Tüm Engellere Rağmen TikTok Büyümeye Devam Ediyor

Çin’in büyük interaktif eğlence şirketi olan ByteDance’ın sosyal medya uygulaması olan TikTok yaşadığı engellere rağmen büyümeye devam ediyor. TikTok daha önce Çin hükümetine bilgi sızdırıyor gerekçesiyle ufak yasaklamalara maruz kalmıştı. Fakat şirket ilk büyük darbesini Çin ve Hindistan sınırında çıkan gerginlik yüzünden en büyük pazarının onu yasaklamasıyla yemişti. 1,3 milyar nüfusa sahip olan Hindistan, Çin hükümetinin Hintli kullanıcıların verisini çalıyor gerekçesiyle uygulamayı yasaklamıştı. Şirket her ne kadar böyle bir şey olmadığını iddia etse de Hindistan bu konuda geri adım atmadı.

Şirket ikinci büyük darbesini ise Amerika Birleşik Devletleri’nden aldı. ABD Başkanı Donald Trump’ın kararı ile ByteDance, şirketin ABD hakları için bir firma ile anlaşmak zorunda. Trump Yönetiminin TikTok’a yönelik eylemi nedeniyle Microsoft ile anlaşmayı tartıştıklarını onaylayan ByteDance, Walmart ve Oracle gibi firmalarla da görüşmelerde bulunuyor.

En Büyük Rakip Denilen Quibi Bocaladı

quibi-vs-TikTok

TikTok tamamen süper kısa video üretme ile ilgili bir platformdur. Kısa video dijital dünyasında bir diğer büyük rakibi ise, bu yılın başlarında reklamlı veya reklamsız olarak aylık 4,99 dolar veya 7,99 dolar fiyat etiketi ile piyasaya sürülen Quibi.

Quibi, 2 milyar dolara yakın finansal destek aldı ve şu an şirketin yönetim kurulu başkanı olan Jeffrey Katzenberg tarafından kuruldu. Katzenberg eBay’in eski CEO’su Meg Whiteman’ı CEO olarak işe aldı.

Tiktok ve Quibi’nin ikisi de kısa videolar üzerine kurulu bir platformdur. Fakat bu iki şirket birbirinden çok farklıdır. Belki de en önemli fark, Quibi ve TikTok’un “kısa” kelimesini farklı şekilde tanımlamasıdır. Tiktok ve Quibi arasındaki farklara bir göz atalım.

Kısa Tanımları: Quibi kısa videoları 10 dakika olarak tanımlarken, TikTok 1 dakikadan uzun olmayan hatta bazen 15 saniye bile olan videolara kısa olarak bakmakta. Günümüz kullanıcıları da TikTok’u seçerek 10 dakikanın aslında kısa olmadığını göstermiş oldu. 10 dakika gerçekten kısa değil. Belki kıdemli bir vatandaş için olabilir, ama Z veya Y Kuşağının bir üyesi için değil.

Fiyatlandırma: Kullanıcılar, günümüzde Netflix, Disney+ gibi uzun soluklu içeriklere sahip olan platformlara çok fazla ilgi gösterdi. Her ne kadar ücretli olsalar da verdikleri hizmetten dolayı çok fazla talep gördüler. Fakat TikTok, Instagram, Youtube gibi reklam destekli ücretsiz platformlar daha da fazla ilgi gördü. Bu nedenle TikTok’un ücretsiz olması onu Quibi’ye göre çok daha ileri taşımakta.

Popülerlik: TikTok içerdiği videoları Snapchat, Whatsapp, Instagram’da sunduğu paylaşma özelliği ile bir anda popülerleşmeye başladı. Bu tarz viral paylaşım fırsatlarını reddeden Quibi ise büyük hayal kırıklığı oluşturdu.

Bir Diğer Rakip Instagram Reels

Açıkçası piyasadaki ilk dişli rakibi Quibi’yi eleyen TikTok büyümeye son hızla devam ediyor. Instagram’ın getirdiği Reels özelliği de TikTok’a rakip olarak geldi. Fakat Reels’in videoları 15 saniyeyle sınırlandırması ve çoğu müziğin lisansı olmaması sebebiyle TikTok şu an için biraz rahat.

Quibi piyasada hayal kırıklığı olsa da ilerde TikTok’un bu büyümesini durduracak bir Reels var. Instagram’ın çok fazla kullanılan bir araç olması Reels’in çok fazla büyüyeceğine dair olan inancı oldukça artırıyor. Fakat günümüzde TikTok’un pazardaki liderliği biraz zor elinden alınabilecekmiş gibi duruyor. Her ne kadar şu an Instagram Reels, TikTok videoları ile dolu olsa da ilerleyen sürecin bizlere ne getireceği bilinmez. TikTok için kader anı ABD Başkanı Donald Trump’ın belirlediği 15 Eylül olacak gibi gözüküyor.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Özgür Doğan (Okunuşu: Özgür Do:an) : Teknoloji içerikleri yazmayı ve okumayı seven kişi, kimse, topluluk.