Zihin transferi mümkün mü? Teorik olarak evet. Vücudunuz ve beyniniz ölebilir fakat beyninizdeki dijital bilgiler bir cihaza aktarılabilir ve depolanabilir. Böylece zihniniz sabit bir diskteki, buluttaki veya USB bellekteki bir dosya gibi olacaktır. Bilincin biyolojik bir alt tabakaya ihtiyacı olmadığını da düşünürsek dönüştürülen bir bilgisayar programı aracılığıyla yaşamaya devam edebilirsiniz.
Teoride eğer zihindeki bütün bilgiler ve süreçler biyolojik bedenden ayrılırsa, artık o bedenin bireysel sınırları ve yaşam süresi de zihinden ayrılmış olur. Araştırmacı George M. Martin tarafından savunulan bu teoride ayrıca beynin içindeki bilgiler tamamen veya kısmen kopyalanabilir ve dijital bir depolama alanına veya başka bir beyne aktarılabilir. Bu da kişiye dijital ölümsüzlük getirir. Peki teoride mümkün olan bilinç ve zihin transferi pratikte ne kadar mümkün?
İçindekiler
Nectome Zihin Transferi Konusunda Çalışıyor
Nectome isimli bir Amerikan şirketi; kendini hafıza bilimini ilerletmeye adamış ve beynin fiziksel olarak hatıraları nasıl yarattığını keşfetmek için deneyler yapan bir araştırma şirketi. Şirket hafızanın fiziksel izlerini saklayabilemek için biyolojik koruma teknikleri geliştiriyor.
Nectome, geçtiğimiz yıllarda beyin için devrim niteliğinde bir mumyalama tekniği kullanarak ve ardından onu buluta yükleyerek insanlığın dijital ölümsüzlüğe ulaşması konusundaki planlarını açıkladı. Planladıkları işlem, beynin, kan akışını ve nöronal yapısını mikroskobik ayrıntılar derecesinde koruyan mumyalama kimyasalları ile birleştiren ve temelde onu donmuş bir cam haline getiren aşamaları içeriyor.
Nectome’un kurucularından Robert McIntyre konuyla ilgili: ‘’ Yaptığımız şeyi sadece dış detayları değil, iç detayları da koruyan bir mumyalama şekli olarak düşünebilirsiniz.’’ diyor.
Tabi ki düşünülen bu işlem henüz doğrulanmış değil ve bazı önemli noktaları var. Bunlardan birisi çalışmanın canlı bir beyin üzerinde yapılması gerektiği. Beyin kısa bir süre için için bile ölmüşse onarılamayacak şekilde hasar görür ve düşünülen prosedür başarılı olmaz. Fakat bu prosedüre girmek isteyen bir kişinin de sağ çıkması mümkün değil. Bu yüzden canlı bir beyne bu işlemi uygulamak sadece ötenaziye izin veren eyaletlerde mümkün olacağı anlamına geliyor.
Fakat bu belirsizlikler ve kilit noktalar insanların projeye yatırım yapmasına engel olmadı. Nectome planını açıkladıktan sonra onlarca kişi depozito ödeyerek sıraya girdi bile. Şirket 1 milyon dolardan fazla fon topladı ve Beyin Koruma Vakfı tarafından da ödüle layık görüldü.
2045 Yılında Dijital Ölümsüzlük
Sadece Nectome değil başka şirketler de zihinlerimizi dijital bir ortama yüklemek üzerine çalışıyor. Rus bir milyarder, 2045 Girişimi isimli bir proje ile 2045 senesine gelindiğinde insanlığa, kişiliğin ve zihnin yeni bir vücuda aktarılmasıyla, ölümsüzlüğü getireceğini duyurdu. Proje, dört aşamadan oluşuyor ve şu an ikinci aşamasında.
Salyangozlarda Zihin Transferi
Araştırmacı bir ekip, RNA transferi sayesinde bir salyangozdan diğerine hatıraları nakletmeyi başardı. Verilen şok sonucu savunma reaksiyonu gösteren bir salyangozdan alınan RNA, başka bir salyangoza aktarıldı ve sonrasında o salyangozun da aynı reaksiyonları verdiği gözlemlendi.
Salyangozların merkezi sinir sisteminde yaklaşık 20.000 nöron bulunuyor ve bu sayı insanlarda 100 milyar civarında. Fakat buna rağmen araştırmacılar, deniz salyangozlarının hücrelerinin ve moleküler işlemlerinin insanlarınkine benzer olduğunu söylüyor. Ekip, insanda zihin transferi için araştırmalara devam ediyor.
Yani Zihin Transferi İlerleyen Yıllarda Gerçekleşecek mi?
Teoride, bütün kanıtlar zihin transferinin son derece zor fakat mümkün olduğunu söylüyor. Araştırmacıların şu andaki varsayımı tüm beyin aktivitesinin hesaplanabilir olması. Eğer beyin bir bilgisayar gibi çalışıyorsa, beyin ayrıntılı bir şekilde tarandıktan sonra bütün aktiviteler haritalandırılabilir. Ve insan beyninin kapsamlı bir haritasının çıkarılması kişinin zihninin yeniden yaratılmasını mümkün kılabilir. Fakat bu işlem tabi ki kolay değil. Nörobilimci Dr. Ken Hayworth konuyla ilgili: ‘’ Perspektife koymak gerekirse bütün bir sinek beyninin tam haritasını çıkarmak bile 1-2 yıl sürecektir. Bugün sahip olduğumuz teknolojiyle insan beynini haritalandırmak zaman olarak oldukça uzakta diyebiliriz.’’
Büyüleyici bir kavram olan zihin transferi, teoride mümkün olsa da mevcut tıp teknolojisi ile şu anda mümkün değil. Fakat bu konu üzerine çalışmalar sürüyor ve bu çalışmalar sayesinde nihai sonuca ulaşılamasa bile beynin ve bilincin keşfedilmemiş noktalarına ulaşılabilir.