Yeni televizyon teknolojileri her türlü kullanıcıya yeni ve farklı imkanlar sunuyor. Televizyon bu belirsiz zamanlarda konsol aracılığıyla oyun oynamak veya dizi, film izlemek açısından iyi bir kaçış aracı oluyor. Bu yüzden her ne kadar bazılarımızın televizyon ile arası pek olmasa da bu dönemlerde ister istemez haşır neşir olmak zorunda kaldık. Yapımcılar, salgın yüzünden güncel projelere devam edemediği için eski yapımları izledik veya oynamak isteyip de zaman bulamadığımız oyunları oynadık.
Ancak teknolojik imkanlar ilerlemeye devam ettiği için televizyonda farklı deneyimler elde edebilme imkanımız artıyor. Siyah beyaz küçük ekranlı televizyonlardan artık yeni geliştirilen teknolojilerle insanları, ekranda görüntüledikleri görüntüyü geliştiren ve senaryoyu güçlendiren sürükleyici bir deneyim bekliyor. Bu yazımızda televizyonların geleceğinin nasıl değişeceğini incelemek ve bir sonraki televizyonunuzda olmasını isteyeceğiniz özellikleri size göstermek için yeni televizyon teknolojileri konusunu ele alacağız.
İçindekiler
HDMI 2.1
HDMI ( Yüksek Çözünürlüklü Multimedya Arayüzü), küçük bir kabloyla yüksek çözünürlüklü görüntüler sunar ve adeta bir kurtarıcıdır. Çünkü bizi televizyonun arka kısmına bağladığımız kaba ve hantal görünümlü SCART bağlantı kablolarından kurtarmıştır. Yıllar içinde gelişen televizyon teknolojisine ayak uydurmak için HDMI kablolarına 2.1 güncellemesi getirildi. Yeni HDMI 2.1 , saniyede 60 karede 8K ve saniyede 120 karede 4K çözünürlüklü içeriğe imkan sağlayabilecek. HDMI 2.1, hızlı yenileme hızlarının yanı sıra HDMI 2.1’in değişken yenileme hızları, dinamik HDR ve hızlı medya değiştirme desteği de sunuyor. Film, dizi fanatikleri ve oyunseverleri oldukça heyecanlandıran bu yenilikler aynı zamanda AV endüstrisi üzerinde de büyük bir etkiye sahip olacak.
Nvidia G-Sync on LG TVs
Bu yeni teknoloji özellikle televizyonda oyun oynayanlar için geliştirilmiş diyebiliriz. LG, Nvidia’nın G-Sync teknolojisini CES 2020’de tanıttığını açıkladığında, hedeflediği kullanıcı tabanı nedeniyle biraz belirsiz bir tablo çiziyordu. Bununla beraber tanıtımlarına göre yeni teknolojileri, pürüzsüz ve takılmasız bir değişken yenileme hızı vadediyordu. Nvidia G-Sync, televizyonun yenileme hızını cihazınızın veya oyununuzun kare hızıyla senkronize ederek çalışır ancak çalışması için bir Nvidia GPU’ya ihtiyacınız olacaktır. Bu teknoloji sayesinde uyumlu bir LG marka televizyona taktığınız takdirde 120 Hz’ye kadar yenileme hızı elde edebiliyorsunuz.
3- Dolby Vision IQ
Bazı televizyon yapımlarını televizyonunuzda izlerken karanlık ve loş görseller içeren sahneler geldiğinde görüntülerin netliği bozulabiliyor. Dolby Vision IQ bu sorunla baş edebilmeniz için geliştirilen bir teknolojidir. CES 2020’de piyasaya sürüldüğünde, Dolby Vision IQ “HDR Ötesinde” olarak tanımlandı. HDR ( Yüksek Dinamikli Aralık) uzun zamanlı genişletilmiş kontrast ve renk imkanının kapısını araladı. Bu da yönetmenlerin ve senaristlerin daha koyu renk yoğunluklu içerikler üretebilmesine yol açtı. Ne yazık ki her televizyon, görüntülerdeki ayrıntıları net bir şekilde ortaya çıkaramaz; özellikle de iyi aydınlatılmış bir oturma odasında izlendiğinde. Dolby Vision IQ, kusursuz bir görüntü sunmak için Dolby Vision’ın dinamik meta verilerini ve TV’nizdeki ışık sensörlerini kullanarak izlediğiniz odanın parlaklığına ayarlayarak bu sorunu çözer. Şimdiye kadar içlerinde LG ve Panasonic’in 2020 OLED serisinin de dahil olduğu 2020 televizyonlarının Dolby Vision IQ ile uyumlu olduğu duyuruldu.
Filmmaker Mode
Yapımcılar zamanlarını, paralarını ve bütün çabalarını ortaya koyarak farklı görüntü deneyimleri sunmak için filmler çıkarırlar fakat bazen bunca emek, kalitesiz işlemcili bir televizyon tarafından mahvolabilir. ‘’Soap Opera Effect’’ denilen aşırı hareket yumuşatma, yapımcıların oldukça sinirini bozuyor. Çünkü bu TV’nizin 60Hz ekranda 24Hz film içeriği görüntülemek için uğraşması nedeniyle, çerçevelerin değişen miktarlarda birden çok kez gösterilmesi anlamına geliyor. Hareket teknolojileri bu problemle başa çıkmak için yapay olarak ek kareler ekleyecek. Bu sayede filmler, diziler ve spor müsabakaları pürüzsüz olarak izlenebilecek fakat görüntü kalitesinde düşmeler yaratabilir. Bu problem de Filmmaker modu ile çözüme kavuşturulabiliyor. Filmmaker modu etkinleştirildikten sonra herhangi bir hareket yumuşatmayı etkisiz kılar. Böylece film yapımcılarının amaçladığı görüntü kalitesine ve deneyimine ulaşabilirsiniz.
Samsung Tap View
Televizyonunuza telefonunuzdan görüntü paylaşmak Samsung Tap View ile diğer yöntemlere göre daha kolay. Fakat bunun sadece Tap View’i destekleyen televizyonlarda çalıştığını belirtmekte fayda var. Android veya iOS telefonunuza programı indirdikten sonra televizyonunuzdaki NFC alıcısının bağlanabileceği NFC modunu etkin hale getirir. Tap View’i Chromecast, Miracast gibi diğer muadillerinden farklı kılan ise bu NFC’ye olan bağımlılıktır. Ayrıca telefonunuzu veya tabletinizi NFC alıcısına yakın tuttuğunuzda Tap View bilgileri okur ve Netflix, YouTube veya kitaplığınızdan herhangi bir içeriği göstermeye başlar.
Bu yazımızda sizlere farklı yeniliklerle yeni deneyimler sunan televizyon teknolojilerini listeledik. Her biri birbirinden farklı özellikler ve artılar sunan bu yeni teknolojiler her türden kullanıcıya hitap ediyor. Ayrıca bu yeni televizyon teknolojileri, film ve dizi sektöründe de yeni tekniklerin ve yöntemlerin önünü açacak nitelikteler.