ThinkTech 2022 Teknoloji Trendleri Raporu İncelemesi

Öncelikle ThinkTech kimdir diye soracak olursanız, ThinkTech kendisini “Türkiye’nin teknoloji odaklı ilk düşünce merkezi” olarak tarif eden, mühendislik ve teknolojinin konu aldığı alanlarda stratejiler üreten ve öngörüler paylaşan bir kurum. Ben de 2022 Teknoloji Trendleri raporlarını okudum ve bazı başlıkları sizler için seçip özetledim.

Metaverse

Şu sıralarda yakından araştırdığım bir konu olduğu için ilk başlık olarak metaverse’ü vermek istedim. Raporda metaverse evreninin öngörülmez bir şekilde büyüdüğünden bahsediliyor. Bu sanal dünyada birçok nesne hatta ev ve arazi bile alınabilirken, gelişen teknolojiyle beraber birçok yeni iş kolunun oluşacağına değinilmiş. Şahsen metaverse’ün getireceği yenilikler içerisinde reklamcılığın çok farklı bir hal alacağını düşünüyorum ve merakla bekliyorum.

Tabi metaverse’ün bu kadar gelişmesindeki nedeni inceleyecek olursak, Facebook’un adını Meta olarak değiştirip hızlı aksiyonlar almasının büyük bir ivme kazandırdığını görüyoruz. Aslında metaverse ilk başta oyunlar için ve oyunlar içerisinde geliştirilse de şu anda savunma alanında da büyük rol oynuyor. İki konunun ortak noktası simülasyon imkanı sunması. Savunma tarafında askeri personelin eğitilmesi konusunda metaverse önemli rol oynuyor.

Metaverse Tenis

Blockchain ve Kripto Para Birimleri

Metaverse demişken blok zincirine ve kripto paralara değinmemek olmaz. Blok zinciri sayesinde birçok ticari işlemin hızla güven içerisinde yapılması ve teknolojinin telif haklarını güçlendirmesi önümüzdeki günlerde popülerliğini artımasının temel sebeplerinden olacak.

Kripto paralar ise artık yatırım aracı olmaktan çok günlük hayatımızda kullandığımız para birimleri haline dönüşecek. El Salvador’da Bitcoin yasal olarak tanınıp ülkede kullanımına açıldı bile. Ancak Mısır ve Katar gibi ülkeler de kripto paralara mesafeli yaklaşıyor hatta yasaklar getiriyor.

Kripto paralar üretilirken harcanan enerji miktarının büyüklüğü çevresel kaygıları beraberinde getiriyor.

Yapay Et ve Balık

Asla denemeyi istemeyeceğim besin gruplarının içerisinde yapay et ve balık gelse de, dünyadaki kaynaklar artık nüfusa yetemez duruma gelmeye başladı. Bu nedenle gerçek etin içerdiği protein miktarını içeren yapay etin (İnvitro veya Kültür Et (Cultured Meat) laboratuvar ortamlarında üretilmesi üzerine çalışmalar yapılıyor. Dünyada çalışmalar yapan birçok şirkete ek olarak Türkiye’de de bu alanda biftek.co girişimi öne çıkıyor.

Kodsuz Yazılımlar

Görüştüğüm ve tanıdığım birçok girişimciden duyduğum ortak problem “yazılımcı bulamamak veya yazılımcıyı tutamamak”. Durum böyle olunca hem birçok girişim hem birçok büyük şirket no-code yazılımlara yöneliyor. Raporda da kodlamayla alakalı teknik bilgisi olmayan kişilerin de sürükle bırak uygulamalarla proje geliştirebileceğine değinilmiş. Ayrıca kodsuz yazılımlar sayesinde maliyetler %80’e varacak şekilde azalıyor.

3D Yazıcılarla Yazdırılan Evler

3D yazıcılarla ev yapan girişimler daha önce görmüştüm ancak trend haline geldiğini açıkçası ben de bilmiyordum. 3D yazıcıların genellikle küçük parçalar için kullanılacağını düşünebilirsiniz ancak farklı yöntemler sayesinde parça parça veya bir bütün olarak evler de oluşturulabiliyor. Avantajları ise çevreci, ekonomik ve yüksek yalıtımlı olması.

Genişletilmiş Gerçeklik

Artık hepimiz artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR) ve karma gerçeklik (MR) kavramlarına aşinayız ancak bunlara bir yenisi ekleniyor: XR — genişletilmiş gerçeklik. Aslında genişletilmiş gerçeklik diğer üç gerçeklik türünü bir arada kullanılan sistemlere deniliyor ve eğitim, sağlık, ticaret gibi birçok sektörde kullanım alanı bulunuyor.

Daha Kolay Veri Paylaşımı

Veri iletişim teknolojilerinin (5G ve kuantum vb.) gelişmesi ile veri paylaşımına dayalı bulut yazılımlar, e-ticaret, uzaktan çalışma gibi özellikle COVID-19 ile önemini artıran uygulamaların da gelişmesini sağladı. Aşı ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde de veri paylaşımının kolaylaşması önemli rol oynadı.

Beyaz Robot

Siber Yapay Zeka

Geçtiğimiz bir yılda hepimizin bildiği bankaların, her gün kullandığımız uygulamaların siber güvenlik atakları yüzünden zarar görmesi siber güvenliğin önemini gözler önüne serdi. Siber yapay zeka da bu atakları normalde olduğundan daha hızlı tespit edip koruma için tavsiyeler veriyor. Aldığı saldırılar sonucunda da kendisini geliştiriyor. Dezavantajı ise yapay zekanın siber güvenlikte kullanılmasının ciddi bir iş yükünü ve maliyeti de beraberinde getirmesi.

Karar Zekası

Bir önceki başlıkta bahsedilen yapay zekanın alt uygulaması olarak karar zekası uygulamaları düşünülebilir. Karar zekası iş ihtiyaçlarına yönelik sonuç odaklı karar modelleri ve süreçler tasarlıyor, yürütüyor ve izliyor. Yapay zekaya göre daha pratik olduğu öne sürülüyor.

Raporun diğer başlıkları ise otomasyon ve akıllı cihazlarda yaşanan artış, siber güvenlik ağı, beyin arayüzleri ve veri dokusunun ortaya çıkması. Okuduğum diğer raporları da düşündüğümde başlıkları oldukça yerinde buldum. Ekleme yapmam gerekseydi evde bitki yetiştiriciliği, susuz bitki yetiştiriciliği ve akıllı mobiliteyi de eklerdim. Yakın zamanda bu alanlarda da yükselen bir trend olacağını tahmin ediyorum. Ayrıca Türkiye özelinde açık bankacılık regülasyonlarının da gelişeceğini ve fintech alanının da hareketleneceğini tahmin ediyorum.

Raporun tamamına bu link üzerinden ulaşabilirsiniz. Yazıyla alakalı sorularınız veya görüşleriniz olursa bana LinkedIn hesabımdan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Girişimcilik, girişim yatırımcılığı, kurumsal inovasyon, kurum içi girişimcilik, kurumsal risk sermayesi ve teknolojik trendler üzerine çalışmalar yapıp blog yazıları yazıyorum