Kripto para ve Blockchain teknolojilerinin önemi artmaya devam ediyor. Bunun sonucunda ise bu teknolojilerin yer aldığı projeler de önem taşıyor. Web3 projeleri de kripto para ve blok zinciri açısından son derece önemli. Ancak CertiK tarafından paylaşılan raporlara göre, Web3 projeleri büyük zarara uğradı. Projeler 2022 yılının yalnızca ilk altı ayında 2 milyar dolardan fazla kayıp yaşadı.
Tahminler, Web3’ün bu büyük kayıplarının ve ani saldırıların ilerleyen zamanlarda daha büyük bir tehdit oluşturacağı yönünde ilerliyor. Web3 projelerinin yaşamış olduğu zarar telafi edilmediği takdirde kripto para borsasına da yansıyacak gibi gözüküyor.
Web3 Projeleri 2 Milyar Dolardan Fazla Kaybetti
2022’nin ilk altı ayında Web3 projeleri çokça saldırı ve istismara maruz kaldı. Bunun sonucunda ise 2 milyar dolardan fazla kayıp yaşadı. Bu kayıp, 2021 yılının toplam kaybından daha fazla olarak ifade ediliyor. Konuyla ilgili bilgiler Blockchain denetim ve güvenlik şirketi CertiK’in üç aylık Web3 güvenlik raporunda ortaya çıktı.
CertiK’in raporlarına göre Web3’te, saldırılar, dolandırıcılık ve kimlik avıyla ilgili sorunlar yaşanıyor. Bunun yanında daha yeni saldırı yöntemleri de Web3’ü etkisi altına alıyor. Bunlardan biri ise “flash loan” yani ani kredi saldırıları olarak ifade ediliyor.
CertiK şirketi, ani krediler ile ilgili tehditlere daha çok odaklanıyor. Ani krediler, borçlu kişilerin kısa süre için büyük miktarlarda kripto para birimine erişmesini sağlayan ve merkezi olmayan bir finans mekanizması olarak ifade ediliyor.
The Verge tarafından yapılan habere göre ani kredi, kötü amaçlı kullanıldığı zaman büyük sorunlara yol açıyor. Örneğin, borsalarda bir tokenin değerini manipüle etmek bu kötü amaçların arasında yer alıyor.
Yine CertiK’in raporuna göre, 2022’nin ikinci çeyreğinde 27 ani kredi saldırısı yaşandı. Bu saldırıların sonucunda ise 308 milyon dolar değerinde bir kaybın ortaya çıktığı ifade ediliyor. Bu kayıp, yılın ilk çeyreğinde ani krediler sonucu kaybedilen 14 milyon dolardan çok daha yüksek olarak belirtiliyor.
Diğer yandan, kimlik avı saldırılarının sıklığı ise bu yılın ilk ve ikinci çeyreği arasında artış gösteriyor. CertiK, yılın ilk üç ayında kaydedilen 106’ya kıyasla ikinci çeyrekte 290 saldırının gerçekleştiğini belirtiyor. Discord, kimlik avı girişimleri için en popüler araç olarak belirtiliyor. Ancak devam etmekte olan güvenlik endişelerine rağmen Discord popülerliğini korumaya devam ediyor.
Peki siz Web3 projelerinin zararı hakkında neler düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşmayı unutmayın.