Trump 31 Temmuz Cuma gecesi Tiktok’u ABD sınırları içerisinde yasaklayacağını ve Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası çerçevesinde de bunu yapma yetkisi olduğunu duyurdu. 1 Ağustos Cumartesi günü ise belgenin imzalandığı duyuruldu. Geçtiğimiz hafta, ülkenin Ulusal Güvenlik Komitesi tarafından da yasaklama kararı oybirliğiyle onaylanmıştı. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump verdiği demeçte “Söz konusu Tiktok olduğunda, uygulamayı Amerika Birleşik Devletleri’nde yasaklıyoruz. Yasaklama işlemi yakında olacak. Yani demek istediğim, hemen.” sözlerini kullandı. Cumartesi günü ise “Tiktok için farklı alternatifler arıyoruz.” diyerek kararın kesin olduğunu duyurmuş oldu. Sosyal medya platformlarından Twitter’da ise “Tiktok ABD’de yasaklanıyor” tweet’leri Trend Topic oldu.
Amerika Birleşik Devletleri’nde uzun zamandır söz konusu olan Çinli ByteDance firmasına ait video paylaşım platformu Tiktok’un ülkenin güvenliğini tehdit ettiği iddiaları vardı. Uzun zamandır ABD sınırları içerisinde Tiktok’un yasaklanacağı gerek hükümet gerekse analistler ve uzmanlar tarafından söyleniyordu. Cumartesi günü imzalanan belgeler ve başkan Trump’ın söylemlerine göre Tiktok kesin bir şekilde ABD’de yasaklanıyor.
Daha önceden Amerika’nın Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Tiktok’u da “Çin istihbaratı için Truva atları” listesine dahil etmişti. Bu listede Tiktok haricinde Huawei ve ZTE firmaları bulunuyor. Bu endişeleri tamamen yok etmek için Çinli firma Tiktok için CEO olarak Amerikalı Kevin Mayer’i (Disney’in eski başkanı) işe almıştı. Ardından Mayer, Beyaz Saray tarafından Çinli bir şirkete çalışmaktan dolayı “Amerikalı kukla” sıfatını kazanmıştı.
Tiktok’un sözcüsü 31 Temmuz’da verdiği demeçte “Bu platformu geçim kaynağı olarak kullanan sanatçılar da dahil topluluğumuzu yüz milyonlarca insan eğlence için tercih ediyor.” ve “Çalışmaya devam ederken onların gizlilik ve güvenliklerini korumaya kararlıyız.” ifadelerini kullandı.
Microsoft Tiktok’u Satın Almak İçin Görüşmede
Donald Trump’ın Çinli firmaya ait olan video uygulaması Tiktok’un yasaklanacağını duyurmasının ardından Microsoft harekete geçti. Microsoft, Tiktok’un Amerikan faaliyetlerini satın almak için görüşmede. Amerika Birleşik Devletleri, güvenlik endişeleri nedeniyle uygulamayı satın almayı zorluyor.
ABD’de Tiktok üzerindeki artan baskıların da sebebiyle Tiktok’un satın alınması için Microsoft görüşmelere başladı. Michigan Üniversitesi İşletme Fakültesi profesörü Erik Gordon “Tiktok, Çinli olmayan bir kuruluş tarafından satın alınırsa, Tiktok hakkındaki korkuların cevaplanması daha muhtemel olacaktır.” yorumunda bulundu. Tiktok ve Microsoft yorum yapmaktan kaçındı.
Satın alım maliyetinin ne kadar tutacağı tam olarak bilinmese de tahminlere göre Tiktok’un on milyarlarca dolara satılabileceği söyleniyor.
ABD Senatörü Josh Hawley Tiktok’un Amerika sınırları içerisinde yasaklanmasıyla ilgili “ileriye doğru çok büyük bir adım” yorumu yaptı. Ardından, Tiktok’un Amerika’da yasaklanmasının ya da Amerika taraflı bir şirket tarafından satın alınmasının güvenlik endişelerini tamamen yok edemeyeceğini de sözlerine ekledi.