Yapay Zeka ile Çevre Kirliliği Önlenecek

Günlük hayatta karşımıza çıkan problemleri çözmek adına kullandığımız en büyük silahlardan birisi de yapay zeka. Engelliler için çözümler, iş hayatımızı kolaylaştıracak sistemler vb. bir çok konuda bize yardım eli uzatan yapay zeka ile bu sefer de çevre kirliliği için çözümler arandı. Tamamen gönüllülük esası çalışmaya dayalı olan Omdena ekibi bu konuda bir yapay zeka modeli geliştirdi.

Omdena Nedir?

Omdena, “İyilik için yapay zeka” felsefesi ile yola çıkmış, birbirinden farklı pek çok soruna yapay zeka ile çözümler üreten bir topluluk. Tamamen gönüllülük esaslı olan projelere Dünya’nın her yerinden birçok farklı insan katılabilmekte.

Ana amaçları, günümüzün en ciddi sorunlarına çözümler bulmak olan Omdena topluluğu, bu projeyi 52 kişiden oluşan bir ekiple tamamladı.

Yapay Zeka ile Çevre Kirliliği Nasıl Önlenecek?

TrashOut Projesi ve Uygulaması

Proje çevreci bir mobil uygulama olan TrashOut sponsorluğunda gerçekleşti. TrashOut, çevrenizde, mahallenizde ya da bulunduğunuz şehrin herhangi bir yerinde çöp kutuları dışında oluşan çöp yığınlarının fotoğraflarını çekip bildirdiğiniz bir uygulama. Dünya’nın her yerinde kullanılan uygulama, proje için ekibe veri desteği de sağladı.

Omdena ekibi bu projeyi üç alt görev altında izledi:

  • Potansiyel Yasadışı Çöp Yığınlarının Tespiti: Daha önceki çöp yığınlarından yola çıkarak, bölgedeki nüfus yoğunluğu, anayol yakınlığı, mekanlar gibi parametreler kullanarak ilerleyen zamanlarda çöp yığını olabilecek konumları tespit etmek. Ekip bunun için SEDAC, World Bank, Trashout veri setlerini kullandı.
  • Ürünlerin Geri Dönüştürülebilir Olup Olmadığını Sınıflandırma: Bu alt projede ise ekip TrashOut uygulamasına yapacağı ek özellik ile kullanıcılara ürünleri okutabilmeyi hedefledi. Bu sayede sistemde tanınan ürünün ilk olarak geri dönüştürülebilir olup olmadığı tespit edilecek. Ardından model ürünün plastik, cam vb. geri dönüşüm kutusuna atılması gerektiğini söyleyecek.
  • Veritabanını Güncel Tutma: Son olarak bu alt görevde ise, proje topluluğu, ilgili tüm taraflara hizmet etmek ve temizlemeleri daha verimli hale getirmek için veritabanının nasıl güncel tutulacağını önermeye yardımcı olacak.

2 ay süren sıkı çalışma sürecinin ardından ekip görevleri başarıyla tamamladı ve gerekli modelleri geliştirdi. Projenin ilerleme süreci ve sonuçlar bu Medium yazısında toplandı.

Eğer siz de Omdena projelerinde gönüllü olarak çalışmak, projeler hakkında detaylı bilgiler almak istiyorsanız Omdena’nın web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Temiz Enerji Tepkileri Yapay Zeka ile Analiz Edildi

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Özgür Doğan (Okunuşu: Özgür Do:an) : Teknoloji içerikleri yazmayı ve okumayı seven kişi, kimse, topluluk.