Tıp Dünyasında Çığır Açacak Tasarım Fikirleri

Bugün teknolojide gelinen nokta, tıp dünyasında da birçok yeniliği ve gelişmeyi mümkün kılıyor. Doktorlar, mühendisler ve tasarımcılar birlikte çalışarak kullanıcılar için en pratik, en kullanışlı ve en doğru sonuçları verecek ürünleri ortaya çıkarmaya çalışıyor. Gelin birlikte son yıllarda tıp dünyasında yapılması düşünülen oldukça ilginç tasarım fikirlerine göz atalım. 

Amplify

Amplify

Görme bozukluğu sonucu kullanılmaya başlanan gözlükler artık nasıl insanların stilinin bir parçası haline geldiyse tasarımcı Alice Turner da işitme cihazları için aynısını gerçekleştirmeyi hedefliyor. Amplify, kullanıcılara daha  rahat ve sağlıklı bir ses deneyimi sağlıyor. İçindeki Bluetooth sistemi, kullanıcının etrafındaki dünyaya da adapte olabilmesini kolaylaştırıyor.

Tasarımcı ekip, Amplify’ın kullanıcının kendine olan güvenini arttırmaya yardımcı olacağını ve onu tıbbi bir araçtan çok bir moda aksesuarı olarak görmesine yardımcı olacağını umuyor.

Dab

Dab

Tıbbi muayenelerin sonuçları sadece ölçümlere değil, hastaların davranışlarına da bağlıdır. Hastaların çoğu kalp değerlerinin ölçümleri sırasında farklı davranışlar sergiler ve bu da doğru olmayan tanılara yol açar. Birçok ödüle sahip olan Dab, kullanıcının sergileyeceği yanlış davranışların sonuçlara olan etkisini en aza indirgemek için tasarlanmış bir ürün.

Dab, son teknoloji ile üretilmiş, ekg çekimlerini kolaylaştıran ve kalbin üstüne yapıştırılan bir yama olarak adlandırılabilir. Dab’ın amacı elektrot mesafelerini azaltarak bu tıbbi aletin boyutunu en aza indirmek. Dab kalıcı, yüksek kaliteli kuru elektrotlar ile verileri kaydediyor, ekg sensörünü zahmetsiz bir hale getiriyor. Bu değişiklikler sayesinde daha iyi bir kullanıcı deneyimi elde edilirken tek kullanımlık ürünler sayesinde üretim  ve bakım maliyetleri önemli ölçüde azaltılabiliniyor.

Scaled

tıp dünyasında tasarım
Scaled

Doğadan ilham alınarak tasarlanan Scaled eklem yaralanmalarını önlemek amacıyla tasarlanmış yenilikçi bir ürün. Genellikle yaralanmalarda kullanılan bir alçı veya bandaj hareketi kısıtlar ve iyileşme sürecinde o bölgeyi sertleştirir. Scaled ise esnekliğe izin verirken doğal koruma ve iyileşmeyi de sağlamayı amaçlıyor. Kullanıcının ihtiyaçlarını tam olarak karşılamasına izin veren parametrik tasarım vücudun farklı bölümlerini kapsayabiliyor ve tamamen ölçeklenebilir sistemi sayesinde birbiriyle kenetlenebiliyor.

Kite

Kite

Diyabet çağımızın en hızlı büyüyen sağlık tehditlerinden birisi. Dünya çapında şu anda 400 milyondan fazla insan diyabet ile karşı karşıya. Yaşam tarzlarının meşguliyeti, tıp 1 diyabet hastalarının hayatlarını yönetmelerini zorlaştırmakta. Bu hastalar, ciddi sağlık sorunlarından kaçınmak için kan şekeri seviyelerini dengelemek zorunda ve bunun için de haftada 30-40 adet bireysel insülin enjeksiyonu almaları gerekiyor. Bu sık yapılan enjeksiyonların yapılması ise oldukça zor ve yorucu. 

Kite, bütün bunlara çözüm olarak üretilmiş vücuda kolaylıkla entegre edilecek minik bir cihaz. Haftada bir yerleştirilecek bu yumuşak cihaz 30 ila 40 enjeksiyonun yapılmasını sağlıyor. Şırıngayla bağlantı noktası, doz yakalama verilerini doğru ve otomatik olarak bir diyabet yönetim uygulamasına gönderiyor. Uygulama, kan şekeri seviyelerini, karbonhidrat alımını ve aktiviteleri de göz önüne alarak diyabeti yönetmeyi kolaylaştırmayı sağlıyor. Bu akıllı insülin portu hastalara uygun maliyetli doz yakalama teknolojisi ile büyük bir kolaylık sağlamayı hedefliyor.

Bend

tıp dünyasında tasarım
Bend

Endüstriyel tasarım bölümü ve el rekonstrüktif mikro cerrahi bölümü tarafından tasarlanan Bend, tıp dünyasında çığır açacak bir parmak ateli. Bir parmak kırığı veya çıkığı düzgün tedavi edilmezse ömür boyu işlevselliğini yitirebilir. Bu kırık ve çıkıklar sonucu hastanın birkaç hafta sert bir parmak ateli ile dolaşması gerekebilir.  Tasarımcılar ise bunun önüne geçmek için akıllıca bir alternatif olan Bend’i tasarladılar. Bu küçük, 3D baskı ile üretilmiş atel daha etkili, dinamik ve uygun maliyetli bir çözüm sağlıyor. 

Bend’ deki yay benzeri yapı parmağın iyileşmesi için yerinde tutan çekme kuvvetini sağlarken, aynı zamanda 50 dereceye kadar hareket etmesine de izin veren bir mekanizmaya sahip. Bu şu andaki mevcut atellerin izin verdiğinden 30 derece daha fazla diyebiliriz.

Cast21 Sleeve

Sleeve

Kol kırığının en kötü yanlarından biri iyileşme sürecindeki alçı kullanımıdır. Normal alçılar genellikle ağır ve elverişsizdir. Cast21 ekibi bu sorunu ortadan kaldırmak için hafif, kullanımı kolay ve ergonomik bir alçı tasarımı yaptı. Tıp dünyası için düşünülmüş tasarım fikirleri içinde önemli bir yere sahip bu file kılıf; kırılan yere giyiliyor daha sonra içine birkaç dakika içinde sıvı reçine enjekte ediliyor ve kılıf, kırık kemiklerin iyileşmesine destek olacak şekilde sertleşiyor. Bu sayede iyileşme sürecindeki alçı kullanımı çok daha estetik ve rahat bir hale geliyor.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojik mitleri araştırmayı ve ürün incelemeleri yapmayı çok seven, sanatsever, meraklı bir endüstri ürünleri tasarımı öğrencisi.