Zapier Nedir?

Zapier nedir? İş dünyası, teknolojisinin gelişmesiyle oldukça farklı bir seviyeye ulaştı. Yazılımların ve benzeri hizmetlerin sunduğu kolaylıklar ile pek çok iş daha kolay halledilir hale geldi. Bu yazılımlardan birisi ise Zapier olarak karşımıza çıkıyor. Peki Zapier nedir?

Bu içeriğimizde birbirinden farklı uygulamalar ile ortak çalışan bir otomasyon aracı olan Zapier hakkında detaylı bilgileri derledik! Zapier nedir ve ne işe yarar sorusunun yanı sıra başlangıç için ufak bir rehber de içeriğimizde yer alıyor. Ayrıca diğer uygulamalar ile nasıl çalıştığı ve fiyatı konusunda da bilgiler vermeyi ihmal etmedik. Şimdi lafı uzatmadan Zapier nedir sorusu ile içeriğimize başlayalım.

Zapier Nedir?

Zapier, iş akışınız için kullandığınız uygulamaları ve hizmetleri birbirine bağlamayı mümkün kılan bir çevrimiçi otomasyon platformudur. Bunun yanında Zapier şirketi kendisini “binlerce web uygulamasını bir arada tutan yapıştırıcı” olarak tanımlamaktadır.

Zapier, Wade Foster, Bryan Helmig ve Mike Knoop tarafından ilk olarak 1 Ağustos 2012 tarihinde kullanıcıların karşısına çıkmıştır. Missouri eyaletinin Columbia bölgesinde ortaya çıkan Zapier daha sonrasında 1.3 milyon dolarlık bir yatırım almıştır. 2014 yılında şirket kar etmeye başlamış, 2021 yılında ise 5 milyar dolar değerlemeye ulaşmıştır.

Şirketin kurulduğu günden beri tamamen uzaktan faaliyet gösterdiği ifade edilmektedir. Günümüzde ise 40’a yakın ülkede yaklaşık olarak 500 çalışanı bulunmaktadır. 2021 yılında şirketin Makerpad isimli bir hizmeti satın aldığı da ifade edilmektedir. Makerpad de aynı Zapier gibi no-code prensibi ile çalışmaktadır.

Günümüz itibariyle Zapier, 5.200’ü aşkın uygulamaya destek sağlamaktadır. Web API’ları arasında bir “tercüman” görevi de gördüğü ifade edilen yazılım, kullanıcılarına önemli ölçüde zaman kazandırmaktadır. Otomasyon konusunda sonsuz olanak sağlayan Zapier ile Instagram, Slack ya da Google Sheets gibi popüler uygulamalar bile kullanılabilmektedir.

Zapier servisi farklı ücretlendirme politikalarıyla çalışmaktadır. Dileyen kullanıcılar sınırlı kaynaklar ile ücretsiz bir şekilde Zapier kullanabilir. Ancak ücretli sürümlerde farklı avantajlar kullanıcılara sunulmaktadır. Bunların arasında daha fazla zap imkanı, daha az güncelleme süresi ve canlı destek gibi imkanlar bulunmaktadır.

Ayrıca Zapier bazı uygulamaları “premium uygulamalar” sınıfına yerleştirmektedir. Bu uygulamaları ise belirli paketler dahilinde kullanabildiğinizi belirtelim. Maalesef ücretsiz sürümde herhangi bir premium uygulama desteği yer almamaktadır. Kaldı ki birçok premium uygulama daha çok profesyonel iş hayatıyla ilgilidir.

Zapier hizmetini kısaca bu şekilde açıklamak mümkündür. Peki Zapier ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Asıl önemli olan soruların bunlar olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle Zapier ne işe yarar sorusunun yanıtına da göz atmakta fayda var.

wade-foster-bryan-helmig-mike-knoop
Zapier kurucu ortakları Mike Knoop, Bryan Helmig ve Wade Foster (soldan sağa)

Zapier Ne İşe Yarar?

Daha önce de belirttiğimiz gibi Zapier, bir uygulama ile diğer uygulama arasında otomasyon oluşturmayı sağlayan bir hizmettir. Temel anlamda bu şekilde ifade edebileceğimiz Zapier, 5.200’ü aşkın uygulama arasında otomasyon yapmaya olanak sağlar. Bir başka ifadeyle uygulamalar arasında iletişim kurar ve kullanıcıya kolaylık sağlar.

Bir işi gerçekleştirmek her zaman pek kısa sürmeyebilir. Özellikle bu iş sürekli gerçekleştirilmesi gereken bir görev ise bir noktadan sonra sıkıcı hale gelebilir. Tam da bu nedenle kimi uygulamalar kullanıcıları için otomasyon seçenekleri sunmaktadır.

Bunun en iyi örneği olarak “hatırlatıcı ve liste oluşturucu” uygulamaları göstermek mümkündür. Örneğin haftalık bir listede sürekli tekrarlayan görevlerin olduğunu ele alalım. Bu listeyi her hafta yeniden oluşturmak yerine uygulama listeyi bir sonraki haftaya yeniden hazırlar.

Zapier ise bunun çok daha ötesinde otomasyon görevleri için kullanılmaktadır. IFTTT yani “If This Then That” (eğer bu olursa bunu yap) mantığıyla çalışan Zapier’in avantajı uygulamalar arasında çalışmaya olanak tanımasıdır. Yani yalnızca bir uygulama değil birden çok uygulamada Zapier kullanmak mümkündür.

Daha önce de aktardığımız gibi Zapier binlerce uygulama ile uyumlu bir şekilde çalışmaktadır. Bu uygulamalara komut vermeyi sağlayan “zap” isimli komut zincirleri ile Zapier kullanmak mümkündür. Bir zap içerisinde farklı uygulamalara ve servislere ait komutlar barındırabilir.

Zapier, kullanıcılarına bazı sık kullanılan zap’leri de sunmaktadır. Böylece ihtiyacınız olan komutları hiç zorlanmadan temin edebilirsiniz. Bunun yanında Zapier içerisinde zap oluşturmak için de bir bölüm yer almaktadır. Buradan ihtiyacınız doğrultusunda dilediğiniz uygulamaları kapsayacak zap’ler oluşturabilirsiniz.

zapier-ne-ise-yarar

Daha detaylı bir örnek vermek gerekirse Zapier kullanarak Google Sheets ile Slack arasında bir iletişim kurmayı sağlayabilirsiniz. Mesela Google Sheets’te güncellenen bir dosya olduğunda Slack’e otomatik olarak mesaj atabilirsiniz.

Daha önceden bahsettiğimiz IFTTT mantığı burada devreye giriyor. Zap oluştururken bir tetikleyici ve aksiyon kullanmanız gerekiyor. Burada tetikleyiciniz Google Sheets’e eklenen yeni bir dosya, aksiyon ise Slack’e atılan mesaj oluyor. Tabii ki yapabilecekleriniz bunlarla sınırlı değil. Şimdi Zapier nasıl kullanılır başlığıyla neler yapabileceğinize göz atalım.

Zapier Nasıl Kullanılır?

Kullanıcıların merak ettiği önemli bir diğer soru ise Zapier nasıl kullanılır oluyor. Aslında Zapier nasıl kullanılır sorusunun tam bir karşılığı olmadığını belirtmek gerek. Çünkü Zapier sizin istekleriniz doğrultusunda şekillenen bir yapıya sahip. Bunun yerine nasıl zap oluşturulur ya da bir zap nasıl kullanılır gibi soruları cevaplamakta fayda var.

İlk olarak bir Zapier hesabının nasıl oluşturulacağına göz atmakta fayda var. Çünkü hesabınız olmadan Zapier kullanmak mümkün değil. Bunun için zapier.com adresini ziyaret etmelisiniz. Daha sonrasında “Get started free” butonuna ya da sağ üstte yer alan “Sign up” butonuna tıklayın. Ardından üyeliğinizi oluşturmak için gerekli bilgileri doldurun.

Zapier kullanırken yapabileceğiniz ilk eylem karşınıza çıkan hazır şablonlardan faydalanmak oluyor. Zapier sitesine giriş yaptığınızda sizi karşılayacak olan “dashboard” onlarca zap taslağı ile dolu. Bunun yanı sıra hesabınıza ilk defa giriş yaptığınızda en çok kullandığınız uygulamaları işaretlemeniz gerekiyor. Böylece Zapier sizlere o uygulamalar ile ilgili sık kullanılan zap’leri sunuyor.

Daha önce de belirttiğimiz gibi Zapier’in önemli bir diğer özelliği ise ihtiyaçlarınız doğrultusunda otomasyon oluşturmak şeklinde ifade ediliyor. Bunun için Zapier hesabınızı açtığınızda karşınıza çıkacak dashboard’dan Create Zap butonuna tıklamanız gerekiyor. Ardından bir adet tetikleyici olay seçmeniz gerekmekte. Örneğin Google Docs klasörünüze yeni bir dosya eklendiğini varsayalım. Bunu “Trigger” yani tetikleyici olay olarak seçebilirsiniz.

Böyle bir durum olduğunda gerçekleşecek aksiyonları da seçmeniz gerekmekte. Mesela bu yeni dosyayı iş arkadaşlarınıza duyurmak istiyorsunuz. Bunun için Gmail kullanabilirsiniz. Aksiyon olarak seçtiğiniz Gmail ile “E-mail gönder” seçeneğini birleştirmeniz gerekmekte. Bunun haricinde başka aksiyonlar da eklemeniz mümkün.

zapier-nasil-kullanilir

Her bir adımı gerçekleştirirken ilgili uygulamalara bağlı hesabınızı da Zapier ile eşleştirmeniz gerekmekte. Bunun için zap oluşturma sırasında hangi hesabınızı kullanacağınızı seçebilirsiniz. Zapier size hesapları eşlemek için bir kısayol sunmaktadır.

İşlem tamamlandıktan sonra zap’iniz kullanmaya hazır hale gelecektir. Daha sonrasında bu zap’i güncelleyebilir ya da kullanımdan kaldırabilirsiniz. Peki zap oluşturmak için bir sınır var mıdır? Zapier’in fiyat politikasına bir göz atalım.

Zapier Fiyatı

Sizlerle içeriğimizin önceki bölümlerinde paylaştığımız gibi Zapier farklı fiyat politikalarına sahiptir. Bunların arasında ücretsiz bir plan da bulunmaktadır. Ancak büyük çaplı organizasyonlar ve şirketler tarafından kullanabileceğiniz bir plan da Zapier’de yer almaktadır.

Zapier’in sunduğu ilk plan ücretsiz olan Free planıdır. Bu plan dahilinde herhangi bir ödeme yapmadan Zapier kullanmak mümkündür. Ayda 100 görev gerçekleştiren bu plan ile 5 Zap kullanabilirsiniz. Otomasyonların güncellenme ve kontrol sıklığı ise 15 dakika olarak ifade edilmektedir.

İkinci plan ise Starter olarak belirtilmektedir. Bu planda ayda 750 ya da 1.500 görev gerçekleştirmek mümkün. Ayrıca 20 Zap da kullanıcıya sunuluyor. Üstelik 3 adede kadar Premium uygulamalardan da yararlanabilirsiniz. Buna ek olarak kolay kullanım için filtreler de bu planda bulunmaktadır. Aylık 20 dolar ile 40 dolar arasında değişen bir fiyata sahiptir.

Üçüncü plan ise Professional olarak belirtilmektedir. Görev sayısı 2.000, zap sayısı ise sınırsız olarak ifade edilmektedir. Güncelleme sıklığı ise bu planda 2 dakikaya kadar düşmektedir. Ayrıca Premium uygulamalar dahil tüm uygulamalara bu planda erişebilirsiniz. Bu planın fiyatı ise aylık 50 dolardan başlamaktadır.

Bahsedeceğimiz son iki plan ise büyük ekipler için uygun olarak belirtilmektedir. Team planında ayda en az 50.000 görev gerçekleştirmek mümkündür. Ayrıca sınırsız Zap imkanı da sunulmaktadır. Güncelleme sıklığı ise 1 dakika olarak belirtilmektedir. Daha önceki tüm planların avantajlarına ek olarak daha iyi destek, ortak kullanım alanı ve uygulama bağlantıları da bu planda sunulmaktadır. Bu planın fiyatı ise aylık 400 dolardan başlamaktadır.

Son plan ise Company olarak ifade edilmektedir. Ayda 100.000 veya daha çok görev yapma imkanı sunan planda sınırsız Zap ve bir dakikalık güncelleme aralıkları yer almaktadır. Daha önceki tüm avantajlara ek olarak canlı sohbet desteği ve yönetici kontrolü gibi avantajlar bu planda sunulmaktadır. Bu planın fiyatı ise ayda 800 dolardan başlamaktadır. Eğer 2 milyon görev paketini tercih ederseniz ise ayda 5.000 dolara kadar yükseldiğini belirtelim.

Zapier ve Diğer Uygulamalar

İçeriğimizde sık sık bahsettiğimiz gibi Zapier pek çok uygulamaya destek sağlamaktadır. Üstelik bu uygulamalar arasında günlük hayatta ve iş hayatında sıklıkla tercih edilen uygulamalar da yer almaktadır. Ayrıca Zapier’in Premium uygulamalar dediği bir uygulama sınıfı da bulunmaktadır.

En popüler 10 uygulama içerisinde yer alan uygulamalar arasında Google Sheets, Gmail, Google Calendar ve Mailchimp gibi servisler mevcuttur. Ayrıca Twitter, Discord, YouTube, Trello ve Notion gibi uygulamalar ile de Zapier kullanmak mümkündür.

Peki Premium Zapier uygulamaları nelerdir? Zapier’in 5.200’ü aşkın uygulamalık geniş kataloğunda yalnızca 64 uygulama Premium olarak sınıflandırılmaktadır. Bu uygulamalar ise çoğunlukla iş hayatında kullanılan uygulamalar olarak belirtilmektedir. Örneğin Shopify uygulamasını kullanmak için Premium sınıfını içeren bir plana sahip olmalısınız.

En popüler Premium uygulamalar arasında ise Webhooks by Zapier, Facebook Lead Ads, Salesforce, Shopify, QuickBooks Online ve Google Ads gibi servisler yer almaktadır. Bir başka deyişle iş hayatınızı kolaylaştırmak için kullanacağınız bazı uygulamalar Zapier tarafından Premium seviyesine yerleştirilmiştir.

Zapier Nedir: Genel Değerlendirme

Bu içeriğimizde Zapier nedir sorusunun yanıtını sizler için detaylı bir şekilde açıklamaya çalıştık. Ayrıca Zapier ne işe yarar ve nasıl kullanılır gibi soruların yanıtlarını da verdik. Eğer günlük hayatınızı kolaylaştırmak için Zapier kullanacaksanız ücretsiz plan bile sizin için yeterli olabilir. Ancak daha profesyonel bir amaç ile kullanacaksanız diğer planlara göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Zapier nedir içeriğimiz burada sona eriyor. Zapier hizmetiyle ilgili sorularınız ve düşünceleriniz için aşağıda yer alan yorumlar bölümünü kullanabilirsiniz. İçeriğimizle ilgili görüşlerinizi de yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın!

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojiye yoğun bir ilgi duyan Mert, 10 yılı aşkın süredir teknolojik gelişmeleri ve haberleri yakından takip etmektedir. Özellikle oyunlara ve teknolojik cihazlara oldukça meraklıdır.