WAN Nedir?

Teknoloji, günümüzde insan hayatını fazlasıyla kolaylaştırıyor. Özellikle bilgisayar ve internet hayatımızın vazgeçilmezleri arasında karşımıza çıkıyor. Öyle ki iş, eğitim ya da günlük yaşam aktiviteleri sırasında bilgisayar ve internetin yaygın bir şekilde kullanıldığını söylemek mümkün. Dolayısıyla veri paylaşımı teknoloji kullanıcıları için oldukça önemli bir noktada. Bilgisayar ağları, veri paylaşımı sağlamaya olanak tanıyor. WAN, bu noktada teknoloji kullanıcılarının sıklıkla kullandıkları bir teknolojidir. Bu teknolojiyi bilmeyen kişiler WAN nedir diye merak etmektedirler.

İnternet kullanımının yaygınlaşması hepimizin farklı terimler ile tanışmasını sağladı. Bu terimlerden biri ise bilgisayar ağı olarak karşımıza çıkıyor. Bilgisayarlar arasında veri paylaşımına olanak tanıyan bu ağlardan bazıları ile sık sık karşılaşıyoruz. Hepimizin en az bir kez karşılaştığı bu terimlerden biri de WAN olarak karşımıza çıkıyor. Ancak ilk kez karşılaştıysanız WAN bağlantısının ne olduğunu ve ne işe yaradığını merak ediyor olabilirsiniz.

Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte WAN nedir sorusunu ele alacağız. İçeriğimizde WAN bağlantısının ne için kullanıldığını anlatacağız. Bunun yanı sıra modemlerde WAN portu ne işe yarar sorusuna değineceğiz. Böylece içeriğimizi okuyarak WAN bağlantısının avantajları ve LAN bağlantısı ile farkları konusunda da bilgi edinebilirsiniz. Hazırsanız, lafı uzatmadan içeriğimize WAN nedir sorusu ile başlayalım.

WAN Bağlantısı Nedir?

İnternet teknolojisi, her alanda yaygın şekilde kullanılıyor. Bu teknolojinin yaygınlaşmasının insan hayatını köklü bir biçimde değiştirdiğini söylemek mümkün. Özellikle günümüz dünyasında dijitalleşme sürecinin ivme kazanması, neredeyse her şeyin internet aracılığı ile gerçekleştirilmesine olanak tanıyor. Bilgisayar ve internet ise bu konuda baş rolü oynuyor.

İnternet ve bilgisayarların kullanımı özellikle iş ve eğitim dünyasında bir zorunluluk haline gelmiş durumda. Ancak yalnızca bu alanlarda değil, günlük yaşantımızda da bu teknolojilerden fazlasıyla faydalandığımızı söyleyebiliriz. Bilgisayarlar ile gerçekleştirdiğimiz tüm işlemler temelde bir veri alışverişine dayanıyor. Bu alışverişi sağlayan şeyse bilgisayar ağı olarak tanımlanan bir bağlantı olarak karşımıza çıkıyor. Bilgisayar ağlarının temel işlevi bilgisayarları birbirine bağlamak. Bu bağlantı sayesinde veri iletişimi sağlanabiliyor. Böylece dijital kaynaklar farklı kullanıcılar arasında paylaşılabilir hale geliyor.

Bilgisayar ağları, iki veya daha fazla bilgisayar arasında kurulabiliyor. Bilgisayarların yakın bir konumda olması ya da uzak yerlerde konumlanmaları ise ağ kurulmasını engellemiyor. Bu ağ, birçok farklı koşulda rahatlıkla kurulabiliyor. Dünya üzerinde bilinen en büyük bilgisayar ağı ise elbette internet olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanı sıra farklı bilgisayar ağı türlerinden de söz etmek mümkün. WAN da bunlardan biri. Gelin WAN bağlantısı nedir sorusuna yakından bakalım.

WAN, aslında İngilizce’de “Wide Area Network” teriminin bir kısaltması olarak karşımıza çıkıyor. Bu terim dilimizde ise “Geniş Alan Ağı” olarak kullanılıyor. Bu ağ türü temel olarak geniş bir alanda, birden fazla bilgisayar arasında bağlantı kurmak amacı ile kullanılıyor. Böylece oldukça geniş alanlarda bilgisayarlar arasında veri aktarımı yapmak mümkün hale geliyor.

En temel hali ile açıklamak gerekirse WAN ağı, farklı noktalarda yer alan LAN bağlantılarının birbirine bağlanması ile oluşuyor. Bu ağların çok geniş bir alanı kapsadığını söyleyebiliriz. WAN ağları çoğunlukla internete bağlı olarak karşımıza çıkıyor. Ancak özel WAN ağlarından söz etmek de mümkün.

WAN Ne için Kullanılır?

Geniş Alan Ağı olarak adlandırılan WAN bağlantısının kapsadığı alanın oldukça geniş olabileceği bir gerçek. Öyle ki burada “geniş alan” kavramından kasıt şehirlere, dahası ülkelere kadar gidebiliyor. Bu ağ türü, farklı yerel alan ağlarının birbirlerine bağlanması ile sağlanıyor. Böylece daha büyük bir bilgisayar ağı ortaya çıkarmak mümkün hale geliyor.

Yerel Alan Ağı (LAN), yalnızca sınırlı alanlar söz konusu olduğunda kullanılabiliyor. Çünkü bu tarz bir ağın oluşturulabilmesi için bilgisayarların birbirlerine fiziki olarak yakın bir konumda yer alması gerekiyor. Aksi takdirde bir LAN ağı kurmak mümkün değil. Ancak bu ağları WAN bağlantısı kurarak genişletmek mümkün. Dolayısıyla WAN bağlantısı, LAN bağlantısının yetersiz kaldığı alanlar için rahatlıkla kullanılabiliyor.

Bir WAN ağı ile on binlerce bilgisayarı birbirine bağlamak mümkün hale geliyor. Bu sayede bilgisayarlar arasında veri aktarımı sağlanabiliyor. Bu ağı en basit şekilde, farklı bilgisayar ağı gruplarının oluşturduğu daha geniş çapta bir bilgisayar ağı olarak da düşünebiliriz. Buna bağlı olarak, WAN bağlantısı sayesinde çok geniş bir konumda veri iletişimi kurulabiliyor.

WAN Ne için Kullanılır

Bu tür bir bağlantı, on binlerce bilgisayarı kolaylıkla birbirine bağlamayı mümkün kılıyor. Sıklıkla internet bağlantısı ile çalışan WAN ağları için ağdaki tüm bilgisayarların internete bağlı olması ise gerekmiyor. Bunun yanı sıra internet bağlantısı amacı olmadan özel WAN ağları da kurulabiliyor. Bu tip bağlantılar ise uzak bir konumda yer alan bir sunucuya bağlanmak için kullanılıyor.

Yani bir WAN ağı yalnızca internet erişimi sağlamak için değil, diğer bilgisayarlar ile veri paylaşmak için farklı alanlarda kullanılabiliyor. Bu ağ temel olarak uzak konumlarda yer alan bilgisayarların birbirleri ile iletişim kurmasına olanak tanıyor. Dolayısıyla WAN ağının farklı amaçlara yönelik kullanılabildiğini söyleyebiliriz.

WAN Girişi Ne İşe Yarar?

Modemler, pek çok alanda internet erişimi sağlamak amacı ile kullanılıyor. Eğer bir modemi yakından inceleme fırsatı bulduysanız üzerinde pek çok farklı terim ile karşılaşmışsınızdır. Bu terimlerden biri ise WAN olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle pek çok modemin arkasında yer alan WAN portunun ne işe yaradığı merak ediliyor. Peki WAN portu nedir? Ne işe yarar?

Rehberimizde de bahsettiğimiz ettiğimiz gibi WAN bağlantıları, geniş bir alanda internet erişimi sağlamak için kullanılabiliyor. Bu bağlantıların sağlanabilmesi için ise öncelikle bir modem kullanılması gerekiyor. Dolayısıyla modem üzerinde yer alan WAN portu, internetin daha fazla sayıda bilgisayarda kullanılmasına olanak tanıyor. Böylece bilgisayar ağları genişletilebiliyor.

WAN Bağlantısının Avantajları Nelerdir?

WAN teknolojisinin ne olduğunu daha iyi anlayabilmek için bu teknolojinin avantajlarını bilmek gerekiyor. Çünkü bağlantı teknolojileri arasında karşılaştırma yapabilmek adına bağlantı teknolojilerinin avantaj ve dezavantajlarına hakim olmalısınız. Bu doğrultuda Geniş Alan Ağı olarak bilinen WAN bağlantılarının bazı avantajlarından söz etmek mümkün. Bu avantajlar aşağıdaki gibi sıralanabiliyor:

  • WAN bağlantıları sayesinde yoğun bir ağ trafiğini yönetmek mümkün hale geliyor.
  • Bu bağlantı, birleştirilmiş olan veri ağları arasında geçiş yapmayı kolaylaştırıyor.
  • WAN bağlantıları esnek bir yapıya sahip olmaları ile ön plana çıkıyor.
  • Bu bağlantının kurulması ile verimlilik büyük oranda artırılabiliyor.
  • Geniş bir alanda kullanılabildiğinden dolayı WAN ağı sayesinde daha fazla kullanıcı aynı ağı kullanabiliyor.

WAN ve LAN Farkı Nedir?

İnternet ve bilgisayar kullanımının yaygınlaşması sayesinde hayatımıza giren bazı terimlerden söz etmek mümkün. Bu terimlerden biri ise bilgisayar ağı olarak karşımıza çıkıyor. Bilgisayar ağı, farklı bilgisayarları birbirine bağlamak için kullanılan bir bağlantı türünü ifade ediyor. Bilgisayarlar arasında kurulan bu bağlantı veri aktarımını mümkün hale getiriyor.

Bilgisayar ağı denildiğinde farklı ağ türleri ile karşılaşıyoruz. Bu ağ türleri pek çok açıdan birbirleri ile farklılık gösteriyor. Buna bağlı olarak da farklı amaçlar dahilinde kullanılıyor. Günümüz dünyasında sıklıkla karşılaştığımız bilgisayar ağı türlerine baktığımızda ilk karşımıza çıkanlar ise LAN ve WAN ağları oluyor.

Kullanım açısından birbirlerine benzer bazı yönleri bulunan bu ağlar zaman zaman kafa karışıklığına yol açabiliyor. Ancak aslında bu iki ağ türü oldukça farklı. Dolayısıyla WAN nedir sorusunu yanıtlarken bu farklılıklara değinmenin önemli olduğunu düşünüyoruz. Gelin bu farklara yakından bakalım.

  • LAN ve WAN arasındaki en temel fark kullanılabildikleri alanlar olarak karşımıza çıkıyor. LAN bağlantıları yalnızca sınırlı alanlarda kurulabiliyor. Bu ağın kurulması için bilgisayarların fiziki olarak yakın konumda bulunmaları gerekiyor. Ancak WAN bağlantısı için bu gereklilik söz konusu değil. Dolayısıyla WAN bağlantılarının çok daha geniş bir alanda kullanılabilmesi mümkün.
  • LAN bağlantıları yalnızca yerel bir alanda ağ kurulmasına olanak tanıyor. WAN bağlantıları ise temel olarak farklı LAN ağlarının birleşimi ile oluşuyor. Dolayısıyla WAN bağlantısının, LAN bağlantılarının genişletilmesi için kullanıldığını söyleyebiliriz.
  • LAN bağlantıları, WAN bağlantılarına kıyasla daha hızlı veri aktarımı sağlıyor. Bunun yanında daha güvenilir bir ağ oluşturulmasını sağlıyor.
  • Mali açıdan bakıldığında LAN ağlarının kurulması çok daha düşük bir maliyete sahip. WAN bağlantısının kurulması nispeten daha maliyetli.
  • WAN ağları, daha kompleks sistemler olarak karşımıza çıkıyor. Buna bağlı olarak LAN ağlarında karşılaşılabilecek hata oranının çok daha az olduğunu söylemek mümkün.
  • LAN ağlarının kurulabilmesi için ethernet teknolojisi kullanılırken, bir WAN ağının kurulması için ise kiralık hatlara ihtiyaç duyuluyor.

WAN Nedir: Genel Değerlendirme

Teknoloji hızla gelişiyor. Buna bağlı olarak da teknoloji, hayatımızın her alanını doğrudan etkisi altına alıyor. Özellikle internet erişiminin tüm dünyada yaygınlaşması insan yaşamında pek çok değişimi beraberinde getirdi. Böylece günümüzde her işimizi internet aracılığı ile yapmamız da mümkün hale geldi.

İnternetin yaygınlaşmasından etkilenen tek şey elbette günlük yaşantımız değil. Bu teknolojinin kullanımının yaygınlaşması iş ve eğitim gibi birçok alanda değişimlere neden oluyor. Özellikle hızlı dijitalleşme sürecinin bu değişimlere ön ayak olduğunu söylemek mümkün. Yaşadığımız dünyada bu değişimleri yakından gözlemleyebiliyoruz.

Yaşantımızda neden olan bu değişimlerin en büyük faktörlerinden biri ise bilgisayar kullanımı. Bilgisayarlar neredeyse vazgeçilmezimiz olmuş durumda karşımıza çıkıyor. Hemen hemen herkesin bir bilgisayara sahip olduğu bir gerçek. İnsan hayatında köklü değişimlere yol açan bu cihazlar sayesinde bilgiye erişmek büyük ölçüde kolaylaşıyor.

Bilgisayar kullanımını sağlayan en temel şey ise veri alışverişi olarak karşımıza çıkıyor. Teknoloji kullanıcıları veri alışverişi sayesinde bilgisayarları verimli bir şekilde kullanabiliyorlar. Bilgisayarlar aracılığı ile sağlanan veri alışverişi ise yalnızca bilgisayar ağlarının kurulması ile mümkün hale geliyor.

Bilgisayar ağların en spesifik örneği internet bağlantısı olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanında farklı ağ türlerinden söz etmek de elbette mümkün. Üstelik bunlardan bazıları hemen hemen hepimizin aşina olduğu kavramlar arasında yer alıyor. Çünkü bilgisayar kullanımının yaygınlaşması, bu teknolojiye dair bazı terimlerin hayatımıza girmesi ile sonuçlandı.

Eğer bilgisayar ve interneti sıklıkla kullanıyorsanız duymuş olmanız muhtemel olan kavramlardan biri ise WAN olarak karşımıza çıkıyor. WAN teknolojisi, dünya genelinde yaygın bir şekilde kullanılıyor. Ancak bu bağlantı teknolojisini bilmeyen kişiler de var. Bu kişiler, WAN teknolojisi nedir diye merak etmektedirler.

Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte WAN nedir sorusunu yanıtlamaya çalıştık. Aynı zamanda WAN ağının ne için kullanıldığına değindik. Bunun yanı sıra WAN ağının ne işe yaradığından, avantajlarından ve LAN bağlantısı ile farklarından söz ettik. Siz de hazırlamış olduğumuz bu içeriğe göz atarak WAN ağı teknolojisi ile ilgili merak ettiğiniz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Tam zamanlı araştırmacı, yarı zamanlı yazar.