WhatsApp alternatifi uygulamalar nelerdir? Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulamaları arasında yer alan WhatsApp’a alternatif olabilecek uygulamaları sizler için listeledik. Eğer WhatsApp kullanmaktan vazgeçmeyi düşünüyorsanız bu listeye mutlaka göz atın!
WhatsApp, uzun süredir dünyanın en çok kullanılan mesajlaşma servisleri arasındaki yerini koruyor. Ancak geçtiğimiz dönemde ortaya çıkan sözleşme krizi bazı kullanıcıların güvenini sarsmış gibi gözüküyor. Bu nedenle WhatsApp gibi uygulamalar neler diye sorguluyor.
Biz de bu içeriğimizde WhatsApp benzeri uygulamaları sizler için bir araya derledik. WhatsApp yerine geçecek bir mesajlaşma programı arayan kişiler için hazırladığımız bu listede pek çok farklı uygulamaya yer verdik. Bunların arasında bildiğiniz ya da daha önce duymadığınız uygulamalar da yer alıyor olabilir. Şimdi lafı uzatmadan listemize geçelim.
İçindekiler
Telegram
WhatsApp alternatifi uygulamalar listemizin ilk sırasında neredeyse aynı popülerliğe sahip olan Telegram yer alıyor. Aktif olarak 500 milyondan fazla kullanıcıya sahip olan Telegram’ın indirme sayısı ise milyarın üstünde. Üstelik sadece mesajlaşma değil aynı zamanda çok kişiye aynı anda ulaşmak için bir iletişim kanalı olarak da Telegram kullanmak mümkün.
Telegram platformunda dosya aktarma için bir sınır bulunmadığı ifade ediliyor. Yani boyut, dosya ya da tür sınırlaması olmadan her türlü veriyi Telegram üzerinden aktarmak mümkün. Ayrıca şirket güvenlik açısından da Telegram’ın oldukça başarılı protokoller kullandığının altını çiziyor.
Buna ek olarak 200.000 kişilik sohbet grupları oluşturmanın da mümkün olduğu ifade ediliyor. Bu gruplarda 2 GB’a kadar veri paylaşımı ve bot desteği de yer alıyor. Tabii ki bunun için Telegram API’nın da ücretsiz bir şekilde sunulduğunu belirtelim. Üstelik en zayıf bağlantılarda bile Telegram kullanmanın mümkün olduğunun altı çiziliyor.
Telegram’ın önemle vurguladığı bir başka nokta ise gizlilik oluyor. Herhangi bir şekilde üçüncü taraflarla verilerinizin paylaşılmayacağı belirtiliyor. Ayrıca size reklam göstermek için de verilerinizin kullanılmayacağına dikkat çekiliyor. Gönderdiğinizi mesajları da dilediğiniz zaman sonsuza kadar silebileceğinizi vurguluyor. Şirket Uçtan Uca Şifreleme ve gizli sohbet gibi özelliklerden de faydalandığını aktarıyor.
Bu kadar özelliğe sahip olan Telegram, en güçlü WhatsApp alternatifi uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle büyük gruplar ile çalışıyorsanız Telegram’a bir şans vermekte fayda var. Hem iOS hem de Android işletim sistemi için ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
Signal
WhatsApp alternatifi uygulamalar listemizin ikinci sırasında Signal yer alıyor. Signal, ilk olarak 2014 yılında piyasaya çıktı. Ancak 2018 yılında WhatsApp’ın kurucu ortaklarından Biran Acton, Signal Vakfı için 50 milyon dolarlık bir bağışla uygulamaya dikkat çekti. Signal uygulamasının ana vurgusu ise gizlilik üzerine oluyor.
Signal Protocol isimli bir uçtan uca şifreleme politikasına sahip olan şirket, sohbetlerinizin sürekli olarak güvende kaldığını belirtiyor. Aramalar, mesajlaşmalar ve tüm aktarımların gizli kaldığını belirtiyor. Ayrıca en yavaş bağlantılarda bile mesajların hızlı bir şekilde gönderildiğinin altı çiziliyor.
Buna ek olarak uygulamanın kullanıcıları takip etmediği ifade ediliyor. Bir başka deyişle kullanıcıların verilerinin üçüncü partilerle paylaşılmadığı belirtiliyor. Ayrıca uygulamada herhangi bir reklam yer almadığı da bildiriliyor. Gizlilik konusunda dikkate değer bir uygulama olduğunu belirtmek gerek.
Bunun haricinde klasik mesajlaşma uygulaması özellikleri de Signal’de yer alıyor. Örneğin karanlık mod kullanımı Signal ile mümkün. Ayrıca fotoğraf gönderme, arama, görüntülü görüşme gibi unsurları da Signal ile kullanabilirsiniz. Bu uygulama da tamamen ücretsiz olarak sunuluyor.
Discord
WhatsApp alternatifi bir başka uygulama ise Discord oluyor. Özellikle kalabalık bir grup oluşturmak istiyorsanız Discord işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır. Hatta sadece telefon değil, farklı cihazlarda da Discord kullanmanız mümkündür. Bu nedenle geniş bir kullanım imkanı sunduğunu söylemek gerek.
Discord’da biriyle konuşmak için öncelikle bir sunucu oluşturmanız gerekmektedir. Buna ek olarak var olan bir sunucuya da katılarak konuşmaya başlayabilirsiniz. Arkadaşlarınızla sunucu kurmak ise tamamen ücretsizdir. Bu sunucuların içerisinde farklı sohbet kanalları oluşturmanın da mümkün olduğunu belirtelim.
Bir Discord sunucusu oluşturduktan sonra metin ya da ses kanalı oluşturmanız gerekmektedir. Her bir kanalda farklı bir konuyu ele alabilir ya da farklı katılımcılar ile konuşabilirsiniz. Ayrıca bu kanallarda medya paylaşımı, görüntülü görüşme vb. unsurların da yer aldığını belirtelim.
Tabii ki gruplara ek olarak özel mesaj yoluyla konuşmanız da mümkündür. Bunun için bir sunucu kullanmanıza da gerek yoktur. Discord üzerinden bir arkadaşınızı ekleyerek mesajlaşabilirsiniz. Bu sistemin de tamamen ücretsiz olduğu ifade ediliyor.
Skype
WhatsApp alternatifi uygulamalar listemize bir efsane ile devam ediyoruz. Piyasada yer alan birçok mesajlaşma ve görüntülü görüşme uygulamasından önce var olan Skype, listemizin en iyi alternatifleri arasında bulunuyor. Birçok işlem için Skype kullanmak mümkün.
Skype sadece internet ile değil aynı zamanda SMS ile de çalışan bir mesajlaşma uygulaması. Dünyanın her yerindeki tanıdığınıza SMS göndermenizi sağlayan Skype ayrıca görüntülü çağrı konusunda da en iyiler arasında yer alıyor.
Tabii ki sadece görüntülü sohbet değil aynı zamanda mesajlaşma için de Skype kullanmanız mümkün. Mesajlaşmaya ek olarak sesli sohbet için de Skype kullanabilirsiniz. Üstelik Skype aracılığıyla gruplar kurarak birçok arkadaşınızla aynı anda iletişime geçebilirsiniz.
Snapchat
WhatsApp alternatifi sayabileceğimiz bir başka uygulama ise Snapchat oluyor. Temelde bir mesajlaşma uygulaması olsa da Snapchat durumu bambaşka bir seviyeye taşımış durumda. Üstelik hikayelerin ve tek gösterimlik fotoğrafların ilk örneği olan Snapchat kesinlikle denemeniz gereken bir mesajlaşma uygulaması.
Snapchat’te rehberinize kayıtlı kişilere doğrudan mesaj göndermeniz mümkün değil. Ancak rehberinizdeki kişileri arkadaşlarınız arasına ekleyebileceğiniz bir menü mevcut. Arkadaşlık isteği gönderdikten sonra dilediğiniz kişiye mesaj gönderebilirsiniz.
Snapchat platformunda doğrudan yazılı bir mesaj gönderme seçeneği bulunduğunu belirtelim. Ancak daha çok kullanılan yöntem bir fotoğraf ya da video ile Snap göndermek oluyor. Fotoğrafların üstüne yazı yazarak ya da çeşitli çıkartmalar koyarak bir mesaj gönderebilirsiniz. Tabii ki efektler ile de bu içerikleri desteklemeniz mümkün.
Snapchat mesajları varsayılan olarak otomatik silmeye ayarlı. Ancak dilerseniz bu durumu değiştirmeniz mümkün. Ayrıca mesajların üstüne dokunarak kaydedebilir ve silinmesini engelleyebilirsiniz. Mesajlaşma özelliklerine ek olarak Snapchat’in başlı başına bir sosyal medya olduğunu belirtelim. Bir başka deyişle mesajlaşma haricinde de özellikler uygulamada yer alıyor.
Bunların başında şüphesiz hikaye paylaşımı geliyor. Dilerseniz 24 saat sonra kaybolacak bir hikaye paylaşabilir ve dilediğiniz kişilerin bu hikayeyi görmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca platformda görüntülü ve sesli konuşma özelliği de mevcut. Bunun yanı sıra dilediğiniz kişiler ile uygulama üzerinden oyunlar da oynayabilirsiniz. Tamamen ücretsiz olan Snapchat’e göz atmanızı tavsiye ediyoruz.
iMessage
WhatsApp alternatifi uygulamalar listemize WhatsApp’ın en önemli rakiplerinden biri ile devam ediyoruz. Apple tarafından geliştirilen iMessage, bazı bölgelerde WhatsApp’tan daha çok kullanılan bir mesajlaşma uygulaması olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bu uygulamanın önemli bir kısıtlayıcısı mevcut.
Apple, bu uygulamanın yalnızca Apple tarafından üretilen cihazlar ile kullanımına olanak sağlıyor. Bir başka deyişle yalnızca iPhone, iPad, Mac vb. Apple ürünler iMessage servisini kullanabiliyor. Tamamen ücretsiz bir şekilde internet üzerinden iletişim sağlamaya olanak sağlayan iMessage, her Apple ürününde yüklü olarak kullanıcılara sunuluyor.
iMessage, WhatsApp’ın yaptığı pek çok işlevi gerçekleştirebilen bir mesajlaşma hizmeti olarak bizleri karşılıyor. Mesaj, fotoğraf, video, çıkartma gönderme gibi unsurların tamamı iMessage ile gerçekleştiriliyor. Ayrıca sesli mesaj için de destek sağladığını belirtelim.
Yalnızca görüntülü ve sesli görüşme konusunda iMessage’ın yeterli kalmadığını belirtmekte fayda var. Ancak bu konuda da kullanıcıların imdadına FaceTime yetişiyor. Yine yalnızca Apple cihazlarında kullanılabilen FaceTime ve iMessage kombinasyonu WhatsApp’a güçlü bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.
Viber
WhatsApp alternatifi uygulamalar arasında yine milyonlarca kişi tarafından tercih edilen bir uygulama yer alıyor. Viber, dünya çapında bir milyarı aşan indirme sayısına sahip. Özellikleri ile de WhatsApp’ı aratmadığını söylemek mümkün.
Viber, aynı anda 50 kişiye kadar sesli ve görüntülü arama yapmaya olanak sağlıyor. Böylece yakınlarınızı bir arada toplamak ve iletişim kurmak çok daha kolay hale geliyor. Üstelik bunun tamamen ücretsiz olduğunu belirtmekte de fayda var.
Buna ek olarak 250 kişiye kadar gruplar oluşturmak da Viber üzerinden mümkün. Böylece akrabalarınız, arkadaşlarınız, sınıfınız ya da iş yeriniz ile bir iletişim kanalı oluşturabilirsiniz. Ayrıca grup içerisinde anket, yanıt verme ve etiketleme gibi özelliklerin de yer aldığını belirtelim.
Viber güvenlik konusunda da önemli detaylara değiniyor. Uçtan uca şifreleme kullanan platform gizlilik konusunda son derece iddialı. Hatta herhangi bir kişinin mesajlarınızı okuyamayacağını iddia ediyor. Üstelik buna Viber’ın da dahil olduğunu vurguluyor.
Bunun yanı sıra Viber ile ücretsiz mesajlaşmak da mümkün. GIF ve çıkartma desteği de Viber’da yer alıyor. Tabii ki fotoğraf ve video da Viber aracılığıyla gönderilebilen mesaj türleri arasında bulunuyor. Üstelik dilerseniz otomatik olarak silinen bir mesajı da Viber ile gönderebilirsiniz. Belirlediğiniz süre sonunda bu mesajlar otomatik olarak kendini imha ediyor.
Threema
Threema, gizlilik odaklı ve güvenli bir mesajlaşma uygulamasıdır. İsviçre merkezli olan Threema, kullanıcıların anonim şekilde iletişim kurmasını sağlayarak, özel verilerin korunmasına büyük önem verir. Bu doğrultuda Threema, end-to-end şifreleme kullanarak mesajları, fotoğrafları, videoları ve dosyaları korur. Bu, yalnızca gönderici ve alıcının içeriğe erişebileceği anlamına gelir.
Ayrıca Threema, kişisel bilgileri toplamadan kullanıcılar için anonim kullanıcı kimliği sağlar. Telefon numarası veya e-posta adresi gibi kişisel bilgileri paylaşmak zorunda kalmadan uygulamayı kullanabilirsiniz. Bunun ynaı sıra Threema’da gönderilen mesajlar, alıcının mesajı okumasından sonra otomatik olarak silinebilir. Bu şekilde, mesajlarınızın uzun süreli olarak saklanması engellenir.
Threema, Android ve iOS cihazlarının yanı sıra masaüstü ve web sürümleri ile çapraz platform desteği sunar. Böylece uygulamayı dilediğiniz platformda kolaylıkla kullanabilirsiniz.
Line
WhatsApp alternatifi uygulamalar listemizin sonuna yaklaşırken milyonlarca kişi tarafından tercih edilen bir başka uygulama bizi karşılıyor. Line isimli bu uygulamanın WhatsApp için ciddi bir rakip olduğu ifade ediliyor. Üstelik WhatsApp’ın yapabildiği pek çok şeyi WhatsApp ile gerçekleştirmek de mümkün.
Line, tüm kullanıcılarına ücretsiz sesli ve görüntülü arama desteği sunuyor. Herhangi bir ücret ödemeden yüksek kaliteli çağrılar gerçekleştirmek mümkün. Üstelik görüntülü görüşme sırasında filtreler ve efektler gibi unsurları da kullanabilirsiniz.
Tabii ki görüntülü görüşmenin yanı sıra sohbet seçeneği de Line’da yer alıyor. Fotoğraf ve video göndermek de Line ile mümkün. WhatsApp’ın çok sevilen özelliklerinden birisi olan çıkartma desteği de Line platformunda mevcut. Ayrıca sesli mesaj göndermek için de Line kullanabilirsiniz. Dikkat çeken bir başka özellik ise konum bilgisi paylaşmak oluyor. Bu özelliğe de sahip olan Line WhatsApp için güçlü bir alternatif.
Grup sohbeti için de bazı özellikler Line’da yer alıyor. 200 kişiye kadar grup sohbeti desteği bulunduran uygulama birçok kişi ile aynı anda iletişime geçmeye olanak sağlıyor. Ayrıca grup ile görüntülü sohbet gerçekleştirmenin de mümkün olduğunu belirtelim.
Messenger
WhatsApp alternatifi uygulamalar listemizin son sırasında ise Messenger yer alıyor. Bu uygulamaya bonus gözüyle bakmak da pek yanlış olmayacaktır. Çünkü WhatsApp gibi Messenger uygulamasının da sahibi Meta şirketi olarak ifade ediliyor. Bu nedenle Meta şirketi yüzünden WhatsApp kullanmayı bırakıyorsanız bu öneriyi pas geçebilirsiniz.
Eski adıyla Facebook Messenger olarak bilinen Messenger uygulaması WhatsApp’ın pek çok işlevine sahip. Mesajlaşmak, görüntülü ve sesli arama gibi unsurlar Messenger’da yer alıyor. Üstelik bunu Instagram ya da Facebook kullanıcı adıyla eklediğiniz arkadaşlarınız ile gerçekleştirebiliyorsunuz.
WhatsApp gibi Messenger uygulamasında da grup sohbetleri oluşturmak mümkün. Ayrıca bir ya da birkaç arkadaşınızla aynı anda aynı içeriği izleyebiliyorsunuz. Tabii ki video, fotoğraf, GIF ya da çıkartma göndermek gibi işlemler de Messenger ile mümkün. Ayrıca daha düşük boyutlu Messenger Lite uygulaması da bir alternatif olarak sunuluyor.