WLAN Nedir?

WLAN nedir? Uzun süredir hayatımızda olan bu teknoloji pek çok kişi tarafından detaylı olarak bilinmemektedir. Ancak bu teknolojinin insanlık için büyük bir etkisi olduğu tartışmasız bir gerçektir. Bu nedenle biz de sizler için detaylı bir şekilde WLAN nedir sorusunu yanıtlamak istedik.

Dünyanın geniş tarihine baktığımızda internetin çok kısa bir süredir insanlık tarafından kullanıldığını görmek mümkündür. Bir başka deyişle hayatımızı tamamen değiştiren bu icadın ortaya çıkışı çok da eski bir tarihe dayanmamaktadır. Her ne kadar durum böyle olsa da bu teknolojinin gelişmesi için kısa bir süre bile fazlasıyla yeterli olmuş gibi gözüküyor.

İnternetin ortaya çıktığı ilk dönemlerde verilerin taşınması yalnızca kablolar ile gerçekleşebiliyordu. Fakat daha sonra gerçekleşen gelişmeler evlerimizde ve dış mekanlarda kablo kullanımına ihtiyaç duymadan internete erişim sağlamayı mümkün kıldı. Bu içerikte ele aldığımız WLAN aslında tam olarak bu kablosuz ağa verilen isim oluyor.

Bu içeriğimizde WLAN hakkında merak edilen tüm sorulara göz gezdireceğiz. Bunların arasında WLAN nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır gibi soruların da yer aldığını belirtelim. Ayrıca bu teknolojinin benzer teknolojiler ile farkını da sizler için ele aldık. Şimdi lafı uzatmanda WLAN nedir sorusunun yanıtına bakalım.

WLAN Nedir?

Wireless LAN ya da kablosuz yerel alan ağı olarak bilinen WLAN, bir cihazın internete kablosuz bir şekilde bağlanmasını sağlayan bağlantı teknolojisine verilen isimdir. WLAN yani kablosuz yerel alan ağı haricinde başka bir bağlantı teknolojisi ise “wired LAN ya da yalnızca LAN” yani “kablolu yerel ağ” olarak bilinmektedir.

Adından da anlaşılacağı üzere WLAN ile oluşturulan ağ kısıtlı bir alanda bağlantı kurmayı mümkün kılmaktadır. Bu nedenle WLAN teknolojisinin kullanıldığı alanlar çoğunlukla ev, okul, ofis ya da benzeri mekanlar olarak ifade edilebilir.

Daha önce belirttiğimiz üzere WLAN teknolojisi internete bağlanma konusunda kullanıcılara yardımcı olmaktadır. Ancak bu durum sadece internet ile sınırlı değildir. WLAN teknolojisi yüksek frekanslı radyo dalgaları sayesinde sinyalleri aktarmaktadır. Bu sayede yalnızca internet değil farklı sinyalleri de aktarma konusunda WLAN teknolojisinden yararlanmak mümkündür. Bu konuya içeriğimizin ilerleyen bölümlerinde detaylı olarak değindik.

WLAN teknolojisinin tarihine baktığımızda ilk ortaya çıkışının 1970’li yıllara dayandığını görmek mümkün. Kaynaklara göre Hawaii Üniversitesi profesörü Norman Abramson, dünyanın ilk kablosuz iletişim ağı olan ALOHAnet ile WLAN teknolojisinin öncüsü olmuştur.

Tabii ki ilk çıktığı dönemlerde pek çok teknolojik yenilik gibi son derece yüklü maliyetlere sahip olan bu teknoloji için işler zaman içerisinde değişmiştir. Öyle ki ortaya çıkışından 20-30 yıl sonra kablosuz yerel ağ teknolojisi bir standart haline gelmiştir. Böylece maliyetin azaltılması için çalışmalar yapılmış ve teknoloji yaygınlaşmıştır.

IEEE 802.11 standardına sahip olan WLAN 2009 yılında önemli bir yenilik almıştır. Bu tarihte IEEE 802.11n standardı ile karşımıza çıkmıştır. Yapılan bu ekleme yalnızca isim değişikliğine yol açmamıştır. Aynı zamanda ağ mesafesi ve aktarım hızında da önemli değişiklikler yapılmıştır.

Günümüzde 2.4 GHz ve 5 GHz bandında çalışan WLAN cihazları vardır. Ayrıca IEEE 802.11n standardı ile yaklaşık 450 Mbps hızına kadar ulaşmak mümkündür. Günümüzde kullanılan en yeni protokol ise IEEE 802.11ax olarak ifade edilmektedir. 2.4 GHz ve 5 GHz frekanslarında işlev gören bu standart ise maksimum 2.4 Gbps hıza ulaşmaktadır.

wlan çeşitleri

WLAN Çeşitleri

Bu teknolojinin farklı türleri bulunduğu da ifade edilmektedir. WLAN türlerinin farklılaşması ise çalışma modları ile alakalıdır. Bu kapsamda dört farklı temel WLAN türü olduğunu söylemek mümkündür. Bunlardan ilki “infrastructure” yani “altyapı” modudur. Özellikle Wi-Fi ağları bu moda örnek olarak gösterilebilir. Infrastructure modunda telefon ya da bilgisayar gibi cihazlar kablosuz erişim noktasına bağlanarak ağa katılırlar.

Bir başka WLAN türü ise Ad Hoc ağı olarak da bilinen P2P standardıdır. Böyle bir durumda iki veya daha fazla cihaz herhangi bir yönlendirici ya da erişim noktası olmadan bağlantı kurmaktadır. Bu sayede dış bir bağlantıya ihtiyaç duymadan oyun oynamak ya da dosya paylaşmak gibi işlemler gerçekleştirilir. Ev dışında bu bağlantı türünün kullanılması tehlikeli olabilmektedir.

Bunlara ek olarak WDS ve köprü olmak üzere iki farklı WLAN türünden bahsetmek mümkündür. Köprü, birbirinden farklı türlerdeki ağ çeşitlerini bağlamak için kullanılmaktadır. WDS ise IEEE 802.11 ağında yer alan erişim noktalarını birbirine bağlamaktadır. Bu da kablo kullanmadan bir kablosuz ağı erişim noktalarıyla genişletmeyi mümkün kılmaktadır.

WLAN Ne İşe Yarar?

Aşağı yukarı WLAN teknolojisinin ne işe yaradığından bahsettik. Ancak detaylı bir şekilde açıklamakta da fayda olduğunu söyleyebiliriz. Daha önce de belirttiğimiz üzere WLAN, kablosuz bir yerel ağ oluşturmak için kullanılan teknolojinin ismidir. Farklı türleriyle farklı amaçlara hizmet eden WLAN, günlük hayattan profesyonel iş hayatına kadar çeşitli noktalarda kullanılmaktadır.

WLAN teknolojisinin en yaygın olarak kullanıldığı alanlar şüphesiz evlerdir. Kablosuz ağa bağlanmak için yararlandığımız erişim noktaları, modemler ve Wi-Fi ağları WLAN teknolojisi sayesinde aktif bir şekilde çalışır. Kablolardan kurtulmamızı sağlayan bu teknoloji ile internete bağlanmak çok daha kolay hale gelmiştir.

Bunun haricinde WLAN’ın benzer şekilde iş yerlerinde ve ofislerde de kullanıldığını söyleyebiliriz. Özellikle ofislerde kabloların yerini kablosuz yöntemlere bırakması önemli bir detaydır. Benzer olarak restoran, kafe ve benzeri mekanlarda müşterilere sunulan bağlantı da bir kablosuz yerel ağdır.

Görüldüğü üzere WLAN teknolojisi birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Aslında en temelde kablosuz ağların altyapısını oluşturan bu teknoloji kablosuz interneti kullanıldığı her yerde önemli bir role sahiptir. Buna ek olarak kablosuz yerel ağlar oluşturmak için de WLAN teknolojisinin gerekli olduğunu belirtmek gerekir. Bu nedenle WLAN’ın günlük hayatımızda vazgeçilmez bir yerde olduğunu söylemek mümkündür.

wlan nedir

WLAN Nasıl Çalışır?

İçeriğimizde daha önce de değindiğimiz gibi WLAN, kablosuz bir bağlantı teknolojisidir. Bu nedenle ağ için gerekli sinyallerin cihazlara aktarılmasında herhangi bir kabloya ihtiyaç duyulmamaktadır. Geçmiş dönemde var olan LAN ağlarında, radyo sinyallerini taşımak için ise kablo kullanılmaktaydı. Farklı cihazlara veri ya da sinyal aktarmak için bu kabloların o cihazlara bağlanması gerekliydi.

Zaman içerisinde teknolojinin gelişmesi bu zorunluluğu ortadan kaldırdı. Tabii ki süreç içerisinde yine bir kablonun varlığına zaman zaman ihtiyaç duyulduğunu belirtelim. Ancak bu yalnızca ana cihaza yani ağın dağıtılacağı cihaz için gereklidir. Örneğin kablosuz internetin dağıtılmasında görevli olan router ya da modem gibi cihazlar interneti kablo ile temin etmektedir.

Tabii ki durum her zaman böyle değildir. Örneğin cihazlar arası bir kablosuz yerel ağ oluşturmak için bir kablo kullanmanız gerekmez. P2P adı verilen bu WLAN türünde herhangi bir erişim noktası ya da kablodan yararlanılmaksızın bir ağ oluşturmak mümkündür.

Kısaca özetlemek gerekirse WLAN teknolojisi, radyo sinyallerini herhangi bir kablo kullanmadan dağıtmaktadır. Bunun için router, access point ve benzeri araçlardan faydalanması da yaygındır. Telefon ve bilgisayarlarımızda kullandığımız internet de bu şekilde ulaşmaktadır.

WLAN Teknolojisinin Avantajları

İçeriğimizin en başından itibaren WLAN teknolojisinin son derece önemli olduğunu vurguladık. Peki bu teknolojinin bize sunduğu avantajlar nelerdir? WLAN teknolojisinin avantajları ve dezavantajlarına da bakmanın yararlı olacağını düşündük.

Öncelikle kablosuz yerel ağ teknolojisi tahmin edebileceğiniz üzere geniş bir alandaki cihazların kolaylıkla ortak ağa bağlanmasını sağlamaktadır. Bu durumun en iyi örneği sıkça değindiğimiz gibi Wi-Fi yani kablosuz internettir. Bu ağı kullanarak birden fazla cihazı aynı anda bağlamak ve veri aktarımı gibi işlemleri gerçekleştirmek işi son derece kolaylaştırmaktadır.

Özellikle ofislerde ve iş yerleri gibi kurumlarda yerel bir ağ kullanmak güvenliği artırmak ve kontrolü sağlamak konusunda faydalıdır. İş yeri ile limitli olan bu kablosuz ağı cihazlara aktarmak için herhangi bir kablo kullanmamak maliyeti önemli ölçüde azaltır. Ayrıca kabloların yıpranması gibi bir problemde işlerin aksamasının da önüne geçer.

Kablolu bir yerel ağa kıyasla WLAN teknolojisi ile düzenlenmiş bir organizasyonda çok daha fazla cihaz ağa bağlanabilir. Örneğin internet kablosu desteklemeyen telefon, oyun konsolu ya da IoT cihazları kablosuz yerel ağa bağlanma konusunda bir sorun yaşamayacaktır.

En önemli dezavantajına değinmekte fayda var. Her ne kadar kablolu ağlara karşı önemli avantajları olsa da kablosuz yerel ağlar zaman zaman stabiliteden uzak olabilirler. Özellikle radyo sinyallerinin cihazlara ulaşamaması cihazların yeterli kalitede ağa erişememesi anlamına gelebilir. Tabii ki bu durum farklı yollarla çözülebilir. Ancak temelde böyle bir dezavantajdan bahsetmek mümkündür.

wlan nasıl çalışır

WLAN ve Diğer Ağ Teknolojileri Arasındaki Farklar Nedir?

WLAN kavramı birkaç benzer teknoloji ile sıklıkla karıştırılmaktadır. Ancak bu teknolojilerden bazılarının yalnızca isim olarak benzediğini belirtmekte fayda var. Örneğin WLAN ve WAN arasındaki fark aslında oldukça büyüktür. WAN ya da wide area network (geniş alan ağı) WLAN’a kıyasla çok daha geniş alanları kapsayan bir ağdır. WAN kilometrelerce alanı bile kapsayabilmektedir. WAN’a kıyasla WLAN ise çok daha küçük mesafelerde işlev görmektedir. Tabii ki WAN fiber optik kablolar sayesinde bunu gerçekleştirmektedir.

Bir başka kavram ise MAN olarak bilinmektedir. Metropol alan ağı olarak da bilinen MAN, bir şehir gibi büyüklükte olan alanlar için geliştirilmiş ağ teknolojisidir. Bu teknoloji de aynı WAN gibi fiber optik kablolar aracılığı ile ağı aktarmaktadır. Ayrıca WAN için de bir altyapı oluşturduğunu belirtmek mümkündür.

İçeriğimizde farkını daha önce de anlattığımız LAN da karışan bir diğer kavramdır. Yerel alan ağı kavramının kısaltması olan LAN’ın WLAN’dan en önemli farklı kablolu bir şekilde çalışmasıdır. Buna karşın WLAN tamamen kablosuz bir şekilde çalışabilir.

Her ikisi de kablosuz olan ve bu sebeple kafa karışıklığına yol açan bir diğer kavram ise Wi-Fi’dır. Esasında WLAN ile Wi-Fi arasındaki fark tahmin edilen gibi devasa değildir. Hatta WLAN’ın Wi-Fi’ı kapsadığını söylemek mümkündür. Ancak benzerlikler zaman içerisinde bu iki kavramın birbiri yerine geçmesine neden olmuştur. Kısaca WLAN, kablosuz yerel alan ağlarının ortak ismidir. Öte yandan Wi-Fi ise WLAN sisteminin içinde yer alan bir parçadır.

ne işe yarar

WLAN Nedir: Genel Değerlendirme

Bu içeriğimizde sizler için WLAN nedir sorusunu mümkün olduğunca detaylı ve az kafa karıştırıcı şekilde açıklamaya çalıştık. WLAN yani kablosuz yerel alan ağı teknolojisi her gün kullandığımız bir teknoloji haline gelmiştir.

Üstelik bu teknolojinin gelişimi de sürmektedir. 1970’li yıllarda hayatına başlayan WLAN teknolojisinin önümüzdeki dönemde daha hızlı ve daha geniş alanları kapsayabilen bir teknoloji olarak karşımıza çıkacağını tahmin ediyoruz. WLAN nedir içeriğimiz burada sona eriyor. İçeriğimiz ile ilgili yorumlarınız ve görüşlerinizi aşağıda ye alan yorumlar bölümünden bizimle paylaşmayı unutmayın.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojiye yoğun bir ilgi duyan Mert, 10 yılı aşkın süredir teknolojik gelişmeleri ve haberleri yakından takip etmektedir. Özellikle oyunlara ve teknolojik cihazlara oldukça meraklıdır.