya başladılar.

Zoom CEO’su Eric Yuan yaptığı açıklamada “Evden çalışma ve sosyal mesafe adımları Zoom üzerindeki etkiyi ve trafiği önemli derecede arttırdı” ifadelerini kullandı.

Zoom uygulaması, ZoomBoom sebebiyle New York City ve Singapur’da geçici bir süreliğine yasaklanmıştı. Fakat görünen o ki bu yasaklamalara ve kullanıcı kaybına rağmen Zoom’un gelir artışı çok fazla etkilenmedi.

Normalleşme Süreci Nasıl Etkileyecek

Zoom her ne kadar karantina günlerinde popülerleşse de çoğu ülke normalleşme dönemine girmekte. Sokağa çıkma yasaklarının bitmesi, şirketlerin evden çalışmayı bırakması ve okulların açılmasıyla birlikte insanlar video konferansa bugün ki gibi ihtiyaç duymayacak.

Bu olaylar Zoom ve diğer video konferans uygulamalarının bir anda çok fazla kullanıcı kaybetmesine neden olacak.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Özgür Doğan (Okunuşu: Özgür Do:an) : Teknoloji içerikleri yazmayı ve okumayı seven kişi, kimse, topluluk.