Bilgisayar kullanıcıları neredeyse her gün farklı dosya tipleri ile karşılaşıyor. Aktif şekilde bilgisayar kullanıyorsanız sıklıkla karşılaşacağınız dosya tiplerinden biri de TMP dosyaları olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bu dosya uzantısı ile yeni karşılaştıysanız TMP dosyası nedir sorusunun yanıtını merak ediyor olabilirsiniz.
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte TMP dosyası nedir sorusunu ele alacağız. İçeriğimizde TMP dosyalarının ne olduğunu açıklamaya çalıştıktan sonra bu dosyaların nerede depolandığı hakkında bilgi vereceğiz. Aynı zamanda bu dosyaların sistemde ne kadar süre depolandığından söz edeceğiz. Bunun yanı sıra içeriğimizi okuyarak TMP dosyalarını nasıl silebileceğiniz ve nasıl açabileceğiniz konusunda bilgi edinebilirsiniz. Lafı daha fazla uzatmadan içeriğimize başlayalım.
İçindekiler
TMP Dosyası Nedir?
Günümüzde hayatımızın birçok alanında bilgisayar kullanıyoruz. Bu cihazları kullanmanın bizlere pek çok farklı şey kolaylık ve farklılık sağladığı bir gerçek. Bunlardan biri de elbette dosya türleri olarak karşımıza çıkıyor. Artık hepimiz biliyoruz ki bilgisayarlar, verileri depolamak ve işlemek için farklı şekilde işlev gören dosyalar ile çalışıyor. Bu dosyaların işlevine göre de uzantıları değişiyor.
TMP dosyaları da bilgisayarlarda görülebilecek dosya türlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Üstelik neredeyse her program ve uygulamanın bu dosyaları kullandığını söyleyebiliriz. Ancak bu kadar sık kullanılıyor olsa da pek çoğumuz bu dosyaların varlığından haberdar değiliz. Yine de bilgisayarınızda “.tmp” uzantılı bir dosya gördüyseniz TMP dosyası nedir sorusunu merak ediyor olabilirsiniz.
TMP dosyalarının ne olduğunu en kısa hali ile açıklayacak olursak onları “temporary” yani “geçici” dosyalar olarak tanımlamak mümkün. Bu dosyalar herhangi bir işletim sistemini, bir programı ya da bir uygulamayı başlattığınızda görebileceğiniz dosya türlerinden biri. Çünkü bu dosyalar, işletim sistemleri ve uygulamaların çalışması ile birlikte kendiliğinden oluşuyor.
Temel olarak TMP dosyalarının farklı işlevlere sahip olabileceğini söylemek mümkün. Çünkü bu dosyalar yedekleme ya da depolamanın yanı sıra önbellek amacıyla da oluşturulabiliyor. Yani en basit hali ile TMP dosyalarının sistemde veri kaybını önlemek için oluşturulduğunu söyleyebiliriz. Bu sayede dosyayı oluşturan program ya da işletim sisteminin görevini gerçekleştirirken ihtiyaç duyulan bilgileri depolaması mümkün hale geliyor.
TMP dosyalarının ne işe yaradığına bir örnek vermenin konuyu daha iyi anlamanıza yardımcı olacağını düşünüyoruz. Farz edelim ki bilgisayarınızda Microsoft Word programını çalıştırdınız. Programı kullanırken de “otomatik kaydet” butonunu aktif ettiniz. Bu durumda verilerin kaydedileceği bir dosyanın oluşturulması gerekiyor. İşte otomatik olarak kaydettiğiniz bu veriler bir TMP dosyasında saklanıyor.
Verileri depolamak, TMP dosyalarının kullanıldığı alanlardan yalnızca biri. Ancak onun tek işlevinin depolama olduğunu söylemek mümkün değil. Çünkü bu dosyalar, verileri depolamak için değil yedeklemek için de sıklıkla kullanılıyor. Bu sayede bir program üzerinde çalışırken programın beklenmeyen bir şekilde kapanması halinde verilere tekrar ulaşmanız da mümkün hale geliyor.
TMP Dosyaları Nerede Depolanır?
Kullandığımız bilgisayarda program ve uygulamalar tarafından oluşturulan TMP dosyaları, geçici bir süreliğine olsa da belirli bir klasörde depolanıyor. Eğer oluşturulan bu dosyalara erişmek istiyorsanız tüm TMP dosyalarını “Temp” klasöründe bulmanız mümkün. Bu klasöre erişmek için yapmanız gereken ise aşağıdaki adımları izlemek:
- İlk olarak cihazınızı açın. Ardından “Windows” ve “R” tuşlarına aynı anda basın.
- Daha sonra karşınıza çıkacak olan arama çubuğuna “%temp%” yazın.
- Hemen alt kısımda göreceğiniz “OK” butonuna tıklayarak devam edin.
- Böylece cihazınızda oluşturulan tüm TMP dosyalarının olduğu klasör açılmış olacaktır.
TMP Dosyaları Sistemde Ne Kadar Süre Depolanır?
Temel olarak TMP dosyaları programlar ve işletim sistemi tarafından belirli bir görev dahilinde kullanılmak amacı ile oluşturuluyor. Yani bu dosyalar geçici bir şekilde kullanılıyor. Ancak bu “geçici” sürenin ne kadar olduğu konusunda net bir yanıt vermek mümkün değil. Çünkü bir TMP dosyasının sistemde tutulma süresi doğrudan onun ne kadar süre gerekli olduğu ile ilişkili.
TMP dosyaları çoğunlukla onu oluşturan program ve işletim sisteminin artık dosyaya ihtiyacı kalmaması halinde kendiliğinden siliniyor. Bunun yanı sıra kullandığınız programı sonlandırmak ya da bilgisayarı kapatmak da görevin bitmesi ile dosyaları otomatik olarak siliyor. Yine de bu durumun her zaman böyle işlemediğini bilmekte fayda var.
Zaman zaman sistem TMP dosyalarına daha fazla süre ihtiyaç duyabiliyor. Buna bağlı olarak da dosyaları belirli bir süre için cihazda tutmaya devam ediyor. Aynı zamanda kullandığınız programda yaşanan yazılımsal bir hata da TMP dosyalarının depolanmaya devam etmesine yol açabiliyor.
Elbette bu dosyaların depolanmasının sizin için herhangi bir zararı çoğunlukla yok. Ancak bu dosyalarının birikmesi halinde cihazınızda hatrı sayılır bir depolama alanının dosyaları saklamak için kullanılabilmesi de mümkün. Böyle bir durumda artık ihtiyaç duyulmayan TMP dosyalarını kendiniz de silebilirsiniz. Gelin bunu nasıl yapacağınıza birlikte göz atalım.
TMP Dosyası Nasıl Silinir?
TMP dosyası nedir sorusunun yanı sıra bu dosyaların nasıl silindiği de merak konusu. Bir TMP dosyasını silmek teorik olarak mümkün. Ancak bunu yapmanın her zaman güvenli olmadığını göz ardı etmemeniz gerekiyor. Bunun için silmeyi düşündüğünüz dosyanın hala kullanımda olup olmadığına dikkat etmeniz oldukça önemli. Ancak bunu anlamak her zaman kolay olmayabiliyor.
Bir dosyanın sistem için hala gerekli olup olmadığını anlamak için dikkat etmeniz gereken en önemli faktörün zaman olduğunu söyleyebiliriz. Çoğunlukla birkaç haftalık TMP dosyalarının artık gerekli olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak bu noktada da dosyanın en son ne zaman değiştirildiğini dikkate almakta fayda var.
Bunun için bir TMP dosyasını silmeden önce mutlaka dosyayı kontrol etmelisiniz. Dosyanın üzerinde sağ tıklayarak karşınıza çıkan “Özellikler” seçeneği üzerinden bunu yapabilirsiniz. Bu sayede dosyanın ne zaman oluşturulduğunu ve en son ne zaman değiştirildiğini görebilirsiniz. Eğer dosya birkaç haftadır değiştirilmediyse dosyayı silmenizde bir sakınca yok. Farklı yöntemler kullanarak bu dosyaları rahatlıkla silebilirsiniz.
Yöntem 1: Disk Temizleme Uygulaması ile TMP Dosyası Silme
Disk temizleme uygulaması bilgisayarınızda ücretsiz bir şekilde bulunan uygulamalardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu uygulamayı kullanarak gereksiz olan TMP dosyalarını kolay bir şekilde silmeniz mümkün. Bunun için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
- İlk olarak görev çubuğu üzerinde yer alan arama bölümüne “Disk Temizleme” yazın.
- Ardından karşınıza çıkacak olan uygulamayı açın.
- Temizlemek istediğiniz sürücüyü seçin ve “Tamam” butonuna tıklayarak devam edin.
- Silinecek dosyaları seçmeniz gereken kısımda “Geçici Dosyalar” seçeneğine seçin ve tekrar “Tamam” butonuna tıklayın.
- Böylece seçtiğiniz sürücüdeki tüm geçici dosyalar kaldırılacaktır.
Yöntem 2: Sistem Paneli Üzerinden TMP Dosyası Silme
TMP dosyalarını aynı zamanda cihazınızda bulunan sistem paneli üzerinden de kaldırabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları izlemeniz yeterli olacaktır:
- İlk olarak görev çubuğu üzerinde yer alan arama bölümüne “Sistem” yazın.
- Ardından arama sonuçlarına karşınıza çıkacak olan sistem kontrol panelini açın.
- Açılan ekran üzerinde biraz alt kısımda göreceğiniz “Depolama” kısmına tıklayın.
- Karşınıza çıkacak olan seçenekler arasından “Geçici Dosyalar” seçeneğine tıklayın.
- Daha sonra “Dosyaları Kaldır” butonuna tıklayarak işlemi başlatın.
- Böylece bilgisayarınızda artık kullanılmayan TMP dosyalarını rahatlıkla kaldırabilirsiniz.
TMP Dosyaları Nasıl Açılır?
Sanıyoruz ki TMP dosya nedir sorusunun yanında bu dosyaların nasıl açıldığı da merak edilenler arasında yer alıyor. Aslında söylemek gerekiyor ki bu dosyalar kullanıcının açması için tasarlanmış dosyalar değil. Ancak bu, dosyaları hiçbir şekilde açamayacağınız anlamına gelmiyor. Bilgisayarınızdaki TMP dosyalarını açmak aslında oldukça kolay.
Ancak bir TMP dosyasını açmak için öncelikle onun ne tür bir dosya olduğunu bilmeniz önem taşıyor. Çünkü bu dosyaları açmak için onu oluşturan uygulamayı kullanmanız gerekiyor. Bu noktada metin, video ya da e-tablo içerikli farklı TMP dosyaları olduğundan söz etmekte fayda var. Yani TMP dosyaları birbirlerinden farklı içeriklere sahip olabiliyor.
Dolayısıyla dosyayı nasıl açacağınız da dosyanın içeriği ile doğrudan ilişkili. Buna bağlı olarak da dosyaları açmak için kullanmanız gereken yöntemler de farklılık gösteriyor. İçeriğimizin devamında bu yöntemlere ilişkin bilgi bulabilirsiniz.
Yöntem 1: İnternet Tarayıcısı ile TMP Dosyası Açma
Bir TMP dosyasını açmak için kullanabileceğiniz en pratik yöntem onu internet tarayıcısı üzerinden açmak diyebiliriz. Bunun için hangi tarayıcıyı kullandığınızın bir önemi yok. Halihazırda kullanmakta olduğunuz tarayıcı ile farklı içeriklere sahip TMP dosyalarını kolay bir şekilde açabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken ise aşağıdaki adımları izlemek:
- İlk olarak açmak istediğiniz TMP dosyasının üzerinde “Sağ Tık” yapın.
- Ardından “Birlikte Aç” seçeneğine tıklayın.
- Karşınıza çıkacak olan seçenekler arasından cihazınızda kullanıyor olduğunuz internet tarayıcısını seçin.
- Böylece dosya doğrudan tarayıcı üzerinden açılacaktır.
Yöntem 2: Metin İçerikli TMP Dosyalarını Açma
Farklı içeriklere sahip olabiliyor olsa da TMP dosyalarının çoğunlukla metin içerdiğini söylemekte fayda var. Dolayısıyla dosyanın içeriğini bilmiyorsanız ilk olarak bu yöntemi deneyebilirsiniz. Bu sayede pek çok TMP dosyasını rahatlıkla açabilirsiniz. Metin içerikli bir TMP dosyasını açmak için aşağıdaki adımları izlemelisiniz:
- İlk olarak açmak istediğiniz TMP dosyasının üzerinde gelin ve “Sağ Tık” yapın.
- Ardından karşınıza çıkacak olan seçenekler arasından “Birlikte Aç” seçeneğine tıklayın.
- Bu aşamada metin içerikli bir dosyayı açmak için farklı program ya da yazılımları tercih edebilirsiniz. Örneğin, “Not Defteri” ya da “Microsoft Word” programlarından birini tercih ederek işleminize devam edebilirsiniz.
- Bu sayede dosyadaki metin içeriği seçmiş olduğunuz program aracılığı ile saniyeler içinde açılacaktır.
Yöntem 3: Tablo İçerikli TMP Dosyalarını Açma
Bilgisayar kullanıcıları çoğunlukla tablo içeriklerini açmak için Microsoft Excel kullanıyor. Buna bağlı olarak içeriğinde tablo olan bir TMP dosyasını açmak için de yine bu programı kullanmanız gerekiyor. Bunun için aşağıdaki adımları izlemeniz yeterli olacaktır:
- İlk olarak açmak istediğiniz TMP dosyasının üzerinde “Sağ Tık” yapın.
- Ardından açılan pencere üzerinden “Birlikte Aç” seçeneğine tıklayarak devam edin.
- Daha sonra karşınıza çıkacak olan seçenekler arasından “Microsoft Excel” programını seçin.
- Böylece dosya içeriği Excel üzerinden görüntülenecektir.
Yöntem 4: Video İçerikli TMP Dosyalarını Açma
Video içerikli bir TMP dosyasını açmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- İlk olarak açmak istediğiniz TMP dosyası üzerinde “Sağ Tık” yapın.
- Ardından göreceğiniz seçenekler arasından “Birlikte Aç” seçeneğine tıklayın.
- Açılan menü üzerinden kullanmakta olduğunuz “Video Player“ı seçin.
- Böylece dosya saniyeler içerisinde açılmış olacaktır.
TMP Dosyası Nedir: Genel Değerlendirme
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte TMP dosyası nedir sorusunu yanıtladık. İçeriğimizde TMP dosyalarının nerede ve ne kadar süre depolandığından söz ettik. Bunun yanı sıra TMP dosyalarının nasıl silindiğini ve nasıl açıldığını da sizlere açıkladık. Siz de içeriğimizi okuyarak TMP dosyaları hakkında merak ettiklerinize yanıt bulabilirsiniz.