Yapay Zeka Stres Seviyesini Ölçebilir mi?

Yapay zeka stres seviyesini ölçebilir mi? Yoğun stres, günümüzün en yaygın rahatsızlıklarından birisidir. Geçtiğimiz yıllarda İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, nüfusun yaklaşık %74’ü kendisini çok stresli hissettiğini ve bununla baş edemediğini söylüyor.

Daha kötü olan şey ise, katılımcıların %16’sı stres yüzünden kendine çoktan fiziksel zarar vermiş durumda. Ayrıca stres sorunu, başka birçok sağlık sorununa da yol açıyor.

Yapay zeka sektörü de stresi tespit etmek için harekete geçiyor. Stres teşhisi için bilgisayar destekli potansiyel yapay zeka sistemlerine güvenmenin daha objektif ve tutarlı bir teşhis ve tedavi süreci yaratacağı düşünülüyor. 

Stres Ölçümünde Bilimsel Gelişmeler

Teknoloji ve Stres
Teknoloji ve Stres

Günümüzde stres konusundaki teşhis ve kararlar, büyük ölçüde sağlık sektörü çalışanlarının ne kadar deneyimli olduğuna kalıyor. Fakat, yapay zeka da stres konusuna çözüm getirmek için kollarını sıvamış durumda. Öyleyse yapay zeka stres seviyesini ölçebilir mi?

Stres teşhisi ve tedavisi üzerinde onlarca yıldır çalışılıyor. Ancak, son zamanlarda yapılan araştırmalar, stresin beyin temelli noktalarını daha iyi anlamak için sinir bilim araçlarını kullanmaya başladı.

Stresin altında yatan mekanizmaları daha derinlemesine anlamaya yaklaştığımızı gösteren bir dizi çalışma yapıldı. Stresi anlama konusunda da birçok yapay zeka destekli teknoloji geliştirildi. Gelin birlikte “yapay zeka stres seviyesini ölçebilir mi” sorusunun cevabına bakalım.

Yamagata’dan Stres Ölçüm Cihazı

Geliştirilen Stres Ölçüm Cihazı
Geliştirilen Stres Ölçüm Cihazı

Yamagata Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, parmak uçlarını, ses tonunu ve yüz ifadelerini analiz ederek insanlardaki stres düzeyini değerlendirebilen bir teknoloji geliştirdiler.

Yapay zekaya dayanan bu sistem, Yamagata Üniversitesi araştırmacılarından Michio Yokoyama, Tomochika Harada ve merkezi Silikon Vadisi’nde bulunan Yume Cloud Japan şirketi tarafından geliştirildi.

Araştırmacılar, kurdukları bilgisayar sistemi ile kanın ne kadar hızlı pompalandığını belirlemek için öncelikle nabız ölçüyorlar. Aynı zamanda, kişinin sesini ve yüz ifadelerini yakalamak için akıllı bir mikrofon ve kameraya güveniyorlar.

Proje yetkilileri, yapay zeka yazılımının daha sonra değişikliklerin sonuçlarını analiz ettiğini ve stres seviyesini belgelediğini söylüyor. Sonrasında, hastalar isterlerse sonuçları bir akıl sağlığı danışmanıyla çevrim içi tartışmalar için temel olarak kullanabiliyor.

Ekip, Covid-19 krizinin yüz yüze etkileşimleri azaltmasının patronların çalışanlarının stres seviyesini tespit etmesini zorlaştırdığını söylüyor. ‘’Amacımız; çalışanların stres seviyelerini azaltmaya yardımcı olmak için daha verimli bir akıl sağlığı hizmetini teşvik etmek.’’

Ekip, hizmetin 2023 senesinde yaklaşık 180.000 kişi tarafından kullanılmasını hedefliyor. Yani yapay zeka stres seviyesini ölçebilir mi? Yeni gelişmeler sayesinde artık evet!

TensiStrength

Bill Gates
Bill Gates

Wolverhampton Üniversitesi’nde profesör olan Mike Thelwall, TensiStrength adında teknolojik bir araç geliştirdi. Bu cihaz, basitçe anlatacak olursak, kişi tarafından oluşturulmuş kısa metinleri stres seviyesini tespit etmek için inceliyor.

Başlangıçta sadece İngilizce sosyal ağ metinleri için geliştirilmiş olan teknoloji artık diğer diller için de kullanılabiliyor. Stres seviyelerini ölçmek için kullanılan ölçek ise -1’den (stres yok) -5’e (aşırı stres) doğru sıralanıyor.

Bu araç son zamanlarda hepimizin bildiği bir milyarder üzerinde denendi: Bill Gates. Şirket, iş liderlerinin son Tweetlerinde neyi vurguladıklarına bakarak stres seviyelerine göre bir sıralama yaptı.

TensiStrength sayesinde; stres, hayal kırıklığı, kaygı, öfke ve olumsuzluk ile ilgili kelimeler sınıflandırıldı. Ve sonrasında bu kelimelere göre -1’den -5’e doğru giden bir ölçeklendirme yapıldı. Çalışmanın bulgularına göre Bill Gates, Tweetlerinin kategorize edilmesinin ardından stres listesinin başında yer aldı.

Uzmanlar, geliştirdikleri teknolojiyi en stresli yerleri tespit etmek için de kullandı. Öncelikle Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’den atılan yaklaşık 2,5 milyon Tweet’i analiz ettiler. Analiz sırasında araştırmacılar en çok ‘’korona’’, ‘’salgın’’, ‘’izolasyon’’, gibi kelimeleri baz aldı.

Araştırmanın sonucuna göre ABD eyaletlerinde en yüksek strese sahip yer %40.1 ile Wyoming oldu. Delaware ve Mississippi de onun arkasından geldi.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojik mitleri araştırmayı ve ürün incelemeleri yapmayı çok seven, sanatsever, meraklı bir endüstri ürünleri tasarımı öğrencisi.