Dev şirket Uber geçtiğimiz günlerde pandemi dolayısıyla ulaşım kısmındansa, gıda dağıtım kısmı olan Uber Eats’e yatırım yapmıştı. Fakat şirket bugün aldığı kararla ulaşım kısmını da unutmadığını gösterdi. Japonya’da 6 yıldır faaliyet göstermekte olan Uber, Tokyo’ya da sonunda geldi.
Bu hafta itibariyle Japonya’nın başkentinde yaşayan insanlar Uber uygulaması ile taksi çağırabilecekler. Uber Japonya sorumlusu Tom White “Uber olarak 600 aracı kullanıma sunmak adına Shinagawa, Akihabara ve Asakusa’dan 3 yerel taksi operatörü ile anlaşmış bulunmaktayız” ifadelerini kullandı.
Uber ulaşım ile ilgili katı düzenlemelere sahip olan Dünyanın en büyük 3.ekonomisi Japonya’da işleri her zamankinden biraz daha farklı ilerletmeye karar verdi. San Francisco merkezli dev şirket şu anda 20 bölgede 2.500 restoran içeren gıda dağıtım şirketi Uber Eats’i de büyütmeyi planlamakta. Ulaşım için ise Kyoto, Osaka ve Hiroşima’nın popüler turistik yerleri de dahil olmak üzere bölgedeki taksi şirketleri ile ortaklık kurdu.
Tom White açıklamasında “Bu süreci elimizden geldiğinde doğru yönetmek istedik. Daha önceki küçük pazarlarda dersler öğrenip tecrübe kazandık. Ve edindiğimiz tecrübelerden yola çıkarak Japonya gibi büyük bir pazarda başarılı olmak istiyoruz. Sadece binicilere iyi hizmet sunmak için değil aynı zamanda taksi şirketleri ile kalıcı ilişkiler kurmak istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
Uber Tokyo’ya geldiğinde Hinomaru Limousine Co. ve Tokyo MK Corp. ile ortaklık kurdu ve daha fazla operatör ile görüşme halinde. Amaç, yıl sonunda tüm merkezi bölgeleri kapsamak. Uber’in bu hamlesi ile birlikte Japonya’da hizmet şehir sayısı 12’ye çıktı.
Global Pazarda Rakipler Zorlu!
Düzenleyici zorluklara rağmen Japonya Uber için önem kazandı. Uber gibi firmalar yıllardır diğerlerini kendi çekirdek pazarlarından uzak tutmak adına birbirleri ile anlaşmalar yapmakta. 2016 yılında Uber eski rakibi Didi Chuxing’e bir hissesi karşılığı Çin’i devretti. Ertesi yıl Rusya’da da benzer bir politika izledi. 2018 yılında ise Güneydoğu Asya operasyonlarını Grab’a sattı.
Dünyadaki en büyük 2.taksi pazarı olmasına ve yıllık 15 milyar gelir elde edilmesine rağmen Japonya’nın bazı bölgelerinde taksi hizmeti yetersiz. Tom White Uber’in Tokyo pazarına girişi hakkında “İlk günler olmasına rağmen çok fazla talep alıyoruz. Bu pazarda mükemmel bir fırsat var” açıklamasında bulundu.
Uber sarı taksi egemenliğini fiyatları, konforu ve güvenliği ile devirmişti. Ülkemizde ise 2019 yılından bu yana hizmet vermemekte.