Şirketlerin Yapay Zeka Kullanması İçin Gerekli 5 Neden

Bugünlerde birçok şirket, geniş kapsamlı ve beklenmedik bir krizle karşı karşıyadır. Girişimciler, start-up’larını rekabet içinde tutmak için planlarını ve önceliklerini değiştirmek zorunda kaldı. Artık şirketlerin, daha verimli çalışmasını sağlamak için mevcut süreçleri iyileştiren güçlü ve kararlı eylemlere her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. Ama bu başarılabilir mi? Yapay zekaya güvenilmesi durumunda, bu başarılabilir bir şeydir. McKinsey Global Institute raporuna göre, yapay zeka teknolojisinin 2019 yılında standart iş süreçlerinde kullanımı %25 arttı. Ve rapor, yapay zekanın en azından önümüzdeki on yıl boyunca yıllık gayri safi yurt içi hasılata nasıl %1.2 ek katkıda bulunabileceğini de gösteriyor. Bu yazımızda, şirketlerin yapay zeka kullanması için gerekli 5 neden nedir konusunu ele alacağız.

Çalışan Üretkenliğini ve İş Memnuniyetini Artırmak

caliskan-uretkenligi

Şirketlerin yapay zeka kullanması için gerekli ilk neden, çalışanları tekrar eden işlerden kurtarmasıdır. Mesleki gelişime ve yeni beceriler öğrenilmesine katkı sağlamayan faaliyetleri ortadan kaldırabilir. Örneğin, müşteri sorgularını ele alalım. Müşteri sorgularının büyük çoğunluğu genellikle aynı şeyle ilgilidir, bu nedenle birçok şirket bu süreci otomatikleştirmeye karar vermiştir. Artık, otomatik sohbet robotları sayesinde müşteriler daha hızlı yanıt alırken çalışanlar ise daha önemli işlere odaklanabilmektedir.

Microsoft “AI & Skills” anketine göre şirketler, yapay zekayı çalışanların beceri gelişimiyle birleştirerek yapay zeka kullanmanın ticari faydalarını kabul ediyor.

Pazarlama Performansını İyileştirmek

pazarlama-performansı

2018 yılındaki “The State of Artificial Intelligence in B2B Marketing” raporuna göre, pazarlamacıların% 60’ı yapay zekanın daha iyi veri stratejileri sağladığına inanıyor. Gerçekten, yapay zekanın pazarlama performansı üzerinde benzeri görülmemiş bir etkisi oldu. Yapay zeka kısaca şunları yapabilir:

  • NLP tekniklerini kullanarak SEO odaklı anahtar kelimelerin bir listesini oluşturur.
  • Daha alakalı ve ilgi çekici içerikler oluşturur.
  • Verilere göre performansı optimize eder.
  • Tüketici davranışlarına ilişkin verileri analiz eder.

Zamandan ve Paradan Tasarruf Etmek

Hem zamandan hem de paradan tasarruf etmek istiyorsanız, yapay zeka uzun süren ve tekrarlayan görevleri otomatikleştirmeye yardımcı olabilir. Örnek olarak Taxando için DLabs.AI tarafından oluşturulan çözümü ele alalım:
Taxando’nun vergi beyannamesi oluşturmak için gereken süreyi azaltacak bir yola ihtiyacı vardı. Makine öğrenimi ve sinir ağları kullanarak, DLabs.AI, görev için harcanan zamanı beş dakikadan birkaç saniyeye indiren bir araç oluşturdu.
Dahası, eskiden otuz dakika süren uçtan uca vergi beyannamesi verme süreci (vergi kartı OCR’sinden veri alma ve ayrıntıları IRS’ye gönderme dahil) artık sadece otuz saniye sürüyor.

“İnsan Hatasını” Önlemek

Açık olmak gerekirse, yapay zeka asla tamamen hatasız olamaz. Bununla birlikte, algoritmalara ne kadar çok veri sağlanırsa ve ne kadar iyi teknolojiler kullanılırsa yapay zeka tabanlı araçlarımız o kadar iyi performans gösterebilir. Bu, insanlardan aynı etkinlikleri yapmalarını istediğimiz durumlardan daha doğru sonuçlarla karşılaşılması ve görevlerin daha hızlı yürütülmesi anlamına gelir. Ve çoğu durumda, doğruluk %100’e yakındır. Google’ın Lenf Düğümü Asistanı mükemmel bir örnektir: Metastatik meme kanserini tespit etmede %99 doğruluk elde etti. Yapay zeka hatalara insanlardan daha az duyarlıdır çünkü yorgunluk ve dikkat dağılması gibi insan özelliklerinden muzdarip değildir. Günün saati ne olursa olsun, duygulardan, fikirlerden ve önyargılardan kaçınarak etkili bir şekilde çalışır, her zaman objektif kararlar alır.

Son Kullanıcı Deneyimini Geliştirmek

Yapay zeka, sofistike araç seti, müşteri ve kullanıcı davranışını analiz etme yeteneği sayesinde servislerin insan deneyimlerini de iyileştirebilir. Aslında, tüketicilerin yaklaşık %38’i yapay zekanın müşteri hizmetlerini iyileştireceği konusunda hemfikirdir.

İlk olarak, kullanıcılar doğrudan web sitelerine yerleştirilmiş sohbetler aracılığıyla yardım isteyebilir. Ayrıca, şirketler tüketici davranışlarını gerçek zamanlı olarak tahmin etmek için kullanıcı davranışlarını analiz edebilir ve insanların hoşlanmadığı şeyleri öğrenebilirler.
Bunu yapmak, şirketlerin araçlarını ve hizmetlerini mevcut ve gelecekteki müşteri ihtiyaçlarına ya da beklentilerine göre uyarlanmasına olanak tanır.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 3.sınıf öğrencisi.