TikTok’tan Trump’a Tepki: “Yasalara Uymuyor”

Geçtiğimiz günlerde yayımladığımız yazımızda TikTok’un ABD’de yasaklanabileceği ve Microsoft’un uygulamayı satın almak istediği üzerinde durmuştuk. Microsoft ve TikTok’un sahibi ByteDance şirketi görüşmelere devam ederken ABD Başkanı Donald Trump iki ayrı başkanlık kararnamesi yayımladı. Yayımlanan kararnamelerde TikTok ve WeChat uygulamalarının sahibi şirketlerle sürdürülen görüşmelerin 45 gün içerisinde tamamlanması gerektiği vurgulandı. Ayrıca TikTok gibi Çin yapımı uygulamaların ulusal güvenliğe, dış politikaya ve ABD ekonomisine bir tehdit olduğu ifade edildi. Uygulamaların satılmaması halinde ülke genelinde yasaklanacağı belirtilen kararnameye karşı TikTok’tan Trump’a tepki geldi.

ABD Başkanı Trump’ın bu hamlesine karşı şok olduklarını belirten TikTok yetkilileri, “hukukun üstünlüğünü sağlamak için her yola başvuracaklarını” duyurdu. TikTok, ABD hükümetinin duyduğu endişelere karşı hep iyi niyetle ve yapıcı çözümlerle yaklaştıklarını belirtti. Buna karışılık olarak “gerçeklere aldırış etmeyen, hukuki süreçlerden geçmeyen bir anlaşmanın şartlarını açıklayan ve özel işletmeler arasındaki müzakerelere karışan bir yönetim” ile karşı karşıya kaldığını ifade etti. Kullanıcı verilerini daha önce de belirttiği gibi Çin hükümetiyle paylaşmadıklarını ya da hükümetin isteğiyle bir içeriği engellemediğini vurgulayan TikTok yetkilileri, tam tersine daha şeffaf olabilmek adına algoritmalarını Şeffaflık Merkezi’nde (İng: Transparency Center) düzenlediklerini belirtti. Yapılan açıklamada, kanunlara uygun bir süreç veya bağlılık olmadığı belirtildi. Yetkililer, ABD Başkanı Trump’ın imzaladığı kararnamenin özgür ifade ve açık pazar kavramına karşı tehlikeli bir örnek olduğunu, yönetim tarafından olmasa bile ABD mahkemeleri tarafından adil muamele görmek için ellerinden geleni yapacaklarını da ekledi.

Her iki kararnamede de uygulamaların kullanıcılarının bilgilerini ele geçirdiği, Amerikan halkının kişisel verilerinin Çin hükümeti ile paylaşıldığı belirtilmişti. Kararname ayrıca ABD hükümet çalışanlarının verilerinin şantaj veya kurumsal casusluk için kullanılabileceğini duyurmuştu. Bunlara ek olarak TikTok’un Hong Kong’daki protestolar ve Çin hükümetinin Uygur Türklerine muamelesi gibi politik açıdan hassas konuların sensörlendiği de kararnamede vurgulanmıştı.

Tiktok’tan Sonra Tencent’den de Trump’a Tepki Gelecek Mi?

TikTok’tan Trump’a gelen tepki sonrasında WeChat uygulamasının sahibi Tencent şirketi de kararnameyi tamamıyla anlamak için incelediklerini duyurdu. Milyonlarca kullanıcısı olan WeChat uygulamasının yasaklanabilme ihtimali hakkında, Tencent şirketinden de konuyla ilgili detaylı bir açıklama gelmesi bekleniyor.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojiye yoğun bir ilgi duyan Mert, 10 yılı aşkın süredir teknolojik gelişmeleri ve haberleri yakından takip etmektedir. Özellikle oyunlara ve teknolojik cihazlara oldukça meraklıdır.