Hayatımızda birçok konuda bizlere yardımcı olan yapay zekanın en fazla etki ettiği alanlardan birisi de sağlık sektörü. Yapılacak müdahaleler için öneri sistemleri oluşturması, hastanın sağlık durumu ve hastalıkların erken teşhisi gibi konularda yapay zeka çok güçlü bir araç olarak kullanılmakta. Bu konuda yeni yapılan araştırmalar da her geçen gün meyvesini veriyor. Son yapılan çalışmalar sonucunda geliştirilen yapay zeka modeli, ağız kanserinin teşhisinde doktorlara yardımcı oluyor.
Sheffield Üniversitesi ve Cancer Research UK tarafından yürütülen bu çalışma, patologlara yardımcı olmak ve ağız kanseri gibi ciddi bir hastalığa erken aşamada teşhis koymak adına makine öğrenmesi kullanmakta.
Ağız, dil, bademcik ve orofaringeal kanser gibi ağız kanseri teşhisi koyulan hastaların sayısı son 10 yılda ciddi bir şekilde büyüyerek %60’lık bir artış gösterdi. Vaka sayılarında gerçekleşen bu artış çalışma ekibinin motivasyonu oldu. Yapılan çalışmalar, tütün ve alkol tüketiminin, virüslerin ve yaşlılığın yanı sıra yeterince meyve ve sebze yememenin de hastalığa yakalanma riskini artırdığını gözler önüne serdi. Ağız kanseri genel olarak geç teşhisi konulan bir kanser türü olduğundan hastaların hayatta kalma oranı maalesef ki çok düşük seviyelerde.
Farklı Kriterler Göz Önüne Alınıyor
Araştırma ekibi, vakaları etiketlemek için hastaların statüsüne göre skorlar çıkardı. Bu skorlar çıkartılırken ekip 15 farklı kriteri göz önünde bulundurdu. Geliştirilen yapay zeka modeli Oral Epitel Dispalizi (OED) olarak bilinen kanser öncesi değişiklerinin olasılığını bu skorlara göre tahmin edip ağız kanserinin teşhisinde yardımcı oluyor. Tahmine göre doktorlar tedaviye başlanıp başlanılmaması konusunda ya da nasıl bir tedavi süreci izleneceği konusunda kararlar verebiliyor.
Çıkan sonuçlar özneldir. Yani benzer sonuçlara sahip olan hastalar nasıl tedavi edileceği konusunda çok büyük farklılıklar vardır. Örnek vermek gerekirse sonuçları benzer çıkan iki hastadan birinin ameliyat ile tedavi edilmesi gerekiyorsa başka bir hastada yapı gereği farklı metotlar izlenebilir.
Zorlu Bir Süreç
Sheffield Üniversitesi Klinik Diş Hekimliği Fakültesi’nden Dr. Ali Khurram bu konuda bazı açıklamalarda bulundu. Khurram açıklamasında “OED derecelendirmesi oldukça zor bir durumdur. İki doktor aynı sonuca bakıp farklı kararlar verebilir.” ifadelerini kullandı. Khurram ayrıca “Erken teşhisi çok önemli olan ağız kanserinde yapay zekanın bizlere yardımcı olması önemli bir kilometre taşı.” açıklamasında bulundu.
Yapay zeka, sağlık alanında ilerleyen süreçlerde bizlere daha da yardımcı olacak gibi gözüküyor. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Umarım diğer kanser türleri için de geliştirilir🙏
Sağlık alanında yapay zeka çalışmaları hızla devam ediyor. Çok uzak olmayan gelecekte çoğu soruna çözümü bu sayede bulacaklar gibi duruyor. Bizim de umudumuz bunun hızlı bir şekilde gerçekleşmesi…